www.prep.ng: NDA PAST QUESTIONS ON HISTORY 2010

Thursday, 14 March 2019

NDA PAST QUESTIONS ON HISTORY 2010

nda past questions on history 2010

1. Which of the following industries was widespread in the Nigerian area?

A. Bronze casting
B. Iron working
C. Pottery
D. Tin Mining

2. The Nri civilization flourished among the
A. Ijaw
B. Igbo
C. Ibibio
D. Erik


3. The Wangarawa Traders were responsible for the ___.
A. fall of the ancient Mali empire
B. introduction of Islam into Kano
C. rise of the Wad Kingdom
D. introduction of the horse into Hausa-land

4. The process of state formation involved.
A. divination
a, the use of hired warriors
C. the use of cavalry
D. the use of non-ferrous weapons

5. The first state in Hausa land to be Ismalised was
A. Katsina
B. Kebbi
C, Zamfara
D. Kana

6. The fall or die Songhai empire was due principally to ___.
A. overthrow of Askia the Great by his sons
B. rebellion led by Khalifa
C. decline in the trans- Saharan Trade
D. Morrocan invasion

7. The fall of the First Kanuri empire was due to the ___.
A. Bulala threat
B. Fulani invasion
C. Hausa threat
D. Jukun challenge

8. The Second Kanuri Empire was founded by Mai
A. Dunama II
B. Ali Ghaji
C. Idris Aloma
D. Ummen

9. Majority of slaves taken to America were captured from ___.
A. West Africa
B. East Africa
C. North Africa
D. South Africa

10. Islam was introduced into West Africa through ___.
A. one
B. Kebbi
C. Kwararafa
D. Western Sudan

11. Sources of information for historical writing include ___.
A. rumour and gossip.
B. methodology and stratigraphy
C. typology and radiology
D. Linguistics and Archaeology

12. Ghana became independent in
A. 1956
B. 1954
C. 1958
D. 1960

13. The anti-colonial uprising in Benin city in the 1930's was to protest against the ___.
A. increase in water rate.
B. deposition of die Oba.
C. high cost of school fees.
D. poor living conditions of the people

14. The constitutional conference which fixed the date for Nigeria's independence was
held in
A. Kaduna in 1960
B. Lagos in 1958
C. London in 1957
D. Enugu in 1956

15. The Aba Women's Riot of 1929 was a protest against ___.
A. the proposed taxation of women
B. lack of educational facilities
C. the arms of sole Igloo Chiefs
D. gender discrimination

16. At independence in 1960, the Nigerian economy was dominated by ___.
A. iron and Steel
B. oil
C. agriculture
D. cocoa

17. The Trans-Saharan trade involved ___.
A. exchange of salt for gold
B. the use of cowrie shells in transactions
C. export of palm oil from West to North Africa
D. export of host drinks from North to West Africa

18. The Ogiso dynasty was founded by the
A. Igala.
B. Edo
C. Itsekiri
D. Uhobo

19. The first Christian Mission to establish a post in Nigeria in the 19th century was the
A. Roman Catholic Mission
B. Church Missionary Society
C. Wesleyan Methodist Mission
D. Church of Scotland Mission

20. The seven Uzama title holders in the Benin Kingdom were responsible for ___.
A. declaring war on other states
B. collecting taxes
C. appointing kings
D. acquiring slaves

21. A popular industry among the Jukun was
A. salt making
B. boat building
C. leather works
D. iron smelting

22. The two main obstacles to the expansion of the second Kanuri Empire during the
reign of Idris Alonia were the ___.
A. Bulala of Kanem and the Tuareg of Air
B. Hausa State and Oyo empire
C. Niger and Benue rivers
D. Jukun and the Bulala

23. In the 18th century, Urbobo was the seaport of
A. lgbo-land
B. ljebu land
C. Benin Kingdom
D. Cross River

14. The bulk of the 16th century stave trade was handled by the ___.
A. Portuguese
B. Dutch
C. Spanish
D. English

25. In the 18th century, Qyo derived much of her wealth from
A. slave trade
B. war-booty
C. palm oil trade
D. fishing

26. The highest political title among the Urhobo and Isoko was the ___.
A. Olu
B. Alafin
C.  Ovie
D. Omon 'oba

27. The British appointed consuls on the West African coast for the purpose of ___.
A. creating boundaries in West Africa
B. controlling French expansion
C. protecting British
D. converting the indigenous people

28. Indirect rule was introduced into Nigeria because ___.
A. it was believed to be the means of preserving the indigenous culture of the
people
B. British officials were inadequate for direct administration
C. Lugard was encouraged by his experience elsewhere
D. the British were concerned about the fate of the people

29. One of the reasons for the Asante-Fante wars of the 19th century was
A. religious
B. Cultural
C. humanitarian
D. economic

30. Which of the following was first colonized by the British?
A. Calabar
B. Lagos
C. Kano
D. Sokoto Caliphate

31. The ethnic groups that occupy the hinterland of the Bight of Benin and Biafra include
the
A. Ido. Yoruba and Urhobo
B. Itsekiri igbo and Idonia
C. Yoruba. Jukun and Erik
D. Igbo. Ibibio and Tiv

32. The Nok culture is associated with the archaeological findings at ___.
A. Ile-Ife
B. Benin
C. Taruga
D. Igho Ukwu

33. In the pre-colonial period, the Aku of Wukari derived his power mainly from
A. the strength of his army
B. his role as a supplier of slaves
C. his control of trade routes
D. his spiritual influence in the kingdom

34. The last ruler of the Ogiso dynasty in the Benin Empire was Oba
A. Eweka
B. Owodo
C. Oranimiyan
D. Ewuare

 35. The Olu of itsekiri was assisted in his administration by a council of chiefs called
A. Ogboni
B. Ekpako
C. Ekine
D. Ojoye

 36. In pre-colonial Nigeria, the Nsibidi form of writing was found in the
A. Niger-Benue Confluence
B. Cross River Area
C. Niger Delta
D. Anambra River Valley

37. The Bayajidda tradition suggests that ___.
Hausa ancestors came from Arabia
B. women exercised political, power in pre-Islamic Hausa land.
C. the introduction of Islam led to the formation of the Hausa city states
D. the Queen of Daura was the first to embrace Islam

 33. Which of the following rulers of Kano promoted Islam to a state religion?
A. Kanajei
B. Rumfa
C. Yaji
D. Abdullahi

39. The correspondence between Sokoto and Borno during the Jihad was centred on the
A. qualification for a true Muslim to perform the hajj
B. justification of the jihad against an Islamic state
C. declaration of the jihad against non-Muslims
D. difference between traditional religion and Islam

 40. Which of the following areas did Malam Alimi incorporate into the Sokoto Caliphate?
A. Bida
B. liorin
C. Athlmawa
D. Bauchi

ANSWERS
1. C
2. B
3. B
4. C
5. D
6. D
7. A
8. B
9. A
10. A
11. D
12. C
13. A
14. C
15. A
16. C
17. B
18. B
19. B
20. A
21. A
22. A
23. C
24. A
25. A
26. C
27. C
28. B
29. D
30. B
31. B
32. C
33. D
34. A
35. D
36. C
37. A
38. B
39. B
40. D

No comments:

Post a Comment