www.prep.ng

Friday, 15 March 2019

NDA PAST QUESTIONS ON ECONOMICS 2013


NDA PAST QUESTIONS ON ECONOMICS 2013
1. Economics is a science which deals with ____.
A. the factors or production
B. oil exploration
C. allocation of scarce resources
D. the gross. domestic product (GDP)

2. An effective way to controlling inflation in a mixed economy is to ____.
A. increase productivity
B. reduce income tax
C.  ration available output
D. increase imports

3. Demand patterns are determined by the market on the basis of ____.
A. scale of preference
B. consumer sovereignty
C. consumer rationality
D. price of the commodity

4. If the demand for one commodity excludes another, it is said to be ____.
A. complementary
B. competitive demand
C. composite demand
D. derived demand

5. When 20 units of output are produced, TC will be ____.
A. 360
B. 300
C. 460
D. 400

Price (₦)
Qty (bags)
1
60
2
120
From the table above, the price elasticity of supply is ____.
A. 4
B. 25
C. 1
D. 2

Use the diagram below to answer Questions 7 and 8.

 NDA PAST QUESTIONS ON ECONOMICS 2013
 7. The average total cost when 20 units are produced is ____.
A. 20.00
B. 23.00
C. 13.00
D. 15.00

8. A country achieves economic development when there is ____.
A. an increase in military expenditure
B. an increase in capacity utilization
C. a sustained increase in per capita income
D. an even distribution of goods and services

9. The transfer of public shareholding, in corporations to private enterprises is ____.
A. concession
B. incorporation
C. commercialization
D. privatization

Given the demand and supply equations Qd = 120,000 - 20,000P
and Qs = 20,000P,
Answer Questions 10 and 11.

10. What is the equilibrium price?
A. 3
B. 4
C. 6
D. 8

11. What is the equilibrium quantity?
A. 60,000
B. 40,000
C. 80,000
D. 45,000

12. The middlemen in the chain of distribution are
A. retailers and consumers
B. manufacturer and consumer
C. wholesalers and retailers
D. consumer and wholesalers

13. The Central Bank of Nigeria creates liquidity in the economy through
A. Exchange control
B. Demand and savings
C. Monetary policy
D. Fiscal policy

14. When government revenue in a fiscal year is less than its expenditure, we have a ____.
A. financial statement
B. balanced budget
C. deficit budget
D. surplus budget

15. if the growth rate of available resources continuously outpaces that of the population a country will experience ____.
A.   under population
B. optimum population
C. maximum population
D. over population

16. The equilibrium wage rate in an economy is determined by the ____.
A. workers' union
B. supply and demand for labour
C. rate of inflation
D. efficiency of labour

17. Composite demand refers to ____.
A. some commodities that serve two or more purposes
B. products which have no clear relationship with one another
C. commodities which are consumed jointly
D. all of the above

18. An economic system in which means of production belong to private
individuals is known as ____.
A. Communism
B. Mixed economic system
C. The capitalist mode of production
D. Central planning system

19. The elasticity of supply shows the responsiveness of ____.
A. supply to demand
B. demand to supply
C. supply to changes in price
D. demand to changes in price

20. The sized labour force of a country depends on but one of the following factors
A. official employment age
B. the pursuit of higher education
C. proportion of men not willing to work
D. age composite of population

21. Suppose 201l is given as the base and the national income for 2012 is 3600,000
and the index number for 2011 is 3200. Calculate the real income for 2012.
A. 3300000
B. 230(1000
C. 4300,000
D. 6400.000

22. NEPAD means ___.
A. Nigerian European Partnership for Africa's Development
B. New Partnership for Advancement of Democracy
C. New Partnership for Africa's Democracy
D. New Partnership for Africa's Development

23. The account that shows the actual transfer of money from one country to the
other is called ____.
A. Capital account
B. Foreign account
C. Foreign exchange account
D. Domiciliary account

24. For an inferior good, a decrease in income will lead to ____.
A. a lower equilibrium price
B. a change in the quantity demanded
C. an outward shift of the demand curve
D. an inward shift of the demand curve

25. Statutory organizations usually established by acts of parliament are called ____.
A. public corporations
B. cooperative societies
C. joint stock companies
D. public enterprises

