www.prep.ng: NDA PAST QUESTIONS ON BIOLOGY 2010

Sunday, 7 April 2019

NDA PAST QUESTIONS ON BIOLOGY 2010

nda past questions on biology 2011


1.  The adaptations of animals to conditions on the seashore does not include:
       A.     Tube-feet for holding to shells
       B.     Shell-like protection to prevent drying up
       C.     Lungs for air breathing
       D.     A stomach adapted to store food

2.     The skin is important for protection from
       A.     Bacterial invasion
       B.     River blindness
       C.     Cholera
       D.     Malaria


3.    The interdependence of plants and animals can best describe as follows:
      A.    Plants excrete and animals excrete
      B.   Plants grow and animals do not
      C.   Animals synthesis food for plants
      D.   Animals breathe oxygen produced by plants

4.    To control transpiration, a plant may not
       A.   Shed its leaves
       B.   Close its stomata
       C.   Develop a thick layer of cuticle
       D.   Produce more stomata

5.     A flat green organ which arises from the main or branch stems and                   participates in food production is
       A.   The taproot
       B.   The leaf
       C.   The stem
       D.   The flower

6.     All except one of these plants have two types of leaves
       A.   Potato
       B.   Banana
       C.   Plantain
       D.   Onion

7.     This statement is true of transpiration
       A.  It occurs in plants only
       B.  Water in the form of water vapour is lost
       C.  It occurs only in the day
       D.  All of the above

 8.    Which cells in the retina of the eyes are used for vision in dim light and             colourless vision?
       A.   Rod
       B.   Cone
       C.   Iris
       D.   Cornea

 9.    One of the following excrete crystals of calcium oxalate in plants
       A.   Leaves
       B.    Bark
       C.    Lenticels
       D.    Stomata

 10.  Deficiency of thyroxin causes
       A.    Cretinism
       B.    Dwarfism
       C.    Goitre
       D.    All of the above

 11. The First requirement for a successful research in Biological Sciences is               accurate
       A.    Record
       B.    Analysis
       C.    Observation
       D.    Measurement

12.  Another name for eardrum is
     A.   External auditory meatu
     B.   Perilymph
     C.   Tympanic membrane
     D.   Stapes

13.  The essential parts of a flower are the
     A.   Petals and stamens
     B.   Stamens and carpels
     C.   Petals and sepals
     D.   Sepals and carpels

14.  If blood does not clot this could be due to a Jack of
     A.  Vitamin B
     B.  Vitamin E
     C.   Vitamin K
     D.   Vitamin C

15.  Sugars can be written according to the general formula
     A.  CH2 OHn
     B.  CHn OH
     C.  CnHn O2n
     D.  CnH2n On

16.  The complete process of renewed growth from a plant seed is called
     A.   Sprouting
     B.   Germination
     C.   Development
     D.   Growth

17. Insulin is secreted by islets of Langerhans in the
     A.   Liver
     B.   Duodenum
     C.   Kidney
      D.  Pancreas

 18. A node is the
     A.   ancillary bud of a plant
     B.   Terminal bud of a plant
     C.   Point of attachment of leaf to the stem
     D.   Area between the mid-rid and margin of leaves

 19. The mode of nutrition in insects is
     A.   Holophytic
     B.   Holozoic
     C.   Epiphytic.
     D.   Parasitic

 20. The fatty acids do not dissolve easily in water thus they are
     A.   Holophytic
     B.   Holozoic
     C.   Hydrophobic
     D.   Hydrophytic

21.  Syphilis is a venereal disease caused by:
          A. Treponema pallidum
          B.  Neisseria gonorrhoea
          C.  Haemophilus ducreyi
          D. Treponema pertenue

22.  In the human body, a cell that nearly resembles a one-celled animal is
          A. Muscle cell
          B. Red blood cell
          C. White blood cell
          D. Nerve cell

23. The following class of animals are found in rocks older than 350 million              years by fossil record:
          A. Amphibian
          B. Reptilian
          C. Mammalia
          D. Pisces

24. Spermatophyte can be grouped into:
          A. Algae and fungi
          B. Bacteria and fungi
          C. Pteridophyta and gymnosperms
          D. Gymnosperms and angiosperms

25. In complete darkness the pupils of the eyes are:
          A. Small
          B. Large
          C. Close entirely
          D. Cannot change

26. Which of the following does not contain a nucleus when matured?
          A. An ovum
          B. A spermatozoan
          C. A mammalian red blood cell
          D. A pollen grain

27. The common feature of the skin, kidney and the lungs in a mammal is:
          A. Loss of water
          B. Removal of nitrogenous waste from the body
          C. Conversion of heat
          D. Re-absorption of water

28.  Neurons arc most highly specialized for
          A. Contractibility
          B. Responsiveness
          C. Conduction
          D. Secretion

29. The part of the nerve cell that carries impulses to the main body of the              nerve cell is:        
      the
     A.  Axon
     B.  Dendrite
     C.  Nucleus
     D.  Synapse

30.  Blood vessels whose walls are best adapted for diffusion of substance are:
     A.  Arteries
     B.  Veins
     C.  Capillaries
     D. Lacteals
31. A farm practice that results in the loss of soil fertility is
     A.  mixed farming
     B.  hush fallowing
     C.  shifting cultivation
     D.  continuous cropping

32.  Paternity disputes can most accurately be resolved through the use of
     A.  fingerprinting
     B.  blood group typing
     C.  DNA analysis
     D.  tongue-rolling

33.  In a Mendelian cross of red and white varieties of the four O'clock plant, the F1 generation expresses incomplete dominance by having flowers which are
     A.  white
     B.  red
     C.  pink
     D.  multicoloured


34. Identical twins inherit their genes from
     A.  different eggs and sperms
     B.  the same egg and sperm
     C.  two eggs and a sperm
     D.  one egg and two sperms

35.  Sex-linked genes: are located on
     A.  Y-chromosomes
     B.  X- and Y- chromosomes
     C.  homologous chromosomes
     D.  X-chromosome

36.  Which of the following is an example of intraspecific competition?
     A.  a lizard and an ant-eater chasing an insect
     B.  a worker termite and a soldier in a limited space
     C.  a hawk and an eagle targeting the same chicken
     D.  yam and potato shoots growing out through the same window

37.  Plants survive hot dry conditions by
     A.  storing water in large parenchyma cells
     B.  producing numerous leaves
     C.  having numerous stomata
     D.  evergreen leaves

38. Rodents gnaw on food with their
    A.  molar teeth
    B.  strong jaws
    C.  flat-ridged teeth
    D.  chisel-like front teeth

39. The spots and stripes of the Leopard and Tiger are examples of
    A.  cryptic colouration
    B.  warning colouration
    C.  disruptive colouration
    D. countershading

40. An evidence of the relationship between living organisms arid their extinct relatives
    can best be obtained from
    A.  embryology
    B.  comparative anatomy
    C.  comparative physiology
    D.  palaeontology

ANSWERS:
1.   A
2.   A
3.   D
4.   C
5.   B
6.   D
7.   B
8.   C
9.   B
10. C
11. C
12. C
13. B
14. C
15. D
16. B
17. D
18. C
19. B
20. C
21. A
22. C
23. A
24. D
25. B
26. C
27. A
28. B
29. B
30. C
31. D
32. C
33. B
34. B
35. A
36. B
37. A
38. D
39. C
40. B

No comments:

Post a Comment