www.prep.ng: NDA PAST QUESTIONS ON CHEMISTRY 2016

Wednesday, 13 March 2019

NDA PAST QUESTIONS ON CHEMISTRY 2016


nda past questions on chemistry 2016

1. Which variety of glass is heat resistant?
A. Hard glass
B. Flint glass
C. Pyrex glass
D. Bottle glass

2. In vulcanisation, natural rubber is heated with
A. carbon
B. Silicon
C. Sulphur
D. Phosphorus

3. Which one of the following is correct? Butter is
A. a supercooled oil
B. an emulsion
C. a molecular solid
D. none of these

4. Which one of the following has the highest density?
A. Chloroform
B. Water
C. Benzene
D. Ice

5. Which one of the following is the softest?
A. Iron
B. Aluminium
C. Calcium
D. Lithium

6. Which of the following materials is suitable for water purification?
A. Silicones
B. Zeolites
C. Asbestos
D. Quartz

7 Which one of the following is an element which never exhibits positive oxidation state in any of its compounds?
A. Oxygen
B. Chlorine
C. Fluorine
D. Carbon

8. Rubies and Sapphires are known chemically as
A Silicon dioxide
B. Aluminium oxide
C. Lead tetraoxide
D. Boron nitride

9. Which one of the following when dissolved in H2O gives hissing sound?
A. Limestone
B. Slaked lime
C. Soda lime
D. Quick lime

10. Mixture of which one of the following pairs of gases is the cause explosion in mines?
A. Hydrogen and oxygen
B. Oxygen and acetylene
C. Methane and air
D. Carbon dioxide and methane

11. Etherification of propane 1,2,3, triol and unsaturated higher carboxylic acid will produce___
A. Fats
B. Soap
C. Methyl-propanoate
D. Alkanols

12. In solution, aminoethanol acid (glacier) can be represented as NH3 + CH2COO-. This implies that it_____
A. Is soluble in all organic liquids
B. Can function as a week acid or weak base
C. Does not form salts with mineral acids
D. Is highly acidic

13. The formula (CH3)3CH is that of
A. Polyhydric alkanol
B. Secondary alkanol
C. Tertiary alkanol
D. Primary alkanol

14. What is the relationship between the compounds represented by the following structure
nda past questions on chemistry 2016

A. allotropes
B. dimmers
C. polymers
D. geometric isomers

15. The composition of gunpowder is
A. 50% KNO3, 35% charcoal and 15% sulphur
B. 70% KNO3, 15% charcoal and 15% sulphur
C. 75% KNO3, 15% charcoal and 10% sulphur
D. 65% KNO3, 25% charcoal and 10% sulphur

16. Carbon is often deposited in the exhaust pipe of cars because of the
A. presence of carbon in petrol
B. dehydrogenation of petrol
C. incomplete combustion of the petrol
D. presence of additives in petrol

17. The product of the reaction between ethanol and excess acidified K2Cr0-
A. Ethanol
B. Ethyl ethanoate
C. Ethanoic acid
D. Ethyne


18. Which of the following alkanols on oxidation, is most likely to yield the compound is.
nda past questions on chemistry 2016

A. Butanol
B. Propan-2-ol
C. 2-methylbutatan-1-ol
D. 2-methyl propan-1-ol
 
19. In which of the following processes are larger molecules broken into smaller structures?
A. Vulcanization of rubber
B. Hydrogenation of Palm oil
C. Hydrolysis of starch
D. Polymerization

20. What is the IUPAC name of the compound with this structure?
nda past questions on chemistry 2016

A. 3-methylbutane
B. 3-methylpentane
C. 2-methylbutane
D. 2-methylpropane

21. Which of the following statements about soapless detergents is correct? They
A. lather easily with hard water
B. increase the surface tension of water
C. cause hydrolysis of salts in water
D. form a curdy precipitate with soft water

22. 
nda past questions on chemistry 2016

In this reaction above, x and y are:
A. 234 and 91
B. 235 and 90
C. 233 and 89
D. 230 and 86

