www.prep.ng: JAMB/UTME 2017 BIOLOGY QUESTIONS (TEXT)

Saturday, 23 February 2019

JAMB/UTME 2017 BIOLOGY QUESTIONS (TEXT)

JAMB UTME 2017 BIOLOGY QUESTIONS

1. The piercing and sucking mouth parts are found in __.
A. grasshoppers
B. mosquitoes
C. termites
D. cockroaches

2. The hormones that regulate plant growth are __.
A. ethylene and auxins
B. auxin and gibberellins
C. cytokinin and abscisic acid
D. ethylene and gibberellins

3. Which of the following pair of organisms exhibit parasitic association?
A. insect and plant
B. cattle and egret
C. shark and remora
D. tsetse-fly and cattle

4. Which of the following group of animals can withstand the rigour of the arid land?
A. locust, camel, lizard and snakes
B. monkeys, chameleon, earthworm and grasshopper
C. monkeys, grasshopper, snail and snakes
D. lungfish, duck, butterfly and lizards

5. Suture joint is found in the __.
A. hip
B. ankle
C. skull
D. elbow

6.   The organelle responsible for osmoregulation in Paramecium is
A. flame cell
B. nephridia
C. contractile vacuole
D. Malpighian tubule

7. Use the diagram to answer the question that follows
JAMB/UTME 2017 BIOLOGY QUESTIONS (TEXT)

The excretory organ of an earthworm is represented by __.
A. IV
B. I
C. III
D. II

8. The platelets in mammalian blood are responsible for __.
A. transporting oxygen
B. initiating clotting
C. removing carbon (IV) oxide
D. destroying micro-organisms

9. The most important factor that determines the different types of vegetation is __.
A. light
B. wind
C. temperature
D. rainfall

10. When testing for the presence of starch in a leaf, the reason for dipping the decolourised leaf in hot water is to __.
A. detect the starch
B. kill the leaf
C. soften the leaf
D. remove the chlorophyll

11. The relationship between remora and shark can best be described as __.
A. parasitism
B. amensalism
C. mutualism
D. commensalism

12. The major characteristic of a fresh water habitat is the possession of __.
A. high turbidity
B. high density
C. low salinity
D. high current

13. The causative organism of cholera is __.
A. clostridium sp
B. shigella sp
C. vibrio sp
D. salmonella typhi

14. The process that takes place in the dark stage of photosynthesis is __.
A. oxidation of water
B. photolysis of water
C. oxidation of carbon (IV) oxide
D. reduction of carbon (IV) oxide

15. Chlorofluorocarbons are air pollutants that originates from __.
A. crude oil refining
B. coal mining
C. motor vehicle exhaust
D. cooling system

16. Which of the following is organ level of organisation?
A. Volvox sp
B. paramecium caudatum
C. hydra viridis
D. onion bulb

17. The simplest form of reproduction is __.
A. conjugation
B. budding
C. spore formation
D. binary fission

18. Which of the following is a characteristic of wind-pollinated flower?
A. flowers lack nectar
B. flowers are conspicuous
C. flowers have perianths
D. flowers are bisexual

19. Use the diagram to answer the question that followsJAMB/UTME 2017 BIOLOGY QUESTIONS (TEXT)

The most eminent unit in terms or water conservation is represented by __.
A. IV
B. I
C. III
D. II

20. The process required for formation of gamete in sexual reproduction is __.
A. implantation
B. fertilisation
C. mitosis
D. meiosis

21. In an experiment to determine the humus in a soil sample the following results were obtained Mass of dish - 20g
Mass of dry soil - 7.5g
Mass of dish + soil after burning = 25g

The percentage of humus in the given sample is __.
A. 9.1
B. 37.5
C. 12.5
D. 33.3

22. The presence of termites and earthworms in soil promote
A. porosity and fertility
B. porosity and aeration
C. aeration and fertility
D. acidity and aeration

23. In a 15mhabitat, the total number of Tridax counted using a 1.6m2  quadrant thrown randomly 50 times was 400. What is the Tridax ?
A. 12
B. 16
C. 8
D. 5

24. Which of the following is a sex-link character?
A. Dwarfism
B. Albinism
C. Tongue rolling
D. Colour blindness

25. The outer-most tissue of the herbaceous roots is the __.
A. cuticle
B. pericycle
C. epidermis
D. endodermis

26. The respective tissues that transport water and manufactured food in plants are __.
A. xylem and phloem
B. phloem and tracheid
C. phloem and xylem
D. xylem and tracheid

27. An adaptive feature of plants in the savanna is __.
A. fissured bark
B. few grasses
C. tall trees
D. long lifespan

28. A grasshopper's cuticle becomes green during the season and black after fire. The reasons for the change is __. 
A. obtain food
B. predators
C. secure mates
D. escape detection

29. Which of the following is the most advance plant?
A.   merchantia
B.   Dryopteris
C.   Chlamydomonas
D.   Spirogyra

30. The soil type with the least ability to retain nutrients is __.
A.   sandy loam
B.   clay loam
C.   loam
D.   sand

31. A humming bird is able to feed on nectar because its beak is __.
A.   short, slender and ridged
B.   short, strong and conical
C.   long, slender and slightly curved
D.   long, wide and slightly curved

Use the diagram to answer the question that follows
JAMB/UTME 2017 BIOLOGY QUESTIONS (TEXT)

32. The part labelled III acts as __.
A.   water outlet
B.   food strainer
C.   exchange surface
D.   blood transporter

33. The effect of overcrowding is ___.
A.   immigration
B.   reduced competition
C.   emigration
D.   reduced mortality

34. The vertebrae that allows the skull to nod and rotate are __.
A.   axis and cervical
B.   atlas and thoracis
C.   axis and atlas
D.   atlas and cervical

35. The component of the cell that determines paternity resides in the
A.   centrosome
B.   ribosome
C.   nucleus
D.   mitochondria 

36. Which of the following beak type is an adaption for aquatic feeding?
JAMB/UTME 2017 BIOLOGY QUESTIONS (TEXT)

37. Use the diagram to answer the question that follows

The part labelled II is the __.
A.   arch
B.   filament
C.   slit
D.   raker

38. The insect-trapping by the leaves of Venus flytrap is an example of a ___.
A.   adaptive coloration
B.   structural adaptation
C.   environmental adaptation
D.   behaviour adaptation

39. Morphological variation in humans include __.
A.   height, skin, colour and tongue rolling
B.   weight, finger prints and body shape
C.   height, weight and blood group
D.   skin colour, blood and height

40. Which of the following is correct about blood transfusion?
A.   Group AB can only receive from groups A and B and not from group O
B.   Group O can receive from groups A and B and from AB
C.   Group B can only donate to blood group B and not to AB and O
D.   Group O can donate to groups A, B and AB but cannot receive

ANSWERS

1.   B

2.   B

3.   D

4.   A

5.   C

6.   C

7.   C

8.   B

9.   D

10. C

11. D

12. C

13. C

14. D

15. D

16. D

17. D

18. A

19. D

20. D

21. B

22. C

23. D

24. B

25. A

26. A

27. D

28. D

29. D

30. D

31. C

32. C

33. C

34. C

35. C

36. B

37. D

38. B

39. B

40. D


No comments:

Post a Comment