www.prep.ng: JAMB PAST QUESTIONS AND ANSWERS ON CHEMISTRY 2013

Friday, 1 March 2019

JAMB PAST QUESTIONS AND ANSWERS ON CHEMISTRY 2013

jamb past questions and answers on chemistry 2013

PAPER TYPE: I

1.      Which Question Paper Type of Chemistry is given to you?
A.      Type D
B.      Type I
C.      Type B
D.     Type U

2.      The presence of an impurity in substance will cause the melting point to ___.
A.      be zero
B.      reduce
C.      increase
D.     be stable

3.      What volume of carbon (ll) oxide is produced by reacting excess carbon with 10 dm3 of oxygen?
A.      5 dm 3
B.      20 dm 3
C.      15 dm 3
D.     10 dm 3
jamb past questions and answers on chemistry 2013


4.  From the diagram above, an ideal gas is represented by ___.
A.      M
B.      N
C.      K
D.     L

5.      The rate of diffusion of a gas Y is twice that of Z If the relative molecular mass of Y is 64 and the two gases diffuse under the same conditions, find the relative molecular mass of Z
A.      32
B.      4
C.      8
D.     16

6.      The radioisotope used in industrial radiography for the rapid checking of faults in welds and casting is
A.      Carbon-14
B.      phosphorus-32
C.      cobalt-60
D.     iodine-131

7.      How many unpaired electrons are in the p-orbitals of a fluorine atom?
A.      3
B.      0
C.      1
D.     2

8.      The radioactive emission with the least ionization power is ___.
A.      α-particles
B.      X-rays
C.      γ-rays
D.     β-particles

9.      The shape of the carbon (lV) oxide molecule is ___.
A.      pyramidal
B.      linear
C.      angular
D.     tetrahedral

10.  Which of the following molecules is held together by hydrogen bond?
A.      CH4
B.      HBr
C.      H2SO4
D.     HF

11.  The bond formed between two elements with electron configurations 1s2 2s2 2p6 3s2 and 1s2 2s2 2p4 is
A.      metallic
B.      covalent
C.      dative
D.     ionic

12.  The constituent of air that acts as a diluent is ___.
A.      nitrogen
B.      carbon (IV) oxide
C.      noble gases
D.     oxygen

13.  Steam changes the colour of anhydrous cobalt (ll) chloride from
A.      white to red
B.      blue to white
C.      blue to pink
D.     white to blue

14.  An example of a hygroscopic substance is ___.
A.      CuO(S).
B.      MgCL2(S).
C.      CaCL2(S).
D.     NaOH(S).

15.  If 24.4 g of lead (ll) trioxonitrate (V) were dissolved in 42 g of distilled water at 20oC; calculate the solubility of the solute in gdm-3.
A.      581.000.
B.      0.581
C.      5.810
D.     58.100

16.  The solvent used for removing grease stain is ___.
A.      turpentine
B.      ammonia solution
C.      ethanol
D.     solution of borax in water

17.  In a water body, too much sewage leads to
A.      a decrease in the temperature of the water which causes in the death of aquatic animals
B.      an increase in the number of aquatic animals in the water
C.      an increase in the bacterial population which reduces the level of oxygen in the water
D.     a decrease in the bacterial population which increases the level of oxygen in the water

18.  10.0 dm3 of water was added to 2.0 mol dm-3 of 2.5dm3 solution of HCl. What is the concentration of the final solution in mol dm-3?
A.      0.4
B.      8.0
C.      2.0
D.     0.5

19.  Three drops of a 1.0 mol dm-3 solution of HCl was added to 20 cm3 of a solution of pH6.4. The pH of the resulting solution will be ___.
A.      close to that of pure water
B.      less than 6.4
C.      greater than 6.4
D.     unaltered

20.  Which of the following substances is not a salt?
A.      Aluminium oxide
B.      Sodium hydrogentrioxosulphate (V)
C.      Sodium trioxocarbonate (V)
D.     Zinc chloride

21.  An insoluble salt can be prepared by ___.
A.      the reaction of trioxocarbonate (V) with an acid
B.      double decomposition
C.      the action of dilute acid on an insoluble base
D.     the reaction of metals with an acid

22. 2H2(l) + 2F2(g)  4HF(aq) + O2(g)
In the reaction above, the substance that is being reduced is
A.      O2(g)
B.      H2O(l)
C.      F2(g)
D.     HF(aq)

23.  Zn(s) + CuSO4(aq)  ZnSO4(aq) + Cu(s)
In the reaction above, the oxidizing agent is
A.      CuSO4(aq)
B.      ZnSO4(aq)
C.      Cu(s)
D.     Zn(s)

24.  In an electrochemical cell, polarization is caused by ___.
A.      chlorine
B.      oxygen
C.      tetraoxosulphate (Vl) acid
D.     hydrogen

25.  Calculate the volume in cm3 of oxygen evolved as s.t.p. when a current of 5 A is passed through acidified water for 193s
{F = 96500 Cmol-1, Molar volume of a gas at s.t.p. = 22.4 dm3}
A.      224.000 dm3
B.      0.056 dm3
C.      0.224 dm3
D.     56.000 dm3

