www.prep.ng: JAMB/UTME 2017 GOVERNMENT QUESTIONS (TEXT)

Tuesday, 19 February 2019

JAMB/UTME 2017 GOVERNMENT QUESTIONS (TEXT)

JAMB/UTME 2017 GOVERNMENT QUESTIONS

1.   Which of the following is a foremost right of a citizen?
A.   Religious right
B.   Academic right
C.   Right to life
D.   Private life.

2.   Which of the following is a merit of aristocracy?
A.   Leaders must have military experience
B.   The best citizen is in control of government
C.   Organised few control the government
D.   Majority control the government.

3.   Which of the following is a strategy of foreign policy implementation?
A.   Cultural integration
B.   Democratic elections
C.   Political representation
D.   Propaganda.

4.   The Structural Adjustment Programme was introduced under the
A.   Babangida Regime
B.   Obasanjo Regime
C.   Buhari Regime
D.   Abacha Regime.

5.   To facilitate the effective achievement of its objectives, ECOWAS is operationally structured with ___
A.   councils
B.   panels
C.   committees
D.   commissions.

6.   Shortage of trained personnel is a major problem of the __
A.   Federal Government
B.   State Governments
C.   Regional Governments
D.   Local Governments.

7.    The right of a state is known as ___
A.   authority
B.   power
C.   sovereignty
D.   legitimacy.

8.   The popularity of a political party in given democracy rests on its __
A.   constitution
B.   manifesto
C.   ideology
D.   number of branches.

9.   A system of local council that allows for rotational leadership is known as __
A.   single executive
B.   dual executive
C.   multi executive
D.   collegiate executive. 

10.A type of constitution that is difficult to amend is described as –
A.   written and flexible
B.   rigid and written
C.   unwritten and rigid
D.   flexible and rigid

11.The political achievement of UN is the promotion of ___
A.   economic development
B.   educational development
C.   international peace and security
D.   democratic institution.

12. Elective principle in Nigeria was first introduced by __
A.   Richards Constitution
B.   Macpherson Constitution
C.   Littleton Constitution
D.   Clifford Constitution. 

13.The three major political parties of the First Republic can be said to have had __
A.   national outlook
B.   regional and ethnic undertone
C.   governmental funding
D.   religious and sectional appeals.

14.Development of the Civil Service relies on __
A.   impartiality
B.   anonymity
C.   pro notability
D.   neutrality.

15.The chief executive system is associated with __
A.   federalism
B.   presidentialism
C.   parliamentary
D.   unitarism.

16.Public Corporations are mainly funded through __
A.   foreign aid
B.   shareholders fund
C.   internally generated funds
D.   government subvention.

17.Which of the following is the oldest Public Corporation in Nigeria?
A.   Power Distribution Company of Nigeria
B.   Nigeria Mining Corporation
C.   Nigerian Railway Corporation
D.   Nigerian Postal Services.

18.In 1987, Nigeria attained a federation of __
A.   19 states
B.   12 states
C.   21 states
D.   30 states.

19.The Ombudsman aims at ___
A.   offering qualitative educational services
B.   rendering alternative dispute resolution services
C.  providing qualitative job opportunities
D.   entertaining complaints on abuse of public office.

20.The apex body under the military regime of Yakubu Gowon was __
A.   Supreme military Council
B.   Federal Executive Council
C.   The Armed Forces Ruling Council
D.   The national Council of State.

21.One of the problems of the Commonwealth of Nations is lack of __
A.   finance
B.   administrative structures
C.   cultural heterogeneity
D.   capacity to enforce decisions.

22.A major objective of Public Complaints Commission is __
A.   creating fair opportunities for all government employees
B.   training and promoting public servants
C.   addressing grievances of individuals and groups
D.   creating an efficient work environment.

23. Activities of pressure groups that influence governmental decisions are hampered by __
A.   its size
B.   its leadership
C.   its affiliation
D.   the economy.

24. Which of the following is a major feature of democracy?
A.   Capacity to influence people
B.   Existence of political office holders
C.   Decision making
D.   Consent of the people.

25.The struggle for self- government from foreign rule is known as __
A.   imperialism
B.   nationalism
C.   patriotism
D.   neo-colonialism.

26.Territorial defence in the Yoruba pre-colonial system was the responsibility of the __
A.   Bashorun
B.   Oyomesi 
C.   Aremo
D.   Are-Ona-Kakanfo

27.An effective means of measuring public opinion is __
A.   referendum
B.   radio interview
C.   letters to government
D.   telephone calls.

28. Universal Adult Suffrage permits all __
A.   citizens to vote
B.   qualified male to vote
C.   qualified citizens to vote
D.   female to vote.

29. In the pre-colonial Emirate system, the emir of Gwandu controlled the __
A.   Central section
B.   Southern section
C.   Eastern section
D.   Western section.

30.Both federal and state governments derive power from the __
A.   residual list
B.   concurrent list
C.   exclusive list
D.   regional list.

31.A social group consisting of two or more people who interact and identify will one another is __
A.   nation
B.   society
C.   government
D.   state.

32.Which of the following Nigerian president initiated and facilitated the creation of NEPAD?
A.  Goodluck Jonathan
B.   Olusegun Obasanjo
C.   Umaru Musa Yar'dua
D.   Mohammadu Buhari

33. Nigeria became a republic with the __
A.   1979 Constitution
B.   1989 Constitution
C.   1960 Constitution
D.   1983 Constitution.

34. Which of the following is a function of the civil service commission?
A.   Enforcement of law and order
B.   Payment of civil servants salaries
C.   Discipline of erring civil servants
D.   Pro action of lives and properties.

35.The concentration of power on the units is a merit of __
A.   quasi-federal-system
B.   confederal system
C.   federal system
D.   system.

36. In fascism, the leader is __
A.   supreme
B.   democratic
C.   rich
D.   religious.

37.Delegated legislation is the—
A.   limitation of responsibilities to agencies
B.   transfer of responsibilities to agencies
C.   deterring of responsibilities of agencies
D.   facilitation responsibilities of agencies.

38. Which of the following countries significantly contributed to the formation of ECOMOG?
A.   Ghana
B.   Gambia
C.   Liberia
D.   Nigeria.

39. An important element of the doctrine of separation of powers is __
A.   Delegation of power
B.   Checks and Balances
C.   Rule of Law
D.   Concentration diffusion of powers.

40.Nigeria's action towards the external environment is embedded in her ___
A.   state policy
B.   party policy
C.   government policy
D.   foreign policy.


ANSWERS


1. C      2. B    3. D    4. A    5. A    6.D  7. C  8. B   9. D    10.B    11.C    12.D    13.B    14.C    15.B    16.D    17.C    18.C    19.D    20.A    21.D    22.D    23.D    24.D    25.B    26.D    27.A    28.C    29.D    30.B    31.B    32.B    33.D    34.C    35.B    36.A    37.B    38.D    39.B    40.D    

No comments:

Post a Comment