www.prep.ng: JAMB PAST QUESTIONS AND ANSWERS ON GEOGRAPHY 2013 (TEXT)

Sunday, 3 March 2019

JAMB PAST QUESTIONS AND ANSWERS ON GEOGRAPHY 2013 (TEXT)

jamb past questions and answers on geography 2013
PAPER TYPE: D

1. Which Question Paper Type of Geography is given to you?
A. Type D
B. Type I
C. Type B
D. Type U

Use the map of Jodo N.E below to answer question 2 to 5.
prep.ng
2. The likely occupation of the people in the area is ___.
A. market gardening
B. lumbering
C. mineral mining
D. farming

3. River Yoo flows towards the  ___.
A. east
B. west
C. southwest
D. southeast

4. The bearing of Jodo from Joyo is  ___.
A. 270°
B. 280°
C. 315°
D. 340°

5. If the map is enlarged twice, the new scale would be  ___.
A. 1: 50 000
B. 1: 100 000
C. 1: 125 000
D. 1: 250 000

 Use the diagram below to answer question 6 and 7

6. The annual range of temperature of Delhi is  ___.
A. 15°
B. 19°
C. 20°
D. 35°

7. The climate can be described as  ___.
A. equatorial climate
B. tropical monsoon climate
C. tropical marine climate
D. equatorial monsoon climate

8. The principle of a closed traverse is that  ___.
A. the compass is read at each point in turn and as a check, back bearings are taken
B. the compass is read and forward bearings are taken
C. the compass is read at each point and plotted as a check
D. the compass is read at each point and turned back at each point

9. The equatorial circumference of the earth is  ___.
A. 20 084 km
B. 30 084 km
C. 40 084 km
D. 60 084 km

10. Which of the following rocks if suitable for the construction of roads and building purposes?
A. Limestone
B. Basalt
C. Granite
D. Graphite

11. Mountains formed as a result of compressional forces are known as  ___.
A. Block Mountains
B. Fold Mountains
C. Residual Mountains
D. Volcanic Mountains

Use the diagram below to answer question 12 and 13.prep.ng

12. The features marked X is  ___.
A. a waterfall
B. a plunge pool
C. an eroded debris
D. a bedrock

13. The feature marked Q is  ___.
A. parent material
B. soft rock
C. hard rock
D. erratic rock

14. The Mediterranean Sea has higher salinity than the oceans because  ___.
A. the surrounding soils are salty
B. there is low rainfall in the region
C. the area has high temperature
D. of dead animal fossils

15. Sun-dial is used for recording the  ___.
A. amount of sunshine in a place
B. duration of sunshine in a place
C. position of the sun in a place
D. intensity of sunshine within a period of time

16. The actual amount of water vapour present in the air which is expressed in grams per cubic
metre is  ___.
A. humidity
B. actual humidity
C. relative humidity
D. absolute humidity

17. Pine, fir, larch and spruce are commonly found in  ___.
A. deciduous forest
B. equatorial forest
C. coniferous forest
D. mangrove forest

18. The major components of soil are  ___.
A. organic matter, texture, structure and air
B. texture, organic matter, water and air
C. water, air, mineral and organic matter
D. water, texture, nutrients and mineral

19. Soil forming process in the hot, humid tropics where rainfall and temperatures are high
throughout the year is known as  ___.
A. laterization
B. podzolization
C. calcification
D. salinization

20. An example of an atmospheric resource is  ___.
A. water
B. coal
C. tin
D. petroleum

21. Igneous rocks are differentiated from sedimentary rocks by their  ___.
A. appearance and origin
B. shape and size
C. density and appearance
D. area and density

22. The massive removal of tree and forest cover without replacement is referred to as  ___.
A. afforestation
B. deforestation
C. bush clearing
D. bush burning

23. The total population of a country can be obtained from its  ___.
A. sample survey
B. birth rate
C. birth and death rates
D. National Census

24. The most significant way the components of an ecosystem can be identified is that, there must
be a degree of  ___.
A. reciprocal inter-relationship existing among them
B. independent inter-relationship existing among them
C. complexity
D. adaptation

25. The major factor that affected the growth of the population of Africa during the pre-colonial
times is  ___.
A. inter-tribal wars
B. famine
C. epidemics
D. natural hazards

