www.prep.ng: JAMB/UTME 2016 GOVERNMENT QUESTIONS (TEXT)

Tuesday, 19 February 2019

JAMB/UTME 2016 GOVERNMENT QUESTIONS (TEXT)

JAMB/UTME 2016 GOVERNMENT QUESTIONS


1.   Citizenship is acquired by an alien through __.
a.    registration
b.    birth
c.    naturalization
d.    conferment

2.   The upper house in most federal systems is created to ___.
a.    prevent excesses of' the executive
b.    enable experienced elders make inputs to governance
c.    oversee and check the lower house
d.    ensure equality of federating units

3.   Public Complaints Commission is responsible for ___.
a.    investigating the use of false document
b.    entertaining complaints against public servant
c.    arresting public servant
d.    sentencing erring public servants

4.   The earliest nationalist activities in Nigeria ere spearheaded by __.
a.    trade unions
b.    educated elites
c.    political parties
d.    traditional rulers

5.   The organ of UN that promotes voluntary co-operation among member states in diverse areas is the __.
a.    General Assembly
b.    International Court of Justice
c.    Security Council
d.    Economic and Social Council

6.   The officer responsible for announcing the result of an election is referred to as the __.
a.    electoral officer
b.    presiding officer
c.    returning officer
d.    ballot officer

7.   Under the emirate system, the commander of the army is the __.
a.    Sarkin Fada
b.    Hakimi
c.    Alkali
d.    Madawaki

8.   Which of the following is a feature of checks and balances?
a.    Code of conduct
b.    Judicial review
c.    Judicial immunity
d.    Judicial precedent

9.   Cross-carpeting was first outlawed in which of the following constitutions?
a.    1963 constitution
b.    1979 constitution
c.    1960 constitution
d.    1999 constitution

10. The performance of ritual rites in the Yoruba emipre is the responsibility of the ___.
a.    Aare-ona Kakanfo
b.    Oyomesi
c.    Ogboni
d.    Oba

11. The development of a classless society is the goal of __.
a.    marxism
b.    feudalism.
c.    liberalism
d.    conservatism

12. The indirect rule system of administration was more successful in Northern Nigeria because __.
a.    the Europeans ensured that the farmlands of the natives were not confiscated
b.    of the existence of an organised structure in the area
c.    the natives showed little or no resistance
d.    the people were mainly interested in being governed indirectly

13. As an executive, the commissioner is charged with the responsibility of ___.
a.    writing laws
b.    implementing laws
c.    giving loans
d.    law making

14. A good example of a country that operates a cabinet system of government is __.
a.    France
b.    Cameroun
c.    Nigeria
d.    Britain

15. In it bids to reduce regional structural imbalance in the federation, Gowon administration __.
a.    formed political parties
b.    increased allocation
c.    created states
d.    appointed ministers

16. The administrative head of a public corporation is the __.
a.    General Manager
b.    Permanent Secretary
c.    Chairman
d.    Chief Executive

17. Which of these is an attribute of the state?
a.    Dress mode
b.    Language
c.    Religion
d.    Population

18. The utmost goal of nationalism in Africa was ___.
a.    representation
b.    independence
c.    development
d.    Patriotism

19. The centre piece of Nigeria’s foreign policy covers only __.
a.    Africa
b.    Europe
c.    Asia
d.    Latin America

20. A representative of a commonwealth country in another member state is known as __.
a.    Consul-General
b.    High Commissioner
c.    Attache
d.    Ambassador

21.The review of Nigerian foreign policy under the Murtala-Obasanjo regime was done by ___.
a.    Udoji committee
b.    Aboyade committee
c.    Okigbo committee
d.    Adedeji committee

22. Nigeria placed Africa at the centre of her foreign policy because of her __.
a.    role in Congo crisis
b.    size and wealth
c.    desire to dominate the continent
d.    potential role in Africa

23. Rule adjudication is a primary function of the __.
a.    judiciary 
b.    legislature
c.    government
d.    executive

24. Franchise in an electoral process means the __.
a.    sovereignty of a nation
b.    rights and duties of citizens
c.    ownership of means of production
d.    right to vote

25. Which of these is not a dimension of public opinion?
a.    Substance
b.    Intensity
c.    Orientation
d.    Polling

26.The process through which citizens acquire political values is __.
a.    education
b.    acculturation
c.    socialization
d.    participation

27. The main objective of pressure groups is to __.
a.    serve as opposition to the government
b.    protect the interest of the country against foreigners
c.    promote the interest of political parties
d.    influence legislation for the benefit of their members