26. Taxes and government expenditure are instruments of ____.
A. tax policy
B. economic policy
C. monetary policy
D. fiscal policy

27. Farmers' income may fall if they produce more cash crops for export because ____.
A. foreign demand is inelastic
B. of domestic currency depreciation
C. the price of the crops will rise
D. of export duties

28. A firm with a marginal cost equals its marginal revenue will produce the equilibrium output of
A. pure competition only
B. pure monopoly only
C. monopolistic competition only
D. any type of market

29. The migration of young people from rural to urban areas in Nigeria should help to raise the ____.
A. standard of living in urban areas
B. marginal productivity of labour in urban areas
C. total productivity of labour in rural areas
D. marginal productivity of labour in rural areas

30. Money becomes a very poor store of value in the period of ____.
A. deflation
B. stable price
C. recession
D. inflation

31. One of the effects of an increased minimum wage in Nigeria is ____.
A. to create voluntary unemployment
B. to decrease the wage rate
C. to increase the level of unemployment
D. to create involuntary unemployment

32. In a capitalist economy. the economic problem of what goods to Produce is divided mainly by:
A. shadow prices
B. relative prices
C. profit level
D. a central planner

33. National debt is an expected outcome of ____.
A. consolidated budget
B. deficit budget
C. balanced budget
D. surplus budget

34. One way of correcting the balance of payments problem of a country is to
A. introduce import — promotion measures
B. buy investments abroad
C. devalue the currency
D. de-emphasize import - substitution industries

35. The theory of comparative advantage states that a commodity should be produced
in that nation where the
A. absolute money cost is least
B. absolute cost is least
C. production possibility curve increases
D. opportunity cost is least

36. An 'adverse environmental impact of the petroleum industry on the economy is
A. oil spillage
B. the vandalization of oil equipment
C. communal riots
D.    community development

37. When importation of a commodity is limited to a definite quantity, the trade
control means used is known a ____.
A. quota
B. tax relief
C. devaluation
D. exchange control

38. A discount house is a market where ____.
A. various bills are exchanged
B. short-term and medium-term loans are obtained
C. shares are bought and sold
D. short-term loans are obtained

39. Economic growth is different from economic development because economic growth ____.
A. describes expansion and change
B. is measurable but not objective
C. describes expansion and not change
D. is not measurable but objective

40. In economics, the concept of utility means:
A. the monetary value of the goods we consume
B. the total value of all the goods and services consumed
C. the amount of satisfaction we derive from the consumption of goods and services
D. the utilization of goods and services

1. C
2. A
3. B
4. B
5. B
6. C
7. D
8. C
9. D
10. A
11. A
12. C
13. C
14. C
15. B
16. B
17. A
18. C
19. C
20. C
21. A
22. D
23. A
24. B
25. D
26. D
27. B
28. D
29. B
30. C
31. D
32. A
33. B
34. C
35. B
36. A
37. A
38. A
39. B
40. C



NDA PAST QUESTIONS ON GOVERNMENT 2010

nda past questions on government 2010

1. ........are the leading Philosophers of Marxism.
A. Lenin and Hobbes.
B. Hobbes and Plato.
C. Marx and Hobbes
D. Marx and Lenin

2. Charles Montesquieu is closely associated with ____.
A. Concept of justice
B. Rule of Law
C. Separation of Powers
D. Commonwealth

3. A Satellite state is ____.

A. State that is hound by economic, political and ideological links to another more powerful state.
B. A state where the technological foundation is dominated by satellites.
C. A technological advanced staled.
D. A non-aligned country.

