www.prep.ng: NDA PAST QUESTIONS ON GOVERMENT 2013

Thursday, 7 March 2019

NDA PAST QUESTIONS ON GOVERMENT 2013

nda past questions on government 2013

1. The Macpherson Constitution leading to independence was in the year ___.
A. 1951
B. 1952
C. 1953
D. 1954

2.    The World Bank and International Monetary Fund (IMF) were founded in ___.
A. 1944
B. 1945
C. 1946
D. 1947


3. One of these is not fundamental to the existence of a state ___.
A. Population
B. Territory
C. Rivers
D. Sovereignty

4. Terrorism can he defined is ___.
A. Unlawful take-over or the state
B. Boko Haram
C. Illegal acts of violence intended to induce sympathy
D. The desire to instil fear and revenge on people

5. A Constitutional division of power between the centre and the local territorial divisions is obtained in a ___.
A. Federal State
B. Unitary State
C. Universal State
D. Failed State

6. A typical example of a confederation is found in the ___.
A. European Union
B. African Union
C. American Union
D. Asian Union

7. One of these is not essential for a democratic state ___.
A. Inequality of persons before the law
B. Control of the government by the people
C. Freedom of expression
D. Control of companies by the people

8. Below are forms of government except one ___.
A. Monarchy
B. Collectocracy
C. Aristocracy
D. Democracy

9. Capitalism is all about the following except ___.
A. Exploitation of labour
B. Free enterprises
C. Private ownership of means of production
D. Public ownership of productive resources

10. Nigerian at independence practiced ___.
A. Confederal system of government
13. Federal system of government
C. Parliamentary system of government
D. Quasi Federal system of government

11.   At independence
, Nigerian had both a ___.
A. Head of government and Head of Civil Service
B. Head of State and Head of Government
C. Head of Regions and Head of State
D. Head of Government and Head of Regions

12.   Nigeria was named by ___.
A. Miss Kate Henshaw
B. Miss Flora Shaw
C. Miss Grace Cranksaw
D. Miss Henrietta Crawshaw

13.   A constitution is ___.
A. A collection of norms and standard's according to which a coup try is governed
B. A booklet outlining the arm of government
C. A document that emphasis due process o government.
D. A pamphlet that discusses how government function

14. Which of these is not an agent of political socialization?
A. The family
13. The peer groups
C. Mass media
D. A religious organization

15. The Nigerian Parliament also known as the National Assembly practices ___.
A. Federalism
B.
Unicameralism
C. Bipartisanship
D. Bicameralism

16. The process of depriving citizens their voting right is called ___.
A. Disengagement
B. Disqualification
C. Electioneering
D. Disenfranchisement

17. UNESCO is a component body of ___.
A. The European Union
B. United States
C. The African Union
D. The United Nations

18. In what year was the Structural Adjusted Policy implemented in Nigeria?
A. 1980
B. 1986
C. 1997
D. 1985

19. The heads of diplomatic mission among Commonweal lb Nations i, called
A. Ambassador
B. Consul-Genera
l
C. High Commissioner
D. Charge D'Affairs

20. Nigerian Senate has
A. 109 members
3. 100 members
C. 377 members
D. 99 members


21. question missing

22. The Colonial Constitutions are ___.
A.
Clifford Constitution. Richard Constitution. Macpherson Constitution and Lyttleton's Constitution
B.
The 1960 Constitution, 1963 Constitution. 1975 Constitution, 1979 Constitution
C. The 1999 Constitution, 1960 Constitution, 1953 Constitution. 1901 Constitution
D.
None of the above

23. Which of these is not nit International Organization?
A. United Nations Organizations (UNIO)
B. Southern African Development Coordinating Committee (SADCC)
C. African Union (AU)
D. Nigerian Football Association (NFA)

24. When the sovereignty of a nation lies on the people, it is called ___.
A. Extensive sovereignty
B. Constitutional power
C. Parliamentary sovereignty
D. popular sovereignty

25. The United Nations Security Council is composed of ___.
A. 7 members
B.
13 members
C
. 10 members
D. l5 members

26. The electoral process in Nigeria
reflects representation based on
A. One-party rule
B. restricted franchise
C. functional representation
D. constituencies

27. Constitutionalism implies
A. practices based on customs
B. limited government
C. political, culture
D. convention and customs

28. Which of the following best represents duties and obligations of government?
A. obedience of laws
B. care of public property
C.
provision of public utilities
D. res
pect for national symbols

29. Accountability in public office means that officers shall ___.
A. render good account of their activities
B.    keep proper account of state finances
C. not accept bribes and gratification
D. declare their assets periodically

30. The act of bringing a legislative session to an end only for business to continue
later is called __.
A. Resolution
B. Abrogation
C. Adjournment
D. Prorogation

31. One of the ways the executive perform legislative function is through
A. Extrajudicial
B. Delegated legislation
C. Administrative review
D. Judicial review

32. Which of this Nigerian Head of State annulled the June 12
, 1993 Presidential election?
A. Gen. Sani Abacha
B. Gen. Ibrahim Babaginda
C. Gen. Olusegun Obasanjo
D. Gen. Muritala Muhammed
 
33. When was the Berlin Conference held?
A. 1884 — 1885
B. 1880 — 1881
C. 1885 — 1886
D. 1883 — 1884

34.   The Technical Aid Corps (TAC) programme was
introduced by which Nigerian President
A. Alhaji Shehu Shagari
B. Gen. Ibrahim Babagida
C. Gen. Abdulsalam Abubakar
D. Gen. Olusegun Obasanjo

35. Political franchise was extended to women in Northern Nigeria in what year?
A. 1976
B. 1986
C. 1966
D. 1956

36. The principles of separation of powers ensures ___.
A. tyranny of power
B. fusion of powers
C. checks and balances
D. balance of powers

37. Which of the following is associated with fascism?
A. Benito Mussolini
B. General Murtala
C. Nelson Mandela
D. Mobutu

38. The principles of separation of powers ensures in government ___.
A. checks and balances
B. Tyranny
C. Confusion
D. Fusion of powers
 
39. The Chief Law Enforcement Officer of the Federation is ___.
A. the Chief Justice of the Federation
B. the Attorney General and Minister of Justice
C. the Senior Advocate of Nigeria
D. the Inspector General of Police

40. Which of the following is not an organ of United Nat ions Organization (UNO)?
A. Security Council
B. International Court of Justice
C. the Secretariat
D. International Labour Organization

ANSWERS

1. A
2. A
3. C
4. D
5. A
6. A
7. C
8. B
9. D
10. B
11. B
12. B
13. A
14. D
15. D
16. D
17. D
18. B
19. C
20. A
21. D
22. A
23. D
24. D
25. D
26. D
27. B
28. C
29. A
30. C
31. B
32. B
33. A
34. B
35. A
36. C
37. A
38. A
39. B
40. D


No comments:

Post a Comment