23. Cancerous growths are Cured by exposure to
A. α-rays
B. χ-rays
C. γ-rays
D. β-rays


24. When cathode rays are deflected onto the electrode of an electrometer, the instrument becomes
A. bipolar
B. Negatively charged
C. Positively charged
D. Neutral

25. Nuclear fission involves the slipping of a heavy element into two nuclei of
A. equal masses with a release of energy
B. nearly equal masses with a release of energy and radiation
C. equal masses with a release of energy and radiation
D. unequal masses without any release of energy

26.
nda past questions on chemistry 2016

The graph above demonstrates the effect of
A. pressure on the rate of reaction
B. concentration on the rate of reaction
C. surface area on the rate of reaction
D. catalyst on the rate of reaction

27. The electronic configuration of Mg2+ is
A. 1s22s22p63s23p2
B. 1s22s22p63s2
C. 1s22s22p6
D. 1s22s22p4

28. The minimum amount of energy required for a reaction to take place is
A. Activation energy
B. kinetic energy
C. Lattice energy
D. Ionization energy

29. A 50.0mg supply of iodine -131, used in hospital in the treatment of hyperthyroidism was stored for 32.4 days. If the half-life of iodine - 131 is 8.1 days, how many milligrams remain?
 A. 3.125mg
 B. 13.60mg
 C. 13.13mg
 D. None of the above

 30. Radioactive changes differ from ordinary chemical changes in that radioactive changes
 A. are explosive
 B. absorb energy
 C. release energy
 D. involve changes in the nucleus

31. The addition of water to calcium oxide leads to
A. a physical change
B. a chemical change
C. the formation of a mixture
D. an endothermic change

32. A colourless solution was tested with Tollen's reagent, the colourless solution gave a silver mirror. This indicates the presence of
A. Carboxylic acid
B. Ketone
C. Amine
D. Aldehyde

33. The metal used to recover copper from a solution of copper sulphate is
A. Na
B. Ag
C. Hg
D. Fe

34. The Metallurgical process in which a metal is obtained in a fused stare is called
A. smelting
B. roasting
C. calcinations
D. froth floatation

35. Which of the following statements is correct? Aqueous solution of oxides of group 1 elements Li, Na, K etc. are:
A. Acidic to litmus
B. Amphoteric
C. Basic to litmus
D. Neutral to litmus

36. Which of the following is not true about electrovalent compounds.
A. They do not contain molecules
B. The electrical forces between the oppositely charged ions art powerful
C. They are rarely soluble in organic liquids
D. They are not soluble in water

37. The reaction of an alkene with hydrogen in the presence of a catalyst is
A. a nucleophilic reaction
B. an addition reaction
C. a substitution reaction
D. an oxidative reaction

38. The substance least considered as a source of environmental pollution is
A. uranium
B. lead compound
C. Organophosphorous compounds
D. silicate minerals.

39. In the reaction CaC2(s) + 2H2O Ca(OH)2(s) + C2H2(g), what is the mass of solid calcium needed to produce 1000cm3 acetylene gas at S.T.P?
[ C=2, Ca= 40, G.M.N =22400cm3]
A. 3.8g
B. 2.9g
C. 2.0g
D. 1.0g

40. If "d" represents the density of a gas and "k" is a constant, the rate of gaseous diffusion "r" is directly related to d by the equation:
A. r = kOd
B. r1 = kd
C. r = kd
D. r = 1/kd

ANSWERS:
1. C
2. C
3. D
4. A
5. B
6. B
7. C
8. B
9. B
10. D
11. A
12. B
13. C
14. D
15. C
16. C
17. C
18. D
19. C
20. C
21. A
22. A
23. A
24. A
25. B
26. A
27. C
28. A
29. A
30. D
31. B
32. D
33. D
34. A
35. C
36. D
37. B
38. D
39. B
40. C

No comments:

Post a Comment