www.prep.ng: Past questions
Showing posts with label Past questions. Show all posts
Showing posts with label Past questions. Show all posts

Sunday, 3 March 2019

JAMB PAST QUESTIONS AND ANSWERS ON GEOGRAPHY 2014


jamb past questions and answers on geography 2014

PAPER TYPE: F

1. Which question type of geography is given to you?
A. Type F
B. Type E
C. Type L
D. Type S

Use the map of ATE to answer question 2 to 5.
 jamb past questions and answers on geography 2014
2. If the scale of the map is enlarged four times, the new scale will be __.
A. 1: 12 500
B. 1: 25 000
C. 1: 100 000
D. 1: 200 000

3. The area marked F—E is __.
A. an inselberg
B. a cliff
C. a valley
D. a spur.

4. The highest point on the map is __.
A. 340m
B. 350m
C. 400m
D. 575m

5. The likely occupation of the inhabitants of Ate is __.
A. farming
B. fishing
C. lumbering
D. mining

Use the diagram below to answer question 6 and 7.

prep.ng

6. The total groundnut export from 2000 to 2003 is?
A. 1500 metric tonnes
B. 1700 metric tonnes
C. 1400 metric tonnes
D. 1800 metric tonnes

7. The total export in 2002 is?
A. 800 metric tonnes
B. 1200 metric tonnes
C. 1000 metric tonnes
D. 11000 metric tonnes

8. In chain surveying, the basic principle is to measure?
A. angles
B. heights
C. depths
D. distances

9. Which of these planets completes its orbit in a much shorter space of time?
A. Saturn
B. Jupiter
C. Mercury
D. Earth

10. Shale is a fire-textured sedimentary rocks formed principally from the particles of?
A. sand
B. clay
C. quartz
D. calcite

11. Organic sedimentary rocks formed from the?
A. solution of subsects
B. result of pressure from underlying rocks
C. remain of living organisms
D. vegetative matters

12. The intrusive landform produced when magma is cooled within the earth surface is?
A. cinder
B. batholith
C. composite
D. geyser

13. Which of the following is an agent of denudation?
A. Insolation
B. Wind
C. Energy
D. Gravity

14. Which of the following rocks is characterized by layer formation and strata?
A. Metamorphic
B. Volcanic
C. Sedimentary
D. Igneous

15. Which of the following seas has the highest salinity?
A. Caspian
B. Mediterranean Sea
C. Baltic Sea
D. Red Sea

16. Some lakes are seasonal due to their location in?
A. hot deserts
B. humid areas
C. high altitudes
D. cool temperate margin

17. Which of the following is an element of weather?
A. Thunder
B. Breeze
C. Latitude
D. Precipitation

18. A line drawn on a map to show places of equal temperature is known as?
A. isobar
B. isotherm
C. isohyet
D. isoline

19. The term used to describe the vegetation type of the Amazon Basin is?
A. pampas
B. coniferous
C. selvas
D. vale

20. The major factors which determines the rate of infiltration of water into the sub-soils is?
A. temperature
B. rainfall intensity
C. nature of rocks
D. nature of slope

21. The level of development of the soil profile is determined by?
A. climate
B. time
C. parent material
D. organic matter

22. Volcanoes are considered natural resources because the provide?
A. tourism
B. mountainous landscape
C. fertile soil
D. carbon dioxide

23. Which of the following is a component of a biotic community?
A. Rocks
B. Water
C. Gases
D. Animals

24. The type of coal that burns with great heat and very little smoke is?
A. anthracite
B. lignite
C. steam coal
D. peat

25. The most serious environment effect posed by hazardous wastes is __.
A. contamination of groundwater
B. destruction of habitat
C. air pollution
D. increase use for land to landfills

26. Which of the following indices is a measure of development?
A. Total population
B. Population density
C. Life density
D. Types of building

27. The growth rate of population is determined by?
A. improved agriculture
B. number of deaths per 1000
C. birth and death rates
D. technological know-how

28. A populated problem faced by some developed countries today is?
A. very slow replacement rate
B. overpopulation
C. high death rates
D. high dependency ratio

29. Which of the following is a favourable condition for settlement site?
A. Dense natural vegetation
B. Marshy fadama area
C. Adequate water supply
D. Mountainous ratio

30. Which of the following countries is perennial irrigation extensively practised?
A. India
B. Bangladesh
C. The Sudan
D. Holland

31. Dispersed rural settlements are most likely to be found in areas with?
A. limited agriculture land and poor surface drainage
B. Abundant agriculture land and good surface drainage
C. a large agriculture population and restricted access
D. a small agricultural population and poor surface drainage

32. Dairy farming is an example of intensive farming commonly practised in?
A. Brazil
B. Denmark
C. Spain
D. Niger

33. As a country develops a smaller percentage of the workforce tend to be employed in?
A. mining
B. agriculture
C. manufacturing
D. services

34. Developing countries mostly engage in primary economic activities because of?
A. underdevelopment
B. interdependence
C. overdependency
D. colonization

35. High annual rainfall of at least 1520 mm, well distributed throughout the year with the heaviest during growing season is most suitable for the production of?
A. wheat
B. maize
C. barley
D. rice

36. The main factor influencing the location of manufacturing industries in West Africa is?
A. good transportation network
B. rapid population growth
C. adequate physical development
D. nearness to raw materials

37. An agricultural practice that allows a wide range of crops to be grown without fallowing is?
A. shifting cultivation
B. crop rotation
C. mixed cropping
D. intensive cultivation

38. Arable farming and animal husbandry widely practised in Britain and many parts of Europe is referred to as?
A. mixed farming
B. crop farming
C. orchard farming
D. pastoral farming

Use the map below to answer question 39 and 40.

jamb past questions and answers on geography 2014

39. The area marked P is __.
A. Udi Plateau
B. Oban Hills
C. Western Uplands
D. Obudu Plateau

40. The area marked N is over __.
A. 900m
B. 800m
C. 700m
D. 600m

41. The type of vegetation found on the Mambila Plateau is?
A. guinea savanna
B. Sudan savanna
C. high forest
D. montane

42. Which of the following best explains the reason for the decrease in the practice of bush fallowing in Nigeria?
A. Mechanized farming
B. The availability of agricultural inputs
C. Rapid growth of population
D. Lack of interest in crop production

43. Secondary economic activities are those that involve the?
A. packaging of finished goods
B. distribution of raw materials
C. distribution of finished goods
D. processing of raw materials

44. The reason for seasonal migration of nomadic herdsmen is?
A. for the search of water and good grazing
B. because of the inability of government to provide shelter
C. to search for a safe environment
D. due to high rainfall in some regions

45. The main industry associated with the Ruhr Valley region is?
A. iron and steel
B. oil refining
C. food manufacturing
D. ship building

46. Which of the following factors influenced the growth of the Ruhr Valley?
A. Soil fertility
B. Good climate
C. Agriculture
D. Industrialization

47. The largest producer of timber in Africa is?
A. Kenya
B. Senegal
C. Cote'D Ivoire
D. South Africa

48. The relatively low level of rail transport development in tropical Africa has?
A. encouraged the development of airports
B. reduced government expenditure on transportation
C. placed undue pressure on roads
D. increased the rate of migration from the sea

49. The high population density in the Nile Valley is as a result of?
A. industrial growth in the valley
B. multipurpose dams to support the growing population
C. multiple transportation development
D. shaduf irrigation

50. Which of the following population characteristics is the best related to African countries?
A. Low birth rate and low death rate
B. High birth rate and low death rate
C. Low death rate and high death rate
D. High death rate and high death rate

ANSWERS
1.   A
2.   A
3.   D
4.   C
5.   A
6.   A
7.   C
8.   D
9.   C
10.                B
11.                C
12.                B
13.                B
14.                C
15.                D
16.                A
17.                D
18.                B
19.                C
20.                C
21.                D
22.                C
23.                D
24.                A
25.                B
26.                D
27.                C
28.                D
29.                C
30.                C
31.                B
32.                B
33.                B
34.                A
35.                D
36.                D
37.                C
38.                A
39.                C
40.                A
41.                C
42.                C
43.                D
44.                A
45.                A
46.                D
47.                C
48.                C
49.                B
50.                B

JAMB PAST QUESTIONS AND ANSWERS ON GEOGRAPHY 2011 (TEXT)

jamb past questions and answers on geography 2011
Use the map below to answer question 1 to 5.


jamb past questions and answers on geography 2011
1. The inhabitants of Abu are most likely to be ___.
A.      Traders
B.      Farmers
C.      Cattle rearers
D.      Miners

2. The distribution of settlements in the area is mostly influenced by ___.
A.      Drainage
B.      Vegetation
C.      Relief
D.      Mineral deposits

