www.prep.ng: JAMB/UTME 2014 PHYSICS QUESTIONS (TEXT)

Friday, 22 February 2019

JAMB/UTME 2014 PHYSICS QUESTIONS (TEXT)

PAPER TYPE: F

 1. Which question paper type of physics is given to you ?
A. Type F
B. Type E
C. Type L
D. Type S

2. What is the least possible error encountered when taking measurement with a meter rule?
A. 1.0mm 
B. 0.5mm
C. 0.2mm
D. 0.1mm 

3. A quantity which requires magnitude and direction to be specified is ___.
A. distance
B. displacement
C. mass
D. temperature

4. I. Electrical potential
   II. Torque
   III. Kinetic Energy 
   IV. Momentum
   Which of the quantities listed are vectors?
    A.    II and IV
    B.    I and II
    C.   I and III
    D.   II and III

 5. Which type of motion do the wheels of a moving car undergo?
 A. Random and translational motion
 B. Rotational and oscillatory motion
 C. Translational and rotational motion 
 D. Vibratory and translational motion 

6. From the diagram above, the region of zero acceleration is ___.
A. MN 
B. NS 
C. SP
D. PQ

7.A car accelerates uniformly from rest at 3ms-2. its velocity after traveling a distance of 24m is ___.
A. 144ms-1 
B. 72ms-1
C. 36ms-1 
D. 12ms-1 

8. Calculate the escape velocity of a satellite launched from the earth's surface if the radius of the earth is 6.4x106m.
A. 4.2kms-1     
B. 4.0kms-1  
C. 11.3kms-1    
D. 25.3kms-1                     [g=10ms-2

9. An object of weight 80kg on earth is taken to a planet where acceleration due to gravity is one-third of its value on earth. The weight of the object on the planet is __.
A. 12N    
B. 27N  
C. 36N    
D. 48N   

10. One of the conditions necessary for an object to be in equilibrium when acted upon by a number of parallel forces is that the vector sum of the forces is __.
A. zero
B. negative
C. positive
D. average

11. What happens when three co-planar non-parallel forces are in equilibrium?
 A. They are represented in magnitude only 
 B. They are represented in direction only
 C. Their lines of action meet at a point
 D. Their lines of action are parallel

12. An object of mass 20kg is released from a height of 10m above the ground level. The kinetic energy of the object just before it hits the ground is __. 
A. 4000 J   
B. 2000 J   
C. 500 J    
D. 200 J              [g=10ms-2

13. The energy in the nucleus of atoms produce heat which can be used to generate __.
 A. mechanical energy   
 B. electrical energy
 C. potential energy   
 D. kinetic energy  

14. A machine whose efficiency is 75% is used to lift a load of 1000N. Calculate the effort put in to the machine if it has a Velocity ratio of 4.
A. 233.33 
B. 333.33 N
C. 334.33 N
D. 343.32 N

15A wheel and an axle is used to raise a load whose weight is 800N when an effort of 250N is applied. If the radii of the wheel and axle are 800mm and 200mm respectively, the efficiency of the machine is __.
A. 80%   
B.  85%
C. 87%
D. 90%

16. A force of 500N is applied to a steel wire of cross-sectional area 0.2m2, the tensile stress is __.
a. 1.0x102Nm-2 

b. 1.0x103Nm-2

c. 2.5x103Nm-2

d. 2.5x104Nm-2 

17. From the diagram above, the point that represent the elastic limit is __.

A. Q 

B. R 

C. S 

D. T

18.The small droplet of water that forms on the grass in early hours of the morning is __.

A. haul

B. mist

C. dew

D. fog

19. What is the equivalent of 20K in Celsius scale?

A. 293 °c

B. 68 °c  

C. 36 °c  

D. 20 °c   


20. A glass bottle of initial volume 2 x 104cmis heated from 20°c  to 50°c . If the linear expansively of glass is 9 x 10-6K-1, the volume of the bottle at 50°c  is __.

A. 20005.4cm

B. 20008.1cm3

C. 20013.5cm3

D. 20016.2cm3

21.The equation PaVbTc= constant reduces to Charles Law if __.

A. a=1, b=0 and c=-1 

B. a=0, b=1 and c=1

C. a=0, b=1 and c=-1

D. a=1, b=1 and c=0


22. The quantity of heat needed to raise the temperature of a body by 1K is the body's __.

a. internal energy 

b. specific heat capacity

c. latent heat of fusion

d. heat capacity


23.The melting point of a substance is equivalent to its __.

