www.prep.ng: JAMB/UTME 2015 PHYSICS QUESTIONS (TEXT)

Thursday, 21 February 2019

JAMB/UTME 2015 PHYSICS QUESTIONS (TEXT)

prep.ng

1. A piece of rubber 10cm long stretches 6mm when a load of 100N is hung from it. What is the strain?
A. 6 X 10-3  
B. 6
C. 60
D. 6 X 10-3
prep.ng

2.  The diagram above shows the lens arrangement in
A. compound microscope
B. a binocular
C. an astronomical
D. a periscope

prep.ng
3.  What is the total resistance in the above diagram?
A.5 ohms
B.25 ohms
C.15 ohms
D.35 ohms
prep.ng

4.  A body of mass 6kg rests on an inclined plane. The normal reaction R and the limiting frictional force is F as shown in the diagram (Fig. 2). If F is 30N and g=10ms-2, then the angle of inclination Ө is __.
A. 15°
B. 60°
C. 45°
D. 30°

5. The speed of light in air is 3.00 X 103ms-1. Its speed in glass having a refractive index of 1.65 is  
A. 1.82 x 108 ms-1
B. 3.00 x 108 ms-1
C. 4.95 x 108 ms-1
D. 1.65 x 108 ms-1

6. Longitudinal waves do not exhibit __.
A. refraction
B. polarization
C. diffraction
D. reflection

7. A device that converts sound energy into electrical energy is __.
A. the horn of a motor car
B. the telephone earpiece
C. a loudspeaker
D. a microphone.

8. A good calorimeter should be of __.
A. low specific heat capacity and low heat conductivity
B. high specific heat capacity and low heat conductivity
C. high specific heat capacity and low heat conductivity
D. low specific heat capacity and high heat conductivity.

9. Which of the following is most strongly deflected by a magnetic field?
A. β-particles
B. χ-particles 
C. γ-rays.
D. χ-rays

10. If a beaker is filled with water, it is observed that the surface of the water is not horizontal at the glass-water interface. This behaviour is due to __.
A. friction
B. surface tension
C. viscosity
D. evaporation

11. A dynamo primarily conducts __.
A. potential energy into kinetic energy
B. electrical energy into kinetic energy
C. mechanical energy into electrical energy
D. kinetic energy into potential energy
prep.ng

12. A particle is injected perpendicularly into an electric field. It travels along a curved path as depicted in figure 3. The particle is __.
A. gamma ray
B. a proton
C. a neutron
D. an electron

13.  In which of the following diagrams is the length of the test tube equal to one wavelength?
prep.ng

14. A calibrated potentiometer is used to measure the e.m.f. of a cell because the __.
A. internal resistance of a cell is small compared with that of the potentiometer
B. potentiometer takes no current from the cell
C. potentiometer has a linear scale
D. resistance of the potentiometer is less than that of a voltmeter

15. Which of the following is a vector?
A. Electric charge
B. Electric potential difference
C. Electric field
D. Electrical capacitance.

16. The photocell works on the principle of the __.
A. voltaic cell
B. photographic plate
C. emission of protons by incident electrons
D. emission of electrons by incident radiation

17. When an atom loses or gains a charge, it becomes __
A. an ion
B. an electron
C. a neutron
D. a proton

18. Which of the following characteristics of a wave is used in the measurement of the depth of the sea?
A. Diffraction
B. Reflection
C. Refraction
D. Interference

19. Which of the following are produced after a nuclear fusion process?
1. One heavy nucleus 11. Neutrons III. Protons IV. Energy
A. I and II
B. II and III
C. I and IV
D. II and IV.

20. Two similar kettles containing equal masses of boiling water are placed on a table. If the surface of one is highly polished and the surface of the other is covered with soot, which of the following observations is correct?
A. The two kettles will cool down at the same rate
B. The polished kettle cools down more quickly by conduction
C. The kettle covered with soot cools down more quickly because it is a good radiator of heat
D. The kettle covered with soot cools down more quickly by the process of heat convection.

21. Total eclipse of the sun occurs when the __.
A. moon is between the sun and the earth 
B. sun is between the moon and the earth
C. the earth is between the moon and the sun
D. ozone layer is threatened.

22. Which of the following pairs of colours gives the widest separation in the spectrum of white light?
A. Green and Yellow
B. Red and violet
C. Red and indigo
D. Yellow and violet.

