www.prep.ng: NDA PAST QUESTIONS ON PHYSICS 2016

Monday, 18 March 2019

NDA PAST QUESTIONS ON PHYSICS 2016

nda past questions on physics 2016
1. A light-year is a unit of ___.
A. Distance
B. Time
C. Intensity of light
D. Light




2. Which of the following pairs of physical qualities do not have the same dimension?
A. Pressure and Young's modulus
B. Angular momentum and Planck's constant
C. Impulse and moment of force
D. Force and rate of change of momentum

3. The ratio of minimum wavelengths of Lyman and Balmer series will be __.
A. 1.25
B. 0.5
C. 0.10
D. 0.25

4. Isotopes of an element contains ___.
A. the same number of protons but different number of neutrons
B. equal number of protons and electrons
C. equal number of nucleons
D. the same number of neutrons but different number of protons

5. When light is incident on a metal surface, the energies of the emitted electrons ___.
A. vary with the intensity of the light
B. vary with the frequency of the light
C. vary with the speed of light
D. vary with both speed and intensity of light

6. According to the uncertainty principle, it is impossible to precisely determine at the same time particle's ___.
A. position and charge
B. position and momentum
C. momentum and energy
D. charge and mass

7. When an atom absorbs a photon of light, which one or more of the following can occur?
A. An electron shifts to a state of a higher quantum number
B. An electron leaves the atom
C.' An electron shifts to a state of a smaller quantum number
D. A and B

8. According to the exclusion principle, no two electrons in an atom can have the same
A. spin direction
B. speed
C. orbit
D. set of quantum numbers

9. What is the maximum wavelength the (in nm) of light required to produce any current via the photoelectric effect if the anode is made of copper, which has a work function of 4.7eV?
A. 254 nm
B. 265 nm
C. 266 nm
D. 270 nm

10. When a metal is heated to a high temperature, electrons are emitted from its surface. The process is known as __.
A. photoelectron
B. thermionic emission
C. field emission
D. secondary emission

11. An electric iron of resistance 20Ω takes a current 5A. Calculate the heat in Joule developed in 30s.
A. 9.36 MJ
B. 39.6 MJ
C. 15 KJ
D. 35 KJ

12. An incident light ray in air strikes a plane glass surface at an angle of 25° to the normal. If the index of refraction of glass is 1.5, find the angle of reflection.
A. 25°
B. 50°
C. 19.5°
D. 37.5°

13. What is the critical angle for light passing from glass (n = 1.54) to water (n = 1.33)?
A. 1.158°
B. 0.864°
C. 59.7°
D. 2.05°

14. The apparent bending of a ruler when it is dipped into a beaker of water is due to
A. reflection
B. refraction
C. diffraction
D. dispersion

15.  Calculate the speed of light in water. Assume the index of refraction of water is 1.33.
A. 1.97 x 10m/s
B. 3 x 10m/s
C. 2.26 x 10m/s
D. 1.52 m/s

16. A student passed a light ray through a glass prism and obtained a value of 50° for the angle of minimum deviation. If the apex angle of the prism is 60°, calculate the index of refraction of the glass.
A. 1.65
B. 1.64
C. 0.82
D. 0.5

17. Which is correct for total internal reflection to occur?
A. Light travels from a less dense to a denser medium
B. Reflected ray bent away from the normal
C. The angle of incidence equals to the angle of refraction
D. Light travels from an optically denser to a less dense medium

18. Which of the following is not correct when light is passed through a triangular prism?
A. The deviation produces increases with decreasing frequency and increasing wavelength
B. Red light is deviated least
C. The deviation produced increases with increasing index of refraction
D. Violet is most deviated

19. A concave mirror of focal length 10 cm forms an erect image. If the image is twice the size of the object, then the object is at what distance from the mirror?
A. 3.3cm
B. 5cm
C. 10cm
D. 15cm

20. In Coulomb's Law, the force between two-point charges is proportional to
(i). the square of the distance between them
(ii). the product of the charges
(iii). the permittivity of the medium

A. i and ii only
B. i and iii only
C. ii and iii only
D. ii only

21. Which of the following factors affects the speed of sound in air?
(i) Temperature
(ii) Pressure
(iii) Frequency

A. i only
B. ii only
C. i and ii only
D. ii and iii only

22. The differences observed in solids, liquids and gasses may be accounted for by____
A. The different molecules in each of them
B. The spacing and forces acting between the molecules
C. Their melting point
D. Their relative masses

23. A 75N force inclined at angle 300 above the horizontal drags a 15kg mass a distance 4.5m along the horizontal floor. Calculate the work done by the force.
A. 200.3 J
B. 229.3 J
C. 300 J
D. 292.3 J

