www.prep.ng: JAMB/UTME 2015 LITERATURE-IN-ENGLISH QUESTIONS (TEXT)

Wednesday, 20 February 2019

JAMB/UTME 2015 LITERATURE-IN-ENGLISH QUESTIONS (TEXT)

JAMB/UTME 2015 LITERATURE-IN-ENGLISH QUESTIONS

1. 'Busy old fool, unruly sun why windows and through curtains call on us?' The most vivid figure of speech in the lines above from Donne's The Sun Rising is __.
A. simile
B. diction
C. personification
D. pun

2. The allusion in Hughes's The Negro Speaks of Rivers is mainly __.
A. biblical
B. classical
C. literary
D. historical

3. In Adeoti's Hard Lines, Sodium cyanide is __.
A. poisonous
B. adhesive
C. sweet
D. fragrant

4. In owonibi's Honieless, not Hopeless the persona explains that street beggars __.
A. Always worry about in heaven
B. Attend conferences towns
C. are concerned with their daily needs
D. Rarely sleep and dream

5. The poet persona in Serenade is a __.
A. Suitor
B. Mother
C. spinster
D. Passer-by

6. In Cheney-Coker's Myopia, peasants refer to __.
A. Under-privileged masses
B. Politicians
C. farmers
D. Rural dwellers

7. In Angira's Expelled, the poet persona laments the __.
A. Loss of his property
B. Harrowing experiences from the stranger's visit
C. presence of the strangers
D. Problem of his family and their economic implications

8. Fletcher's Upon An Honest Man's Fortune achieves its lyrical effect through the use of
A. Synecdoche
B. Antithesis
C. enjambment
D. Ballad

9. Rhythm is achieved in Raleigh's The Soul's Errand through the use of  __.
A. Metaphor
B. Alliteration
C. repetition
D. Antithesis

10. The title of Umeh's Ambassador of Poverty is __.
A. Repetition
B. A simile
C. an alliteration
D. An irony
11. The repetition of a consonant sound in quick succession for sound effect is __.
A. Alliteration
B. Pun
C. onomatopoeia
D. Assonance

12. A play in which the acts succeed one Another without probable or necessary sequence is __.
A. Episodic
B. Simple
C. linear
D. Convoluted

13. A technique by which a previous scene or action can be recalled in a play to shed light on the present action is __.
A. Climax
B. Flashback
C. interlude
D. Catharsis

14. Criticism is a literary activity which seeks to __.
A. Find faults in a literary work
B. Analyse and evaluate a literary work
C. compare and contrast novels
D. Discover the beauty of a literary work

15. A situation where an actor addresses the audience without the other actors hearing him is called __.
A. Soliloquy
B. Chorus
C. aside
D. Solo

16. A band of singers and dancers in drama who act as a link between the play and the audience is the __.
A. Chorus
B. Clown
C. Playwright
D. Cast

17. A character whose name is used as the title of the text is __.
A. Antagonist
B. Round
C. eponymous
D. Flat

18. In poetry, the term license implies __.
A. Freedom to sell poems
B. Liberty the poets take with language
C. approval given to poets to compose poems
D. Honour given to deserving poets

19. The person who takes the leading role in a play or novel is the ___.
A. Protagonist
B. Actor
C. antagonist
D. Actress

20. A form of writing in which the poet write with nostalgia about simple village life is __.
A. Ballad
B. Romance
C. epic
D. pastoral

21. ‘We all make decisions. Sometimes it is wrong, sometimes it is right.' The speaker in the lines above is __.
A. Afraid
B. Excited
C. pessimistic
D. Reassuring

22. 'Her neck is rope-like thin, long and skinny and her face sickly pale.' Okot p' Bitek: Song of Lawino. The style used in the lines is __.
A. Narrative
B. Argumentative
C. dramatic
D. Descriptive

23. once upon a time son, they used to laugh with their eyes; but now they only laugh with their teeth, while their ice-block-cold eyes search behind my shadow' G. Okara: Once upon a time The lines above are expressive of __.
A. Friendliness
B. Insincerity
C. jealousy
D. Sympathy

24. 'when she opens her heart the savior's image!' Traditional: Love Song. the allusion in the lines above shows __.
A. That the poet is a Christian
B. That his love had a heart surgery
C. the climax of love relationship
D the anti-climax of love relationship

25. 'Ay, your times were fine times indeed you have been telling us of them for many a long year. Here we live in an old rumbling mansion, that looks for all the world like an inn, but we never see company.' Goldsmith: She Stoops to Conquer. The figure of speech in the world like an inn is __.
A. Irony
B. Euphemism
C. simile
D. Metaphor

26. 'She gave out colanuts and together they ate to appease the angry earth and amadioha spoke through lightning and thunder.’ The figure of speech in the third line above is __.
A. Personification
B. Simile
C. hyperbole
D. Metaphor