28. The three-tier system of Nigerian Federalism was formalised by the ___.
a.    2004 Pension reform
b.    1963 Republic Constitution
c.    1951 Hicks-Phillipson Commission's Report
d.    1976 local government reform

29. A flexible constitution is one which is __.
a.    known to all the citizens
b.    popular with the legislators
c.    easily amended
d.    written by the parliament

30. The main representative body of the United Nations is the __.
a.    Security Council
b.    Secretariat
c.    Trusteeship
d.    General Assembly

31. One feature of public corporations that was weakened by privatization was _.
a.    social harmony
b.    national integration
c.    social control
d.    government control

32. One of the main duties of the Local Government Service Commission is to __.
a.    create enabling working environment for council workers
b.    conduct election into Local Council
c.    supervise and manage the personnel of local governments
d.    handle request for the creation of more local governments

33. According to Aristotle, a form of government in which the few rule for the benefit of all is ___.
a.    aristocracy
b.    polyarchy
c.    diarchy
d.    autocracy

34. One of the major problems of Nigerian federalism is ___.
a.    pre-colonial administrative structure among the units of federation
b.    imbalance in the structure and sizes of units of federation
c.    lick of revenue to cater for the demands of the federation
d.    inadequate manpower to fill vacancies

35. Which of the following countries pioneered the establishment of ECOWAS alongside Nigeria?
a.    Ghana
b.    Cameroun
c.    Algeria
d.    Togo 

36. The NCNC and NPC facilitated the creation of the __.
a.    Eastern Region
b.    Northam Region
c.    Western
d.    Mid-West Region

37. A problem of public corporation in Nigeria is __.
a.    Wastage of resources
b.    Choice of leadership
c.    Public control
d.    Emphasis on subsidies

38. Nigeria's non-alignment policy in the sixties lacked real substance because of her __.
a.    poor economic potential
b.    dose ties with Britain
c.    Afrocentric policy
d.    partnership with Asian countries

39. The type of authority that is based on personal qualities is ___.
a.    charismatic
b.    Legal
c.    traditional
d.    coercive

40. The judiciary controls the executive in federal systems through __.
a.    judicial overview
b.    motions
c.    delegated legislation
d.    judicial review

41. Which of the following was adjudged as the most free and fair election in Nigeria?
a.    1999 elections
b.    1993 elections
c.    2007 elections
d.    1982 elections

42. Laws made by military governors are called __.
a.    acts
b.    bye-laws
c.    edicts
d.    decrees

43. A problem of public corporations in Nigeria is __.
a.    wastage of resources
b.    pubic control
c.    emphasis on subsidies
d.    choice of leadership

44. The pro-west orientation of Nigeria's foreign policy was mainly because of her __.
a.    historical development
b.    geographical locations
c.    social structure
d.    economic under-development

45. A sovereign state is one __.
a.    whose government decisions are made independent of foreign interference
b.    whose constitution can be changed by a military government
c.    in which authority is vested in the military
d.    where its citizens can speak without fear or favour

46. In Nigeria's First Republic, the prime minister was both the __.
a.    Head of state and party leader
b.    Head of government and a lawmaker
c.    Commander-in-chief of the armed forces and party leader
d.    Head of state and commander-in-chief of the armed forces

47. The AU differs from the OAU in having  __. 
a.    no permanent headquarters
b.    effective mechanisms for enforcing its decisions
c.    a minimum of divergent viewpoints
d.    no assembly of Heads of state

48. Under Nigeria's Second Republic, the Senate was under the leadership of __.
a.    Joseph Wayas
b.    John Wash Pam
c.    J.S. Tarka
d.    Godwin Ume-Ezeoke

49. The ultimate aim of political parties is to __.
a.    implement people-oriented programmes
b.    acquire and exercise power
c.    formulate and implement policies
d.    increase the political awareness of the electorate

50. Rule by the old people is known as __.
a.    gerontocracy
b.    theocracy
c.    monarchy
d.    feudalism


ANSWERS


1. C
      2. D     3. B     4. D     5. A     6. C     7. D     8. B     9. A    10.C    11.A  

12.B    13.B    14.D    15.C    16.A    17.D    18.B    19.A    20.B    21.A    

22.D    23.A    24.D    25.A    26.C    27.D    28.D    29.C    30.D    31.D   

32.C    33.A    34.B    35.D    36.D    37.A    38.C    39.A    40.D    41.B    

42.C    43.A    44.D    45.A    46.B    47.B    48.A    49.B    50.A         

No comments:

Post a Comment