26.  In an endothermic reaction, if there is a loss in entropy the reaction will ___.
A.      be indeterminate
B.      be spontaneous
C.      not be spontaneous
D.     be at equilibrium

27.
In the reaction above, the concentration of SO3(g) can be increased by
A.      decreasing the pressure
B.      decreasing the temperature
C.      increasing the temperature
D.     the addition of catalyst


28.  the minimum amount of energy required for a reaction to take place is
A.      lattice energy
B.      ionization energy
C.      activation energy
D.     kinetic energy

29.
   jamb past questions and answers on chemistry 2013
In the graph above, the activation energy of the catalyzed reaction is
A.      100KJ
B.      300KJ
C.      250KJ
D.     200KJ

30.  3Fe(S) + 4H2O(g)  Fe3O4(s) + 4H2(g).
The equilibrium constant, K, of the reaction above is represented as
jamb past questions and answers on chemistry 2013


31.  Which of the following compounds is a neutral oxide?
A.      Carbon (IV) oxide
B.      Sulphur (Vl) oxide
C.      Sulphur (IV) oxide
D.     Carbon (ll) oxide

32.  In the laboratory preparation of ammonia, the flask is placed in a slanting position so as to
A.      prevent condensed water from breaking the reaction flask
B.      enable the proper mixing of the reactions in the flask
C.      enhance the speed of the reaction
D.     prevent the formation of precipitate

33.  Which of the gases is employed as an anaesthesia?
A.      N2O
B.      NO2
C.      NH3
D.     NO

34.  Sulphur (IV)oxide is a strong reducing agent in the presence of water due to the formation of ___.
A.      hydroxide ion
B.      sulphur (Vl)oxide
C.      hydrogen sulphide
D.     trioxosulphate (IV) salt

35.  A metal that forms soluble trioxosulphate (IV) ion is ___.
A.      barium
B.      potassium
C.      manganese
D.     aluminium

36.  Copper is displaced from the solution of its salts by most metals because it ___.
A.      is a transition element
B.      is at the bottom of the activity series
C.      is very reactive
D.     has completely filled 3d-orbitals

37.  The coloured nature of transition metal ions are associated with their partially filled ___.
A.      f- orbital
B.      s- orbital
C.      p-orbital
D.     d-orbital

38.  Aluminium containers are frequently used to transport trioxonitrate (V) acid because aluminium ___.
A.      has a silvery-white appearance
B.      has a low density
C.      does not react with the acid
D.     does not corrode

39.  2- methylbutan- 2ol is an example of a ___.
A.      dihydric alkanol
B.      tertiary alkanol
C.      secondary alkanol
D.     primary alkanol

40.  The reaction between ammonia and ethyl ethanoate produces ___.
A.      propanol and ethanamide
B.      propanol and propanamide
C.      ethanol and propanamide
D.     ethanol and ethanamide

41.  The decarboxylation of ethanoic acid will produce carbon (IV)oxide and ___.
A.      methane
B.      ethane
C.      propane
D.     butane
jamb past questions and answers on chemistry 2013

42.   The compound above is an ___.
A.      alkanone
B.      alkanoate
C.      alkanal
D.     alkanol

43.  The compound that will react with sodium hydroxide to form salt and water is
A.      C6H12O6
B.      (CH3)3COH
C.      CH3CH=CH2
D.     CH3CH2COOH

44.  Which of the following compounds in solution will turn red litmus paper blue?jamb past questions and answers on chemistry 2013

45.  The dehydration of ammonium salt of alkanoic acids produces a compound with the general formula
jamb past questions and answers on chemistry 2013


46.  Which of the following fraction is used as raw material for the cracking process?
A.      kerosene
B.      lubricating oil
C.      bitumen
D.     diesel oils

47.  An organic compound with a pleasant smell is likely to have a general formula
A.      CnH2n+1CHO
B.      CnH2n+1COOH
C.      CnH2n+1COOCnH2n+1
D.     CnH2n+1COCnH2n+1

48.  A primary amide is generally represented by the formula
A.      RCOOR
B.      RCONH2
C.      RCONHR
D.     RCONR2

jamb past questions and answers on chemistry 2013

49.   The IUPAC nomenclature for the compound above is
A.      4-methylpent-1-ene
B.      3-methylpent-2-ene
C.      2-methylpent-1ene
D.     2-methylpent-4-ene


50.  An organic compound contains 60% carbon, 13.3% hydrogen and 26.7% oxygen. Calculate the empirical formula
(C=12, H =1, O=16)
A.      C5H12O
B.      C3H8O
C.      C6H13O2
D.     C4H9O


ANSWERS
1.      B
2.      B
3.      B
4.      A
5.      D
6.      C
7.      C
8.      C
9.      B
10.  D
11.  D
12.  A
13.  C
14.  A
15.  A
16.  B
17.  C
18.  A
19.  B
20.  A
21.  B
22.  C
23.  A
24.  D
25.  B
26.  C
27.  B
28.  C
29.  A
30.  C
31.  D
32.  A
33.  A
34.  D
35.  B
36.  A
37.  D
38.  B
39.  D
40.  D
41.  A
42.  A
43.  D
44.  C
45.  B
46.  B
47.  B
48.  B
49.  A
50.  B

No comments:

Post a Comment