www.prep.ng: NDA PAST QUESTIONS ON GOVERNMENT 2017

Sunday, 7 April 2019

NDA PAST QUESTIONS ON GOVERNMENT 2017



nda past questions on government 2017
1. Pressure groups use all the following techniques to achieve their objectives except ___
A. lobbying
B. demonstrating           
C. coup de tat               
D. strikes

2. A system of government authority where the component units are stronger than the central authority is known as ___.
A. Federalism
B. Condeferalism
C. fascism       
D. feudalism


3. After which of the following stages will a bill be said to have reached the report state in Parliament?
A. Committee stage                                                            
B. First reading
C. Second reading   
D. Third reading

4. The anonymity of a civil servant means that he ___.
A. receives neither praise nor blame publicly
B. is above the law of the land
C. should not take part in union activities
D. should not be disciplined because of his expertise

5. Public corporations are established mainly to ___.
A. cater for the welfare of its officials
B. provide essential services and amenities
C. co-ordinate activities of the ministries
D. advise the government on commerce

6. What is détente in international relations?
A. Detention of war prisoners 
B. Posting of ambassadors
C. military alliance between nations   
D. peace agreement between nations

7. In a fascist regime, the Head of State is __.
A. the royal father.                                         
B. the prime minister.
C. the elected monarch 
D. supreme and above the law

8. Which of the following best describes totalitarianism?
A. Extreme decentralization                                 
B. Excessive centralization
C. Devolution of power                         
D. Delegation of power

9. The principle of 'Separation of powers' is less applicable in a 
A. parliamentary system of government
B. unitary system of government
C. confederal system of government
D. federal system of government.

10. In which of the following systems of government is the principle of collective
responsibility best upheld?
A. Presidential                                    
B. Cabinet             
C. Military             
D. Traditional

11. Independence of the judiciary connotes that ___.
A. judges must be allowed to participate in politics
B. court judges are free to administer oaths of office
C. judiciary must not be involved in law-making
D. judges must be free from any influence

12. The term Unicameralism means __.
A. legislative assemblies                         
B. parliamentary elections
C. one-chamber parliament                                      
D. complete absence of parliament

13. The earliest agent in the formation of public opinion is the ___.
A. family                         
B. hospital                        
C. political party           
D. university

14. The foreign policy of a country is influenced by all the following factors except the ___.
A. size of the country                   
B. leadership style
C. educational system                            
D. economic system

15. The primary objective of the Economic Community of West African States (ECOWAS) is to ___.
A. prevent crimes in West Africa
B. promote the socio-economic development of member states
C. control pollution and environmental degradation
D. promote universal human rights

16. The major aim of the United Nations (UN) is to ___.
A. maintain international peace and security
B. co-ordinate and supervise the activities of specialized agencies
C. promote sports among all nations
D. stabilize the price of oil in the world market

17. Government as an institution of the state is defined as a body which __.
A. conducts elections for the country
B. makes enforces and interprets laws for the state
C. hires and trains political leaders
D. makes and interprets laws

18. Where the constitution is supreme, unconstitutional acts of the executive and legislature can be checked by the courts through:
A. Vote of no confidence
B. Recall
C. Impeachment
D. Judicial review

19. The concept of sovereignty was propounded by ___.
A. Adam Smith
B. Jeremy Bentham
C. Karl Max  
D. Jean Bodin

20. The highest stage of socialism is ___.
A. oligarch
B. capitalism
C. totalitarianism
D. communism

21. Which of the following is the lowest in the hierarchy of a feudal system?
A. Lords                 
B. Serfs                            
C. Knights
D. Nobles

22. The central point of capitalism as expounded by Karl Marx is that;
A. Capitalists should always readily consent to workers welfare demands
B. Capitalist profits the surplus value obtained from workers labour
C. Workers are inherently incapable of being owners of their labour
D. Capitalists shall always increase workers earning capacity through wages