4. Primary Election are ___.

A. Held to elect Local Government Chairman
B. Held in order to determine who shall stand as a candidate in some other wider election
C. Held to elect State Governors
D. by-elections

5. A Republic is ___.

A. A state without a monarchy
B. A democratic system
C. A mixed economy
D. A centrally planned economy

6. The UN Security Council is composed of ___.

A. 15 members
B. 6 members
C. 12 members
D. 13 members

7. The Westminster model refers to ___.

A. A parliamentary government on the model of the UK
B. The equality of ministerial portfolios
C. The French model of government
D. The superiority of the Western model of economic development

8. ___ is the earliest exponent of the theory of Social Contract

A. Thomase Hobbes.
B. Thomas Aquinas
C. Aristotle
D. Thomas Hobbes

9. The Prince is ..... treatise on power and the state.

A. Machiavelli's
B. Thomas Hobbes'
C. Plato's
D. St Augustine's

10. One of the following political philosophers is an African:

A. St. Augustine.
B. Thomase Hobbes
C. John Locke
D. Plato

11. The period of decolonization in West Africa was the era of ___.

A. pre-colonial administration in West Africa
B. the nationalist struggle for independence
C. inter-tribal wars
D. the establishment of national armies

12. Which of the following does not link the Commonwealth countries together:

A. English law
B. Technical educational and scientific co-operation
C. A common currency
D. English-Language

MISSING 13-21

22. According to the 1999 constitution, the chairmanship of the National Assembly rests on
A. The House Speaker
B. The Senate President
C. Both the Senate President and House speaker
D. The Clark of the entire National Assembly

23. Who is Nigeria's Chief of Army staff?

A. Lt Gen Ogomudia
B. General TY Danjuma
C. Lt Gen AB Dambazau
D. Major General MA Yerima

24. The Biggest Democracy in the world is ___.

A. United States of America
B. Britain
C. India
D. Nigeria

25. The Supreme Court of Nigeria is the .... court of the land.

A. Lowest
B. Highest
C. Appellate 
D. None of the above

26. Local Government Department is headed by ___.

A. Directors
B. Head of Department
C. Treasurers
D. Councillor

27. Constitutionalism implies ___.

A. Political culture
B. Convention and customs
C. Limited government
D. Practices based on customs

28. The upper chamber in the National Assembly in Nigeria consists of ___ members

A. 109
B. 99 
C. 100 
D. 102

29. A Unicameral legislature consist of ___.

A. Four chambers
B. One chamber
C. Three chambers
D. No chamber

30. Which of the following is not an African Country?

A. Zambia
B. Angola
C. Ethiopia
D. Indonesia

31. The essence of checks and balances is to ___.

A. enhance the functioning of government and prevent arbitrary use of power.
B. ensure that people have their own rights
C. make sure that power Ls not delegated to other bodies or individuals
D. prevent political parties from putting pressure on the government

32. The tower of a head of state to dissolve the legislature and order a general election is usually associated with the ___.

A. presidential system of government
B. monarchical system of government
C. parliamentary system of government
D. unitary system of government

33. Accountability in public office means that officers shall ___.

A. keep proper account of state finances
B. render a good account of their Activities
C. not accept bribes and gratification
D. declare their assets periodically

34. The act of bringing legislative session to an end only for business to continue later is called ___.

A. Adjournment
B. prorogation
C. resolution
D. abrogation

35. Which of the following violates the principle of the rule of law?

A. An arbitrary increase of prices by traders
B. Criticism of government actions by the press
C. The arbitrariness of government policies
D. The arbitrariness of individuals in society

36. An electoral system which restricts voting rights to only male adults is termed ___.

A. popular franchise
B. mate suffrage
C. Adult suffrage
D. limited franchise

37. Which of the following best represents the duties and obligations of government?

A. Respect for national symbols
B. Provision of public utilities
C. Care of the public properly
D. Obedience of laws

38. An electoral process in which candidates for elective offices are selected by party members known as ___.
A. primary election
B. electoral college
C. direct election
D. preferential voting

39. The principle whereby a legislator's tenure is abruptly brought to an end by his constituency is known as
A. rejection
B. reference
C. recall
D. return

40. One of the main functions of a political party is ___.

A. political evaluation
B. interest aggregation
C. political accountability
D. interest determination

ANSWERS

1. D
2. C
3. A
4. B
5. A
6. A
7. A
8. D
9. A
10. A
11. B
12. C
13. D
14. A
15. D
16. B
17. D
18. B
19. A
20. D
21. A
22. B
23. C
24. C
25. B
26. B
27. D
28. A
29. B
30. D
31. A
32. C
33. B
34. A
35. C
36. B
37. B
38. A
39. C
40. B