A. solidification temperature 
B. liquidification temperature

C. solidification pressure

d. vapor Pressure


24. The temperature at which the water vapor present in the air is just sufficient to saturate air is __.

A. ice point

B. saturation point

c. dew point

d. boiling point 


25. Heat transfer by convection in a liquid is due to the

A. increased vibration of the molecules of the liquid about their mean position 

B. variation of density of the liquid

C. expansion of the liquid as it is heated 

D. Latent heat of vaporization of the liquid 


26. The distance between two successive crests of a wave is 15cm and the velocity 300ms-1. Calculate the frequency.

A. 4.5x103Hz      

B. 2.0x103Hz      

C. 4.5x102Hz      

D. 2.0x102Hz
      

27. A boy receives the echo of his clap reflected by a nearby hill 0.8s later. How far is he from the hill?

A. 66m
B. 136m
C. 254m
D. 528m

[speed of sound in air = 340ms-1 
   
28. The diagram above show a stationery wave of wavelength 40 cm in a closed tube. The length l is the resonating air column is __.

A. 10cm 

B. 20cm 

C. 30cm

D. 40cm

29. An object is placed 10 m from a pinhole camera of length 25 cm. Calculate the linear magnification.

A. 2.5 × 10-2
B. 2.5 × 10-1
C. 2.5 × 101
D. 2.5 ×  102

      
30. The focal length of a concave mirror is 2.0cm. If an object is placed 8.0cm from it, the image is at __.

A. 2.0m

B. 2.3m

C. 2.5m

D. 2.7m


31. In a compound microscope, the objective and the eye piece focal lengths are __.

A. long

B. short

C. the same
D. at infinity


32. When a telescope is in normal use, the final image is at __.

A. the focus

B. the radius of curvature
C. the near point
D. infinity


33. When a negatively charged rod is brought near the cap of a charged gold leaf electroscope which has positive charges, the leaf __.

a. collapses     

b. collapses and diverges again     

c. diverges     

d. remains the same     


34. What charge is stored in a 0.1F capacitor when a 10V supply is connected across it?

A. 5C
B. 4C
C. 2C
D. 1C


35. Calculate the effective capacitance of the circuit above.
A. 1µ
B. 2µ
C. 3µ
D. 4µf


36. The maximum power transfer occurs in a cell when the external resistance is __.

A. the same as the internal resistance of the cell      

B. greater than the internal resistance of the cell
C. less than the internal resistance of the cell 

D. twice the internal resistance of the cell      


37. If a metal wire 4m long and cross-sectional area 0.8 mm2 has a resistance of 60Ω, find the resistivity of the wire.

A.  3.0x10-5  Ωm      

B.  1.2x10-6 Ωm       

C.  3.2x10-6 Ωm     

D.  5.3x10-7 Ωm     


38. A circuit has a resistance of 200Ω. The resistance of the circuit can be reduced to 120Ω when __.

a. an 80Ω resistor is connected to it in series      

b. a 150Ω resistor is connected to it in parallel     

c. a 240Ω resistor is connected to it in series     

d. a 300Ω resistor is connected to it in parallel     


39. PHCN measures its electrical energy in __.

A. KWh     

B. Wh     

C. J     

D. W  
   

40. What is the best method of demagnetizing a steel bar magnet?

A.  Heating it     

B. Rough handling it    

C. Solenoid method
D. Hammering
     

41. The magnitude of the angle of dip at the equator is __.

A. 0°

B. 90°

C. 180°

D. 360°


Use the diagram below to answer questions 42 and 43

42. The diagram above is that of __.
A. a step- up transformer 
B. a step - down transformer 
C. an auto transformer 
D. an oil transformer


43. The electromotive force in the secondary winding is __.
A. increasing 
B. reducing 
C. Stabilizing 
D. varying


44. What type of reaction is represented by the equation diagram?

A. fusion
B. Fission
C. Chain
D. Ionization



45. When an atom undergoes a beta decay, the atomic number of the nucleus

A. decreases by one
B. increases by one
C. becomes zero
D. remains unchanged


46. Calculate the mass of the copper deposited during electrolysis when a current of 4A passes through a copper salt for 2 hours. [ece of Copper z=3.3x10-7kgC-1]
A. 9.5 x 10-7kg
B. 9.5 x 10-3kg
C. 2.9 x 10-4kg
D. 2.9 x 105kg

     

47. Which gas produces a pink colored light in a discharge tube?
A. Argon
B. Air
C. Neon
D. Mercury


48. When decays to , it emits diagram
A. an alpha particle
B. one beta particle
C. one alpha and one beta particle 
D. two alpha and two beta particles


49. In a common emitter configuration, the output voltage is through the __.
A. base
B. collector
C. emitter
D. resistor



50. Which of the graph below shows the characteristic of an I-V transistor?


ANSWERS

1. A
2. A
3. B
4. D
5. C
6. B
7. D
8. C
9. B
10. A
11. C
12. B
13. A
14. B
15. A
16. C
17. B
18. C
19. A
20. D
21. C
22. D
23. A
24. C
25. C
26. B
27. B
28. C
29. A
30. D
31. B
32. D
33. A
34. D
35. A
36. B
37. B
38. D
39. A
40. C
41. A
42. A
43. A
44. A
45. B
46. B
47. B
48. B
49. A
50. B








No comments:

Post a Comment