Wednesday, 27 March 2019

NDA MATHEMATICS PAST QUESTIONS 2018 (TEXT)

1.      A number of the form An4 + bn2 + Cn + d where A = 4, b = 2, c = 2, d = 1 and n = 10, is divisible by __.
A.     5
B.     2
C.     9
D.      7
2.      Find X if 9x-2 = 81
A.     4
B.     2
C.     6
D.     3


3.      Solve for Sin X, if Sin2x +(Sin x-2) = 4
A.     1, -3
B.     2, -3
C.     3, -2
D.     2, 4

4.      In the figure below if AB = 8, BD = 2, AC = 10, DE = 6. Calculate AE.
A.     13
B.     10
C.     51/2
D.     121/2


5.      The mean of four numbers is 5 and the mean deviation is 3. Find the fourth number if the mean deviation of the first 3 number is 2.
A.     12
B.     11
C.     6
D.     7


6.      Four Forces acting at a point are in equilibrium. The magnitudes and direction three of them are due – North, 7N South East, 4N South 30˚ East respectively. Find the magnitude of the fourth force
A.     5.31N
B.     4.34N
C.     8.2N
D.     5.38N


7.      Find the angle between the straight lines y=4x-7 and y =3x + 1.
A.     1/15
B.     1/13
C.     1/12
D.     1/14

What is the value of (P+Q)?
A.     2/3
B.     4/3
C.     -2
D.     2


9.      A 2% error is made in measuring the radius of a sphere. Find the percentage error.
A.     4%
B.     5%
C.     2%
D.     3%


10.  B_____A is subject of the co-domain
A.     Function
B.     Image
C.     Domain
D.     Range


11.  The sum of 10th terms of an AP is 30 and its 12th terms 36. Find the first terms and the common difference.
A.     -19.77, 5.07
B.     19.77, 5.07
C.     -19.77, -5.07
D.     19.77, -5.07


12.  For what values of x is x + 3(2-x) ≥ 4-x ?
A.     x≤ 2
B.     x ≥ 2
C.     x ≤ 1
D.     x = c


13.  John writes 8 papers and failed 3 papers, Joel wrote 6 papers and failed 2 papers. If one of them is called and then a paper is selected, what is the probability that the failed paper is selected.
A.     15/48
B.     17/48
C.     11/48
D.     13/48


14.  Find the compound interest on ₦450 in 3 years at 4% per annum. Correct to the nearest tenth number.
A.     ₦58
B.     ₦57
C.     ₦56
D.     ₦54

A.     x=4 or x= -5
B.     x= 0 or x = -2
C.     x = 5 or x =-4
D.     x =3 or x =-5


16.  Find the principal which amount to ₦5,500 at simple interest in 5 years at 2% per annum
A.     ₦4,800
B.     ₦4,900
C.     ₦4,700
D.     ₦5,000


17.  The sum of four numbers is 12145. What is the average expressed in based five?
A.     411
B.     401
C.     141
D.     114


18.  Which of the following represent the shaded portion in the figure below?

A.     A∩B’
B.     A’∩B
C.     A’ՍB
D.     A – B

19.  The triangle PQR above is ______.
A.     An Obtuse-Angled triangle
B.     An Equilateral Triangle
C.     An Isosceles Triangle
D.     A Scalene Triangle


20.  Given    U = {Even numbers between 0 and 30}
               P= {Multiples of 6 between 0 and 30}
               Q = {Multiples of 4 between 0 and 30}
               Find (PՈQ)’
A.     {4, 6, 16, 18, 20}
B.     {0, 10, 14, 22, 26}
C.     {2, 4, 14, 18, 26}
D.     {2, 10, 14,22,26}

ANSWERS
1.      C
2.      A
3.      B
4.      D
5.      C
6.      B
7.      B
8.      D
9.      A
10.  D
11.  A
12.  A
13.  B
14.  C
15.  C
16.  D
17.  C
18.  A
19.  C
20.  D