www.prep.ng: JAMB/UTME 2015 BIOLOGY QUESTIONS (TEXT)

Saturday, 23 February 2019

JAMB/UTME 2015 BIOLOGY QUESTIONS (TEXT)

JAMB/UTME 2015 BIOLOGY PAST QUESTIONS

1.   Which of the following has the most primitive respiratory system?
A. insect
B. fish
C. snail
D. mouse

2. One adaptation shown by hydrophytes in freshwater habitats is the
A. waxy cuticle on shoot surface
B. poor development of roots and xylem tissues
C. well-developed roots and supporting system
D. leaves reduced to spines

3. Which of the following use diffusion as the principal method of gaseous exchange?
A. grasshopper
B. rat spines
C. lizard
D. earthworm

4. The theory which supports the view that the large muscles developed by an athlete will be passed on to the offspring was proposed by __.
A. Mendel
B. Darwin
C. Lamark
D. Pasteur

5. The chromosomes of members of the kingdom Monera are within the __.
A. nucleoplasm
B. nucleus
C. nucleolus
D. cytoplasm

6. The mangrove swamp in Nigeria is restricted to the __.
A. Sahel savanna
B. Guinea savanna
C. Tropical rainforest
D. Sudan savanna

7.   The pancreas secretes enzymes for the digestion of __.
A. fats, proteins and carbohydrates
B. fats, vitamins and cellulose
C. fats, carbohydrates and vitamins
D. proteins, cellulose and minerals

8.   The causative agent of bird flu is a __.
A. protozoan
B. virus
C. bacterium
D. fungus

9.   A water medium is necessary for fertilization in __.
A. conifers
B. angiosperms
C. ferns
D. fungi

10. An example of a sex-linked trait is the __.
A. colour of the skin in humans
B. ability to roll the tongue
C. possession of facial hair in adult humans
D. ability to grow. long hair in females

11. In which of the following Nigerian states can montane vegetation be found?
A. Bauchi
B. Plateau
C. Taraba
D. Enugu

12. Which of the following is true of cloning?
A. it is welcomed as an ethically and normally sound science
B. it involves the asexual multiplication of the tissues of the original organism
C. the clone is similar to but not exactly like the original organism
D. only one cell of the original organism is needed to imitate the process

13. The process of shedding the exoskeleton of an arthropod is known as __.
A. ecdysis
B. in star formation
C. metamorphosis
D. osmosis

14. Which of the following is a major cause of constipation in humans?
A. lack of roughage
B. vitamin B
C. vitamin E
D. lack of salts

15. In mammals, the organ directly on top of the kidney is the __.
A. adrenal gland
B. prostate gland
C. pancreas
D. thyroid gland

16. An accurate identification of a rapist can be carried out by conducting a __.
A. RNA analysis
B. blood group test
C. behavioural traits test
D. DNA analysis

17. An example of a fish that aestivates is __.
A. croaker
B. lungfish
C. shark
D. catfish

18. The opening and closing of the stoma are regulated by __
A. respiration
B. osmosis
C. diffusion
D. transpiration

19. Which of the following is common to the mosquito, housefly, and blackfly?
A. they are parasites of man
B. their immature stages are aquatic
C. they undergo complete metamorphosis
D. their adults have two pairs of wings

20. The organs that will be most useful to giant African rats in finding their way in underground habitats are the
A. nostrils
B. eyes
C. vibrissae
D. tails

21. A crucible of 5gm weighed 10gm after filling with fresh soil. It is then heated in an oven at 1000C for 1 hour. After cooling in a desiccator, the weight was 8gm. The percentage of water in the soil is __.
A. 0.8
B. 0.2
C. 0.4
D. 0.6

22. The waste product of plants used in the conversion of hide to leather is __
A. alkaloid
B. resin
C. tannin
D. gun

23. The correct sequence of the movement of urea during formation is __.
A. glomerulus - Bowman's capsule - convoluted tubule - Henle's loop - collecting tubule
B. convoluted tubule - glomerulus - Henle's loop - Bowman's capsule - collecting tubule
C. glomerulus - Bowman's capsule- convoluted tubule - Henle's loop collecting tubule
D. convoluted tubule - Bowman's capsule - Henle's loop -glomerulus - collecting tubule

24. In lizards, the lowing of the gular fold is used to __.
A. defend their territory
B. attract mates
C. frighten enemies
D. catch insects

25. The photosynthetic pigments include __.
A. chloroplast and cytochromes
B. melanin and haemoglobin
C. chlorophyll and carotenoids
D. carotenoids and haemoglobin