23. Which of the following with respect to a body performing simple harmonic motion are in phase?
A. Displacement and velocity of the body
B. Displacement and force on the body
C. Velocity and acceleration of the body
D. Force acting on the body and the acceleration

24. A uniform metre rule weighing 0.5N is to be pivoted on a knife-edge at the 30cm-mark. Where will a force of 2N be placed from the pivot to balance the metre rule?
A. 95cm
B. 5cm
C. 20cm
D. 25cm

25. A solid weighs 10.0N in air, 6.0N when fully immersed in water and 7.0N when fully immersed in a certain liquid X. Calculate the relative density of the liquid.  

A. ¾
B. 4/3
C. 5/3

D. 7/10
prep.ng

26. The diagram above shows a maximum and minimum thermometer divided into three portions P, Q and R. which of the following is true about the respective content of P, Q and R?
A. Air, alcohol and mercury
B. alcohol, mercury and alcohol
C. mercury, alcohol and mercury
D. Air, mercury and alcohol

27. The process of energy production in the sun is ___.
A. nuclear fission
B. nuclear fusion
C. electron collision
D. radioactivity decay

28. The particle is responsible for nuclear fusion in a nuclear reactor is ___.
A. electron
B. Photon
C. proton
D. Neutron

29. if the uncertainty in the measurement of the position of a particle is 5×10-10 m, the uncertainty in the momentum of the particle is ___.
A. 1.32×10-24 Ns
B. 3.30×10-44 Ns
C. 1.32×10-44 Ns
D. 3.30×10-24 Ns
[h=6.6 ×10-34Js]

30. The change in volume when 450kg of ice is completely melted is
A. 0.50m
B. 0.45m3
C. 4.50m3
D. 0.05m3[density of ice =900kgm-3
[Density of water=1000 kgm-3]

31. When impurities are added to semiconductors, the conductivity of the semi-conductor __.
A. decreases
B. increases then decreases
C. decreases
D. remains constant

32. The process through which free electrons leave the hot surface of hot metal is known as ___.
A. photo emission   
B. thermionic emission
C. photon emission
D. electron emission

33. The production of pure spectrum could easily be achieved using a ___.
A.    Triangular prism only
B.    Triangular prism with two concave lens
C.   Glass prism with a pin
D.   Triangular prism with two convex lens.

34. A short chain is something attached to the back of a petrol tanker to __.
A.    Conduct excess charges to the earth
B.    Ensure the balancing of the tanker
C.   Caution the driver when over speeding
D.   Generate more friction

35. A perfect emitter or absorber of radiant energy is a __.
A.    White body
B.    Red body
C.   Conductor
D.   Black body

36. 
prep.ng

Six identical cells, each of e.m.f 2V are connected as shown above. The effective e.m.f of the cell is __.
A.   4V
B.   0V
C.   6V
D.   12V

37. If a pump is capable of lifting 5000Kg of water through a vertical height of 60 mm in 50 mins, the power of the pump is __.
A.    2.5×105Js-1
B.    3.3 × 103Js-1
C.   2.5 ×104 Js-1
D.   3.3 × 102Js-1

38. The distance between two successive crests of a wave is 15 cm and the velocity is 300ms-1. Calculate the frequency.
A.    4.5 × 105 Hz
B.    4.5 × 102 Hz
C.   2.0 × 103 Hz
D.   2.0 × 102 Hz

39. An electric lamp marked 240V, 60 Watts is left to operate for an hour. How much energy is generated by the filament?
A.    3.86 × 105 J
B.    B 2.16 × 105 J
B.    1.80 × 104 J
D.   3.56 × 105 J

40. In comparing the camera and the human eye, the film of the camera functions as the __.
A.    Iris
B.    Pupil
C.   Retina
D.   Cornea

ANSWERS
1.    A
2.    C
3.    B
4.    D
5.    A
6.    B
7.    C
8.    D
9.    A
10.  B
11.  C
12.  D
13.  A
14.  B
15.  C
16.  D
17.  A
18.  B
19.  C
20.  D
21.  A
22.  B
23.  C
24.  D
25.  A
26.  B
27.  C
28.  D
29.  A
30.  D
31.  A
32.  B
33.  D
34.  A
35.  D
36.  A
37.  B
38.  A
39.  B
40.  C



No comments:

Post a Comment