www.prep.ng: NDA PAST QUESTIONS ON BIOLOGY 2012

Wednesday, 13 March 2019

NDA PAST QUESTIONS ON BIOLOGY 2012

nda past questions on biology 2012

1.   _____ is the solution used in the test for glucose
A. salt solution
B. sugar solution
C. Fehling's solution
D. Benedict's solution

2. The rate of transpiration in plants can be measured using _____.
A. ammeter
B. photometer
C. photometer
D. barometer



3. A complete set of genetic instructions for any organism is its _____.
A. gene
B. genetic code
C. genome
D. nucleotide

4. The two basis of organic evolution includes _____.
A. variation and heredity
B. soil and water
C. nutrition and decomposition
D. adaptation and irritability

5. The term used for short-sightedness is _____.
A. hypernatremia
B. glaucoma
C. myopia
D. astigmatism

6. Sickle-cell anaemia is a
A. nutritionally deficient disease
B. genetically modified disease
C. the disease caused by environmental changes
D. pathogenic disease

7. One of the following is the embryonic membrane which forms the fluid-filled sac that encloses and protects the embryo
A. Oviduct
B. Uterine wall
C. placenta
D. amnion

8. One or the following pairs of insects arc the common agents of pollination
A. flies and mosquitoes
B. wasp and aphids
C. butterflies and bees
Grasshoppers and beetles

9. In mammals. one of the following acts as both digestive and endocrine organ
A. liver
B. spleen
C. pancreas
D. stomach

10. The thoracic cavity is separated from the abdominal region by a dome-shaped muscle called
A. pleural muscle
B. thoracic muscles
C. intercostal muscle
D. plenary muscle

11. One of the following chemical equations summarizes the photosynthetic process in plants
A. 6CO2+ 6H2O→ C6H12 O6 + 6O2
B. CO2 +O2    →        C6H6O6 + 6O2
C. C6 H6 06 +602  →   C02 + 02
D. H20 + 6O2   →    12H20↑

12. odontoid process is found in the vertebra, is
A. atlas
B. axis
C. thoracic
D. caudal

13. ____ is the removal of trees from an area adequate re-planting
A. afforestation
B. &forestation
C.. conservation
D. non-conservation

14. The hormone which tones-up the muscles of a person in time of clanger is produced by ____.
A. the thyroid gland
B. the liver
C. Adrenal gland
D. Pancreas

15. Metabolism consists of two processes which are ____.
A. anabolism and catabolism
B. oxidation and reduction
C. photosynthesis and respiration
D. catabolism and composition

Which of the organisms lack a cell wall?
A. Algae
B. Fungi
C. Bacteria
D. None of the above

17. Which of the following blood component has the greatest affinity for oxygen?
A. Blood plasma
B. Leucocytes
C. Erythrocytes
D. Thrombocytes

18. The aspects of photosynthesis that does not require light is known as ___.
A. Dark reaction
B. Photonilosis
C. Carbonification
D. Chlorotechnic

19. This is not a unicellular organism
A. Hydra
B. Paramecium
C. Chlorella
D. Euglena

20. Which of the following statements is not true of bacteria?
A. colonies are visible to the unaided eyes
B. colonies are derived from single cells
C. colonies can only be seen with the aid of a microscope
D. colonies have their distinct characteristics

21. Examples of competitors are ___.
A. lizard and mouse
B. snake and lizard
C. grasshopper and mouse
D. rabbit and snake

22. One of the adaptations of life on trees by a monkey is its possession of digits which are ___.
A. extensible
B. big
C. opposable
D. long

23. The community of plants in which the same .species occur from year to year is the ___.
A. annual species
pioneer vegetation
C. perennial species
D. climax vegetation

24. The most common means of transmitting the Acquired Immune Deficiency Syndrome
(AIDS) is ____.
A. from the mother to child
B. through blood transmission
C. through sexual intercourse
D. through sharing of needles

25. Plants tend to prevent overcrowding by means of efficient ___.
A. water uptake
B. seed germination
C. pollination
D. seed disposal

26. The physical and climatic factors of a region primarily determine the ____.
A. kinds of animals inhabiting the area
B. types of plants found in the area
C. nature of the soil in that region
D. community of organisms in the region

27. A step in the movement of energy through an ecosystem is a description that best fits the
term ___.
A. food chain
B. tropic level
C. pyramids of numbers
D. food webs

28. In a field experiment, the frequency of waterleaf was observed to be 48 after 20 tosses of a 2m2quadrant. What is the density of the plant in the field?
A. 1.2 per m2
B. 2.4 per m2
C. 4.8 per m2
D. 9.6 per m2

29. The supporting tissues of xylem are most poorly developed in ___.
A. mangrove swamp plants
B. grassland swamp plants
C. submerged water plants
D. desert plants

30. The addition of lime to clay soil serves ___.
A. aid water retention
B. close up the texture
C. prevent water-logging
D. improve capillary action

31. The oxygen evolved during photosynthesis comes from ___.
A. water
B. chlorophyll
C. carbon dioxide
D. sunlight

32. Another name for white blood cell is ___.
A. Erythrocytes
B. Leukocytes
C. Phagocytes
D. Thromnocytes

33. A corm is ___.
A. an underground stem
B. an underground tuber
C. a rhizome
D. a bulb

34. Which of the following substances is not transported by the blood in a mammal?
A. mineral salts
B. hormones
C. bile
D. oxygen

35. Xerophthalmia is an inflammation of ___.
A. Outer and inner ear
B. iris and cornea
C. cornea and conjunctiva
D. iris and corona

36. In plants, the structure that performs a •similar function with the testis in mammals is the
A. stigma
B. filament
C. anther
D. receptacle

37. The bacteria type (bat arc arranged in chains are the ___.
A. staphylococci
B. clostridia
C. streptococci
D. Bacilli

38. The most abundant group of organisms in the animal kingdom is ___.
A. mammalia
B. aves
C. annalida
D. insecta

39. Radial symmetry is a feature common to the ___.
A. platyhelminth
B. nematodes
C. concentrates
D. arthropods

40. Which of the following is used mainly for balancing ___?
A. the caudal fin
B. the pectoral fin
C. the anal fin
D. the dorsal tin


ANSWERS:


  1. D
  2. B
  3. C
  4. A
  5. C
  6. B
  7. D
  8. C
  9. C
  10. D
  11. A
  12. C
  13. B
  14. C
  15. A
  16. D
  17. C
  18. A
  19. A
  20. C
  21. B
  22. A
  23. D
  24. C
  25. D
  26. B
  27. A
  28. C
  29. D
  30. A
  31. B
  32. A
  33. C
  34. C
  35. C
  36. C
  37. C
  38. D
  39. C
  40. B


No comments:

Post a Comment