3. The spot height on the map is ___.
A.      320m
B.      360m
C.      400m
D.      440m

4. The area can be described as a ___.
A.      Low plain
B.      Rugged relief
C.      Flood plain
D.      Plateau

5. The feature shown north of Abu is ___.
A.      Spur
B.      A col
C.      A ridge
D.      An embankment

6. A map with a scale of 1:40 000 is reduced to one quarter of its size, what is its new scale?
A.      1:10 000
B.      1:50 000
C.      1:160 000
D.      1:200 000

Use the diagram of below to answer question 7 and 8.jamb past questions and answers on geography 2011

7. If the total number of live-stock is 6 million, what is the number of cattle produced?
A.      2 200 000
B.      2 300 000
C.      2 400 000
D.      2 500 000

8. The total number of pigs, camels and donkeys is ___.
A.      1 600 000
B.      1 500 000
C.      1 400 000
D.      1 300 000

9. An instrument used for setting out right angle in surveying a parcel of land is ___.
A.      A ranging pole
B.      An optical square
C.      A measuring rod
D.      Abney level

10. An example of a great circle is ___.
A.      The equator
B.      The earth
C.      Latitude 66 1/2
D.      Latitude 23 1/2

11. A metamorphosed form of shale is ___.
A.      Slate
B.      Marble
C.      Quartzite
D.      Gneiss

12. Sandstone can be classified as ___.
A.      Argillaceous
B.      Calcareous
C.      Carbonaceous
D.      Arenaceous

13. A Karst feature in its advanced stage of development is ___.
A.      Terra Rosa
B.      Sink hole
C.      Karst valley
D.      Karst window

14. The common features of the middle course of a river are ___.
A.      U- shape valley and flood plains
B.      V- shape valley and rapids
C.      Broad interfluves and distributaries
D.      Interlocking spurs and meanders

15. A form of chemical weathering is ___.
A.      Fragmentation
B.      Exfoliation
C.      Carbonation
D.      Shattering

16. Ocean currents affects the coast they wash ___.
A.      Prevailing winds are offshore
B.      Prevailing winds are onshore
C.      There are no prevailing winds
D.      The ocean floods the shore

17. Wind vane is used to record the ___.
A.      Speed of the wind
B.      Type of wind
C.      Force of wind
D.      Direction of the wind

18. What is the climate of a station with an annual rainfall of 2650 mm fairly all year round and a
mean annual temperature of 27° C?
A.      Tropical wet and dry
B.      Tropical monsoon
C.      Tropical humid
D.      Mediterranean woodland

19. Which of the following types of vegetation is characterized by acidic soils?
A.      Sahel Savanna
B.      Coniferous forest
C.      Temperate grassland
D.      Steppe

20. When both the macropores and the micropores are filled with water, the soil strongly by
topography is
A.      leach
B.      at field capacity
C.      waterlogged
D.      erodeil

21. A mature soil with distinct horizons occurring in a particular climatic zone, but influenced
strongly by the topography is ___.
A.      Zonal soil
B.      Intra zonal
C.      Azonal soil
D.      Alluvial soil

22. Which of the following resources is non-renewable?
A.      Wind energy
B.      Solar energy
C.      Hydro energy
D.      Nuclear energy

23. The introduction of materials that have negative impacts on the ecosystem is known as
A.      Pollution
B.      Combination
C.      Transpiration
D.      Evaporation

24. An example of a climatic hazard is ___.
A.      Volcanic eruption
B.      Earthquake
C.      Hurricane
D.      Coastal erosion

25. In which of the following regions is high population density attributable to the agricultural following development?
A.      The Ruhr
B.      The Nile Basin
C.      The Amazon Basin
D.      The Midlands of England

26. Which of the following statements best describes the population of South East Asia?
A.      High density and high growth rate
B.      High density and low growth rate
C.      Low density and high growth rate
D.      Low density and low growth rate

27. Which of the following population characteristics is associated with developed countries?
A.      Declining birth rate and high death rate
B.      High birth rate and declining death rate
C.      High birth rate and low birth rate
D.      Low birth rate and low death rate

28. Urban settlements mainly engage in ___.
A.      Primary economic activities
B.      Secondary economic activities
C.      Tertiary economic activities
D.      Quaternary economic activities

29. Lagos, Sydney, Singapore, Hong Kong and Calabar are cities which have considerable
importance because they ___.
A.      Are crossroads of international airlines
B.      Have seaports
C.      Are densely populated
D.     Are administrative capitals

30. Which of the following arranges the settlement types in descending order in terms of
the complexity of function?
A.      Metropolis, city, town, village and helmet
B.      Metropolis, town, city, helmet and village
C.      Metropolis, city, village, helmet and town
D.      Helmet, village, town, city, and metropolis

