www.prep.ng: Past questions
Showing posts with label Past questions. Show all posts
Showing posts with label Past questions. Show all posts

Sunday, 3 March 2019

JAMB PAST QUESTIONS AND ANSWERS ON GEOGRAPHY 2015


 1.   A World Title Boxing contest took place in New York (75°W time zone) on a Tuesday between 21.30 and 22.30 hours and was televised live. When did viewers in Lagos (15⁰E time zone) watch the contest live on television?
A.   Monday between 03.30 and 04.30 hours
B.   Wednesday between 03.30 and 04.30 hours
C.   Tuesday between 15.30 and 16.30 hours
D.   Tuesday between 21.30 and 22.30 hours
E.   Tuesday between 02.30 and 03.30 hours.

2.   Which of the following areas is subject to frequent earthquakes?
A.   South Africa
B.   The Sahara Desert.
C.   The Canadian Shield
D.   Northern Australia E. North West Africa

3.   'Very large in area but very low in population" Which of the following countries fits this description best?
A.   Nigeria
B.   Lesotho
C.   Burundi
D.  Tunisia
E.   Zaire

4.   The cloud which is closely associated with thunderstorms is ___.
A.   cumulonimbus
B.   stratocumulus
C.   cirronimbus
D.   altostratus

5.   Which of the following landforms results from wind deposition?
A.   Playa
B.   Bajada
C.   Barchan
D.   Fan
E.   Pillar

6.   One major feature of manufacturing in West Africa is that the industries ___.
A.   have wide markets for their products
B.   are capital intensive
C.   are evenly spread over major towns
D.   produce mainly for domestic market
E.   much goods

7.   A desert country which has a high population density supported by irrigation is ___.
A.   Sudan
B.   Egypt
C.   Namibia
D.   Kuwait
E.   Kenya

Use the data below to answer question 8 and 9

8.   The region of the rainfall pattern is ___.
A.   seasonal rainfall with single maximum
B.   rainfall throughout the year with double maxima
C.   seasonal rainfall with single maximum
D.   rainfall throughout the year with single maximum

9.   The climatic data above is likely to be that of ___.
A.   Warri
B.   Lokoja
C.   lbadan
D.   Kaduna

10. Which of the following minerals is produced in Niger Republic?
A.   Copper
B.   Iron ore
C.   Crude oil
D.   Uranium

11. The speed of wind is usually measured using ___.
A.   a wind vane
B.   a wind rose
C.   an anemometer
D.   a thermometer

12. When the temperature at sea level is 10°C, what is the temperature of the air at a height of 200 metres above sea level?
A.   11.2⁰C
B.   13.2°C
C.   5.8⁰C
D.   8.8°C

13. A Karst feature in its advanced stage of development is ___.
A.   Terra Rosa
B.   Sink hole
C.   Karst valley
D.   Karst window

14. If a map at a scale of 1:50 000 is reduced by half what is the scale of the new map?
A.   1: 250 000
B.   1:25 000
C.   1: 200 000
D.   1: 100 000
E.   1: 125 000

15. One of the following countries produces more rice than the others. Which is it?
A.   China
B.   Ivory Coast
C.   Japan
D.   Thailand
E.   Sierra Leone

16. A ship’s radioed message on the high sea at 5.45 p.m. was heard at Abidjan (5°W) at 11.15 a.m. on the same day. Find the position of the ship.
A.   90°E
B.   92° 30'E
C.   95°E
D.   97° 30' E
E.   100°E

17. Chemical weathering processes include all except ONE of the following ?
A.   Oxidation
B.   Transportation
C.   Carbonation
D.   Hydration
E.   Solution

18. A deflation hollow is produced by ___.
A.   glacial erosion
B.   wave erosion
C.   wind erosion
D.   solution
E.   river erosion

19. Akosombo dam is on the ___.
A.   Senegal River
B.   River Rockel
C.   River Niger
D.   River Gongola
E.   River Volta

20. A line joining points of equal atmospheric pressure on a map is called an ___.
A.   isopach
B.   isopleth
C.   isobar
D.   isohyet
E.   isotherm

21. Which of the following is NOT a product of river deposition?
A.   Flood plain
B.   Delta
C.   Levee
D.   Gorge
E.   Sand bar

22. Which of the following countries has a large number of people of African descent?
A.   Spain
B.   Canada
C.   Brazil
D.   Chile
E.   Australia

23. The contents of a Stevenson's screen include thermometer and ___.
A.   anemometer
B.   wind vane
C.   hygrometer
D.   rain gauge

Use the Map for Question 24 to 28.

