www.prep.ng: NDA PAST QUESTIONS ON HISTORY 2013

Thursday, 7 March 2019

NDA PAST QUESTIONS ON HISTORY 2013

nda past questions on history 2013

1. The following Factors were responsible for the growth of Ghana Empire except ___.
A. Geographical position
B. A standing army
C. Good governance
D. Religious factor

2.    The following factors were responsible for the fall of the Ghana empire. except
A, Attack by the Almoravids
B. Sumanguru conquered Kumbi Saleh
C. Sundiata of Mali conquered Sumanguru and declared Mali an Independent state
D.    Moroccan invasion

3. ___ was the founder of the Mali Empire.
A. Sundiata
B. Daantukai
C. Bwcarrna
D. Buwoksu

4. One of the following factors contributed to the fall of Mali Empire
A. A succession of weak emperors ascended the throne after &layman
B. The leaders were not pious Muslims
C. Emperors pursed expansionist policies
I). Constant pilgrimage to Mecca by the emperors

5. Shonghai's central authority lost its stability owing to the rebellion precipitated
by the eldest son of Asia in the year
A. 1493
B. 1528
C. 1530
D. 1538

6. The following are the consequences of the fall of Songhai Empire except ___.
A. Morocco lost her power in Western Sudan
B. Gave non-Muslims of the countryside an opportunity to assert power
C. Led to economic recovery of the empire
D. Vassal states asserted their independence

7. The wars with the        brought the first Kanuri Empire to an end in 1470.
A. So
B. Bulala
C. Akonu
D. Alifa

8. The Saifawa Dynasty lasted from
A. 800 to 1846
B. 700 to 1646
C. 800 to 1800
D. 800 to 1900

9.  ____ was the founder of the Second Kanuri Empire (1472 — 1504)
A. Mai Idris Karakarmabi
B. Mai Ali Ghaji
C. Mai Idris Alooma
D. Mai All Mamuda

10. The following explains why West Africa was not explored until the 15th Century except ___.
A. Most European countries were not politically and economically stable to undertake expensive projects like voyages of discovery
B. European sailors lacked modern instruments of navigations
C. African violently restricted such moves
D. Europeans had for long, obtained all they needed from the East through Suez to Europe

11. The Fulani Jihad of Uthman Dan Fodio broke out in __.
A. 1800
B. 1801
C. 1805
D. 1804

12. The British Colonial administration was established in the Nigerian area by the use of
A. Friendship
B. Coercion
C. Coercion and diplomacy
D. Trade and friendship

13. At the time of independence in Nigeria, three political parties struggled to acquire the
mantle of leadership from the British Colonial authority
A. NPN, PDP, UPP
B. AG, NCNC, NPC
C. UNCP, DPN, UNPP
D. None of the above

14. In which year was the Lagos Colony amalgamated with the protectorate of
Southern Nigeria?
A. October 1960
B. July 1966
C. May 1906
D. March 1903

15. Both the amalgamation of Lagos colony with Southern protectorate, the Southern
protectorate with Northern protectorate were pure based on ___.
A. Social and Political reasons
B. Economic and Administrative reasons
C. Cultural and racial reasons
D. None of the above

16.               formed the basis of the colonial economic systems in Nigeria
A. Taxation and forced labour
B. Farming and Irrigation
C. Child labour
D. Food crops productions

17. The first constitution to be established in Nigeria was done by ___.
A. Sir Hugh Clifford
B. Sir Abubakar T. Balewa
C. Chief Obafemi Awolowo
D. Queen Elizabeth II

18. The Military formation under the British Colonial Army first took place in what
later became Nigerian Army in ___.
A. 1850
B. 1863
C. 1900
D. 2000

19. Joseph Chamberlain was in 1897 the  ____.
A. Governor General of Nigerian
B. Secretary of State for Colonies
C. Resident Officer
D. District Officer

20. The Nigerian Regiment of the WAFF fought the World War II in these places
A. Abyssinia. Burma, Mogadishu, Mier
B. Burma. Carnerouns, Gold Coast. Togo
C, Sierra-Leone. Congo, Abyssinia. Mali
D. Liberia. alet, Sierra-Leone, Burma

