www.prep.ng: LIKELY QUESTIONS AND ANSWERS FROM JAMB SWEET SIXTEEN NOVEL

Friday, 1 March 2019

LIKELY QUESTIONS AND ANSWERS FROM JAMB SWEET SIXTEEN NOVEL

SWEET SIXTEEN BY BOLAJI ABDULLAHI

 CHAPTER 1 - THE LETTER


1. How old was Aliya when she read the book ‘Sweet Sixteen’? 
A. 12 years
B. 14 years
C. 16 years

2. The book ‘Sweet Sixteen’ made Aliya realize that at 16 years, one is no longer a child but a  __.
A. Teenager
B. Mature child
C. Young adult

3. At the time Aliya was born, her father was a __.
A. Public relation officer
B. Imam
C. Journalist

4.  Aliya’s father is  __.        
A. Mr Ahmed 
B. Mr Ben 
C. Mr Bello

5. Aliya turned 12 when she was in __.          
A. JSS2
B. JSS1 
C. SS1

6.  The closest to any form of celebration in Aliya’s house was __.            
A. Elaborate parties and elaborate dinners
B. Elaborate prayers and organized parties
C. Elaborate dinners and elaborate prayers

7. On one of Aliya’s birthday cards from her dad, he wrote “…only ___  is greater than you”
A. Man
B. Allah
C. God

8.  Akin in Aliya’s class called himself  __.        
A. King of Nerds
B. King of boys
C. Lady’s guy

9. Aliya turned 16 on a ___.     
A. Monday
B. Saturday
C. Tuesday

10.  Aliya’s Mathematics teacher is ___.    
A. Miss Salami
B. Miss Sanya
C. Miss Salako

11. Aliya’s roommate who was not a great talker is ___.    
A. One of the junior students
B. Bunmi
C. Grace

12. Who always delivers Aliya’s birthday cards from her dad to her while she is in school?
A. Principal
B. Aliya’s Mum
C. Bobo

13.  Aliya received a teddy bear gift on ___ occasion.
A. Her 16th birthday
B. End of the year school party
C. Valentine ’s day

14.  Bobo’s real name was ___.    
A. Tony Alabi
B. Tokunbo Alabi
C. Tokayo Alabi

15. ‘Letter to My Daughter’; the book Aliya read was written by  __.
A. Mary Angelou
B. Maya Angel
C. Maya Angelou

16. Aliya’s 16th  birthday gift box contained ___, ___ and  ___.             

A. Standard digital camera, portable birthday card, and a jotter
B. Portable digital camera, spiral bound jotter, and a birthday card
C. Compact digital camera, a spiral bound document and birthday card

17. Aliya’s principal was a ___.            
A. Muslim
B. Christian
C. Atheist

18. Tokunbo relocated with his parents to __.
A. Italy
B. Island
C. Ireland

19.  Aliya’s rascally but smart classmate was ___.    
A. Grace
B. Bunmi
C. Akin

20.  Aliya’s principal was __.
A. Yoruba
B. Igala
C. Tiv

ANSWERS :
1. B    6. C      11. C    16. C
2. C    7. C      12. A    17. B
3. C    8. B      13. C    18. C
4. C    9. C      14. B    19. C
5. B    10. C     15. C   20. C

CHAPTER 2 - THE DRIVE


1. Mr Bello was a fan of ___ football club.
A. Manchester United
B. Real Madrid
C. Chelsea

2. Aliya’s jersey had her nickname ___ printed on the back.
A. Most beautiful lady
B. Daddy’s girl
C. First lady

3. The inscription on the lorry Aliya saw while heading out with her father was __.
A. ‘No condition is temporary’
B. ‘Every condition is permanent’
C. ‘No condition is permanent’

4. Who said that the fence around Aliya’s house made it look like a prison?
A. Aliya’s Mum
B. Aliya
C. Aliya’s Grandma

5.  Mr Bello’s mum was ___.
A. An international businesswoman
B. A petty trader
C. A Nurse

6. Mr Bello’s elder sister was fondly called  ___ by Aliya.
A. Big Aunty
B. Big Mummy
C. Big Sister

7. According to Mr Bello; It is easier not to climb up on an empty stomach than a full one.
A. True
B. False

8. The name of the popular fast food Aliya visited with her dad was_                                                                                                                         
A. Aunty Giga 
B. Aunty Gini
C. Aunty Gigis

9. Aliya’s ice-cream flavour that she took during the outing with her dad was a combination of  ___and __ flavour
A. Orange juice and vanilla
B. Vanilla and strawberry
C. Chocolate and vanilla

10. Mr Bello said that menstruation was Aliya’s body’s way of saying that she was ready to be a mother.
A. Because of her size
B. Naturally
C. Biologically

11. Who did Aliya say taught her how to menstruate?
A. Her mum
B. Grace her quiet roommate
C. Her mum and her housemistress

12. Aliya’s mum’s younger sister was __.
A. Aunty Salako
B. Aunty Gigis
C. Aunty Molara

13. Aliya’s dad described her mind as a __.         
A. Beautiful garden
B. Beautiful palace
C. Beautiful room

14. The name of the magazine Aliya read from her Auntie’s room was __.
A. Netflix
B. Ulysses
C. Cosmopolitan

15.  Aliya’s grandfather was alive.
A. True
B. False

16. Aliya determined to keep her 16th  birthday letter from her dad __.
A. Safe, and paste it in her room
B. Safe, and if possible write one for her children someday
C. Safe, and if possible show it to her children someday

17.  Aliya’s dad pleaded with her not to allow anyone to touch her   ___.                                                                                                                
A. 16th birthday letter 
B. Digital camera 
C. Private parts

18.  Aliya described her 16th  birthday letter as  ___.     
A. Best textbook ever
B. Document of life
C. Textbook on life

19.  Before Aliya’s Chemistry exam, she read her birthday letter                                                                                                                               
A. Twice daily
B.  Twice
C. For two hours

20. Aliya’s greatest birthday gift she ever received was   ___.    
A. Teddy bear
B.  Digital camera
C. The letter

ANSWERS

1. C    6. B      11. C    16. C
2. C    7. B      12. C    17. B
3. C    8. C      13. B    18. C
4. C    9. C      14. C    19. B
5. B    10. C    15. B    20. C

CHAPTER 3 - WORK

1. Aliya’s mum taught her how to make __ for her dad.
A. The bed 
B. Tea 
C. Akara

2. Aliya’s mum taught her to use the kettle to boil water so that the water would ___.  
A. Lose most of its oxygen
B. Not gain more oxygen 
C. Not lose most of its oxygen

3.  Aliya’s own mug was color  ___.  
A. Orange 
B. Pink
C. Yellow

4.  Aliya’s first desired profession was to be a___.              
A. Lawyer
B. Photographer
C. Pilot

5. Aliya wanted to be a doctor particularly because of   ___.  
A. Her love for humanity
B. Her desire to help children of her size lose weight
C. To help children who suffer from asthma

6. Whose book did Aliya start reading that made her resolve to be a Lawyer?
A. Maya Angelou
B. Muhammad Ali
C. John Grisham

7. Of all of Aliya’s subjects, she was particularly concerned about ___.  
A. Further Mathematics
B. Geography
C. Chemistry

8.  The one and the only way to success Mr Bello told Aliya about was ___.  
A. Making A grade in Chemistry
B. Praying daily 
C. Hard work

9. Aliya caught a girl cheating in her class during ___exam.
A. Mathematics
B. Further Mathematics
C. Physics

10. Mr Bello’s ___terrified Aliya
A. Strictness
B. Perfection
C. Religion

11. ‘Ulysses’ poem that Mr Bello referred to during his discussion with his daughter was written by ___.
A. Ahmed Lord Tennyson
B. Alfred Lord Tennyson
C. Alfred Lord Temison

12. Aliya’s personal motto was from __.
A. The book ‘The Prophet’
B. The poem ‘Ulysses’
C. The book ‘Letter to My Daughter’

13. According to Aliya’s father,           would make one's work become easier.
A. Passion for what you do
B. Hard work
C. Love for what you do
  
14. Aliya’s classmate whose father wants him to be a Lawyer was                
A. Akin
B. Tokunbo
C. Sogo

15. Who ‘taught’ Mr Bello about children?
A. Kahlil Gibis
B. Kahill Gibran
C. Kahlil Gibran

16. Gibran the Lebanese poet died in               
A. 1913
B. 1933
C. 1931

17.  ‘A book can be a____ into a writer’s mind.  Every book is an invitation to a              from the writer’ said Mr Bello to Aliya.
A. Key, friendship
B. Window, commitment
C. Window, relationship

18. Gibran’s book that Mr Bello made reference to is __.
A. Twilight
B. The Prophet
C. Ulysses

19. ____ was the former first lady of Philippines Mr Bello compared his wife’s number of bags and shoes with.
A. Kahlil Gibran
B. Charles Dickens
C. Imelda Marcos

20. __ predicted  that  a  day  would  come  that  technology  would surpass human interaction and the world would have a generation of idiot
A. Muhammad Ali 
B. Stephanie Meyer 
C. Albert Einstein

21. Twilight was written by              
A. Imelda Marcos
B. Charles Dickens
C. Stephanie Meyer

22. Mr Bello said that was invented by young people who re-imagined the world by out-thinking everyone else.
A. Netflix
B. Facebook
C. Social media

1. B    6. C      11. B     16. C   21. C
2. C    7. C      12. B     17. C   22. C
3. A    8. C      13. C     18.  B
4. C    9. C      14. C    19. C
5. C   10. B     15. C    20. C

CHAPTER 4 - THE GANDHI TEST

1.  The sofas and chairs in Mr Bello’s house were coloured __ respectively.
A. Blue and pink
B. Orange and green
C. Yellow and blue

2. The size of Aliya’s house was another reason why she suspected that her parents planned to have her as an only child.
A. False
B. True

3. Aliya’s house had            rooms and            living rooms respectively.
A. 3 and 5
B. 5 and 3 
C. 3 and 2

4.                held tiny memories of Mr Bello’s travel around the world. 
A. A huge glass cabinet
B. A huge ceramic cabinet
C. A huge mahogany cabinet

From Mr Bello’s travel around the world, there were memories of;
  
5. The Statue of Liberty from             
A. Nairobi
B. New York
C. South Africa

6. The Tallest building in the world from               
A. Paris
B. New York
C. Dubai

7. Two hand-painted ostrich eggshells from               
A. Dubai
B.  London
C. Tanzania

8. Eiffel tower from             
A. London
B. Paris
C. Nairobi

9. The lion cub from              
A. South Africa
B. New York
C. Egypt

10. The Pyramids and the Sphinx from                 
A. Dubai
B. Egypt
C. New York

11. The Tower Bridge and the bright red telephone booth from              
A. Egypt
B. Tanzania
C. London

12. A Massive couple from __.
A. Paris
B. Nairobi
C. South Africa

13. The decorated plates gotten by Aliya’s mum from ___.      
A. Paris 
B. China
C. New York

14. Mr Bello called his gallery full of memories of his travel             
A. Museum of memories
B. Museum of mementoes
C. Museum collections

15. Mr Bello’s favourite weekend breakfast was __.          
A. Akara balls and orange juice
B. Bread, akara, and orange juice
C. Akara balls, bread, and coke

16. Aliya’s mum attended                 secondary school,
A. Muhammed Ali Memorial College
B. Federal Government College of Nursing
C. Federal Government Girl’s College

17. Aliya’s mum had a degree in Nursing from             
A. University of Nigeria
B. University of London
C. University of UK

18. Aliya’s parents met              
A. When Mr Bello was writing a story on road accident victims as a cub reporter
B. When Aliya’s mum returned from the UK
C. When Aliya’s mum finished from Nursing school

19. Aliya’s parents met           
A. When Aliya’s mum was a young Nurse working in a clinic
B.  When Aliya’s was working in the Accident and Emergency ward of the hospital as a young Nurse
C. When Aliya’s mum just finished Nursing school

20.  According   to   Mr   Bello,  ___ fought  for  his  country  to  gain independence from Great Britain
A. Indira Gandhi 
B. Mahatma Gandhi
C. Nehru Gandhi

21. __ chose to live a life of poverty to demonstrate that a human being does not really need much to survive.
A. Indira Gandhi
B. Mahatma Gandhi
C. Nehru Gandhi

22. Aliya thought her dad would make a great teacher because he tends to __
A. Read so many books
B. Tell lots of stories
C. Over-explain things

23. Mr Bello described those who can do anything without minding what others think about them as    ___.
A.Idiots 
B. Lazy 
C. Animals

ANSWERS 

1. B    6. C      11. C    16. C   21. B
2. A    7. C      12. B    17. C  22. C
3. B    8. B      13. B    18. A  23. C
4. C    9. A      14. B    19. B
5. B    10. B     15. C   20. B

CHAPTER 5 - DATING
  
1. At what age did Aliya ask her dad if she could have a boyfriend?
A. 14 years
B. 12 years
C. 16 years

2. Mr Bello’s elder sister referred to TVs looking black and dead in Lagos market as        .
A.Second hand 
B. No testing 
C. Cheap

3. Aliya’s bibs when she was a baby, and almost all her first belongings were ____.
A. Bought from expensive stores
B. Branded with her nickname
C. Branded with Chelsea’s logo

4. Aliya’s mum says that Aliya was a Chelsea fan by               
A. The influence of her school mates
B.  Genetic engineering
C. Divine appointment

5. On the occasion, Mr Bello’s club played in the Champions League final that Aliya could remember, his team played against               
A. Manchester City
B.  Arsenal
C. Manchester United

6. To Mr Bello, any issue could be clarified and seen for what it really is, when one applies __.
A. Gandhi test
B. Five-way principle
C. Prayer and meditation principle

7.  Aliya called ‘HAK’, ‘KOTL’, etc            
A. Slangs
B. Normal terms
C. Social media language

8. To Mr Bello, relationships between boys and girls of Aliya’s age were mostly ruled by ___.          
A. Jealousy
B. Infatuation
C. Commitment

9. Aliya discarded the teddy bear from Bobo and forgot about it forever.
A. True
B. False

10. Aliya’s classmate who she saw walking to the refectory with Bobo is ___. 
A. Mayowa
B. Moji
C. Morayo

11. Aliya had a nightmare about Bobo and her classmate __ each other.
A. Dating
B. Fighting
C. kissing

12. ‘Do you know any Cardiologist, because my heart skips a beat every time I think of you’. This statement was written by              to      .
A. Bobo, Aliya
B. Akin, Grace
C. Zak, Aliya

13. ‘…I pray that your life would never be a warning to others, but a good example’. This prayer was made to              by      .
A. Aliya, Aliya’s mum
B. Aliya, Grace
C. Aliya, Mr Bello

14.  The students that were caught having sex in Aliya’s school, were caught in the             
A. Classroom 
B. Garden
C. Basketball court

15. Mr Bello’s favourite singer is        
A. Fela
B. The Malian singer
C. Jim Reeves

16.  Mr Bello described            as a universal language that speaks to the soul and not just to the ears
A. Music
B. Reading
C. Prayer

17. ‘KPC’ according to Aliya means       
A. Know Parents Case
B. Keep People Clueless
C. Keep Parents Clueless

18.  Aliya felt            for the girl who was suspended in her school.
A. Sorry
B. Embarrassed
C. Annoyed

19. After Aliya had thrown the teddy bear away, she picked it up              
A. After almost an hour
B. After 2 days
C. Never

20. The colour of almost all of Aliya’s first belongings on earth was                                                                                                              
A. Orange 
B. Pink 
C. Blue

ANSWERS 

1. C    6. B      11. C    16. A
2. B    7. C      12. C    17. C
3. C    8. B      13. C    18. B
4. B    9. B      14. C    19. A
5. C    10. C    15. B   20. C

CHAPTER 6 - STEREOTYPE

1. The book which turned out to be a good sleeping pill for Aliya was                
A. Great Expectations
B. The Prophets
C. Ulysses

2. Aliya was never a night person, so she ‘thought’ she was ___.
A. Lazy
B. Solar powered
C. Hard working

3.  Aliya’s favourite sleeping position would remind anyone of               
A. An innocent baby 
B. A full-grown fetus that was reluctant to be born 
C. A new born baby that was helpless

4. The easiest way to get into trouble with Mr Bello was for him to get to know that   __.
A. You allowed someone to touch your private parts
B. You failed Chemistry
C. You have not said your morning prayers when the sun was already up

5.  The slippers Aunty Molara gave Aliya was             
A. soft, had 4 long ears, looked like cats
B. soft, had 2 long ears, looked like rabbits
C. hard, had 2 long ears, looked like rabbits

6. While Mr Bello would carry on as if everything was okay, especially if Aliya was around, Aliya’s mum was              
A. soft-hearted
B. like an open book
C. annoying

7. ‘Muslims will go to hell, because Muslims do not believe in Jesus and they like to kill people’. This statement was made by         
A. Grace
B. Aliya’s principal
C. Rebecca

8. The event that led to the statement in number 7, was the discussion about ___.
A. Boko Haram
B. Kidnapped Chibok girls
C. Laziness of police

9. During the conversation that led to the statement in number 7, who asked ‘What has Aliya got to do with this?’
A. Grace
B. Bunmi 
C. Sade

10.  Aliya was not the only Muslim girl in her room.
A. False
B. True

11.                     who was Aliya’s classmate had a reputation for being mean and did not have much friends.
A. Grace
B. Rebecca
C. Sade

12. According to Mr Bello, only            respond to provocation with a fight.
A. Idiots
B. Christians
C. Animals

13. The Cartoonist who portrayed Islam as a violent religion, that caused Muslims to launch an attack that killed people, was           
A. A British Cartoonist
B. A Christian Cartoonist
C. A Danish Cartoonist

14. ‘Hating people because of their colour is wrong. It does not matter who does the hating. It is plain wrong’. Who made this statement? 
A. Mr Bello
B. Muhammad Ali
C. Michael West

15. The kind of generalization by Aliya’s classmate about Muslims is called __.
A. Hatred
B. Stereotype 
C. Evangelism

16. ‘The most beautiful garden is the one that has different colours and flower’. This statement was made by            
A. Mr Bello
B. Muhammad Ali
C. Albert Einstein

17. The person who Aliya’s mum made reference to that no one blamed for his evil, was               
A. Hitler
B. Akin
C. Osama Bin Ladin

18. According to Mr Bello, there are about            Muslims in the world.
A.1.6 million 
B. 1 million 
C.1.6 billion

19. Aliya’s mum referred to those who exploded a bomb around the Prophet’s Mosque in Medina as            
A. Wicked
B. Fake Muslims 
C. Blood thirsty Maniacs

From the story of the European slave traders and the villagers from West Africa, answer numbers 20 and 21.

