www.prep.ng: NDA PAST QUESTIONS ON PHYSICS 2011

Monday, 18 March 2019

NDA PAST QUESTIONS ON PHYSICS 2011

NDA PAST QUESTIONS ON PHYSICS 2011

1. An electron is placed mid-way between an electron of charge IC and a proton of charge IC separated by a distance of 2m. What is the magnitude of the force experienced by the electron?
A. 3.0 x 10-9 N
B. 2.88 x 10-9 N
C. 0.9 x 10-5 N
D. None of the above

2. Three-point charge Q1 = +10 x 10-12C, Q2 = -6.0 x 10-12C and Q3 +10 x 10-12C are situated at the corners of an equilateral triangle of side 10 m in vacuum. The electric potential at the centre of the triangle is
___.
A. 10 x 10-3 v
B. 5 x 10-3 v
C. 6.5 x 10-3 
D. 7.8 x 10-3 v

3. A charge of 10-80 C is placed at the corner of an equilateral triangle of side 3cm. What amount of work must be done to make this possible?
A. 3.0 x10-9 J
B. 4.5 x10-9  J
C. 9.0 x10-9  J
D. 10.0 x10-9  J

4. The direction of the magnetic field at a point in the vicinity of a bar magnet is
___.
A. Always toward the North pole of the point
B. Always away from the South pole of the magnet
C. A long line joining the point to the neutral point
D. In the direction the North pole of a compass needle would point

5. A transformer has 300 turns of wire in the primary coil and 10 turns in the secondary coil. If the input voltage is 100 V.
The output voltage is ___.
A. 25 V
B. 5 V
C. 20 V
D. 10 V

6. The current sensitivity of a galvanometer can be increased if __.
A. The value of the magnetic field strength is increased
B. A weaker spring is used
C. greater value of N and A
D. All of the above

7. The flux through certain torpid changes from 0.65 mWb to 0.91 mWb when the air cone is replaced by another material. The relative permeability is
A. 1.25
B. 1.38
C. 1.40
D. none of the above

8. What is the power of an electric motor which does 6000 J of work per minute?
A. 6000 W
8. 3600 W
C. 600 W
D. 100 W

9. The most accurate instrument for comparing the emf of two cells is the
A Wheatstone bridge
B. Ammeter
C. Metre bridge
D. Potentiometer

10. Several 40Ω resistors are to be connected so that 15A flows from a 120 V source. This can be done by
___.
A. Connecting 2 resistors in series and 4 in parallel
B. Connecting 4 resistors in series
C. Connecting 5 resistors in parallel
D. Connect a two 40 resistor in parallel

11. A bead travelling on a straight wire is brought to rest at 0.2 m by friction. If the mass of the bead is 0.01 kg and the coefficient of friction between the bead and the wire is 0.1
. Determine the work done by the friction.
A. 2 x 10-4 J
B. 2 x 10-3 J
C. 2 x 10J
D. 2 x 10J

12. On top of a spiral spring of force constant 500Nm-1 J is placed a mass of 5 x 10-3J kg. If the spring is compressed downwards by a length of 0.02 m and then released, calculate the height to which the mass is projected.
A. 8 m
B. 4 m
C. 2 m
D. 1 m

13. A test tube of radius 1.0cm is loaded to 8.8g. If it is placed upright in the water, find the depth to which it would sink.
A. 2.8 cm
B. 5.2 cm
C. 25.5 cm
D. 28.0 cm
(g = 10ms-2 ,density of water = 1000gm-3 )



NDA PAST QUESTIONS ON PHYSICS 2011

14. The length of a piece of glass block was measured by means of a Vernier calliper as shown above.
A. 1.63 cm
B. 1.64 cm
C. 1.65 cm
D. 1.66 cm

15. A hose of cross-sectional area 0.5m2 is used to discharge water from a water tanker at a velocity of 60ms-1 in 20s into a container. If the container is filled completely, the volume of the container is
___.
A. 240m3
B. 260m3
C. 2400m3
D. 6000m3

16. If an object just begins to slide on a surface inclined at 30% to the horizontal, the coefficient of friction is
___.
A. Cos 
Ɵ
B. Sin Ɵ
C. tan Ɵ
D. cot Ɵ

17. A force of 1000 N is used to kick a football of mass 0.84 kg, Find the velocity with which the ball moves if it takes 0.8s to be kicked.
A. 32 ms-1
B. 50 ms-1
C. 64 ms-1
D. 1000 ms-1

18. Water does clot drop through an open umbrella of silk material unless the inside of the umbrella is touched. This is due to 
___.
A. capillarity
B. osmotic pressure
C. viscosity
D. surface tension