24. The highest point above mean sea level in the region is just above ___.
A.   110m
B.   120m
C.   130m
D.   100m
E.   150m

25. Which of these triangulation stations is not visible from the edge of the quarry?
A.   96
B.   105
C.   100
D.   82
E.   94

26. The landform between River Oni and the Kedi- Ibaga road is a ___.
A.   Broken ridge
B.   Fault scrap
C.   Rolling plain
D.   Cuesta
E.   Saddle

27. The settlements in the area mapped are located mainly on the ___.
A.   Valley floors
B.   Foot slopes
C.   Flood plains
D.   Ridge tops
E.   Steep slopes

28. The settlement pattern is best described as ___.
A.   Nucleated
B.   Nodal
C.   Dispersed
D.   Linear
E.   Compounded

29. Which of the following factors is Least important in the location of industries?
A.   Power
B.   Raw materials
C.   Market
D.   Climate
E.   Population

30. Petroleum is usually abundant in ___.
A.   Intrusive igneous rocks
B.   Anticlinal structures associated the igneous rock
C.   Anticlinal structures of sedimentary rocks
D.   Synclinal structures of sedimentary rocks
E.   Metamorphic rocks

31.One of the places noted for irrigation agriculture in Africa is the ___.
A.   The Zaire Basin
B.   Southern part of Sudan
C.   Ghezira plains
D.   Great rift valley
E.   Mountain Kilimanjaro

Use the Map below to answer questions 32, 33 and 34.

32.Which of the ocean currents on the map is the Benguela current?
A.   3
B.   4
C.   5
D.   2
E.   1

33.The Ahaggar Plateau is the shaded area marked ___.
A.   Q
B.   S
C.   P
D.   R
E.   T

34.The shaded area marked V on the map are ___.
A.   Oil producing areas
B.   Regions of large-scale irrigation
C.   Salt lakes
D.   Major groundwater aquifers
E.   Oasis

35.Which of the following landforms originates from aeolian erosion?
A.   Deflation hollow
B.   Playa
C.   Wadi
D.   Sand dune
E.   Zeugen

36.The most important catalyst in the growth of major cities of the world today relate to developments in ___.
A.   Film and entertainment industries
B.   Information and service industries
C.   Oil and automotive industries
D.   Foreign trade and international politics
E.   Presence of Religious Organisations

37.The two darns found in the upper- and lower Nile respectively are ___.
A.   Sennar and Aswan
B.   Aswan and Jebel Aulia
C.   Sennar and Jebbel Aulia
D.   Gezira and Sennar
E.   Shiroro and Akosombo

38.The most dreaded pest in the cotton Belt of the USA is the ___.
A.   Weaver bird
B.   White ant
C.   Boil Weevil
D.   Beetle
E.   Termite

39.A town that is situated where two rivers meet is a ___.
A.   Confluence town
B.   Bridge town
C.   Nodal town
D.   Coastal town
E.   Marine town

40.The most densely populated river delta in Africa is the ___.
A.   Zambezi
B.   Nile
C.   Niger
D.   Niger Delta
E.   Charilagome

ANSWERS

1.   B

2.   C

3.   E

4.   C

5.   C

6.   D

7.   B

8.   D

9.   A

10.  B

11.  D

12.  D

13.  E

14.  C

15. A

16. A

17. B

18.   C

19.  B

20.  D

21.  D

22.  C

23.  D

24.  D

25.  B

26.  A

27.  B

28.  B

29. D

30. B

31. C

32. A

33. A

34. A

35. A

36. C

37. A

38. C

39. A

40. B

JAMB PAST QUESTIONS AND ANSWERS ON GEOGRAPHY 2016 (TEXT)

