www.prep.ng: NDA PAST QUESTIONS ON MATHEMATICS 2016

Wednesday, 13 March 2019

NDA PAST QUESTIONS ON MATHEMATICS 2016


1. Evaluate (212)3 - (121)3 + (222)3
A. (313)3
B. (1000)3
C. (1020)3
D. (1222)3
 nda past questions on mathematics 2016
A. 4/5
B. 5/4
C. 2/5
D. 6/7

3. Nwankwo buys a watch of ₦10 and sells it at ₦6.50k. what is his percentage loss?
A. 20%
B. 25%
C. 30%
D. 35%

4. An article costing N5 was sold at a gain of 12.5%. Find the selling price?
A. 5.5
B. ₦6
C. ₦6. 25
D. ₦8

5. Express 99 in base 10 to base two
A. 11000112
B. 11100112
C. 11001112
D. 11000102

6. Convert 11011000112 to base 8
A. 15348
B. 14538
C. 15438
D. 11738

7. Find at what rate per annum simple interest ₦525 will amount ₦5888 in 3 years.
A. 4%
B. 4.5%
C. 6%
D. 3%

8. If simple interest of ₦220 at 4% per annum is ₦44. Find the time.
A. 51/2
B. 5.0
C. 50
D. 0.5

9. Find the compound interest on ₦450 in 3 years at 4% per annum to the nearest whole number.
A. 54
B. 56
C. 57
D. 58

10. Muhammad invests 100 on January 1st of each year at 4% per annum. Find the total amount on his investment at the end of 3 years.
A. 330.8
B. 324.1
C. 320.0
D. 324.6

11. Find the range of values of x for which ½(x — 1) + 1/3(x + 2) <
A. x > -1/5
B. x< -1/5
C. -1/5< x ≤ 0
D. None of the above

12.missing
nda past questions on mathematics 2016

14. Solve for n given nP2 =110
A. 11
B. 12
C. 13
D. 14
 


17. Solve the system
x – 5y + 3z = 9
2x -y +4z =6
3x – 2y + z=2

A. x =1/2, y = 1, z= 3/2
B. x =-1/2, y = -1, z= 3/2
C. x = 1/3, y = -2, Z= 1/3
D. x = 1/3, y =-1, z = 3/2

18. Which term is 383 in the series 5 + 8 + 11 + 14 +….
A. 27th
B. 127th
C. 100th
D. 160th

19. A regular polygon is a polygon with
A. Equal sides, different angles
B. Equal sides, equal angles
C. Equal angles, different sides
D. None of the above

20. Find the sum of eight terms of 2, 6, 18,……
A. 6000
B. 6560
C. 6600
D. 6660
 

A. r≤ 1
B. |r|< 1
C. r 1
D. None


A. 3.2
B. 1.85
C. 2.1
D. 2.21

23. A number of the form An4 + bn2 + Cn + d where A = 4, b = 2, C = 2, d = 1 and n =10, is divisible by
A. 9
B. 5
C. 7
D. None of the above

24. Express (3 x 104)(2 x 106) in standard form.
A. 6 x 104
B. 6 x 106
C. 6 x 1010
D. 6 x 1024

25. Approximate 5.3657 to 1 decimal place
A. 5.4
B. 5.3
C. 5.0
D. None of the above
 nda past questions on mathematics 2016



27. Find n if nC3 = 84
A. 8
B. 9
C. 10
D. 11

nda past questions on mathematics 2016


In the MAM Conference held in Enugu, 500 scholars attended. 200 of them could take tea, 350 could take coffee and 10 did not take either coffee or tea. Use the above statement to answer questions 29-31.
29. How many scholars can take both tea and coffee.
A. 50
B. 55
C. 60
D. 65

30. How many scholars can take tea only.
A. 120
B. 130
C. 150
D. 140

31. How many scholars can take coffee only.
A. 290
B. 295
C. 300
D. 250

32. Divide a line of length 60 cm into 4 parts whose ratios are 3:7:6:4
A. 9:21: 18:12
B. 7:21:18:19
C. 9:21:30:0
D. None

33. A particle is projected vertically upward from a point 34.3m above the ground with initial velocity 29.3ms-1. How fast is it moving when it is 73.5m above the ground?
A. 9.8m/s
B. 8.8m/s
C. 9.5 m/s
D. 10.2 m/s

34. The bacteria in a certain culture increases according to the lawIf originally N= 200
Find N when t = 8
A. 1468
B. 1368
C. 1495
D. 1478

35. Which of the following represent the shaded portion in the figure below:
nda past questions on mathematics 2016

36. In the figure below, if H is the centre of the circle , Find the circle value of the angle marked X

nda past questions on mathematics 2016

A. 120˚
B. 60˚
C. 30˚
D. 240˚

37. Let the point M has coordinates (-2, 6) and the point N has coordinates (5, 9). Find the gradient of line MN
nda past questions on mathematics 2016


38. The gradient of the line B is M1 and the gradient of the line CD is M2. The angle between lines AB and CD is:
nda past questions on mathematics 2016

39. The equation of a circle centre (a, b), with radius 3 units is
A. (x-y)2 + (y-b)2 + 9
B. (x-a)2 + (y-b)2 =3
C. (x+a)2 + (y+b)2 = 9
D. (x-2a)2 + (y-2b)2 = 9

40. _____ is a subset of the co-domain
A. Image
B. Function
C. Range
D. Domain

ANSWERS
1. C
2. B
3. D
4. C
5. A
6. C
7. D
8. D
9. B
10. D
11. B
12. A
13. A
14. A
15. C
16. A
17. B
18. B
19. B
20. B
21. B
22. C
23. A
24. C
25. A
26. A
27. B
28. D
29. C
30. D
31. A
32. A
33. B
34. D
35. B
36. B
37. A
38. D
39. B
40. C


No comments:

Post a Comment