www.prep.ng: NDA PAST QUESTIONS ON GOVERNMENT 2016

Friday, 15 March 2019

NDA PAST QUESTIONS ON GOVERNMENT 2016

nda past questions on government 2016


1.   A Constitutional division of power between the centre and the local territorial divisions is obtained in a ___.
A. Federal State
B. Unitary State
C. Universal State
D. Failed State

2.  Below are forms of government except one ___.
A.  Monarchy
B.  Collectocracy
C.  Aristocracy
D.  Democracy


3. At independence, Nigeria had both a ___.
A.  Head of Government and Head of Civil Service
B.  Head of State and Head of Government
C.  Head of Regions and Head of State
D.  Head of Government and Head of Regions

4. Which of the following is not associated with Structural Adjustment Programme?
A.  Trade liberalization
B.  Removal of subsidy
C.  Privatization
D. Warlordism

5. The Nigerian Electoral Law is based on ___.
A.  Constitution and Electoral Act
B. Tradition and Culture
C. Religion and Belief
D. Folklore and Local Values

6. One of the greatest advocates of socialism was ___.
A. Baron de Mostesque
B. Karl Marx
C. David Ricardo
D. Adam Smith

7. The type of government in which individual wields absolute power is referred to as ___.     
A. Theocracy
B. Autocracy
C. Oligarchy
D. Plutocracy

8. Public opinion helps a government to ___.
A.   monitor its socio-cultural policy
B.   monitor the economic situation in the country
C.   govern a country in line with peoples' aspiration
D.   identify those that are opposed to its policies

9. A right enjoyed by citizens but denied to non-citizen is right to ___.
A. equality before the law
B. life, liberty and security
C. freedom of worship
D. vote and be voted for

10. The head of the diplomatic mission among Commonwealth Nations is called ___.
A.  Ambassador
B.  Consul-General
C.  High Commissioner
D.  Charge D'Affairs

11. In a modern democracy, the ultimate source of sovereignty lies with the ___.
A. Armed Forces
B. Legislature
C. People
D. President

12. A legislation passed by the Legislature at the federal level is called ___.
A. a Bill
B. an enactment
C. an Act
D. a Bye-Law

13. Bicameralism is a system of government characterised by ___.
A. voting by the electorates
B. one chamber legislature
C. the upper chamber 
D. a two-chamber legislature             
              
14. One of the main features of the federal government is that ___.
A. there is a division of powers between tiers of government
B. foreigners enjoy significant power
C.  it is run as a single entity
D.  carpet-crossing and opposition are made difficult


15. One of the major sources of a constitution is ___.
A. Judicial precedence
B. Political debate
C. Opinion
D. Executive order

16. Coalition government arises when ___.
A. there is a fight in the Parliament
B. no party has a majority in the Parliament
C. there is an electoral boycott
D. the courts refuse to sit

17. The Supreme Court, through its interpretation of the Constitution, is a 
___.
A. protector of the law
B. guardian of freedom
C. participator in the politics of the state
D. preserver of the status-quo


18. The main attributes of a state are ___.
A.  population, territory, government and sovereignty
B.  the press, the legislature, the executive and judiciary
C.  federal, the state and local government
D.  government, the police and the armed forces

19.  In a parliamentary system of government, the Head of Government is ___.
A. President
B. Queen
C.  prime Minister
D.  Senate President

20. Federalism is a ___.
A.   government in which money and food items are shared to the people
B.   government of the people, by the people and for the people
C.   government that provides basic infrastructure like road, water, electricity and education
D. system of government in which power is shared between the Central government regional/provincial/state government, each coordinate and independent within a sphere

21. The 1960 Independence Constitution is otherwise called ___.
A. Clifford Constitution
B. Macpherson Constitution
C. Lugard Constitution
D. Robertson Constitution

22. ..............is the Headquarters of the International Court of-Justice (ICJ).

A. The Hague
B. New York
C. Geneva
D. Paris

23. The citizenship of a country may be acquired by a foreigner through:
A. decolonization
B. nomination
C. naturalization
D. nationalization

24.  Which of the following principal officers of the House is not an elected parliamentarian?
A.  Majority leader
B.  Speaker
C.  Clerk
D.  Chief Whip

25. Political parties are formed for all of the following reasons except to ___.
A.  form a government
B.  organize elections
C.  canvass for votes  
D. educate electorates

 26. The act of influencing legislation by persuading legislators is called ___.
A. over sight function
B. lobbying
C. committee meeting
D.socialization    
                                             
27.  Which of the following is not a function of the executive arm of government ___.
A. appointment of top government functionaries
B. interpretation of the law
C. preparation of budget
D. enforcement of law

28.  The following are Permanent Members of the UN Security Council:  
A. USSR, Italy, China, Britain and Nigeria
B. Russia, Britain, China, the USA and Germany
C. Britain, China, France, Russia and USA
D.USSR, China, USA, France and Japan


29.  When a High Court declares the action of executive UltraVires, it means that 
A. the Executive has to consider the action
B. only the Executive can deal with such action 
C. only the Legislature can deal with such action
D. the action is illegal and of no effect

30. The following are members of the Commonwealth except:
A. Ghana
B. Australia
C. Canada
D.USA

31. Power differs from influence in that it is ___.
A. arrogant while influence is deceptive
B. coercive while influence is persuasive
C. coercive while influence is harmful 
D. arrogant while influence is corruptive

32. The total number of Local Government Areas in Nigeria is ___.
A.  884
B.  674
C.  477
D.  774

33. Where the constitution is supreme, unconstitutional acts of the executive and the legislature can ___. 
be checked by the courts through:
A. vote of no confidence
B.  impeachment
C.  judicial review
D.  recall

34.  Which of the following is true of a parliamentary system of government:
A.  strict operation of the bicameral legislature
B.  clear separation of government organs
C.  removal of government by impeachment
D.  cabinet ministers are appointed from the Parliament

35. A major feature of authoritarianism is that government is:
A. repressive
B. decentralized
C. democratic
D. consensual

36. A constitution that requires plebiscite or a referendum to be amended is:
A. unwritten
B. rigid
C. flexible
D. written

37. When a bill passed by the legislature and vetoed by the executive, the action underscores the principle of:
A. checks and balances
B. separation of power
C. collective responsibility
D. probity and accountability

38. In the legislative process, a bill is a:
A.  law passed by the legislature
B.  motion rejected after a debate
C.  motion accepted for debate
D.  a list of subjects that cannot he legislated


39.  The following are true of accountability in public office except ___.
A.   keeping proper account of the state finance
B.   rendering a good account of the project executed             
C.   misapplication of public funds
D.  declaring one's assets periodically

40. Which of the following is not a reason for the 1929 Aba Women Riot?
A. Imposition of tax
B. Forced education of women
C. Imposition of indirect rule
D. Insensitivity of colonial authority


ANSWERS
1.  D

2.  D

3.  B

4.  D

5.  A

6.  B

7.  B

8.  C

9.  D

10. C

11. C

12. C

13. D

14. A

15. A

16. B

17. A

18. A

19. C

20. D

21. A

22. A

23. C

24. C

25.  B

26. B

27. B

28. C

29. D

30. D

31. B


32. D

33. C


34. D

35. A

36. A

37. A

38. C

39. C

40.  D


No comments:

Post a Comment