1. Which of these is a textural classification of soils?
A. Rounded, irregular and flat
B. Angular, Prismatic and Columnar
C. Rounded, Pebbles and silt
D. Angular, Sand and clay
E. Sand, Loamy and clay

2. The main composition of coal is
A. Iron
B. Quartz
C. Clay
D. Carbon
E. Zinc.

3. The circulation of ocean currents is
A. Clockwise both in the northern hemisphere and clockwise in the Southern
B. Anticlockwise in the northern hemisphere and clockwise in the southern hemisphere
C. Anticlockwise both in the northern and southern hemisphere
D. Clockwise in both northern and southern hemisphere
E. Clockwise in the northern hemisphere and anti-clockwise in the southern hemisphere

4. Which of the following lakes owes its origin mainly to faulting __.
A. Lake Victoria
B. Lake Malawi
C. Lake Superior
D. lake Kariba
E. Lake Chad

5. What is the approximate height of the location marked x?
A. 375 metres
B. 395 metres
C. 360 metres
D. 380 metres
E. 390 metres

6. What is the average gradient of the slope mar ked G-H?
A. 1:34
B. 1:40
C. 1: 38
D. 1:32
E. 1:36

7. Name the features crossed by the footpath between points Y and Z.
A. Spur
B. Gorge
C. Ridge
D. Wind gap
E. Dry Valley

8. The length of the main road to the nearest kilometre is __.
A. 14 Kilometres
B. 20 Kilometres
C. 7 Kilometres
D. 10 Kilometres
E. 12 Kilometres. 

9. What is the size, in square kilometres of the area covered by the map?
A. 58.0sqkm
B. 64.0sqkm
C. 51.0sqkm
D. 62.0sqkm
E. 55.0sqkm

10. Which one of the following ports occupies the best natural site in West Africa?
A. Monrovia
B. Tema
C. Banjul
D. Lagos
E. Freetown

11. Which of the following towns is NOT a pre-colonial town?
A. Enugu
B. lbadan
C. florin
D. Bida
E. Kano

12. Nigeria is the world's leading producer of __.
A. Columbite
B. Palm Kernel
C. Timber
D. Groundnuts
E. Petroleum

Use the Map below to answer question 13 to 17.

13. What is the length to the nearest kilometre of the main stream that is into the Laka Lagoon?
A. 4 kilometres
B. 8 Kilometres
C. 6 Kilometres
D. 12 Kilometres
E. 10 Kilometres

14. The elevated feature that runs westwards from the cape near mito to the western edge of the map is __.
A. A Spur
B. Peninsular
C. A Hill
D. A ridge
E. A Cuesta

15. The true bearing of the trigonometrical station 54.0m from the peak of Bedi Hill is
A.266°
B. 127°
C.319°
D.233°
E. 200°

16. The appropriate geographical term for that narrow feature, east of Ela Lagoon along which a footpath runs is __.
A. Lake
B. Isthmus
C. Sandbar
D. Ocean
E. Beach Sand

17. What is the approximate height of Manko above the sea level?
A. 30.0m
B. 12.0m
C. 46.0m
D. 35.0m
E. 21.0m

18. The above diagram shows the position of the Earth in relation to the sun on June 21st. The earth's axis is inclined from the vertical at an angle of __.
A. 861/2
B. 661/2
C. 721/2
D. 451/2
E. 231/2

19. The Ocean currents marked X and Y are the __.
A. Cold Sahara Current and cold Namibian current
B. Cool canaries current and cool Benguela current
C. Warm Canaries current and cool Mozambique current
D. Warm canaries current and warm Benguela current
E. Warm Gulf stream and warm Humbolt current.

20. What type of climate is experienced in the region 'P' shaded on the map?
A. Cool temperature Western Margin
B. Tropical Continental
C. Mediterranean
D. Tropical Monsoon
E. Tropical Marine.