26. Which of the following terms relates population size to land?
A. Census
B. Density
C. Intensity
D. Demography

27. The problems of unemployment, housing, traffic congestion and environment degradation are
associated with  ___.
A. slums
B. urbanization
C. industrialization
D. political disturbances

28. Rural settlements are important to urban centres because they provide  ___.
A. road
B. transport
C. labour
D. capital

29. Settlements that develop along communication routes are likely to be  ___.
A. oval
B. linear
C. nucleated
D. dispersed

30. The greatest advantage of road transportation over other modes is that the former is  ___.
A. cheaper
B. more flexible
C. less risky
D. faster

31. The best breeds of dairy cattle can be found in  ___.
A. South America
B. Asia
C. Australia
D. Europe

32. The greatest benefit of mixed farming is that  ___.
A. it is very cheap to practice
B. the animals produce the manure for crop production
C. it combines the advantage of crop and animal husbandry
D. the animals feed from crop farming

33. Which of the following is the busiest and most important world shipping route?
A. The South Atlantic route
B. The Cape route
C. The North Atlantic route
D. The Panama Canal route

34. Which of the following groups of countries is a major producer of rubber?
A. Malaysia, Liberia and Indonesia.
B. Indonesia, Malaysia and Zimbabwe.
C. Malaysia, Niger and Liberia.
D. South Africa, Liberia and China.

35. The greatest industrial areas of the world are  ___.
A. Africa and the Caribbean
B. The Ruhr industrial region and South Africa
C. Western Europe and the United States of America
D. Japan and Australia

36. The Obudu Plateau is noted for its  ___.
A. tsetse fly infestation
B. hot climate
C. cattle ranch
D. waterfalls

37. Livestock rearing in Nigeria is still predominantly the occupation of  ___.
A. smallholder farmers
B. sedentary rearers
C. large-scale farmers
D. nomadic herders

38. Which of the following has the highest concentration of industries in Nigeria?
A. Kano
B. Lagos
C. Kaduna
D. Port-Harcourt

39. The location of cement industry in Ewekoro, Nigeria is largely influenced by  ___.
A. nearness to source of water
B. adequate transportation facilities
C. nearness to raw materials
D. government policy

Use the diagram below to answer question 40 and 41.
prep.ng

40. The soil type found in the area marked S is  ___.
A. sandy soil
B. laterite soil
C. alluvial soil
D. loamy soil

41. The area marked T is rich in  ___.
A. coal
B. tin
C. iron ore
D. limestone

42. Which of the following winds is responsible for the dry season in Nigeria?
A. Tropical maritime air mass
B. Tropical continental air mass
C. Equatorial easterlies
D. Harmattan

Use the map below to answer question 43 and 44.
prep.ng
43. The area marked K represents what type of vegetation?
A. Savannah
B. Tropical rainforest
C. Desert
D. Warm temperate forest

44. The area marked Y is known as  ___.
A. shifting cultivation
B. intensive subsistence
C. hunting and fishing
D. nomadic herding

45. Which of the following groups is known for nomadic grazing?
A. The Masai of Kenya
B. The Akans of Ghana
C. Hausas of Nigeria
D. The Arabs of Algeria

46. Which of the following countries has gold as its major foreign exchange earner?
A. Nigeria.
B. Tanzania.
C. Niger.
D. South Africa

47. Which of the following is the largest country in West Africa?
A. Mali
B. Niger
C. Mauritania
D. Nigeria

Use the map below to answer question 48 and 49.
prep.ng

48. The area marked P is  ___.
A. Zambia
B. Swaziland
C. Lesotho
D. Botswana

49. The area marked Q is best known for mining of  ___.
A. lead
B. uranium
C. zinc
D. platinum

50. Which of the following rivers is an inland drainage?
A. River Hadejia
B. River Nile
C. River Senegal
D. River Volta

ANSWERS

1.       D
2.       D
3.       B
4.       C
5.       B
6.       C
7.       B
8.       C
9.       C
10.   C
11.   B
12.   B
13.   C
14.   B
15.   A
16.   C
17.   C
18.   C
19.   A
20.   A
21.   A
22.   B
23.   D
24.   B
25.   A
26.   B
27.   B
28.   C
29.   B
30.   B
31.   C
32.   C
33.   C
34.   A
35.   C
36.   C
37.   D
38.   B
39.   C
40.   B
41.   D
42.   B
43.   B
44.   D
45.   A
46.   D
47.   B
48.   D
49.   A
50.   A

No comments:

Post a Comment