26. The highest level of ecological organization is the __.
A.  ecosystem
B. niche
C. biosphere
D. population

27. An abiotic factor which affects the distribution and abundance of organisms in a terrestrial habitat is __.
A. pH
B. competition
C. temperature
D. light

28. The eye defect that rises because the cornea is not curved smoothly is __.
A. astigmatism
B. short-sightedness
C. long-sightedness
D. presbyopia

29. Which of the following is an example of parasitism?
A. a squirrel living in an abandoned nest of a bird
B. mistletoe growing on an orange tree
C. fungi growing on a dead tree branch
D. cattle egrets taking tasks from the body of cattle

30. The increasing order of the particle size in the following soil types is
A. cattle sand – clay-gravel
B. clay - silt sand – gravel
C. silt - clay - sand - gravel
D. clay - sand - silt – gravel

31. Which of the following factors can bring about competition population?
A. emigration
B. drought
C. mortality
D. dispersion

32. Stunted growth and poor root development are a result of a deficiency in __.
A. phosphorus
B. calcium
C. sulphur
D. iron

Use the diagram below to answer question 33 and 34.JAMB/UTME 2015 BIOLOGY PAST QUESTIONS

33. The cell organelle solely responsible for respiration is the __.
A. nucleus
B. nucleolus
C. endoplasmic reticulum
D. mitochondrion

34. The organelle responsible for heredity is __.
A. IV
B. I
C. II
D. III

Use the diagram below to answer questions 35 and 36.
JAMB/UTME 2015 BIOLOGY PAST QUESTIONS

35. The process illustrated is __.
A. gametogenesis
B. sexual reproduction in Rhizopus
C. sexual reproduction in Spirogyra
D. sporulation

36. The structure labelled I is the __.
A. zygospore
B. conidiophore
C. sporangium
D. hypha

Use the diagram below to answer questions 37 and 38.
JAMB/UTME 2015 BIOLOGY PAST QUESTIONS


37. The organelle responsible for sexual reproduction is __.
A. IV
B. I
C. II
D. III

38. The part labelled IV is responsible for __.
A. respiration
B. ingestion
C. locomotion
D. osmoregulation

Use the diagram below to answer questions 39 and 40.
JAMB/UTME 2015 BIOLOGY PAST QUESTIONS
39. The part labelled I is the __.
A. pulmonary artery
B. bicuspid valve
C. aorta
D. vena carva

40. Oxygenated blood is pumped to the entire body from the part labelled __.
A. IV
B. I
C. II
D. III

Use the diagram below to answer questions 41 and 42.
JAMB/UTME 2015 BIOLOGY PAST QUESTIONS
41. The experiment demonstrates
A. hydrotropism
B. phototropism
C. thigmotropism
D. hydrotropism

42. The part marked I will contain a high concentration of __.
A. ethylene
B. abscisic acid
C. auxin
D. ascorbic acid

Use the diagram below to answer questions 43 and 44
JAMB/UTME 2015 BIOLOGY PAST QUESTIONS

43. The breeding posture illustrated in the diagram is known as __.
A. reproductive swimming
B. amplexus
C. mating
D. courtship

44. The diagram shows that the organisms are __.
A. viviparous
B. hermaphrodite
C. ovoviviparous
D. oviparous

45. Insulin is produced by the endocrine organ labelled __.
A. I
B. IV
C. III
D. II

46. Which of the following will be true of dog II which lost its tail in an accident if it mates with dog III?
A. all its offspring will be born without tails
B. 3/4 of its offspring will be born without tails
C. none of its offspring will be born without a tail
D. 1/4 of its offspring will be born without tails.

47. If the dogs are offspring of a monohybrid cross and the gene G for grey head is dominant over as allele g, the individual whose genotype is likely to be gg is __
A. I
B. IV
C. III
D. II

Use the diagram below to answer questions 48 and 49.
JAMB/UTME 2015 BIOLOGY PAST QUESTIONS
48. The type of protective adaptation exhibited by the animal is __.
A. flash colouration
B. countershading colouration
C. warning colouration
D. disruptive colouration

49. The structure labelled I is __
A. tactile
B. radiosensitive
C. photosensitive
D. chemoreceptive

ANSWERS

1.   A

2.   B

3.   D

4.   C

5.   D

6.   C

7.   A

8.   B

9.   C

10.  C

11.  B

12. D

13. A

14. A

15. A

16. D

17.  B

18. C

19. C

20. C

21. C

22. C

23. A

24. C

25. C

26.  A

27. C

28. A

29. B

30. B

31. B

32. A

33.  D

34.  D

35. B

36. A

37. D

38. D

39. A

40. B

41. B

42. C

43. C

44. D

45. C

46. C

47.  C

48. C

49.  B







No comments:

Post a Comment