www.prep.ng: NDA PAST QUESTIONS ON GOVERNMENT 2014

Friday, 15 March 2019

NDA PAST QUESTIONS ON GOVERNMENT 2014

nda past questions on government 2014

1. Democracy means a system of government in which ___>
A. the majority rules
B. the minority rules
C. there is no party system
D. the people rule

2.  A constitution is Federal if ___.
A. it provides for a presidential system
B. it is unwritten
C. the central and component units or authority are co-ordinated and equal
D. there is a division of powers between a central and a number of other component authorities


3. The judiciary is ___.
A. the body that makes the law
B. a body of lawyers
C. the body which interprets the law
D. the body which enforces the law

4. Rights are
A. claims which the law allows
B. claims against the state
C. claims against other individuals
D. claims which are natural to men

5. Pressure groups are ___.
A. organisations which want to overthrow the government
B. organisations which seek to influence the policies of the government
C. associations of people who share the same ideology
D. political parties

6. A cabinet system of government is practised in __.
A. the USSR
B. the USA
C. the People's Republic of China
D. the United Kingdom

7. The citizen's obligations are ____.
A. what the government orders
B. duties the individuals impose on himself
C. what the law requires of the individual
D. what the military decrees

8. An electoral system is the system which governs ____.
A. how people vote
B. the conduct of elections
C. the appointment of cabinet ministers
D. the appointment of judges

9. The Coussey Commission Report laid the ground-work for the eventual independence of ___.
A. Nigeria
B. Gambia
C. Gold Coast (Ghana)
D. Sierra Leone

10. The (former) Western Region of Nigeria became internally self-governing in ____.
A. 1956
B. 1957
C. 1958
D. 1959

11. The last Constitutional Conference held before the attainment of Nigerian independence in 1960 was ___.
A. 1960 Constitutional Conference 
B. 1959 Constitutional Conference 
C. 1958 Constitutional Conference 
D. 1957 Constitutional Conference

12. The Republican Constitution was passed into Law by the National Parliament on September 19th, 1963 and came into operation in ____.
A. 1st November 1964
B. 1st October 1963
C. 1st October 1964
D. 1st November 1963

13. The removal of President from office by impeachment is by ___.
A. A simple 2/3 majority
B. A major 3/4 majority
C. An equilibrium majority
D. A major 2/3 majority

14. The three arms of Government are divided into the ___.
A. Executive, Legislature and the Military
B. Legislature, Police and the Civil Defence Corps
C. Judiciary, National Drug Law Enforcement Agency and Prison Service
D. Executive, Legislature and the Judiciary

15. The recent Arab Spring started in __.
A. Libya
B. United Arab Emirate
C. Egypt
D. Tunisia

16. The 1960 Independence Constitution of Nigeria is otherwise known as:
A. Sir John Stuart Macpherson Constitution
B. Sir Bernard Bourdillon Constitution
C. Sir James Wilson Robertson Constitution
D. Sir Frederick Lugard Constitution

17. The act of influencing legislation by persuading legislation is known as:
A. Socialization
B. Lobbying
C. Electioneering
D. Oversight Function

18. When a High Court declares the action of the executive ultra-vires, it means that:
A. The action is illegal and of no effect
B. A vote of confidence has been passed by the judiciary on the executive
C. The executive has to reconsider the action
D. Such an action should never be brought up again

19. The ECOWAS Monitoring Group (ECOMOG) has carried out a major mission in ____.
A. Libya
B. Sudan
C. Sierra Leone
D. Central African Republic

20. Oversight functions in defence matters are performed by ___.
A. The executive arm of government
B. The legislative arm of government
C. The Judiciary
D. Office of the Auditor General

21. The primary role of the Nigerian Armed Forces is ____.
A. Stabilization of the internal security of Nigerian
B. Protection of the natural wealth of Nigeria
C. Engage the Boko Haram Sect
D. Protection of Nigeria from external aggression

22. Which of the following involves transferring the profits from illegal activities into usable forms and hiding the origins of the profits?
A. Bunkering
B. Money laundering
C. Embezzlement
D. Terrorist financing

23. Which of the following statements is true about a coup d'etat?
A. It is a change of political power outside a state's constitutional order
B. It is the seizure of political power by domestic military forces
C. It is a blow against the state
D. All of the above

24. Which of the following is not a permanent member of the United Nations Security Council?
A. France
B. Canada
C. Russia
D. China

25. The current main opposition party in Nigeria is:
A. APC (All Peoples Congress)
B. APGA (All Peoples Grand Alliance)
C. ACN (Action Congress of Nigeria)
D. UNPP (United Nigeria Peoples Party)

26. The last military Head of State in Nigeria is ____.
A. Gen IB Bahangida
B. Gen Abdusalam Abubakar
C. Gen Sani Abacha
D. Gen Murtala Mohammed

27. The Nigerian Civil Service Corps is mainly organised around ____.
A. The President
B. The Vice-President
C. The Senate President
D. The Federal Ministries

28. Max Weber was the profounder of the ____ theory in Public Administration.
A. Incremental
B. Civil Service
C. Bureaucratic
D. Separation of Powers

29. The following are the major principles of administration, except:
A. Budgeting
B. Division of Labour
C. Authority
D. Coordination

30. The British Government revoked the charter of the Royal Niger Company and took over the direct administration of Nigeria in ____.
A. 1861
B. 1900
C. 1906
D. 1914

31. The National War Museum is located in which state?
A. Abia
B. Enugu
C. Bayelsa
D. Lagos

32. Nigeria is not a member of ____.
A. the Commonwealth
B. OPEC
C. ECOWAS
D. NATO

33. An important factor that brought about the introduction of federalism in Nigeria was the ____.
A. existence of three regions
B. division of governments
C. diversity and complexity in social and cultural patterns
D. existence of a cultural and bicameral legislature

34. In a modern democracy, the ultimate source of sovereignty is the ____.
A. legislature
B. people
C. supreme court
D. armed forces

35. Run-Off elections are conducted when:
A. No candidate pools a clear required majority
B. One of two candidates dies
C. When there is a sudden vacancy
D. All of the above

36. ____is the symbol of authority in the Nigerian Senate.
A. Mace
B. The Senate President
C. Chief Whip
D. Majority Leader

37. Which of the following was a United Nations Secretary-General?
A. William Coppland
B. Uthant
C. Chin Hua
D. Salim Salim

38. An oligarchy is a form of government which ____.
A. enhances the interest of the ruling few
B. enhances the electoral chances of the majority
C. disregards the views of the minority
D. protects the interest of the common people

39. A law passed by the legislature and assented to be the executive is ____.
A.  an act
B.  a presidential proclamation
C.  a decree
D.  a legislative order

40. The doctrine of separation of powers is associated with ____.



ANSWERS

1. A
2. D 
3. A 
4. A
5. B   
6. D 
7. C 
8. B 
9. C        
10. B
11. B
12. D
13. C
14. D
15. D
16. C
17. B
18. A
19. C
20. B
21. D
22. B
23. D
24. B
25. A
26. B
27. D
28. C
29. A
30. B
31. A
32. D
33. C
34. B
35. A
36. A
37. B
38. A
39. A
40. A


No comments:

Post a Comment