www.prep.ng: NDA PAST QUESTIONS ON MATHEMATICS 2010

Thursday, 14 March 2019

NDA PAST QUESTIONS ON MATHEMATICS 2010


nda past questions on mathematics 2010 
2. If tan Ɵ = 3/4, find Sin 2Ɵ
A. 9/16
B. 13/15
C. 1/4
D. 24/25

 nda past questions on mathematics 2010
4. Solve for sin x, if sin2 x ÷ (sinx-2) = 4
A. 2, -3
B. 1, -3
C. 2, 4
D. 3, -2

5. Calculate the angle < between the vectors
U – 2i +2j
V=-2i + 2j

A. < = 45˚
B. < = 60˚
C. < = 90˚
D. < = 75˚

6. Find the value of sin 2Ɵ when sin Ɵ = 2/3
A. 4√5
B. 3/2
C. -5/12
D. -3/12

7. If Sin Ɵ=1/4. What is sec Ɵ.
A. 2
B. 12
C. 31/3
D None of the above

9. If y =x sin x, find dy/dx
A. 2Cosx-xsinx
B. Sinx+xCosx
C. Sinx - xCosx
D. xSinx-2Cosx

10. If y Sin(2x2 + 5) then dy/dx is
A. 4xCos(2x2 + 5)
B. -3Sin(2x2+ 5)
C. 2x2sin(2x+5)
D. 4Cos (2x2+ 5)

 nda past questions on mathematics 2010


12. Without using tables, evaluate
(343)1/3 x (0.14)-1 x (25)-1/2
A. 12
B. 10
C. 8.
D. 7

13. In a school. 220 students Biology or Mathematics or both,125 offer Biology and 110 Mathematics. How many offer Biology but not Mathematics?
A. 110
B. 95
C. 80
D. 125
nda past questions on mathematics 2010


15. A trader bought goats for ₦4000 each. He sold them for ₦180000 at a loss of 25%. How many goats did he buy?
A. 50
B. 60
C. 36
D. 45

16. Simplify 52.4 — 5.7 — 3.45- 1.75
A. 42.1
B. 41.4
C. 42.2
D. 41. 5

17. The range of the data k+2, k-3, k+4, k-2, k, k-5, k+3,
k- I and k + 6 is
A. 11
B. 10
C. 8
D. 6

18. The acres for rice, pineapple, cassava, cocoa and palm oil in a certain district are given respectively as 2, 5, 3, 11 and 9. What is the angle of the sector for cassava in a pie chart?
A. 180°
B. 36°
C. 60°
D. 108°

19. The probability of a student passing any examination is i& If the student takes three examinations, what is the probability that he will not pass any of them?
A. 4/9
B. 2/3
C. 1/27
D. 8/27

20. The means of a set. or six numbers is 60. if the mean of the first five is 50. find the sixth number in the set.
A. 95
B. 100
C. 110
D. 105

21. Let U = {a,b,c,d,e}
           A = {a,b,d}
and B ={a,d,e}Then B/A Is equal to:
A. {e}
B. {b}
C. {c}
D. {d}

22. Let A = {2,3,4}
           B = {4,5,6}
and U = {1,2,3 .......} Then :

A. A\B ={1,2}
B. A\B ={1,4}
C. A\B ={2,4}
D. A\B ={1,2,3}


23. Let U be a universal set. A and B are subsets of U. Then A’B’ =? by:
A. AB
B. A'ꓴB’
C. A'B
D. (AՈB)’

24. Simplify sin45° cos45°
A. 1/2
B. 2√2
C. 1/2
D. 2/2

25. If sin A 3/4 What is the value of tan A?
A. 1
B. ½
C. ¼
D. 3/√7

26. If tan(x+y) = 2 and tan x = 1. find tan-1 y
A. 2
B. 1/3
C. 1
D. 3

27. Evaluate the expression sin (cos-1  √3/2)
A. 1/3
B. 1/2
C. 2/3
D. 3/2

28. In a parallelogram ABCD, the lengths of sides AB and AD are 5m and 6m respectively. if A = 60°, find the length of the longest diagonal of the parallelogram.
A. 8.12
B. 3.01
C. 9.45
D. 8.94

29. The sides of a rectangle are 18m and 31m, Find the angle the diagonal makes with the shorter side
A. 20˚
B. 30˚
C. 60˚
D. 50˚

30. Two roots of the equation x3 +px+q = 0 are -1 and 3. The third root is:
A. -1
B. 1
C. 2
D. -2

31. Find the principal of which amount ₦5,500 at simple interest in 5 years at 2% per annum,
A. ₦5,000
B. ₦4,900
C. ₦4,800
D. ₦4,700

31. A car dealer bought a second-hand ear for ₦250,000.00 and  spent ₦70,000.00 refurbishing it. He then sold the car for ₦400.000,00. What is the percentage gain?
A. 20%
B. 25%
C. 32%
D. 60%

33. Evaluate 21.05347 — 1.6324 × 0.41, to 3 decimal places.
A. 20.351
B. 20.352
C. 20.980
D. 20.98

 nda past questions on mathematics 2010nda past questions on mathematics 2010
nda past questions on mathematics 2010

nda past questions on mathematics 2010
 
 nda past questions on mathematics 2010
38. Factorize 4x2 — 9y2 + 20x + 25
A. (2x — 3y)(2x + 3y)
B. (2x + 5)(2x - 9y + 5)
C. (2x — 3y + 5)(2x - 3y-5)
D. (2x — 3y + 5) (2x + 3y + 5)



nda past questions on mathematics 2010

40. Solve the equations: m2+ n2 = 29, m + n = 7
A. (5,2) and (5,3)
B. (5,3) and (3,5)
C. (2,3) and (3,5)
D. (2,5) and (5,2)

ANSWERS
1. C
2. C
3. A
4. B
5. A
6. A
7. C
8. B
9. A
10. C
11. C
12. A
13. C
14. D
15. D
16. C
17. B
18. C
19. D
20. B
21. B
22. C
23. A
24. A
25. B
26. B
27. A
28. A
29. B
30. D
31. C
32. A
33. C
34. D
35. D
36. A
37. D
38. B
39. A
40. B

No comments:

Post a Comment