www.prep.ng: NDA PAST QUESTIONS ON CHEMISTRY 2013

Thursday, 7 March 2019

NDA PAST QUESTIONS ON CHEMISTRY 2013

nda past questions on chemistry 2013

1. Equal masses of oxygen hydrogen and methane are kept under identical conditions. The ratio of the volume of gases will be ___.
A. 2: 16: 2
B. 2: 16: 1
C. 1: 16: 1
C. 1: 1: 1

2. The forces of attraction that exist between non-polar molecules are called ___.
A. Van der waals/ dispersion forces
B. Covalent bonds
C.  Ionic bonds
D. Electro-valent bonds

3. The Law which states that the amount of gas, dissolved in a liquid is proportional to its partial pressure is ___.
A. Dalton's. Law
B. Gay Lussac's Law
C. Henry's Law
D. Reoult's Law

4. The inert gases are __ in water.
A. sparingly soluble
B. insoluble
C. soluble
D. none of the above

The mass of one Avogadro number of helium atom is ___.
A, 1.00g
B. 4.00g
C. 8.00fg
D. 4 x 6.02 x 1023 g

6. The method that cannot be used for removing permanent hardness of water is ___.
A. adding sodium carbonate
B. adding caustic soda
C. distillation
D. boiling

7. The following are the half-lives of four active isotopes. Which one of the following is the most dangerous to handle?
A. 3 billion years
B.  l00 years
C. 0.01 minute
D. 13 days

8. The heat energy produced when the human body metabolizes 1 gram of fat is ___.
A. 30KJ
B. 1KJ
C. 39KJ
D. 29KJ

9. The luster of a metal is due to ___.
A. its high density
B. its high polishing
C. its chemical inverter
D. presence of free electrons

10. The number of waves in n x 10th Bolur's orbit are ___.
A. n2
B. n
C. n-2
D. n3

11. The graphite rods in the nuclear reactor ___.
A. react with U to release energy
B. produce neutrons
C. undergo combustion which triggers the nuclear fission
D. convert fast moving neutrons into thermal neutrons

12. The gas used for artificial ripening of green fruit is ___.
A. ethylene
B. ethane
C. carbon dioxide
D. acetylene

13. The metal used to recover copper from a solution of copper sulphate is ___.
A. Na.
B. Ag
C. Hg
D. Fe

14. The metallurgical process in which a metal is obtained in a fixed state is called ___.
A. smelting
B. roasting
C. calcinations
D. froth floatation

15. The number of d - electrons in Fe2+ (Z= 26) is equal to that of ___.
A. p - electrons in Ne (Z = 10)
B.  s - electrons in Mg (Z = 12)
C. d electrons in Fe (z = 26)
D.    p - electrons in CI (z = 17)

16. The Latin word Formica means ant. The name formic acid is derived from Latin word being ___.
A. this acid in ancient times was used to eliminate ant-hills
B. thin corrosive acid is secreted by ants to drive away their enemies
C. this acid was first obtained by the distillation of ants
D. ants are attracted by the odour of this acid

17. The empirical of an oxide of nitrogen containing 30.4% nitrogen is (N = 14.0, 0 =16.0)
A. N2O2
B. N2
C. NO2
D. N2O

18. Indicate which of the following statements is not true as we move from left to right along the periodic table.
A. Atomic mass of element increases
B. electro-positive character of clement increase
C. Atomic number of element increases
D. number of electrons in the outermost orbits of elements increases

19. In the redox reaction: 2Fe2e +Cl2 
 2Fe3e +2e
A. Cl2 is reduced, because it lost electrons
B. Cl2 reduced, because it oxidation number has change
C. Cl2 is reduced. because it molecules is changed
D. 2Fe2e is reduced_ because it has gained electron

20. How many grammes of hydrogen gas will be liberated when 6g of magnesium ribbon dissolves in 500cm3 of 6mol/dm3 of hydrochloric acid according to the equation?
2Mg +2HCl
 MgCl+H(Mg=24, cl=35.5, H=1)
(g) (gg)
A. 0.7g
B. 0.5g
C. 0.12g
D. 1.2g



21. nda past questions on chemistry 2013
The above equation represents the manufacture of
A. rubber
B. polyethene
C. polystyrene
D. butane

