www.prep.ng: NDA PAST QUESTIONS ON GEOGRAPHY 2016

Tuesday, 12 March 2019

NDA PAST QUESTIONS ON GEOGRAPHY 2016

nda past questions on geography 2016

nda past questions on geography 2016

1. The inhabitants of Abu are most likely to be ___.
A. traders
B. farmers
C. cattle herders
D. miners

2.  The distribution of settlements in the areas is mostly influenced by ____.
A. drainage
B. vegetation
C. relief
D. mineral deposits

3. The spot height on the map is ____.
A. 320m
B. 360m
C. 400m
D. 440m

4. The map area can be described as a ___.
A. low plain
B. rugged relief
C. flood pain
D. Plateau

5. The feature shown North of Abu is ___.
A. a spur
B. a col
C. a ridge
D. an escarpment

6. Which type of energy uses magma or hot dry rocks to generate electricity?
A. geothermal
B. hydroelectric
C. nuclear
D. solar

7. Which is an inexhaustible resource?
A. coal
B. nuclear
C. oil
D. solar

8. Which helps to reduce the demand for new mineral resources?
A. generating
B. recycling
C. mining
D. refining

9. Which type of map shows elevation at earth's surface?
A. mercator
B. robinson
C. conic
D. topographic

10. The projection that shows accurate continent and accurate land areas is ___.
A. conic
B. robinson
C. topographic
D. mercator

11. Land satellite collects data by using ___.
A. sonar
B. sound waves
C. echolocation
D. light waves

12. Physical factors affecting the distribution of vegetation include the following except ___.
A. human beings
B. water
C. daylight
D. soil nutrient

13. Lines on maps joining together places with the same sunshine amount are called ___.
A. Isobars
B. Isohels
C. Isotherms
D. Isodapanes

14. Two examples of inland drainage lakes in Africa are___.
A. Lake Chad and Lake Edwards
B. Lake Victoria and Lake Ngami
C. Lake Chad and Lake Turkana
D. Lake Malawi and Lake Turkana

15. The highest land in Nigeria is found on the ___.
A. Mambilla Plateau
B. Oban Hills
C. North Central Plateau
D. Western Highlands

16. A range of temperature of a given station is?
A. the total temperature for the station
B. the difference between the maximum and the minimum temperature for the station
C. maximum temperature for the station
D. None of the above

17. Which consists of fine-grained wind sediment?
A. Moraine
B. Till
C. Loess
D. Rockfall

18. What is a layer of permeable rock that water flows through?
A. cave
B. water table
C. a pore
D. hot spring

19. What is the network formed by a river and all the smaller silvan), that contribute to it ___.
A. groundwater system
B. zone of saturation
C. river system
D. water table

20. In which area of the ocean is the greatest source of food build?
A. on the abyssal plain
B. along continental shelves
C. along the mid-ocean ridge
D. in trenches

21. A period of 24 hours of rain with an amount not below 0.2mm is called ___.
A. A rainy day
B. A rain time
C. A rain belt
D. None of the above

22. Which of the following statistical mapping techniques is most suitable for showing the spatial distribution of cattle in the different states of Northern Nigeria?
A. isopleths
B. pie chart
C. dot map
D. proportional circles

23. The growth of population at a rate faster than the available resources may result in ___.
A. under population
B. ageing population
C. over population
D. optimum population

24. The busiest and the most important route that links two of the most populous and heavily industrialized parts of the world is the ___.
A. Cape route
B. North Atlantic route
C. Panama canal route
D. Trans-pacific route

25. The following are lakes formed by deposition except ___.
A. lakes due to landslides
B. lakes forming ox-bow lakes
C. lakes forming lagoons
D. karst lakes

26. Which of the following rivers is not a tributary of the Amazon?
A. Madeira
B. Tapajos
C. Negro
D. Salvado

27. Which of the following countries produces all of copper, petroleum, iron ore and diamonds?
A. Egypt
B. Zimbabwe
C. Angola
D. Tanzania

28. Which one of the following areas are associated with active volcanoes?
A. glaciated uplands
B. plateau surfaces
C. newly folded mountains
D. continental plains

29. Among West African countries, Togo is a leading exporter of ___.
A. coffee
B. sugar
C. limestone
D. phosphates

30. Seismic waves from earthquakes arc measured with an instrument known as a ___.
A. seismonology
B. seismothern
C. seismograph
D. seismonom

31. What hypothesis slates that continents slowly moved to their present positions on earth?
A. seafloor spreading
B. subduction
C. sub erosion
D. continental drift

32. In which galaxy does the sun exist?
A. Arp's galaxy
B. Miiky way galaxy
C. Bernard's galaxy
D. Andromeda galaxy

33. Which of the following gives the best description of Lagos?
I. cosmopolitan city
II. cultural city
III. industrial city
IV. mining town

A. I and IV only
B. I and II only
C. I and III only
D. II and IV only

34. Nature reserves in Africa are managed and utilized for several activities with the exception of ___.
A. afforestation
B. agro-forestry
C. ranching
D. tourism

35. A rift valley can develop as a result of ___.
A. heavy rainfall and earthquake
B. volcanic intrusion and avalanche
C. parallel faults and tensional forces
D. landslide and slump

36. In which of the following countries is land reclaimed from the sea intensively used for cultivation?
A. Belgium
B. England
C. Finland
D. Rolland

37. The leading wheat producing region of the world is the ___.
A. Pampas of Argentina
B. Prairie of North America
C. Downs of Australia
D. Veldt of South Africa

38. A river loses energy and may deposit some of its load if ___.
A. its bed and banks become smoother
B. its discharge increases
C. its gradient decreases
D. it becomes narrow and deep

39. Time as a factor of soil formation influences mainly soil ___.
A. texture 
B. organisms
C. nutrients
D. maturity

40. The difference in the readings on the dry and wet bulb thermometers is used to determine___.
A. atmospheric pressure
B. range of temperature
C. evaporation 
D. relative humidity

ANSWERS

1. B
2. C
3. D
4. A
5. C
6. A
7. D
8. B
9. D
10. D
11. D
12. A
13. B
14. A
15. A
16. B
17. C
20. B
21. A
22. C
23. C
24. B
25. D
26. D
27. B
28. D
29. C
30. C
31. D
32. B
33. A
34. C
35. C 
36. A
37. B
38. C
39. D
40. D

No comments:

Post a Comment