21 The above diagram on which the contours are in metres shows a __.
A. Knoll
B. Mesa
C. Block mountain
D. Drumlin
E. Volcanic cone

22. The leading wheat producing region of the world is the __.
A. Veldt of South Africa
B. Downs of Australia
C. Priairie of North America
D. Pampas of Argentina
E. The Asian Tiger.

23. From a point, the whole circle bearing of a line is 135°, A clockwise angle from the line was measured to be 260° to another line. What is the whole circle bearing of the later line?
A.225°
B.35°
C. 125°
D.395°
E.90°

24. The port that specializes in receiving and re-exporting goods is known as __.
A. Entrepot
B. International port
C. Sea port
D. Jetty
E. Airport

25. Agricultural productivity is low in Tropical Africa because of __.
A. Poor Soil and unfavourable climate
B. Low demand and lack of credit facilities
C. A sparse population and shortage of labour
D. low technology and land fragmentation
E. Bad weather condition.

26. The area served by a given city is referred to as its __.
A. Territory
B. Sphere of influence
C. Satellite
D. Hinterland
E. Island.

27. International agreements in the fishing industry are necessary in order to protect whale and seal from __.
A. Sea Piracy
B. Sea accident
C. Marauding
D. Stock extinction
E. Kidnapping

28. The Scientist who propounded the theory of continental drift was __.
A. Francis Bacon
B. William Davis
C. Alfred Wegener
D. Arthur Holmes
E. Thomas Mathus

29. The most common tree in the desert is the __.
A. Pine
B. Date
C. Larch
D. African walnut
E. Acacia 

30. The sex ratio of any population may be affected by __.
A. Morbidity
B. Mortality
C. Fertility
D. Migration
E. Tribalism

31 The rocks of the basement complex are generally referred to as __.
A. Sedimentary formation
B. Volcanic rocks
C. Younger granites
D. Older granites
E. Fold mountain

32. The rock with least carbon content is __.
A. Lignite
B. Coal
C. Marble
D. Bitumen
E. Sandstone.

33. One of the steel rolling mills in Nigeria is located at __.
A. Jos
B. Ajaokuta
C. Enugu
D. Ovwian - Aladja
E. Okaba

34. The proportion of the earth's surface occupied by oceans is approximately
A. 91%
B. 77%
C. 87%
D. 67%
E. 99%

35. The highest category of rural settlement is the __.
A. Hut
B. Village
C. Homestead
D. Hamlet
E. Metropolis

36. Which of the following minerals is produced in Niger Republic?
A. Uranium
B. Crude oil
C. Copper
D. Tin and Columbite
E. Steel.

37. The carbon cycle is more prevalent in the __.
A. Lithosphere
B. Core
C. Atmosphere
D. Ionosphere
E. Hydrosphere

38. Which of the following is a type of Iron ore?
A. Anthracite
B. Lignite
C. Columbite
D. Limonite
E. Tin and Zinc

39. The type of drainage is __.
A. Superimposed
B. Trellised
C. Dendritic
D. Radial
E. Hydraulogical

40. The Nigerian river with the longest distance of internal waterways is __.
A. Cross River
B. River Benue
C. River Osun
D. River Niger
E. River Ogun

ANSWER KEYS:
1.   E
2.   D
3.   E
4.   B
5.   B
6.   E
7.   E
8.   A
9.   D
10.                E
11.                A
12.                A
13.                C
14.                D
15.                D
16.                E
17.                D
18.                B
19.                B
20.                C
21.                A
22.                C
23.                C
24.                A
25.                D
26.                A
27.                D
28.                C
29.                E
30.                A
31.                C
32.                E
33.                B
34.                D
35.                B
36.                A
37.                C
38.                D
39.                D
40.                B



JAMB PAST QUESTIONS AND ANSWERS ON GEOGRAPHY 2013 (TEXT)

jamb past questions and answers on geography 2013
PAPER TYPE: D

1. Which Question Paper Type of Geography is given to you?
A. Type D
B. Type I
C. Type B
D. Type U

Use the map of Jodo N.E below to answer question 2 to 5.
2. The likely occupation of the people in the area is ___.
A. market gardening
B. lumbering
C. mineral mining
D. farming