19. The stylus of a phonograph record exerts a force of 7.7 x 10-2N on a groove of radius 10 x 10-5m, Compute the pressure exerted by the stylus on the groove.
A. 2.45 x 10Nm-2
B. 3,45 x 10Nm-2
C. 4.90 x 10Nm-2
D. 2.42 x 10Nm-2

20. A piece of stone attached to one end of a string is whirled round in a horizontal circle and the string suddenly cuts. The stone will fly off in a direction.
A. perpendicular to the circular path
B. parallel to the circular
C. tangential to the circular path
D. towards the centre of the circle

21. Which of the following is in a neutral equilibrium?
A. A heavyweight suspended on a string
B. A cone resting on its slant edge
C. A heavy based table lamp
D. The beam of a balance in use

22. Which of the following assumptions is made in a simple pendulum experiment? The:
A. suspending string is in-extensible
B. bob has a finite size
C. bob has a definite mass
D. initial angle of oscillation must be large

23. Mercury is suitable as a barometric fluid because it:
A. expands uniformity
B. is opaque
C. is several times denser than water
D. is a good conductor of heat

24. Which of the following properties makes metals ideal for cooking utensil?
A. High coefficient of expansion
B. Good conductor of heat
C. Low specific heat capacity
D. Poor radiation of heat

25. A wave has a frequency of 2Hz and a wavelength of 30cm. The velocity of the wave is:
A. 60.0 ms-1
B. 6.0 ms-1
C. 1.5 ms-1
D. 0.6 ms-1

26. Which of the following instruments has a pure tone?
A. Guitar
B. Vibrating string
C. Turning fork
D. Siren

27. When a transformer has more secondary windings than primary windings it:
A. has a smaller seconder current
B. has a greater power output
C. is a step-down transformer
D. increase the total energy output

28. Which of the following media allow the transmission of sound waves through them?
I. Air.
II. Liquids.
III. Solids.
A. l and II only.
B. I and III only.
C. II and III only.
D. I, II and III.

29. Which of the following factors affects the speed of sound in air?
I. Temperature
II. Pressure
III. Frequency

A. I only
B. II only
C. I and II only
D. II and III only

30. A slight loading of a turning fork has the effect of:
A. decreasing its amplitude.
B. increasing its amplitude.
C. decreasing its frequency.
D. increasing its frequency.

31. I. Mass
II Density
III. Temperature
IV. Nature of substance
Which of the above affect diffusion?
A. I and II only.
B. I, II and IV only.
C. II, III and IV only.
D. I, II, III and IV.

32. The differences observed in solids, liquids and gases may be accounted for by
___.
A. the different molecules in each of them
B. the spacing and forces acting between the molecules
C. their melting points
D. their relative masses

33. The blade of a hoe feels colder to touch in the morning than the wooden handle because the
___.
A. handle is a better conductor of heat than the blade.
B. handle contains stored energy in form of heat.
C. blade is a better conductor of heat than the handle.
D. blade is placed at a lower temperature than the handle.

34. I. They should be identical.
II. They should originate from the same source.
III. They should be coherent
IV. They should be monochromatic

From the statements above, the conditions for two waves to interfere are
A. II and III only
B. I III and IV only
C. II III and IV only
D. I, II, III and IV.

35. In a large telecommunications auditorium, perforated absorbent materials are used to line the ceiling so as to
___.
A. increase the reverberation of sound in the hall.
B. increase the amount of echo in the hail.
C. reduce the height of the ceiling from the floor.
D. reduce the reverberation of sound in the hull.

36. The fundamental frequency of a plucked wire under a tension of 400 N is 250 Hz. When the frequency is changed to 500 Hz at a constant length. the tension is
___.
A. 1600 N
B. 400 N
C. 160 N
D. 40 N

37. The phenomenon of light bending around an obstacle is
___.
A. diffraction
B. refraction
C. reflection
D. polarization

38. The instrument used by designers to obtain different colour patterns is called
___.
A. periscope
B. sextant
C. episcope
D. kaleidoscope

39. A glass plate 0.9 cm thick has a refractive index of 1.50. How long does it take for a pulse of light to pass through the plate?
A. 4.5 x 10-11 s
B. 4.5 x 10-10 s
C. 3.0 x 10-11 s
D. 3.0 x 10-11 s [ c= 3.0 x 108 ms-1]

40. When an object is placed between the principal focus and the optical centre of a convex lens. it could be used as
___.
A. simple microscope
B. reflecting lens
C. compound microscope
D. projector

ANSWERS

1. D
2. C
3. D
4. D
5. D
6. A
7. C
8. B
9. D
10. C
11. A
12. B
13. C
14. B
15. C
16. C
17. D
18. A
19. B
20. C
21. C
22. A
23. A
24. B
25. D
26. A
27. B
28. B
29. B
30. C
31. D
32. A
33. C
34. C
35. D
36. A
37. A
38. D
39. A
40. A

No comments:

Post a Comment