www.prep.ng: NDA PAST QUESTIONS ON MATHEMATICS 2017

Wednesday, 13 March 2019

NDA PAST QUESTIONS ON MATHEMATICS 2017


1. A regular polygon is a polygon with:
A. Equal sides, different angles
B. Equal sides equal angle
C. None of the above
D. All of the above

2. Find the median of 6,5,9,8,4,7,2,8,9,4
A. 6
B. 6.5
C. 7
D. 7.5

3. The area of a circle is increasing at the rate of 3 cm/sec. Find the rate of change of the circumference when the radius is 2 cm
A. 4 cm/sec
B. 31/3 cm/sec
C. 11/2 cm/sec
D. 21/4 cm/sec

4. Find the angle between the pairs of line
i. y = 3x + 7
ii. 3y = x+8
A. 58˚
B. 53˚
C. 57˚
D. 53˚

13. Find the simple interest on ₦6,000 for 4 years at 9% per annum
A. ₦2, 000
B. ₦2,160
C. ₦3,000
D. ₦3,160

14. How long will it take for prices to double if the rate of inflation is 25% per annum?
A. 2 years
B. 4 years
C. 3 years
D. 5 years

15. A refrigerator cost ₦55,000. What is its cost at the end of 5 years if the annual rate of inflation is 20%
A. ₦95,000
B. ₦95,040
C. ₦95300
D. ₦95,400

16. Find the principal which amount to ₦5,500 at simple interest in 5 years at 2% per annum
A. ₦5,000
B. ₦4,900
C. ₦4,800
D. ₦4,700

17. Simplify 63/4 +(211/3 of 21/4-21)
A. ¼
B. 1/6
C. 2/7
D. 3/5

18. If 126n = 86; find a positive value for n.
A. n = 8
B. n = 4
C. n = 6
D. n = 10

19. Find the quadratic factors of x2 + 4
A. x2 +2x + 2 and x2 -2x + 2
B. x2 + 2x -2 and x2 -x + 3
C. 2x2 +2x -1 and x2 -3x -1
D. 3x + x -1 and x- 2x + 3

21. Solve the Simultaneous equation:
3x +y =1
2x -3y =8
A. x = -1 and y = -2
B. x = 2 and y = -1
C. x = 1 and y = 2
D. x = -2 and y = -1

23. A Regular polygon is apolygon with:
A. Equal sides, different angles
B. Equal sides, equal angles
C. Different sides equal angles
D. All of the above

nda past questions on mathematics 2017

25. A railway line changes direction by 20˚ when passing round a circular arc of length 500m. What is the radius of the arc.
A. 1432 m
B. 1342 m
C. 1423 m
D. 1243 m

26. If the sum of the interior angles of a regular polygon is 18 right angles, how many sides have the polygon.
A. 10
B. 9
C. 11
D. 12

27. Find the perimeter of an equilateral triangle where area is 72cm2.
A. 36cm
B. 48cm
C. 24cm
D. 49cm

28. What is the circumference if a circle whose area is 154cm2
A. 44cm
B. 54cm
C. 42cm
D. 56cm

29. A field measuring 33m by 103m has a path 1.5m round it. Find the area of the main field.
A. 130m2
B. 300m2
C. 303m2
D. 195m2
 nda past questions on mathematics 2017

30. From the figure above: TR is tangent, AT is a diameter of the circle. Find x.
A. 30
B. 40
C. 50
D. 60
 nda past questions on mathematics 2017

31. From the figure below, find b

A. 7
B. 8
C. 9
D. 6

32nda past questions on mathematics 2017
Calculate <d
A. 45˚
B. 40˚
C. 50˚
D. 60˚

33. What is the probability of getting a sum 9 from two throws of a dice?
A. 1/6
B. 1/8
C. 1/9
D. 1/12

34. A manager at the delivery company recorded the mean and median of delivery cost, but unfortunately lost the paper on which the values were recorded. However, the manager can remember that one value was about $4.00 and the other was about $4.40. Which value is the mean and which is the median?
A. $4.00 is the mean and 54.40 is the median
B. $4.40 is the mean and $4.00 is the median
C. It's impossible to tell which is which
D. It's possible in both case

35, The correlation between two variables is very close to 0. Does it follow that there is no relation of any kind between the set of variables?
A. Yes, there cannot be any relationship
B. No, there could be some kind of relationship
C. It’s impossible to tell which is which
D. It’s possible in both case

36. Find the number of ways of selecting 6 out of 10 subjects for an examination.
A. 218
B. 216
C. 215
D. 210

 37. Which of the following sets of four numbers has the largest standard deviation?
A. 100, 101, 102, 103
B. 7, 8, 9, 10
C. 5,5,5,5
D. 0, 0, 10, 10

38. Two events A and B are such that P(A) = 0.3, P(B) = 0.4,P(A and B) - 0.12. Are A and B independent, and why (or why not)?
A. Yes, because P(A) x P(B)=P(A and B).
B. No, because P(A) + P(B) is not equal to P(A and B).
C. Cannot say, because we don't know whether A and B are disjoint.
D. Cannot say, because we need to know what A and B represent in order to figure out whether they are independent.

 39. A bag contains 2 red, 3 green and 2 blue balls. Two balls are drawn at random. What is the probability that none of the balls drawn is blue?
A. 10/21 B. 11/21 C. 2/7 D. 5/7

 40. Three unbiased coins are tossed. What is the probability of getting at most two heads?
A. 3/4 B. 1/4 C. 3/8 D. 7/8

ANSWERS

1. B
2. B
3. A
4. B
5. A
6. C
7. C
8. A
9. B
10. A
11. B
12. D
13. B
14. B
15. D
16. A
17. A
18. A
19. A
20. A
21. A
22. A
23. B
24. A
25. A
26. A
27. B
28. A
29. B
30. A
31. A
32. A
33. C
34. C
35. B
36. D
37. D
38. A
39. A
40. B


No comments:

Post a Comment