www.prep.ng: NDA PAST QUESTIONS ON GOVERNMENT 2010

Friday, 15 March 2019

NDA PAST QUESTIONS ON GOVERNMENT 2010

nda past questions on government 2010

1. ........are the leading Philosophers of Marxism.
A. Lenin and Hobbes.
B. Hobbes and Plato.
C. Marx and Hobbes
D. Marx and Lenin

2. Charles Montesquieu is closely associated with ____.
A. Concept of justice
B. Rule of Law
C. Separation of Powers
D. Commonwealth

3. A Satellite state is ____.

A. State that is hound by economic, political and ideological links to another more powerful state.
B. A state where the technological foundation is dominated by satellites.
C. A technological advanced staled.
D. A non-aligned country.

4. Primary Election are ___.

A. Held to elect Local Government Chairman
B. Held in order to determine who shall stand as a candidate in some other wider election
C. Held to elect State Governors
D. by-elections

5. A Republic is ___.

A. A state without a monarchy
B. A democratic system
C. A mixed economy
D. A centrally planned economy

6. The UN Security Council is composed of ___.

A. 15 members
B. 6 members
C. 12 members
D. 13 members

7. The Westminster model refers to ___.

A. A parliamentary government on the model of the UK
B. The equality of ministerial portfolios
C. The French model of government
D. The superiority of the Western model of economic development

8. ___ is the earliest exponent of the theory of Social Contract

A. Thomase Hobbes.
B. Thomas Aquinas
C. Aristotle
D. Thomas Hobbes

9. The Prince is ..... treatise on power and the state.

A. Machiavelli's
B. Thomas Hobbes'
C. Plato's
D. St Augustine's

10. One of the following political philosophers is an African:

A. St. Augustine.
B. Thomase Hobbes
C. John Locke
D. Plato

11. The period of decolonization in West Africa was the era of ___.

A. pre-colonial administration in West Africa
B. the nationalist struggle for independence
C. inter-tribal wars
D. the establishment of national armies

12. Which of the following does not link the Commonwealth countries together:

A. English law
B. Technical educational and scientific co-operation
C. A common currency
D. English-Language

MISSING 13-21

22. According to the 1999 constitution, the chairmanship of the National Assembly rests on
A. The House Speaker
B. The Senate President
C. Both the Senate President and House speaker
D. The Clark of the entire National Assembly

23. Who is Nigeria's Chief of Army staff?

A. Lt Gen Ogomudia
B. General TY Danjuma
C. Lt Gen AB Dambazau
D. Major General MA Yerima

24. The Biggest Democracy in the world is ___.

A. United States of America
B. Britain
C. India
D. Nigeria

25. The Supreme Court of Nigeria is the .... court of the land.

A. Lowest
B. Highest
C. Appellate 
D. None of the above

26. Local Government Department is headed by ___.

A. Directors
B. Head of Department
C. Treasurers
D. Councillor

27. Constitutionalism implies ___.

A. Political culture
B. Convention and customs
C. Limited government
D. Practices based on customs

28. The upper chamber in the National Assembly in Nigeria consists of ___ members

A. 109
B. 99 
C. 100 
D. 102

29. A Unicameral legislature consist of ___.

A. Four chambers
B. One chamber
C. Three chambers
D. No chamber

30. Which of the following is not an African Country?

A. Zambia
B. Angola
C. Ethiopia
D. Indonesia

31. The essence of checks and balances is to ___.

A. enhance the functioning of government and prevent arbitrary use of power.
B. ensure that people have their own rights
C. make sure that power Ls not delegated to other bodies or individuals
D. prevent political parties from putting pressure on the government

32. The tower of a head of state to dissolve the legislature and order a general election is usually associated with the ___.

A. presidential system of government
B. monarchical system of government
C. parliamentary system of government
D. unitary system of government

33. Accountability in public office means that officers shall ___.

A. keep proper account of state finances
B. render a good account of their Activities
C. not accept bribes and gratification
D. declare their assets periodically

34. The act of bringing legislative session to an end only for business to continue later is called ___.

A. Adjournment
B. prorogation
C. resolution
D. abrogation

35. Which of the following violates the principle of the rule of law?

A. An arbitrary increase of prices by traders
B. Criticism of government actions by the press
C. The arbitrariness of government policies
D. The arbitrariness of individuals in society

36. An electoral system which restricts voting rights to only male adults is termed ___.

A. popular franchise
B. mate suffrage
C. Adult suffrage
D. limited franchise

37. Which of the following best represents the duties and obligations of government?

A. Respect for national symbols
B. Provision of public utilities
C. Care of the public properly
D. Obedience of laws

38. An electoral process in which candidates for elective offices are selected by party members known as ___.
A. primary election
B. electoral college
C. direct election
D. preferential voting

39. The principle whereby a legislator's tenure is abruptly brought to an end by his constituency is known as
A. rejection
B. reference
C. recall
D. return

40. One of the main functions of a political party is ___.

A. political evaluation
B. interest aggregation
C. political accountability
D. interest determination

ANSWERS

1. D
2. C
3. A
4. B
5. A
6. A
7. A
8. D
9. A
10. A
11. B
12. C
13. D
14. A
15. D
16. B
17. D
18. B
19. A
20. D
21. A
22. B
23. C
24. C
25. B
26. B
27. D
28. A
29. B
30. D
31. A
32. C
33. B
34. A
35. C
36. B
37. B
38. A
39. C
40. B

No comments:

Post a Comment