3. River Yoo flows towards the  ___.
A. east
B. west
C. southwest
D. southeast

4. The bearing of Jodo from Joyo is  ___.
A. 270°
B. 280°
C. 315°
D. 340°

5. If the map is enlarged twice, the new scale would be  ___.
A. 1: 50 000
B. 1: 100 000
C. 1: 125 000
D. 1: 250 000

 Use the diagram below to answer question 6 and 7

6. The annual range of temperature of Delhi is  ___.
A. 15°
B. 19°
C. 20°
D. 35°

7. The climate can be described as  ___.
A. equatorial climate
B. tropical monsoon climate
C. tropical marine climate
D. equatorial monsoon climate

8. The principle of a closed traverse is that  ___.
A. the compass is read at each point in turn and as a check, back bearings are taken
B. the compass is read and forward bearings are taken
C. the compass is read at each point and plotted as a check
D. the compass is read at each point and turned back at each point

9. The equatorial circumference of the earth is  ___.
A. 20 084 km
B. 30 084 km
C. 40 084 km
D. 60 084 km

10. Which of the following rocks if suitable for the construction of roads and building purposes?
A. Limestone
B. Basalt
C. Granite
D. Graphite

11. Mountains formed as a result of compressional forces are known as  ___.
A. Block Mountains
B. Fold Mountains
C. Residual Mountains
D. Volcanic Mountains

Use the diagram below to answer question 12 and 13.

12. The features marked X is  ___.
A. a waterfall
B. a plunge pool
C. an eroded debris
D. a bedrock

13. The feature marked Q is  ___.
A. parent material
B. soft rock
C. hard rock
D. erratic rock

14. The Mediterranean Sea has higher salinity than the oceans because  ___.
A. the surrounding soils are salty
B. there is low rainfall in the region
C. the area has high temperature
D. of dead animal fossils

15. Sun-dial is used for recording the  ___.
A. amount of sunshine in a place
B. duration of sunshine in a place
C. position of the sun in a place
D. intensity of sunshine within a period of time

16. The actual amount of water vapour present in the air which is expressed in grams per cubic
metre is  ___.
A. humidity
B. actual humidity
C. relative humidity
D. absolute humidity

17. Pine, fir, larch and spruce are commonly found in  ___.
A. deciduous forest
B. equatorial forest
C. coniferous forest
D. mangrove forest

18. The major components of soil are  ___.
A. organic matter, texture, structure and air
B. texture, organic matter, water and air
C. water, air, mineral and organic matter
D. water, texture, nutrients and mineral

19. Soil forming process in the hot, humid tropics where rainfall and temperatures are high
throughout the year is known as  ___.
A. laterization
B. podzolization
C. calcification
D. salinization

20. An example of an atmospheric resource is  ___.
A. water
B. coal
C. tin
D. petroleum

21. Igneous rocks are differentiated from sedimentary rocks by their  ___.
A. appearance and origin
B. shape and size
C. density and appearance
D. area and density

22. The massive removal of tree and forest cover without replacement is referred to as  ___.
A. afforestation
B. deforestation
C. bush clearing
D. bush burning

23. The total population of a country can be obtained from its  ___.
A. sample survey
B. birth rate
C. birth and death rates
D. National Census

24. The most significant way the components of an ecosystem can be identified is that, there must
be a degree of  ___.
A. reciprocal inter-relationship existing among them
B. independent inter-relationship existing among them
C. complexity
D. adaptation

25. The major factor that affected the growth of the population of Africa during the pre-colonial
times is  ___.
A. inter-tribal wars
B. famine
C. epidemics
D. natural hazards

26. Which of the following terms relates population size to land?
A. Census
B. Density
C. Intensity
D. Demography

27. The problems of unemployment, housing, traffic congestion and environment degradation are
associated with  ___.
A. slums
B. urbanization
C. industrialization
D. political disturbances

28. Rural settlements are important to urban centres because they provide  ___.
A. road
B. transport
C. labour
D. capital