24. A horizontal force of 150N is applied to a 51 Kg carton on a level floor. The coefficient of static friction is 0.5 and that of sliding friction is 0.4. The frictional sliding force acting on the carton is?
 (g = 9.8m/s2)
A. 150 N
B. 200N
C. 250 N
D. 500 N

25. A lorry of mass 2000kg moving at 36km/h is brought to rest over a distance of 20m. Calculate the average breaking force.
A. 2500 N
B. 10000 N
C. 15000 N
D. 5000 N

26. A particle of mass 5 x 10 kg-4 revolves in a circle with a radial acceleration of 8 x 105m/s2. The centripetal force on the particle is ___.
A. 200 N
B. 400 N
C. 600 N
D. 800 N

27. A car starting from rest moves with a uniform acceleration of 5 m/s2. The distance it covers in the fourth second of its motion is __.
A. 20 m
B. 21 m
C. 18 m
D. 40 m

28. A wheel of 0.4 m radius rotates on a stationary axle. It is uniformly speeded up from rest to a speed of 900 rpm in a time of 20s. Find the constant angular acceleration of the wheel
A. 7.4 rad/s
R. 4.7 rad/s
C. 2.7 rad/s
D. 1.7 rad/s

29. The stylus of a phonograph record exerts a force of  7.7 x 10-2 N on a groove of  record exerts a force of 7. N on a groove of radius 1010m.Compute the pressure exerted by the stylus on the groove.
A. 2.45 x 108 Nm-2
B. 3.45 x 10Nm-2
C. 4.90 x 108 Nm-2
D. 2.42 x 109 Nm-2

30. A piece of stone attached to one end of a string is whirled round a horizontal circle and the string suddenly cuts. The stone will fly off in a direction __.
A.  perpendicular to the circular path
B. parallel to the circular
C. tangential to the circular path
D. towards the centre of the circle

31. The figure below shows a charge, +Q, a distance 2d from a charge, —Q, and a point x
distance, d, from —Q. The field strength at x is numerically
nda past questions on physics 2016

nda past questions on physics 2016

 nda past questions on physics 2016
32. The three capacitors in the figure above store total energy in Joules of
A. 12
B. 36
C. 48
D. 80

33. In figure (a) below the time, the constant is 4 sec.nda past questions on physics 2016

The time constant in seconds in figure (b) is
A. 8
B. 4
C. 2
D. 1

34. Tungsten obeys Ohm's law because
A. the wire becomes hot when current flows
B. the current is carried by electrons
C. the resistance is proportional to temperature
D. the current is proportional to potential difference at a constant temperature

35. A capacitor, C = 2μF, and an inductor, L= 10H, coil resistance, R = 5Ω are in series in a circuit when an alternating current of 2A r.m.s. flows. What is the value of the power in watts in the circuit?
A. 100
B. 50
C. 20
D. 10

36. In the circuit shown below, the power produced in the resistor, R, is one quarter that produced in the 3Ω resistor.
nda past questions on physics 2016
A. 6
B. 9
C. 12
D. 15

37. A current, I, in a lamp varies with voltage, V, as shown in the figure below:
nda past questions on physics 2016

The variation of power, P, with current, I, is best shown in the figure above by which graph from A
nda past questions on physics 2016



38. A. 0-10 mA moving coil meter of 5 Ω resistance can be converted into a 0.2 A meter by a resistance R with the meter when
A. R = 0.025Ω in parallel
B. R = 0.025Ω in series
C. R = 190Ω in series
D. R = 0.05Ω parallel.

39. An induced emf is produced between the ends of a horizontal steel axle, X, of a train moving due east. This is because ___.
A. X points due east
B. The earth's magnetic field has a horizontal component
C. X moves parallel to the earth's field
D. The earth has a vertical magnetic component

40. An alternating current, I, in amperes varies with time, 1, in seconds as I = 4sin200irt. The Entire value of the current, 1, in A and the frequency in Hz are:
A. I= 2, f =100
B. I=4 √2, f =50
C. I=4/
√2, f = 100
D.  I=4/√2, f = 400

ANSWERS
1. A
2. C
3. D
4. A
5. B
6. B
7. D
8. D
9. A
10. B
11. D
12. A
13. C
14. B
15. C
16. B
17. C
18. A
19. D
20. A
21. A
22. B
23. D
24. B
25. D
26. B
27. D
28. B
29. A
30. C
31. A
32. C
33. B
34. D
35. C
36. C
37. B
38. A
39. D
40. C


2 comments: