www.prep.ng: NDA PAST QUESTIONS ON PHYSICS 2010

Monday, 18 March 2019

NDA PAST QUESTIONS ON PHYSICS 2010



NDA PAST QUESTIONS ON PHYSICS 2010
1. If 2kg of punch of specific heat capacity 1.7KJ/Kg°C temperature 5°C is poured into a 1kg glass punch bowl that is at 20°C. The final temperature of the punch is:
A. 6°C
B. 8°C
C. 10°C
D. 12°C
2. A ray of light strikes a plane mirror at an angle of incidence of 35°. If the mirror is rotated through 10°, through what angle is the reflected ray rotated?
A. 70°
B. 45°
C. 25°
D. 20°

3. A Carnot engine turns heat into work:
A. With 100% efficiency
B. With 50% efficiency
C. Without itself undergoing a permanent change
D. With the help of expanding steam

4. An adiabatic process in a system is one in which:
A. No heat enters or leaves the system
B. The system does not work nor is work done on it
C. The temperature. of the system remains constant
D. The pressure of the system remains constant
5. When a light ray approaches glass-air interlace from the glass side, the critical angle of refraction is:
A. 0°
B. 45°
C. 90°
D. Equal to the angle of incidence
6. The pupil of the eye controls:
A. The focal length of the eye
B. The range of accommodation of the eye
C. the distance of most distinct vision
D. The amount of light reaching the eye
7. Longitudinal waves do not exhibit:
A. Refraction
B. Reflection Diffraction
D. Polarization

8. A pure musical torte causes a thin wooden panel to vibrate. This is an example of:
A. An overtone
B. Harmonics
C. Resonance
D. Interference
9. A hydrogen atom is in its ground state when its electron:
A. Is within the nucleus
B. Has escaped from the atom
C. is in its lowest energy
D. is stationery
10. Dispersion is the term used to describe ____.
A. The splitting of white light into its component colours in refraction
B. The propagation of a beam of light in straight lines
C. The. bending of a beam of light when it goes from one medium to another
D. The bending or a beam of light when it strikes a mirror
11. Power loss occurs in a transformer because of ____.
A. Eddy current in the core
B. Work not needed to change the magnetization of the core
C. The absence of resistance of the core
D. The self-inductance of the core
12. The amplitude of a simple harmonic oscillator is doubled which of the following is also doubled?
A. Its frequency
B. Its period
C. Its maximum speed
D. Its total energy
13. A piece of soft iron will always experience a translational force in ____.
A. A uniform magnetic field
B. The middle of a current carrying solenoid
C. The earth's magnetic field
D. A diverging magnetic field
14. The terminal of a moving-coil galvanometer is short-circuited. If the coil were oscillating at the time, it would ____.
A. Continue to oscillate undisturbed
B. rapidly return to the zero position and remain there
C. Slowly return to the zero position and remain there
D. Rapidly return to zero position and overshoot, eventually coming to rest

15. A single rectangular coil of cross-sectional area A is placed with its plane vertical and two of its sides horizontal in a uniform horizontal magnetic field of flux B. When the coil carries a current I, the couple required to hold it with its plane at an angle to the direction of the field is directly proportional to ____.
A. Cross-sectional area A
B. Square of flux density
C. Square root of I
D. None of the above
16. The resistivity of aluminium is twice that or copper and its density one-third that of copper. The ratio of the resistance of aluminium to copper wires that have the same mass per unit length is ____.
A. 1:2
B. 2:3
C. 3:2
D. 2:1

17. Capacitors and inductors are useful in filter circuits because they store electric
A. Current
B. Energy
C. Ripples
D. Power supply
18. A beam or electrons is projected at an angle into a uniform magnetic field in a vacuum. The path that the beam follows could be trace out on the surface
A. Cylinder
B. Sphere
C. Plane
D. Toroid
19. Neutrons may be slowed down by passing them through a moderator, A substance suitable for use as a moderator is ____.
A. Graphite + heavy water
B. Lead + water
C. Water
D. Lead
20. If an electron of mass m and charge are accelerated across an x-ray tube by a P.D of V, they strike the target with a minimum speed v. given by the relation 
____.



21. A 20m steel wire is stretched to 20.0m by the application of a force of 50N. What force should be applied to stretch the wire to become 20.05m within its elastic limits?
A. 50 N
B. 100 N
C. 250 N
D. 40,000 N

22. What is the pressure exerted by a boy weighing 80kg on the ground when he stands on his feet whose area is 200cm2 ?
A. 80 pa
B. 1600 pa
C. 40,000 pa
D. 400 pa
23. A column of CuCl2, solution of height 50 cm and a column of water 60 cm are supported by the same pressure. What is the relative density of CuCl2 solution?
A. 1.2 
B. 0.5
C. 1.5
D. 1.0

24. Which of the following best explains why a person suffers a severe burn when his skin is exposed to steam than when boiling water is poured onto his skin?
A. Steam is at a higher temperature then boiling water
B. Steam possesses greater heat energy than boiling water
C. The specific latent heat of vaporization is released in changing from boiling water to steam
D. Steam penetrates more deeply into the skin than bolting water.