23. Taxation as a feature of indirect rule served as a ___.
A. source of revenue for colonial administration
B. system of modernizing chieftaincy
C. policy of making the local people poor
D. means to ridicule the chiefs

24. One effect of the French policy of assimilation was that it __.
A. made all French West African citizens
B. increased nationalist activities in French West Africa
C. delayed nationalism in French West Africa
D. expanded education into the interior of French West Africa

25. Nigeria's federation is a __.
A. Two-tier system
B. Four tier system
C. One tier system
D. Three tier system

26.  While the public corporation has full autonomy given to it by law, a parastatal is __.
A. responsible to the parent ministry
B. responsible to the public corporations
C. responsible to itself
D. responsible to the government

27. EFCC and ICPC were established during the administration of ___.
A. Muhammud Buhari
B. Goodluck Jo than
C. Musa Yar'adua
D. Olusegun Obasanjo

28. In International Relations, states as primary actors share the following features except;
A. Sovereignty                   
B. Government       
C. Population        
D. Religion

29. In the bipolar (cold war) system, which two countries shaped world politics?
A. Germany and France                  
B. China and Russia
C. Britain and America                    
D. America and Russia

30. The concept of sovereignty can best be defined as the:
A. Supremacy of the Executive
B. Supremacy of the Legislature
C. The ultimate location of authority
D. The checks and balances amongst the arms of government

31. A system characterized by fiefdom and military oligarchy can be described as:
A. Totalitarianism             
B. Oligarchy         
C. Feudalism             
D. Anarchy

32. The sources of international laws come from........
A. Domestic laws and treaties
B. International law and treaties
C. Customs, treaties, codified by authoritative bodies, courts and universal jurisdiction
D. Local courts and international courts

33. Run-off elections are conducted when __.
A. No candidate pools a clear required majority
B. One of the candidates die
C. When there is a sudden vacancy
D. When the electoral body calls for election

34. The traditional Fulani Political System could be described as:
A. Communal                  
B. Egalitarian
C. Totalitarian                              
D. Hierarchical

35. The 1st commanding officer of the  3rd Marine Commando Division during the Nigerian Civil War (1967-1978) was:
A. Col. Olusegun Obasanjo                         
B. Col. Benjamin Adckunlc
C. Col. Murtala Mohammed                         
D. Col. Mamanhuwa

36. The Nation States as key actors in international relations are typically driven by;
A. Power politics                             
B. National Interest
C. Sovereignty                                 
D. Integrity

37. The Pan- African Movements emerged in Europe and the USA as a result of:
A. Racial discrimination and injustice 
B. Voyage of Discovery
C. The growth of socialism in Europe 
D. The formation of the African Union

38. For an entity to be considered as a state, the fundamental conditions must be met: except
A. Power, prestige, integrity and territory
B. Geographical locations, power, sovereignty and integrity
C. Territorial base, geographically defined boundary, population and recognized diplomatically by other states
D. Territory, boundary, population and power

39.  The Nigerian Senate President from 2007 to 2015 was.....
A. Senator Evan Enwerem                                      
B. Senator Chuba Okadigbo
C. Senator Bukola Saraki                              
D. Senator David Mark

40. Nigeria and which of the following group of countries established a Multi-National Joint Task Force for combating terrorism?
A. Niger, Chad, Benin and Cameroun
B. Liberia, Chad, Niger and Ghana
C. Gambia, Cameroun, Chad and Togo
D. Benin, Niger, Ghana and Cameroun


ANSWERS:

1. C
2. B
3. D
4. A
5. B
6. C
7. D
8. B
9. B
10. B
11. D
12. C
13. A
14. C
15. B
16. A
17. B
18. D
19. D
20. D
21. B
22. B
23. A
24. D
25. D
26. A
27. D
28. D 
29. D
30. C
31. C
32. C
33. A
34. B
35. B
36. D
37. A
38. A
39. D
40. A

No comments:

Post a Comment