www.prep.ng: JAMB/UTME 2017 LITERATURE-IN-ENGLISH QUESTIONS (TEXT)

Wednesday, 20 February 2019

JAMB/UTME 2017 LITERATURE-IN-ENGLISH QUESTIONS (TEXT)

JAMB/UTME 2017 LITERATURE-IN-ENGLISH QUESTIONS

Question 1 to 5 are based on Frank Ogodo Ogbeche's Harvest of Corruption

1. Aloho perceives her pregnancy as a form of  __.
A. reward
B. blessing
C. punishment
D. injustice

2. The play can be referred to as ___.
A. dramatic irony
B. allegory
C. fable
D. satire

3. According to Ochuole, government job is ___.
A. a waste of time
B. time consuming
C. good for hardworking youths
D. an avenue to personalize public fund

4. En! En! En! You have come again... I am not always comfortable when you start dishing out this you born again stuff...'
A. Ochuole
B. Aloho

5. Aloch is warned about associating with Ochuole be-cause the latter is __.
A. too sophisticated
B. proud
C. mischievous
D. born-again

Question 6 to 10 are based on William Shakespeare's Othello. 

6. She is abused, stol'n from me and corrupted By spells and medicines bought of mountebanks; . The excerpt above refers to __.
A. Brabantio's suspicion
B. lago's distrust of Emilia
C. Othello's suspicion
D. Cassio's disaffection for lago

7. The play is first staged at
A. Liverpool stadium
B. Manchester stadium
C. Whitehall palace London
D. London Threatre

8. `All's One-Good faith, how foolish are our minds! If I do die before thee, prithee, shroud me. In one of those same sheets.'
The plea in the excerpt above is made by __.
A. Desdemona to Emilia
B. Othello to lago
C. Lago to Emilia
D. Cassio to Bianca

9. ‘Let him do his spite; My services which I have done the signiory Shall out-tongue his complaints.'Tis yet to know Which, when I know that boasting is an honour,' The speaker in the excerpt above is __.
A. Brabantio
B. Othello
C. Cassio
D. Lago

10. ‘O heaven; How got she out?
O treason of the blood
Father, from hence trust not your daughter’s minds
By which the property of youth and maidhood May be abused?
The speaker of the excerpt above is __.
A. Brabantio
B. Othello
C. Gratiano
D. Roderigo

Question 11 to 13 are based on Amma Darko's Faceless.

11. Sodom and Gomorrah used in the novel is an example of __.
A. mixed metaphor
B. allusion
C. synecdoche
D. euphemism

12. The novel focuses on __.
A. stubborn children
B. negligent parents
C. greedy politicians
D. peer group influence

13. Fofo chooses to spend the night in front of the provision store because __.
A. it is a Sunday
B. she is ill
C. she does not want to risk losing her job
D. she has nowhere to go

Question 14 to 16 are based on Bayo Adebowale's Lonely Days.

14. Labankada signifies __.
A. wealth and peace
B. wealth and life
C. wealth and prosperity
D. wealth and protection

15. The women of kufi are powerful __.
A. singers
B. farmers
C. traders
D. widows

16. The windows in the land are joined by the loss of  __.
A. love
B. family
C. fame and wealth
D. dignity and status

Question 17 to 20 are based on Richard Wright's Native Son

17. 'Light flooded the room and revealed a black boy standing in a narrow space between two' The style of the lines above is __.
A. narrative
B. dramatic
C. descriptive
D. expository

18. Bigger kills Mary due to __.
A. fear
B. envy
C. hatred
D. distrust

19. Weekly, Bigger is to be paid ___.
A. twenty dollars
B. twenty-five dollars
C. thirty dollars
D. thirty-five dollars

20. Mr Dalton is of the opinion that Negroes are happier when they are ___.
A. together
B. servants in the white family
C. educated
D. given some respect

Question 21 to 30 are based on Selected Poems from Johnson, Ret al(eds): New poetry from Vincent, T.(eds): A selection of African Poetry; Gbemisola.: Naked Soles; Hayward, J African Verse. Morris'

21. The Proud King is __.
A. didactic
B. pastoral
C. traditional
D. lyrical

22. Mystic rhythm in the third line of the first stanza of Okara's Piano and Drums  __.
A. express mood
B. provides music
C. carries a definite message
D. are for pleasurable dancing

23. The line above in Adeoti's Ambush is an example of  __.
A. pun
B. alliteration
C. metaphor
D. simile

24. The mood of the person in Tennyson's Crossing the Bar is that __.
A. pain
B. frustration
C. hope
D. love

25. Having a glass of blessings standing by,' The line above from Herbert's The Pulley is an example of ___.
A. synecdoche
B. personification
C. hyperbole
D. simile
26. Peter's the Panic of Growing Older can be referred to as ___.
A. metaphysical
B. philosophical
C. satirical
D. metaphorical

27. One vivid device in Blake’s The School Boy is ___.
A. oxymoron
B. rhetorical question
C. ironical statement
D. metaphor

28. ‘… and my boots have suddenly become too reluctant to walk me.’ The persona in the above excerpt in Hallowell's The Dining Table is ___.
A. exhausted
B. excited
C. indifferent

29. The tone of Diopo’s Vanity is one of __-.
A. anger
B. pity
C. joy
D. scorn

30. Awoonor's The Anvil and the Hammer presents a picture of the ___.
A. past and present
B. past and future
C. future
D. olden days

Question 31 to 40 are based on General Literacy Principles
31. Totality of the effects produced on a reader of a literary work is ___.
A. tone
B. mood
C. plot
D. diction

32. An art form in which singers and musicians performs dramatic work combining text and music is ___.
A. concert
B. opera
C. theatre
D. pantomime
33. In literature, local colour is ___.
A. universal
B. restricted
C. only English
D. only American

34. A clue to an event that will happen later in a work of art is ___.
A. flashback
B. fore- shadowing
C. premonition
D. digression

35. . . Comedy of lower kind in which believability is sacrificed for the main objective of exciting laugh is ___.
A. farce
B. comedy
C. melodrama
D. tragi comedy

36. ‘I am on the world's extreme corner.' Kofi Awoonor: Song of Sorrow. The speaker in the lines move is __.
A. indifferent
B. sad
C. angry
D. in pain

37. Then I sat myself quiet... for five
And forty turbulent years I waited, sapped, famished,
For love to wake from her sickly slumber;
The figure of speech in the last line above is ___.
A. assonance
B. personification
C. metaphor
D. oxymoron

38. We have rain but hate to plant
We have the heat and the glory of the rainbow
But we kill our own suns with hurtful glee
The poet's feeling call be described as that of ___.
A. disappointment
B. indifference
C. anxiety
D. joy

39. When I remember by gone days
I think how evening follow morning
So many I loved were not yet dead,
So may I love not yet born
The period of life the poet has arrived at is ___.
A. middle age
B. adolescence
C. old age
D. early childhood

40. ‘Behold her, single in the field
You solitary Highland Lass’
Reaping and singing by herself
O listen! for the value profound
Is overflowing with the sound.’ Words worth: The Solitary Reaper
The lines above constitute ___.
A. an apostrophe
B. an aside
C. an interior monologue
D. soliloquy

ANSWERS

1. C
2. C
3. D
4. C
5. C
6. A
7. D
8. A
9. A
10. A
11. B
12. B
13. C
14. C
15. C
16. D
17. C
18. A
19. B
20. B
21. A
22. C
23. B
24. C
25. A
26. A
27. B
28. A
29. A
30. A
31. B
32. B
33. B
34. B
35. A
36. B
37. B
38. A
39. A
40. A





No comments:

Post a Comment