www.prep.ng: NDA PAST QUESTIONS ON MATHEMATICS 2013

Monday, 18 March 2019

NDA PAST QUESTIONS ON MATHEMATICS 2013

nda past questions on mathematics 2013

1. Find the product (2x2y-2z7)(3x2y4z-7)
A.  x5y2z5
B.  6x5y2z5
C.  6x5yz5
D.  6x4z5


2. Show the product (a + bc) (a-bc)
A.  b2c
B.  a2-b2c
C.  a - b2 c2
D.  a2 - bc

3.   If p(x) = 7x3 – 12x2 +x/4 -1
      and q(x) =-3x4 +x3 +6x2 -x + 8
      Find (p + x)
A. 3x4
B. -3x4 -6x2 -3x/4 +7
C. -3x4 +8x2 _6x2 -7
D. -3x4 +8x3 -6x2 -3x/4 +7

4. Evaluate (√2 + 1) - (√2 - 1)5 
A.  82
B.  -80
C.  100
D. (√2-1)

5. Solve the quadratic equation(x-1)2-(x-1)-3 =0
A. -1, 7
B. 1, 7
C. -1, -7
D. 1, -7

6. What is derivative of tan x?
A. cos x
B. sin x
C. sec2 x
D. cot2 x
nda past questions on mathematics 2013

7. In a circle O above, what is the value of a ___.
A. 20
B. 30
C. 50
D. 60
nda past questions on mathematics 2013

8. In the figure above Ll is parallel to L2 Ind L2 is parallel to L3. What is the value of a+b+C+d
A. 180
B. 270
C. 360
D. 450

9. A coin is tossed 3 times. What is the probability of having at least 1 head?
A.  3/8
B.   7/8
C.   4/5
D.   1/4

10.  Musa writes 8 paper and failed 3 papers. Jide wrote 6 papers and failed 2 papers. If one of them is called and then a paper is selected, what is the probability that the failed paper is selected?
A. 17/48
B. 15/48
C.  13/48
D.  11/48

11. In how many ways can 5 different people he arranged in a car which has live vacant seats?
A.  720
B.  120
C.  240
D.  360

12. The table shows marks obtained by 20 students in an examination
Scores (x)
1
2
3
4
5
Frequency (y)
2
4
K
8
10
If the average score for the students was 5.5, find the value of k. Correct to the nearest whole number
A.  7
B.  5
C.  4
D.  6

13. A student scored the following marks in an examination, Mathematics 62%, Physics 49%,
Engineering Drawing 72%. English 35% and General Studies 21%. If the credit grade attached to each of the courses are 4, 5, 4, 3, 1 respectively. determine the student average grade.
A.   54.30
B.   64.28
C.   58.51
D.   53.35

15. The sum of 10th terms of an AP is 30 and its 12th term is 36. Find the first term and the common
difference
A. 3 and -3
B. 3 and 4
C. 3 and 3
D. -3 and 4

16. If T varies inversely proportional to P and directly to U. formulate the problem
A.   T=K/P+U
B.   T α 1/P
C.   T α U
D.   T = K/P + AU            (K and A ɸ are constant)

17. Find the equation of the tangent to the curve y =x3 at the point (2, 8)
A. 1x + y - 16 = 0
B. 12x - 2y + 16 .0
C. 12x - y-16 =0
D. 12x - y + 16=0

18. Find the centre of the circle x2+ y2 -10x + 4y = 7
A.    (-5, 2)
B.    (5, 2)
C.    (-5, 4)
D.    (-5. -2)

19.  At x= 1, the function
  f(x)       2(N-1), 0≤X≤1
               (x-1)(x+1), l<X  2 is __.
A. Continuous and differentiable
B. Continuous but not differentiable
C. not continuous but differentiable
D. neither continuous nor differentiable

 20.   If Sin y= x sin(a+y), then dy/dx  =
nda past questions on mathematics 2013
21.  Simplify nda past questions on mathematics 2013
A.  3
B.  2
C.  1          
D.  4