27. 'Ay, your times were fine times indeed you have been telling us of them for many a long year. Here we live in an old rumbling mansion, that looks for all the world like an inn, but we never see company.' Goldsmith: She Stoops to Conquer. The figure of speech in the world like an inn is __.
 A. hopeful
B. frustrated
C. regretful
D. Happy

28. 'Her neck is rope-like thin, long and skinny and her face sickly pale.’ Okot p’ Bitek:Song of Lawino.The style used in the lines is __.
A. Ridicule
B. admonition
C. anger
D. sympathy

29. ‘Ah. sunflower, weary of time who contests the steps of the sun seeking after that sweet golden clime where the travellers' Journey is done. The figure of speech in the second line above is __.
A. Simile
B. metaphor
C. irony
D. Hyperbole

30. ‘There is no art to find the mind's construction on the face he was a gentleman on whom I built an absolute trust.' Shakespeare: Macbeth, The gentleman in the lines above __.
A. Annoys the speaker
B. fights with the speaker
C. detests the speaker
D. Betrays the speaker

31. The flourishing fish market in the novel Is located in __.
A. St. Louis
B. Canary Island
C. Cleveland
D. Havana

32. In summary, the old man can be described as __.
A.   A Marxist
B. an idealist
C. an optimist
D. A realist

33. As he struggled with fish and the sharks, the old man constantly talks to himself because __.
A. He is afraid of the sea
B. that is what all fishermen do
C. it will make the sharks leave
D. The boy has left him

34. To the old man, mandolin is __.
A. A symbol of oppression
B. the cause of the ill-luck
C. a source of encouragement
D. Typical of lazy youths

35. The subject matter of the novel is __.
A. Domestic violence
B. religious zeal
C. child abuse
D. Marital infidelity

36. In the Achike family, the character who is central to the theme is __.
A. Kambili
B. mama
C. sisi
D. Jaja

37. The novel exposes __.
A. Military dictatorship
B. the travails of a single girl
C. what happens in a family with a high-handed father
D. The problem of running a large family in an urban society

38. 'A priest rushed forward and poured libation,... Having thus appealed to the keeper of the spirit world, they waited for results. Moments passed before the bearers could move again.' The incident is the __.
A. Sacrifice to make pokuwaa pregnant
B. burial of Yaw Boakye
C. search for Yaw Boakye
D. Search for the missing black hen

39. According to the medicine man, pokuwaa has miscarriage because __.
A. Kwadwo often beats her
B. she is barren from birth
C. her mother does not offer thanksgiving sacrifice
D. Kwaswo's mother is a powerful witch

40. 'A priest rushed forward and poured libation... Having thus appealed to the keeper of the spirit world, they waited for results. Moments passed before the bearers could move again.' The incident narrated above takes place
A. On the way to the stream
B. at the market place
C. close to the cemetery
D. At the village square

41. The central theme of the play is __.
A. Man and nature
B. heaven and earth
C. sin and forgiveness
D. Slow and steady

42. In the play, Prospero leaves his Dukedom of Milan to devote his time to the pursuit of __.
A. Magic
B. knowledge
C. romance
D. Recreation

43. Prospero's sense of justice is one sided because __.
A. While he is angry with Antonio, he enslaves Ariel and Caliban
B. he wants his back, so he can rule again
C. he sees his usurpation from one side
D. He is unfair to Miranda

44. An idea that recurs in the play is __.
A. People's love for power
B. people's love for money
C. development of the Island
D. Love at first sight

45. Gonzalo in the play is __.
A. Antonio's brother
B. a Milan Senator
C. a Neapolitan Councillor
D. Sebastian's co-conspirator

46. In the play, the gods are portrayed as __.
A. Saviours of mankind
B. architects of man's destiny
C. helpless
D. Amorous

47. In the play, Osofisan shows that war
A. Is destructive
B. is injurious to the gods
C. builds human society
D. Must be fought with patriotic zeal

48. Orisaye insists that she receives revelations from __.
A. Sango
B. Ogun
C. Orunmila
D. Obatala

49. In the play, a General of the Allied Forces is __.
A. Okunade
B. Erelu
C. Akinjobi
D. Anlugbus

50. In the play, Oba Asunkungbade is the __.
A. War leader of Ijebu
B. Ooni of lfe
C. Monarch of Oyo
D. Founder of Owu-Ipole

ANSWERS
1. C
2. C
3. B
4. D
5. A
6. D
7. D
8. D
9. A
10. A
11. D
12. A
13. B
14. A
15. D
16. A
17. C
18. B
19. A
20. C
21. D
22. D
23. C
24. C
25. C
26. A
27. C
28. A
29. B
30. D
31. C
32. A
33. D
34. C
35. B
36. A
37. C
38. B
39. C
40. C
41. B
42. D
43. C
44. D
45. C
46. B
47. A
48. D
49. A
50. D

1 comment: