www.prep.ng: JAMB PAST QUESTIONS AND ANSWERS ON GEOGRAPHY 2011 (TEXT)

Sunday, 3 March 2019

JAMB PAST QUESTIONS AND ANSWERS ON GEOGRAPHY 2011 (TEXT)

jamb past questions and answers on geography 2011
Use the map below to answer question 1 to 5.

jamb past questions and answers on geography 2011
1. The inhabitants of Abu are most likely to be ___.
A.      Traders
B.      Farmers
C.      Cattle rearers
D.      Miners

2. The distribution of settlements in the area is mostly influenced by ___.
A.      Drainage
B.      Vegetation
C.      Relief
D.      Mineral deposits

3. The spot height on the map is ___.
A.      320m
B.      360m
C.      400m
D.      440m

4. The area can be described as a ___.
A.      Low plain
B.      Rugged relief
C.      Flood plain
D.      Plateau

5. The feature shown north of Abu is ___.
A.      Spur
B.      A col
C.      A ridge
D.      An embankment

6. A map with a scale of 1:40 000 is reduced to one quarter of its size, what is its new scale?
A.      1:10 000
B.      1:50 000
C.      1:160 000
D.      1:200 000

Use the diagram of below to answer question 7 and 8.jamb past questions and answers on geography 2011

7. If the total number of live-stock is 6 million, what is the number of cattle produced?
A.      2 200 000
B.      2 300 000
C.      2 400 000
D.      2 500 000

8. The total number of pigs, camels and donkeys is ___.
A.      1 600 000
B.      1 500 000
C.      1 400 000
D.      1 300 000

9. An instrument used for setting out right angle in surveying a parcel of land is ___.
A.      A ranging pole
B.      An optical square
C.      A measuring rod
D.      Abney level

10. An example of a great circle is ___.
A.      The equator
B.      The earth
C.      Latitude 66 1/2
D.      Latitude 23 1/2

11. A metamorphosed form of shale is ___.
A.      Slate
B.      Marble
C.      Quartzite
D.      Gneiss

12. Sandstone can be classified as ___.
A.      Argillaceous
B.      Calcareous
C.      Carbonaceous
D.      Arenaceous

13. A Karst feature in its advanced stage of development is ___.
A.      Terra Rosa
B.      Sink hole
C.      Karst valley
D.      Karst window

14. The common features of the middle course of a river are ___.
A.      U- shape valley and flood plains
B.      V- shape valley and rapids
C.      Broad interfluves and distributaries
D.      Interlocking spurs and meanders

15. A form of chemical weathering is ___.
A.      Fragmentation
B.      Exfoliation
C.      Carbonation
D.      Shattering

16. Ocean currents affects the coast they wash ___.
A.      Prevailing winds are offshore
B.      Prevailing winds are onshore
C.      There are no prevailing winds
D.      The ocean floods the shore

17. Wind vane is used to record the ___.
A.      Speed of the wind
B.      Type of wind
C.      Force of wind
D.      Direction of the wind

18. What is the climate of a station with an annual rainfall of 2650 mm fairly all year round and a
mean annual temperature of 27° C?
A.      Tropical wet and dry
B.      Tropical monsoon
C.      Tropical humid
D.      Mediterranean woodland

19. Which of the following types of vegetation is characterized by acidic soils?
A.      Sahel Savanna
B.      Coniferous forest
C.      Temperate grassland
D.      Steppe

20. When both the macro pores and the micro pores are filled with water, the soil strongly by
topography is
A.      leach
B.      at field capacity
C.      water logged
D.      erodeil

21. A mature soil with distinct horizons occurring in a particular climatic zone, but influenced
strongly by the topography is ___.
A.      Zonal soil
B.      Intra zonal
C.      Azonal soil
D.      Alluvial soil

22. Which of the following resources is non-renewable?
A.      Wind energy
B.      Solar energy
C.      Hydro energy
D.      Nuclear energy

23. The introduction of materials that have negative impacts on the ecosystem is known as
A.      Pollution
B.      Combination
C.      Transpiration
D.      Evaporation

24. An example of a climatic hazard is ___.
A.      Volcanic eruption
B.      Earthquake
C.      Hurricane
D.      Coastal erosion

25. In which of the following regions is high population density attributable to agricultural following
development?
A.      The Ruhr
B.      The Nile Basin
C.      The Amazon Basin
D.      The Midlands of England

26. Which of the following statements best describes the population of South East Asia?
A.      High density and high growth rate
B.      High density and low growth rate
C.      Low density and high growth rate
D.      Low density and low growth rate

27. Which of the following population characteristics is associated with developed countries?
A.      Declining birth rate and high death rate
B.      High birth rate and declining death rate
C.      High birth rate and low birth rate
D.      Low birth rate and low death rate

28. Urban settlements mainly engage in ___.
A.      Primary economic activities
B.      Secondary economic activities
C.      Tertiary economic activities
D.      Quaternary economic activities

29. Lagos, Sydney, Singapore, Hong Kong and Calabar are cities which have considerable
importance because they ___.
A.      Are cross roads of international airlines
B.      Have seaports
C.      Are densely populated
D.     Are administrative capitals

30. Which of the following arranges the settlement types in descending order in terms of
complexity of function?
A.      Metropolis, city, town, village and helmet
B.      Metropolis, town, city, helmet and village
C.      Metropolis, city, village, helmet and town
D.      Helmet, village, town, city, and metropolis

31. Which of the following economic activities are classified as primary?
A.      Farming, transportation, fishing and manufacturing
B.      Lumbering, banking, transportation and farming
C.      Fishing, lumbering, farming and mining
D.      Mining, trading, farming and lumbering

32. When manufacturing enterprise produces goods which form raw materials for other
enterprises, it is referred to as ___.
A.      Value added
B.      Sub-contracting
C.      Forward linkage
D.      Backward linkage

33. Most less developed nations are trade debtors because ___.
A.      Of their continuous link with colonial master
B.      Of the gross in-balance in international trade
C.      They import manufactured goods from industrialized nations
D.      Their currencies are weak

34. Production is associated with the ___.
A.      Kano Plains and Ghezira plains
B.      Ghezira Plains and the Pampas of Argentina
C.      Prairies of North American and the Pampas of Argentina
D.      Gages Plains and the Pampas of Argentina

35. Liberia, Malaysia and Indonesia are known for the production of ___.
A.      Cocoa
B.      Rubber
C.      Coffee
D.      Tea

36. The major means of transportation of goods from Rhine industrial region to other European
cities is by ___.
A.      Waterways
B.      Road
C.      Air
D.      Rail

37. The Mediterranean fruits are exported mainly to Western Europe rather than Africa because ___.
A.      Africa produces more fruits than the Mediterranean region
B.      Europe is closer to the Mediterranean than most parts of Africa
C.      Transport facilities between Africa and Western Europe are better
D.      There is higher demand for fruits in Western Europe than in Africa

38. The contribution of agriculture to Nigeria’s GDP has remained largely low owing to ___.
A.      Low price of Agricultural produce
B.      Lack of access to markets
C.      Its predominantly subsistence nature
D.      Inadequate labour supply

39. A boat building industry is least likely to be situated in ___.
A.      Taraba state
B.      Kogi state
C.      Kano state
D.      Kebbi state

40. In Nigeria, bay and headlands are features associated with the ___.
A.      Highland
B.      North Central highland
C.      Sokoto plains
D.      Eastern Scarpland

41. The population clusters in Kano, Kaduna and Zaria cities in Northern in the 1960’s are best
explained by ___.
A.      Cultural factors
B.      Favourable climatic conditions
C.      The existence of major cash crops
D.      The presence of industrial employment

42. Nguru and Kaura Namoda settlements in Northern Nigeria are most notable for ___.
A.      High production centres for groundnuts
B.      Terminal points for railway transportation
C.      Towns with the worst problems of water scarcity
D.      Quarrying settlements

43. The scattered settlement pattern of the Tiv of the middle Belt is owing to the ___.
A.      Security situation in the region
B.      Agricultural practices of the region
C.      Directives of its political leaders
D.      Religious beliefs of the people

Use the diagram below to answer question 44 and 45.
jamb past questions and answers on geography 2011

44. The area marked S is ___.
A.      Western trough
B.      Western upland
C.      Obudu plateau
D.      Oban hills

45. The area shaded R is ___.
A.      Shebshi Mountains
B.      Biu Plateau
C.      Adamawa Plateau
D.      Atlantic Mountains

46. In East Africa, more variety of crops are grown than in West Africa because of
A.      Different soil types
B.      Moderate rainfall
C.      Different ranges of altitude
D.      Different agricultural system

47. Which of the following African countries is landlocked?
A.      Zambia
B.      Gabon
C.      Sudan
D.      Mozambique

48. The relief system in East Africa is characterized by ___.
A.      Ridge
B.      Basin
C.      Rift valley
D.      Escarpment

49. Lake Kariba is in ___.
A.      Tanzania
B.      Uganda
C.      Kenya
D.      Zambia

50. Improved agricultural production in the Cote d’ Ivoire is mainly due to ___.
A.      Abundant and reliable rainfall
B.      Good and effective transportation routes
C.      Availability of migration labour
D.      Good organization and effective management.

ANSWERS

1.       A

2.       C

3.       D

4.       B

5.       C

6.       C

7.       C

8.       B

9.       B

10.   A

11.   A

12.   D

13.   D

14.   D

15.   C

16.   B

17.   D

18.   C

19.   A

20.   C

21.   D

22.   B

23.   A

24.   C

25.   B

26.   A

27.   D

28.   B

29.   B

30.   A

31.   C

32.   C

33.   B

34.   C

35.   B

36.   D

37.   D

38.   C

39.   C

40.   A

41.   C

42.   B

43.   B

44.   B

45.   C

46.   A

47.   A

48.   C

49.   D

50.   D

No comments:

Post a Comment