20. ‘It is not my place to punish you or whatever sin you might  have committed, but it is my duty to help another human being who needs my help’. Who made this statement?
A. A former captive 
B. The white man
C. Mr Bello

21. The white slaver because of the act of kindness showed to him by the former captive, resolved to           
A. Dedicate the rest of his life to fighting against the evil of slavery and slave trade
B. Donate half of his family’s wealth to the former captive
C. Compensate the families of those he enslaved in the past

ANSWERS 


1. B    6. B      11. B    16. A   21. A

2. B    7. C      12. C    17. A
3. B    8. B      13. C    18. C
4. C    9. C      14. B    19. C
5. B    10. A     15. B   20.  A


CHAPTER 7 - BEAUTY

1.  Aliya’s dad was           .
A. In his early forties 
B. In his early fifties 
C. In his late forties

2. The author of Great Expectations is  __.
A. Charles Dick
B.  Charles Dickson
C. Charles Dickens

3. ‘…It is possible to change people simply by not behaving like them’. Who made this statement?
A. Author of Great Expectations
B. Aliya’s mum
C. Aliya’s dad

4.  Aliya’s  teacher  who  called  her  names  because  of  her  size  was  her                                    teacher
A. Chemistry
B. Further Mathematics
C. Biology

5. The teacher in number 4 described Aliya as              
A. Ectomorph
B. Mesomorph
C. Endomorph

6. Fatima was the name of a girl in Aliya’s class
A. True
B.  False

7.            made it her life mission to always pick on Aliya because of her size and probably because she though Aliya felt she was better than others
A. Aliya’s teacher
B.  Akin
C. Bunmi

8.  ‘Nobody can hurt me without my permission’ was a quote by         
A. Mr Bello
B.  Charles Dickson
C. Mahatma Gandhi

9. Who described Aliya as the most beautiful girl in the world? 
A. Mr Bello
B. Aliya’s mum
C. Tokunbo Alabi

10. The only place Mr Bello told Aliya that he had seen everyone looking the same is            
A. On social media
B. In the Mosque
C. In can of sardines

11. Mr  Bello told  Aliya that in Mauritania, they used to  have              where girls were force-fed to fatten up because, in that society, attractive women were the plump ones.
A. Modern hotels 
B. Beauty spas 
C. Fat-farms

12. Mr Bello pointed out that one of the reasons why girls bleach their skin was because of               
A. Black spots
B. Over-confidence
C. Lack of self-confidence

13. ‘I would hate to change who I am because of a man’. Who made this statement? 
A. Aliya’s mum 
B. Aliya
C. Grace

14. ‘Going out of your way to make other people happy without expecting anything in return’ was used to define being           by ___.
A. Kind, Mr Bello
B. Generous, Aliya
C. Generous, Mr Bello

15. ‘Always expect to be treated like a queen’, was said by              to            .       
A. Mr Bello, Aliya
B. Muhammad Ali, Aliya
C. Muhammad Ali, Muhammad Ali’s daughter

16. Bunmi was not in the same class as Aliya, but was in the same hostel, and same room with her. 
A. True
B.  False

17. ‘Making a meaningful impact in the lives of others’ is what Mr Bello described as ___.
A. Stereotype
B. Generalization
C. Beauty

18.  Aliya desired to donate              to her school clinic.
A. Nebulizer 
B. Inhaler 
C. Hard work

19. Aliya called her dad the greatest father in the whole world.
A. True
B.  False

20. Where the hunter found food and drink in the courtyard, the signboard read           underneath the ‘Food is Ready’ statement.
A. ‘All you can eat for free, Jesus has paid for your food’
B. ‘All you can eat for free, Allah has paid for your food’
C. ‘All you can eat for free, your ancestors have paid for your food’

21. Mr Bello believed that he had paid his dues to Aliya because ___.
A. He gave her the best of education and spent time with her.
B. Of the conversations he had with Aliya previously and presently, and the letter her wrote to her on her 16th birthday
C. He told her a lot of stories and had her as an only child

1. A    6. A      11. C    16. B
2. C    7. C      12. C    17. B
3. C    8. C     13. B     18. C
4. C    9. A      14. C    19. C
5. C    10. B    15. C   20. C

No comments:

Post a Comment