22. Dehydration of CH3 CH2CH2 CH2OH gives
A. CH2=CH-CH2CH3
B. CH2 CH=CH-CH3
C. CH=C-CH2-CH3
D. CH2C= CCH3

23. How many grammes of bromine will saturate 5.20g of but-l-ene-3-yne?

nda past questions on chemistry 2013



24. The best method to separate mixture of hexane (β  pt 41.9k) and heptanes
(β pt  371.6k) is ___.
A. simple distillation
B. fractional distillation
C. crystallization
D. chromatography

25. In a qualitative analysis, which of these elements: carbon, nitrogen, sulphur, chlorine and hydrogen are detected using silver nitrate?
A. carbon
B. sulphur
C. chlorine
D. nitrogen

26. Which of the following is NOT correct for sigma (
σ) bond?
A. sigma bonds are stronger than Pi (
) bonds
B. They are formed by the side way overlap of atomic orbitals
C. They are formed by lateral overlap of atomic orbitals
D. They are responsible for the formation of single bonds

27. Which of the following organic compounds will dissolve readily in Benzene?
A. C7H16
B. C2H50H
C. CH3C – CH3
D. CH2H2 COOH

28. Geometrical isomers are:
A. isomers that are formed due to restricted rotation about double bond
B. isomers that are formed as a result of rotation about single bonds
C. isomers that are formed as a result of restricted rotation about triple bonds
D.  none of the above

29. The breakdown of large molecules in fuel oil into smaller ones needed in petrol is __.
A. cracking
B. catenation
C. combustion
D. catalytic desulphurization

30. C4H10 +13/2 012
 4CO2 +5H20
The above equation is a ___.
A. cracking
B. combustion reaction of petrol
C. reduction reaction
D. carbonation

31. 2, 4 — dinitrophemy/hydrazine is a reagent used till testing the presence of ___.
A. Alcohols
B. carboxylic acids
C. Nitrites
D. carbonyl compounds

32. Kipp's apparatus is used for the laboratory preparation of ___.
A. Sulphur
B. carbon dioxide
C. sulphur (iv) oxide
D. Nitrogen gas

33. Tollen reagent is used to differentiate between which pairs of organic compounds?
A. alcohols and ethers
B. amine and amide
C. aldehyde and ketones
D. carboxylic acid and esters

34. The solubility of solids increases with an increase in the temperature of solvent. Which of the following salts has its solubility unaffected with a rise in temperature?
A. KNO3
B. KI
C. KCI
D. NaCI

35. In the contact process for the manufacture of sulphuric acid, sulphur trioxide gas is not passed directly in water because
A. It is not so much soluble in water
B. It does not form sulphuric acid with water
C. Colloidal sulphur is deposited
D. A mist of fine chops of dilute sulphuric acid fill the pipes if direct
absorption in water is tried

36. Ammonia is used as a commercial refrigerant because:
A. It is a non-polar compound
B. The gas is very cheap
C. It is very soluble in water
d.     It is very easily liquefied and when allowed to evaporate, absorbs large quantities of heat producing low temperature

37.
  9Fe2O3 +2NH3 6 Fe3O+ N2  + 3H2O
According to the balanced equation above, when one mole of NH3 reacts completely. Which of the following is true?
A. I mole of N2, must be formed
B. 3 mole of Fe3Omust be formed
C. 1 mole of water must be formed
D. 4 moles of Fe3O4 must react

38. What is the IUPAC name of the compound whose structure is shown below?

nda past questions on chemistry 2013


A. 1, 2 Methyl pentane
B. 2, 3 Dimethylpropane
C. 2, 2 Dimethylpropane
D. 1, 2 Dimethylpropane

39, The composition of gunpowder is
A. 50% HNO3 , 35% charcoal and 15% sulphur
B. 70% HNO3, 15% charcoal and 15% sulphur
C. 75% HNO3, 15% charcoal and 10% sulphur
D. 65% HNO3,25% charcoal and 10% sulphur

40. The correct arrangement of the petroleum fractions in order of increasing boiling points is
A. Petrol < kerosene < diesel oil
B. Petrol < diesel oil < kerosene
C. Kerosene < diesel oil < petrol
D. Diesel oil < kerosene < petrol

ANSWERS
1. C
2. A
3. A
4. B
5. D
6. D
7. C
8. C
9. B
10. D
11. D
12. A
13. D
14. A
15. D
16. B
17. C
18. B
19. B
20. B
21. B
22. A
23. B
24. B
25. C
26. B
27. A
28. A
29. A
30. B
31. D
32. C
33. C
34. A
35. D
36. D
37. B
38. C
39. C
40. A


No comments:

Post a Comment