Sunday, 7 April 2019

NDA PAST QUESTIONS ON BIOLOGY 2011


1.  The mammalian organ which acts both as a digestive and as an endocrine         organ is the:
A. Liver
B. Spleen
C. Pancreas
D. Oesophagus

2. The mode of nutrition in animals is
A. Parasitic
B. Saprophytic
C. Holophytic
D. Holozoic


3.  The odontoid process is found in the vertebra called:
A. Atlas
B. Axis
C. Thoracic
D. Caudal

4.  Which of the following is not true of lateritic soils?
A. Highly leached
B. Rich silicates
C. Highly acidic
D. None of the above.

5.  Which of the following statements about short sight is NOT correct?
A. It can be corrected by using a concave lens.
B. The eyeball is too short.
C. The cornea of the eyeball is too curved.
D. The images fall in from of the retina.

6.   ____ is a stainable material in the nuclei of cells composed of DNA and Protein
A. Chromatid
B. Chromosome
C. Chromatin
D. Chromomere.

7.  ____ is the sum total of the genes within the reproductive cells of all members of a Mendelian population
A. Gene pool
B. Genetic drift
C. Genotype
D. Genetic code.

8.  Viruses are considered to be a living organism because they:
A. Ingest food
B. Move from one place to another
C. Respond to stimulus
D. Posses transmittable characters.

9.  During thunderstorms, the energy of lightning discharge causes:
A. Oxygen and nitrogen to combine
B. More carbon dioxide to be formed
C. Nitrites to be converted to nitrates
D. Nitrates to be converted to nitrogen.

10.  Movement of an organ induced by contact with foreign body is
A.   Heliotropism
B.   Phototropism
C.   Happtropism
D.   Geotropism.

11.  One of the following symptoms in maize crop would make you suspect the soil of the deficiency of magnesium
A.   Yellow leaves and yellow stems
B.   Small sterns and thin leaves
C.   Drooping stems and orange-brown leaves
D.   White upper leaves and normal lower leaves.

12.  The rate of transpiration in plants can be measured using
A.   ammeter
B.   potometer
C.   photometer
D.   Hydrometer

13.  Which of the following is NOT a characteristic feature of a wind dispersal fruit?
A.   Light
B.   Flossy structure
C.   Buoyancy
D.   Winged apparatus

14.  The solution used in the test for glucose is
A.   Benedict's solution
B.   Salt solution
C.   Sugar solution
D.   Fehling solution

15. The dentition of a herbivore is distinct from that of other animals due to the presence of
A.   cusps on molar teeth
B.   canines
C.   diastema
D.   ridges on Molar teeth

16.  When testing a leaf for starch to determine whether it has carried out photosynthesis, boiling it first in water is to
A.   isolate starch
B.   kill the protoplasm and burst starch grains
C.   extract chlorophyll
D.   to Sterilize the leaf.

17.  ___ and ___ are the two basis of organic evolution
A.   variation and heredity
B.   temperature and humidity
C.   nutrition and decomposition
D.   homeostasis and adaptation

18.  Which of these plants is carnivorous?
A.   Mushroom
B.   Sundew
C.   Cassytha
D.   Nitrobacter

19.  The scapula and the clavicle are part of the
A. pectoral girdle
B. pelvic girdle
C. hind limb
D. appendicular skeleton

20. When the eyeball is too short, the eye defect that occurs is
A. hypermetropia
B. myopia
C. astigmatism
D. presbyopia

21. The cell nature of living things was discovered by;
A. Charles Darwin
B. Charles Dalton
C. Robert Hooke
D. Robert Kotch

22. The meaning of AIDS is:
A. Anti Immune Deficiency Syndrome.
B. Acquired Immune Deficiency Symbol.
C. Anti Immune Deficiency Symbol.
D. Acquired Immune Deficiency Syndrome.

23. The dome-shaped muscle separating the thoracic region from the abdominal region in mammals is called:
A. Intercostals muscle.
B. Diaphragm.
C. Pleural membrane.
D. Thoracic muscles.

24. Sickle-cell anaemia is a:
A. Genetically modified disease.
B. Biotechnological disease.
C. Nutritionally deficient disease.
D. Genetic disorder

25. The term genome may simply be described as:
A. Total Complement of genes in a cell.
B. Total number of chromosomes in a cell.
C. Total number of genes and chromosomes in a cell.
D. Total number of nucleic acids in a cell.

26. Blood grouping in human beings are. derived from combinations of
A. two different alleles
B. four different alleles
C. three different alleles
D. two different genes

27. Examples of water-borne and sex-linked diseases are
A. taeniasis and malaria
B. cholera and gonorrhoea
C. typhoid and syphilis
D. dracunculiasis and haemophilia


28. The mutation theory of organic evolution was propounded by
A.  Gregor Mendel
B.  Hugo de Vries
C.  Jean Lamarch
D.  Charles Darwin.

29. Which cells in the retina of the eyes are used for vision in dim light and colourless vision?
A.  Rod
B.  Cone
C.  Iris
D.  Cornea

30. One of the following excretes crystals of calcium oxalate in plants.
A.  Leaves
B.  Bark.
C.  Lenticels
D.  Stomata

31. Which of the following is likely to encourage inbreeding in plants'?
A.  Dioecious
B.  Protandrous
C.  Monoecious
D.  Hermaphrodite

32. A tall plant crossed with a dwarf one produces offspring of which half are tall and half are dwarf, What are the genotypes of the parents?
A.  TT, TT
B.  Tt, tt
C.  TT, Tt
D.  Tt, Tt

33. In man, the ability to roll the tongue is a variation classified as
A.  anatomical
B.  physiological
C.  structural
D.  morphological

34. Darwin is considered the first scientist who correctly explained the theory of
A.  special creation
B.  spontaneous generation
C.  use and disuse
D.  organic evolution

35. The stem of a typical aquatic plant usually has many
A.  air cavities
B.  intercellular spaces
C.  water cavities
    
36. The role of the male adult honey bee is to
A.  clean the hive
B.  ventilate the hive
C.  mate with the queen
D.  care for the young

37. The ability of an organism to live successfully in an environment is known as
A.  resistance
B.  competition
C.  succession
D.  adaptation

38. The most important adaptation of xerophytes is the ability of the protoplasm to
A.  resist being damned by the loss of water
B.  store sugar and minerals in the vacuoles
C.  absorb water and swell
D.  shrink from the cell wall.

39.  A green snake in green grass is able to escape notice from predators because of its
A.  disruptive colouration
B.  countershading
C.  warning colouration
D.  cryptic colouration

40.  For heterotrophic organisms, competition is least caused by the inadequacy of
A.  mates
B.  space
C.  light
D.  nutrients


ANSWERS:
1.   C
2.   D
3.   B
4.   D
5.   B
6.   B
7.   A
8.   D
9.   A
10. C
11. A
12. B
13. C
14. A
15. C
16. C
17. A
18. B
19. A
20. B
21. C
22. D
23. B
24. A
25. C
26. D
27. D
28. D
29. C
30. A
31. A
32. B
33. B
34. D
35. A
36. D
37. D
38. A
39. D
40. C