31. Which of the following economic activities are classified as primary?
A.      Farming, transportation, fishing and manufacturing
B.      Lumbering, banking, transportation and farming
C.      Fishing, lumbering, farming and mining
D.      Mining, trading, farming and lumbering

32. When manufacturing enterprise produces goods which form raw materials for other
enterprises, it is referred to as ___.
A.      Value added
B.      Sub-contracting
C.      Forward linkage
D.      Backward linkage

33. Most less developed nations are trade debtors because ___.
A.      Of their continuous link with colonial master
B.      Of the gross in-balance in international trade
C.      They import manufactured goods from industrialized nations
D.      Their currencies are weak

34. Production is associated with the ___.
A.      Kano Plains and Ghezira plains
B.      Ghezira Plains and the Pampas of Argentina
C.      Prairies of North American and the Pampas of Argentina
D.      Gages Plains and the Pampas of Argentina

35. Liberia, Malaysia and Indonesia are known for the production of ___.
A.      Cocoa
B.      Rubber
C.      Coffee
D.      Tea

36. The major means of transportation of goods from Rhine industrial region to other European
cities is by ___.
A.      Waterways
B.      Road
C.      Air
D.      Rail

37. The Mediterranean fruits are exported mainly to Western Europe rather than Africa because ___.
A.      Africa produces more fruits than the Mediterranean region
B.      Europe is closer to the Mediterranean than most parts of Africa
C.      Transport facilities between Africa and Western Europe are better
D.      There is higher demand for fruits in Western Europe than in Africa

38. The contribution of agriculture to Nigeria’s GDP has remained largely low owing to ___.
A.      Low price of Agricultural produce
B.      Lack of access to markets
C.      Its predominantly subsistence nature
D.      Inadequate labour supply

39. A boat building industry is least likely to be situated in ___.
A.      Taraba state
B.      Kogi state
C.      Kano state
D.      Kebbi state

40. In Nigeria, bay and headlands are features associated with the ___.
A.      Highland
B.      North Central highland
C.      Sokoto plains
D.      Eastern Scarpland

41. The population clusters in Kano, Kaduna and Zaria cities in Northern in the 1960’s are best
explained by ___.
A.      Cultural factors
B.      Favourable climatic conditions
C.      The existence of major cash crops
D.      The presence of industrial employment

42. Nguru and Kaura Namoda settlements in Northern Nigeria are most notable for ___.
A.      High production centres for groundnuts
B.      Terminal points for railway transportation
C.      Towns with the worst problems of water scarcity
D.      Quarrying settlements

43. The scattered settlement pattern of the Tiv of the middle Belt is owing to the ___.
A.      Security situation in the region
B.      Agricultural practices of the region
C.      Directives of its political leaders
D.      Religious beliefs of the people

Use the diagram below to answer question 44 and 45.
jamb past questions and answers on geography 2011

44. The area marked S is ___.
A.      Western trough
B.      Western upland
C.      Obudu plateau
D.      Oban hills

45. The area shaded R is ___.
A.      Shebshi Mountains
B.      Biu Plateau
C.      Adamawa Plateau
D.      Atlantic Mountains

46. In East Africa, more variety of crops are grown than in West Africa because of
A.      Different soil types
B.      Moderate rainfall
C.      Different ranges of altitude
D.      Different agricultural system

47. Which of the following African countries is landlocked?
A.      Zambia
B.      Gabon
C.      Sudan
D.      Mozambique

48. The relief system in East Africa is characterized by ___.
A.      Ridge
B.      Basin
C.      Rift valley
D.      Escarpment

49. Lake Kariba is in ___.
A.      Tanzania
B.      Uganda
C.      Kenya
D.      Zambia

50. Improved agricultural production in the Cote d’ Ivoire is mainly due to ___.
A.      Abundant and reliable rainfall
B.      Good and effective transportation routes
C.      Availability of migration labour
D.      Good organization and effective management.

ANSWERS

1.       A

2.       C

3.       D

4.       B

5.       C

6.       C

7.       C

8.       B

9.       B

10.   A

11.   A

12.   D

13.   D

14.   D

15.   C

16.   B

17.   D

18.   C

19.   A

20.   C

21.   D

22.   B

23.   A

24.   C

25.   B

26.   A

27.   D

28.   B

29.   B

30.   A

31.   C

32.   C

33.   B

34.   C

35.   B

36.   D

37.   D

38.   C

39.   C

40.   A

41.   C

42.   B

43.   B

44.   B

45.   C

46.   A

47.   A

48.   C

49.   D

50.   D