25. A 15m metallic rod expanded to 15.03m when heated from 10°C to 100°C. The linear expansively of the metals is ___.
A. 2 x 10-6  K-1 
B. 2 x 10-5  K-1 
C. 6.2 x 10-6  K-1 
D. 0.5 x 10-6  K-1 
26. A given mass of gas has a pressure of 800Nm-2 at a temperature of 47°C. If the temperature is reduced to 27°C with the volume remaining constant, the new pressure is
A. 4.60 Nm-2
B. 139.4 Nm-2
C. 75.0 Nm-2 
D. 800 Nm-2

27. Which of the following properties is common to energy transfer by waves and by particles?
A. Interference
B. Refraction
C. Polarisation
D. Diffraction
28. Which of the following prevents the escape of radiant heat from vacuum flask?
A. The double waited container
B. The vacuum between the walls
C. The outer casing of the flask
D. The silvering on the inner surface of the outer wall of the double walled container
29. Which or the following is a reason why a pressure cooker is used for fast cooking?
A. in a pressure cooker, cooking is done in steam which has a higher temperature than water
B. As the pressure inside the cooker is high, water boils at a biter temperature which makes cooking faster
C. Water boils at a lower temperature which makes cooking fast
D. As no heat is allow to escape, cooking is faster.
30. When the wet bulb and dry bulb thermometers of ft hygrometer shows almost the same reading, then we assume that:
A. The relative humidity is rather low
B. The rain is imminent as the atmosphere is very nearly saturated with water vapour
C. There a fair amount of wind blowing in the atmosphere
D. Only a very small amount of water vapour is present in the atmosphere
31. A parachute attains a terminal velocity when
A. Its density is equal to the density of air
B. the viscous force of the air and the up thrust completely counteract its weight
C. it expands as a result of reduced external pressure
D. The viscous force of the air is equal to the sum of the weight and up thrust
32. In a wheel and axle mechanism, the diameters of the wheel and axle are 40cm and 8cm respectively. Given that the machine is 80% efficient, what effort is required to lift a load of 100 N?
A. 20 N
B. 25 N
C. 50 N
D. 80 N
33. The tendon in a man's leg is 0.01 m long, if a force a 5N stretches the tendon by 2.0 x 10-5 m.  calculate the strain on the muscle.
A. 5 x 106
B. 5 x 102
C. 2 x 10-3
D. 2 x 10-7
34. Which of these statements are correct for the pressure in liquids?
I. Pressure in a liquid at a point acts equally in all directions
II. Pressure increases with depth
III. Pressure at a depth depends on the shape of the container
IV. Pressure at the same depth in different liquids are proportional to the densities of the liquids.
A. I, II and III only
B. I, II and IV only
C. I, II and IV only
D. II, III and IV only

35. The atmospheric pressure due to water is 1.3 x 106Nm-2 What is the total pressure at the bottom of an ocean 10m deep?
A. 1.3 x 10Nm-2
B. 1.4 x 10Nm-2
C. 1.4 x 10Nm-2
D. 1.0 x 10Nm-2
(Density of water= 1000 kgm-3  g= 10ms-2 )
36. A solid of weight 0.600 N is totally immersed in oil and water respectively. If the up thrust in oil is 0.210 N and the relative density of oil is 0.875. Find the up thrust in water
A. 0.0600 N
B. 0.360 N
C. 0.240 N
D. 0.180 N
37. When you sit in front of an open fire you are warmed by a ____.
A. convection, conduction and radiation
B. Convection and conduction
C. Radiation and convection
D. Conduction only
38. The linear expansivity of brass is 2 x 10-5 C-1. If the volume of a piece of brass is 15.00 cm3 at 0°C, what is the volume of 100°C?
A. 16.03 cm3
B. 16.00 cm3
C. 15.09 cm3
D. 15.03 cm3
39. A gas has a volume of 100cm3 at 270°C. If it is heated to temperature T unit a final volume of 120 cm3 is attained. Calculate T.
A. 33°C
B. 60°C
C. 87°C
D. 114°C
40. A 500 W heater is used to heat 0.6kg of water from 25°C in t1 seconds. If another 1000W heater is used to hear 0.2kg of water from 10"C to 100°C in t2 seconds, find t1/t2
A. 50
B. 5
C. 5/4
D. 1/5

ANSWERS
1. C
2. D
3. C
4. A
5. D
6. D
7. D
8. C
9. C
10. A
11. A
12. B
13. A
14. B
15. A
16. A
17. B
18. C
19. C
20. A
21. A
22. D
23. A
24. B
25. B
26. D
27. D
28. B
29. D
30. D
31. A
32. B
33. D
34. A
35. C
36. C
37. C
38. C
39. D
40. D

No comments:

Post a Comment