www.prep.ng: NDA PAST QUESTIONS ON GOVERNMENT 2015

Friday, 15 March 2019

NDA PAST QUESTIONS ON GOVERNMENT 2015

nda past questions on government 2015

1. The presidential system of government was adopted in Nigeria in?

A. 1979

B. 1989

C. 1999
D. 2009

2. Prior to 1979, Nigeria was practising the ____.
A. Monarchical System of Government
B. Parliamentary System of Government
C. Republican System of Government
D. Presidential System of Government


3. The following are types of democracy except?
A. Representative democracy
B. Direct Democracy
C. Parliamentary democracy
D. Diarchy democracy

4. Baron de Montesquieu formulated the theory of ____.
A. checks and balances theory
B. senate, consuls and Representatives theory
C. delegation and Authority theory
D. separation of Powers theory

5. When Government rules according to the dictates of the constitution; it is said to have ____.
A. The Rule of the constitution
B. The Rule of Power
C. The Rule of Law
D. The Rule of Authority, Power and Opinion

6. The age for an adult franchise is?
A.15 years
B.16 years
C.17 years
D. 18 years

7. The total number of Local Government Areas in Nigeria is?
A. 884
B. 994
C. 1004
D. 774

8. The Judiciary is the arm of government that?
A. Adjudicates, arbitrates and mediates on issues regarding the law
B. Interprets the Law only
C. Sends people to the police and prison only
D. Is no respecter of persons

9. Fascism is usually associated with ____.
A. Napoleon Bonaparte
B. Karl Marx
C. Thomas Hobbes
D. Benito Mussolini

10. The Bureau for Public Enterprises (BPE) in Nigeria is charged with the responsibility for?
A. poverty alleviation
B. privatization and commercialization
C. providing employment opportunities
D. enhancing security

The Headquarters of the International Court of Justice is in?
A. Paris
B. New York
C. Washington DC
D. The Hague

12. A Law passed by the legislative and assented to by the president becomes?
A. An Act
B. A Decree
C. Legislative Order
D. Presidential proclamation

  13. The group of states that conceived the idea of the United Nations includes?
A. USSR, Italy, China, Britain and Nigeria
B. USA, USSR, Germany, Japan, and the UK
C. USSR, France, Germany, the USA and Britain
D. Britain, China, the USA, USSR and France

14. The Citizenship of a country may be acquired by an individual through ____.
A. decolonization
B. nomination
C. naturalization
D. nationalization

15. The first West African Country to gain independence is?
A. Burkina Faso
B. Ghana
C. Mali
D. Nigeria

16. The Lagos Treaty of May 28th 1975 led to the formation of?
A. Organization of African Unity (OAU)
B. Economic Commission for African (ECA)                                              C. Lagos Plan of Action (LPA)       
D. Economic Community of West African States (ECOWAS)

17. A state is a special form or human association because it?
A. has a legitimate monopoly of life and death penalties over its citizens
B. is the richest association in society
C. has a constitution approved by the citizens
D. can punish lawbreakers

18. Bicameralism refers to ___.
A. a one chamber legislature
B. the process of voting in the legislature
C. the upper chamber in a legislature
D. a two-chamber legislature

19. Representative Democracy is characterized by
A. Free election and proper register of voters
B. unlimited expenditure of political parties
C. a politically educated electorate
D. representation of poor only

20. Residual tax is generally collected in Nigeria by the?
A. Local Government Council
B. Department of Inland Revenue
C. State Ministry of Finance
D. Emirate of Traditional Council

21. The Chief Law Enforcement Officer of the Federation is ___.
A. The Chief Justice of the Federation
B. The Attorney General and Minister of Justice
C. The Senior Advocate of Nigeria
D. The Inspector General of Police

22. The Angolans rebel leader killed in February 2002 by government forces is?
A. Augustine Neto
B. Johannes Savimbi
C. Edwardo Mondlane
D. Amilcar Cabral

23. Which of the following towns was the last federal capital of Nigeria before Abuja?
A. Lokoja
B. Calabar
C. Ibadan
D. Lagos

24. All except one practice a Federal System of Government?
A. India
B. Nigeria
C. Niger
D. Canada

25. Which of the following is not associated with the Universal Declaration of Human Rights?
A. Universality of Rights
B. Right to own Property
C. Social and Economic Rights
D. Freedom of Association

26. Which of the following parties formed a government during Nigeria's first republic?
A. NCNC and NEPU
B. AG and UMBC
C. NPC and NCNC
D. NCNC and MDF

27. Under the McPherson Constitution, members of the central legislature were?
A. appointed by the governor-general
B. chosen from the regional legislature
C. elected directly by the whole country
D. appointed by the regional Lt-Governor

28. An issue over which both the central government and the state can exercise authority in a federal system is?
A. Shared
B. Split
C. Exclusive
D. Concurrent

29. The following are members of Commonwealth except?
A. India
B. Australia
C. France
D. Nigeria

30. The overall military Head of the Nigeria Defence Academy is referred to as?
A. The Director of Military Training
B. The General Officer Commanding
C. The Commander
D. The Commandant

31. Which of this statement is CORRECT about Proportional Representation?
A. It makes the assembly representative of all citizens
B. It is simple to operate
C. It preserves the party system
D. It gives the parties seats in proportion to their popular support

32. The form of government in which the power of the hereditary ruler are limited in?
A. constitutional monarchy
B. aristocracy
C. absolute monarchy
D. totalitarianism

33. Nigeria became a member of the United Nations Organisation on?
A. 7th October 1960
B. 7th October 1961
C. 1st October 1960
D. 1st October 1961

34. Which of the following is responsible for maintaining and securing Nigeria's borders from violation on land, sea and air.
A. The Nigeria Police Force
B. Nigeria Custom
C. The Armed Forces of Nigeria
D. The Federal Road Safety

35. ___ is the symbol of authority in Nigeria's Senate.
A. Mace
B. The Senate President
C. Chief Whip
D. Majority Leader

36. The World Bank and International Monetary Fund (IMF) are members of?
A. Bretton Woods Institutions
B. Paris Club
C. London Club
D. Moscow Club

37. Nigeria was named by?
A. Miss Kate Henshaw
B. Miss Flora Shaw
C. Miss Grace Crankshaw
D. Miss Henrietta Crawshaw

38. Which of these is not an agent of political socialization?
A. The family
B. The peer groups
C. Mass media
D. Secret society

39. The Subsidy Reinvestment Programme (SURE-P) was introduced by the government of?
A. Gen. Sani Abacha
B. Gen. Ibrahim Babagida
C. Gen. Olusegun Obasanjo
D. Dr Goodluck Ebele Jonathan

40. The Technical Aid Corps (TAC) programme was introduced by which Nigeria President.
A. Alhaji Shehu Shagari
B. Gen. Ibrahim Babagida
C. Gen. Abdulsalam Abubakar
D. Gen. Olusegun Obasanjo

ANSWERS:

1. A

2. B

3. D

4. D

5. C

6. D

7. D

8. A

9.  D

10. B

11. D

12. A

13. D

14. C

15. B

16. D

17. A

18. D

19. A

20. A

21. D

22. B

23. D

24. C

25. B

26. C

27. B

28. D

29. C

30. D

31. D

32. A

33. A

34. C

35. A

36. A

37. B

38. D

39. D

40. B

No comments:

Post a Comment