22. Convert 7896410 to base 2
A. 100110100011101002
B.  110101100011101002
C.  100010011011101002
D.  1l1100010100111012

23. The fourth order derivative of f(x) = e-xCos x is
A.  4e-xCos x
B. -4e-xCos x
C.   4e-xSin x                                                                                   
D.  -4e-xSin x 

24.  Which of the following is true about arty rhombus?
A. all the sided are equal
B. two diagonals cut at right angles
C. the angels are bisected
D. All of the above

25. Find the point of intersection of tile lines
+2y = 5 and 2x+ y =7
A. (2, 1)
B. (-2. 5), 27
C. (6, -3), 36
D.  (4, 3), 16

26. Sin x Cos y is same as
A. 1/2[Sin(x + y) + Sin(x-y)]
B.  1/2[Cos(x — y)+ Sin(x - y)]
C.  1/2[Sin(x — y)+Sin(x+y)]
D. 1/2[Sin(x — y)+Sin(x+y)]

27.
nda past questions on mathematics 2013


28. Log (x2-y2) is equal to which of the following
A. 2log x-2log y
B. log (x+y) +(x-y)
C. 2log(x-y)
D. None of the above

29. 
nda past questions on mathematics 2013


30.  If -2 is the solution of the equation
2x + 1 -3c = 2c + 3x -71 find the value of c
A. 2
B. 3
C. 4
D. 1

31. A hunter I.6rn tall, views a bird on top of a tree at an angle 45°. If the distance between the hunter
and the tree is 10.4m. find the height of the tree
A.    12.0m
B.    10.4m
C.    9.0m
D.    8.8m

32. The sum of the interior angles of a polygon is 20 right angles. How many Sides does the polygon
have?
A.  40
B.  20
C.  10
D.  12

33.
nda past questions on mathematics 2013
The triangle PQR above is ___.
A. an isosceles triangle
B. an obtuse-angles triangle
C. a scalene triangle
D. an equilateral triangle

34.  Find the Standard deviation of the numbers 1, 7, 6. 3, 4, 5, 2, 8, 9

A.   6
B.   √6
C.   7
D.   √7

35. Find the arithmetic mean of the following numbers:30, 32, 34, 36, 38,40, 42
A. 34
B. 38
C. 36
D. 37

36. The equation whose roots are 3 and -5 is __. 
A.  n2-2n + 15
B.  n2 + 2n + 15
C.  x2- 2x - 15
D.  x2 + 2n + 15

37.     Find the equation of the circle which passes through the origin and touches the straight line 4x - 3y = 5 at the point (2, 1)
A. X2+ y2-5y=0
B. X2+ y2+5xy-5y=0
C. X2+ y2+2xy+4y=0
D. X2+ y2-7x-9y+24=0

38. A farmer has 120m of fencing with which to enclose a rectangle sheep-pen, using a wall for one
side. Find the maximum area that he can enclose.
A. 1,800 m2 
B. 800m
C. 1,500 m2 
D. 1,020 m2 

39.  PQRS is a trapezium having PQ parallel to SR, and PSR =QRS = 73, Calculate PQR
A. 107
B. 97
C. 73
D. None

40. ABC is a triangle right-angled B and X is the mid-point of AC. What is the relationship between BX and AC?
A. BX = AC
B. BX = 1/4AC
C. BX =2AC
D. BX = ½AC

ANSWERS

1. B
2. B
3. D
4. A
5. A
6. C
7. D
8. C
9. B
10. A
11. B
12. D
13. D
14. A
15. C
16. D
17. C
18. A
19. A
20. A
21. C
22. A
23. B
24. D
25. D
26. A
27. B
28. B
29. A
30. A
31. A
32. D
33. A
34. B
35. C
36. B
37. A
38. D
39. A
40. B

No comments:

Post a Comment