21. The cardinal point of the colonial economy was based on ___.
A. Developing technology
B. Manufacturing
C. Cash crop production
D. Leather Works

22. The terracotta heads of the NOK culture were commonly found
A. South and West of the plateau
B. Southern Nigeria
C. Western Nigeria
D. Eastern Nigeria

23. All the following are concerns of Military History except the ___.
A. Development of weapons technology
B. Evolution of strategic thought
C. Evolution of royal absolutism
D. Peace time roles of Armed Forces

24. Warfare in ancient limes were motivated primarily by the need to ___.
A. Acquire territories
B. Spread ideology
C. Glorify the state
D. Acquire economic gains

25. The immediate objective of the Crusade was ___.
A. The extension of Roman power over the Seljuk Turks
B.     Contest for Military supremacy between the Kings of Western Europe
C.     The liberation or preservation of the Holy places from Muslims control
D. None of the above

26. The immediate cause of World War I was ___.
A. The arms race
B. The rise of Quo on Nusmarch
C. German territorial claims
D. The murder of Arch Duke Ferdinand

17. The Yom Kippur War is otherwise known as the ___.
A. 1948 War
B. The 1956 War
C. The Six Day War
D. The 1973 War

28. The instrument that was used to resolve the impasse during President Shehu Musa Yar •Adua's illness was known as the ___.
A. Constitutional Review
13. Commission of inquiry
C. Public Hearing
D. Doctrine of Necessity

29. The first National Development Plan was from    ___.
A. 1960 — 1970
B. 1962 — 1968
C. 1979 — 1987
D. 1999 — 2007

30, The Indigenization Decrees of 1972 and 1977 were meant to give more to the Nigerian people __.
A. power
B. economic leverage
C. social acceptability
0. cultural. leeway

31. The British Petroleum in Nigerian was nationalized by the Government of ____.
A. General Agunyi Ironsi
B. 'General Mohammed Shuwa
C. General Marsala Mohammed
D. General Olusegun Obansanjo

32. The "Cold War" was characterized by all the following except
A. Direct war between blocks
B. Arms race
C. Ideological rivalry
D. Struggle of allies and territories

33. One of the best known military commanders in pre-colonial Africa was ___.
A. Chaka Zulu
B. Dingane
C. Usman Dan Fodio
D. Osei Tutu

34. Clausewitz's famous book is titled ___.
A. The Art of War
B. On War
C. Makers of Modern Strategy
D. The Prince
 35. The most important cause of the Gulf War lay in
A. American moral commitment to the defence of Kuwait independence and territorial integrity
B. The quest by the international community to uphold the ideals and charter of the UN
C. The economic and strategic significance of the Persian Gulf
D. The military disposition of Saddam Hussein

36. The main value of Military History lies in the fact that it ___.
A. shows the thrills and excitement of Military Operations
B. exposes the genius and courage of Military Operations
C. helps men behave to avoid war
D. glorifies the past powerful nations

37. The Willink Commission of 1958 in Nigeria was among other things to ___.
A. ascertain the fears of minorities and to recommend for one state only
B. discourage the threat of majority and not to recommend for any state creation
C. create three (Mimes before Nigeria was given independence
D. recommend the creation of one or more states as a last resort

38. The name of Osei Tutu is often associated with the ___.
A. Manic resistance to colonial rule
13. conquest and annexation of Fame
C. introduction of horses to Asante
D. golden stool

39. Portuguese missionaries accompanied Olga Esigie of Benin to
A. [dab War of 1515 - 1516
B. pay homage to the emir of Kano
C. withdraw Benin forces from Laws
D. subdue Asaba


A. protecting British traders
B. setting up British West African Frontier Force
C. creating Boundaries in West Africa
D. curtailing French expansion


ANSWERS
1. B
2. A
3. A
4. A
5. D
6. A
7. B
8. A
9. A
10. C
11. D
12. C
13. B
14. C
15. B
16. A
17. A
18. B
19. B
20. A
21. C
22. A
23. C
24. B
25. C
26. D
27. C
28. D
29. B
30. B
31. D
32. A
33. A
34. B
35. D
36. B
37. A
38. D
39. A
40. A

No comments:

Post a Comment