29. Settlements that develop along communication routes are likely to be  ___.
A. oval
B. linear
C. nucleated
D. dispersed

30. The greatest advantage of road transportation over other modes is that the former is  ___.
A. cheaper
B. more flexible
C. less risky
D. faster

31. The best breeds of dairy cattle can be found in  ___.
A. South America
B. Asia
C. Australia
D. Europe

32. The greatest benefit of mixed farming is that  ___.
A. it is very cheap to practice
B. the animals produce the manure for crop production
C. it combines the advantage of crop and animal husbandry
D. the animals feed from crop farming

33. Which of the following is the busiest and most important world shipping route?
A. The South Atlantic route
B. The Cape route
C. The North Atlantic route
D. The Panama Canal route

34. Which of the following groups of countries is a major producer of rubber?
A. Malaysia, Liberia and Indonesia.
B. Indonesia, Malaysia and Zimbabwe.
C. Malaysia, Niger and Liberia.
D. South Africa, Liberia and China.

35. The greatest industrial areas of the world are  ___.
A. Africa and the Caribbean
B. The Ruhr industrial region and South Africa
C. Western Europe and the United States of America
D. Japan and Australia

36. The Obudu Plateau is noted for its  ___.
A. tsetse fly infestation
B. hot climate
C. cattle ranch
D. waterfalls

37. Livestock rearing in Nigeria is still predominantly the occupation of  ___.
A. small holder farmers
B. sedentary rearers
C. large-scale farmers
D. nomadic herders

38. Which of the following has the highest concentration of industries in Nigeria?
A. Kano
B. Lagos
C. Kaduna
D. Port-Harcourt

39. The location of cement industry in Ewekoro, Nigeria is largely influenced by  ___.
A. nearness to source of water
B. adequate transportation facilities
C. nearness to raw materials
D. government policy

Use the diagram below to answer question 40 and 41.

40. The soil type found in the area marked S is  ___.
A. sandy soil
B. laterite soil
C. alluvial soil
D. loamy soil

41. The area marked T is rich in  ___.
A. coal
B. tin
C. iron ore
D. limestone

42. Which of the following winds is responsible for the dry season in Nigeria?
A. Tropical maritime air mass
B. Tropical continental air mass
C. Equatorial easterlies
D. Harmattan

Use the map below to answer question 43 and 44.
43. The area marked K represents what type of vegetation?
A. Savannah
B. Tropical rainforest
C. Desert
D. Warm temperate forest

44. The area marked Y is known as  ___.
A. shifting cultivation
B. intensive subsistence
C. hunting and fishing
D. nomadic herding

45. Which of the following groups is known for nomadic grazing?
A. The Masai of Kenya
B. The Akans of Ghana
C. Hausas of Nigeria
D. The Arabs of Algeria

46. Which of the following countries has gold as its major foreign exchange earner?
A. Nigeria.
B. Tanzania.
C. Niger.
D. South Africa

47. Which of the following is the largest country in West Africa?
A. Mali
B. Niger
C. Mauritania
D. Nigeria

Use the map below to answer question 48 and 49.

48. The area marked P is  ___.
A. Zambia
B. Swaziland
C. Lesotho
D. Botswana

49. The area marked Q is best known for mining of  ___.
A. lead
B. uranium
C. zinc
D. platinum

50. Which of the following rivers is an inland drainage?
A. River Hadejia
B. River Nile
C. River Senegal
D. River Volta

ANSWERS

1.       D

2.       D

3.       B

4.       C

5.       B

6.       C

7.       B

8.       C

9.       C

10.   C

11.   B

12.   B

13.   C

14.   B

15.   A

16.   C

17.   C

18.   C

19.   A

20.   A

21.   A

22.   B

23.   D

24.   B

25.   A

26.   B

27.   B

28.   C

29.   B

30.   B

31.   C

32.   C

33.   C

34.   A

35.   C

36.   C

37.   D

38.   B

39.   C

40.   B

41.   D

42.   B

43.   B

44.   D

45.   A

46.   D

47.   B

48.   D

49.   A

50.   A