Wednesday, 20 February 2019

JAMB/UTME 2014 LITERATURE-IN-ENGLISH QUESTIONS (TEXT)

JAMB/UTME 2014 LITERATURE-IN-ENGLISH QUESTIONS

1. Which Question Paper Type of Literature-in-English is given to you?
A. Type F
B. Type S
C. Type L
D. Type S

Questions 2 to 5 are based on Femi Osofisan's Women of Owu

2. In the play, the gods are portrayed as __.
A. helpless 
B. architects of man's destiny 
C. amorous 
D. saviours of mankind 

3. Orisaye describes Balogun Kusa as __.
A. a great warrior 
B. an enemy and a butcher 
C. a friend in need 
D. a good leader

4. Erelu is __
A. the oldest wife of the Oba Akinjobi
B. a courtier to the Alaafin of Oyo 
C. the most brilliant woman in Owu 
D. the first wife of the Oba

5. Balogun Kusa is killed by a __.
A. god 
B. herbalist 
C. lunatic 
D. soldier

Questions 6 to 10 are based on William Shakespeare's The Tempest.
6. In the play, Ariel is identified as __.
A. leader of the spirits 
B. Prospero's daughter 
C. Alonso's wife 
D assistant to Sycorax

7. Before the shipwreck that occurs at the beginning of the play, Prospero and his daughter have lived in the Island for __.
A. two decades 
B. twelve years 
C. forty days 
D. eighteen months.

8. Caliban's intention to rape Miranda is born out of the desire to __.
A. destroy the Island 
B. compete with Ferdinand 
C. populate the Island with Calibans 
D. marry her.

9. The character associated with savagery in the play is __.
A. Ariel 
B. Stephano 
C. Caliban 
D. Ferdinand 

10. Prospero is portrayed as a man who is __.
A. full of mistrust for everybody 
B. more interested in studying than in governance 
C. dependent on the spirits for his survival 
D. eager to conquer the world

Questions 11 to 13 are based on Asare Konadu's A Woman in Her Prime. 

11. The novel explores the theme of __.
A. exploitation of the African woman 
B. sex discrimination in Ghana 
C. women liberation in Nigeria 
D. child quest of an African woman

12. According to the novel, the worst calamity that can befall a woman is __.
A. inability to bear male 
B. inability to marry 
C. divorce children 
D. barrenness. 

13. In the novel, Asogo is a game in which __.
A. fathers narrate animal stories 
B. boys abuse girls with music 
C. girls sing songs of praise admonition 
D. mothers lure their babies to sleep 

Questions 14 to 16 are based on Chimamanda Adiechie’s Purple Hibiscus

14. In the novel, one of the changes introduced into St. Agnes’ church by Father is that __.
A. there must be fasting every month 
B. the Credo must be recited in lgbo 
C. the Kyrie must be rendered only in Latin 
D. everyone must take holy communion

15. Eugene Achike in the novel is portrayed as __.
A. a soft and gentle husband 
B. an uncompromising traditionalist 
C. a fanatical Catholic adherent 
D. a tough retired soldier. 

16. In the Achike family, the character who is central to the theme is __.
A. Kambili 
B. Mama 
C. Sisi 
D. Jaja

Questions 17 to 20 are based on Ernest Hemingway's The Old Man and the Sea. 

17. In the novel, the type of fish caught by Santiago after days of effort is 
A. shark 
B. iris 
C. marlin 
D. geisha

18. The novel demonstrates the __.
A. attempt to catch fish 
B. desire to understand life 
C. influence of the sea on man 
D. struggle of man against-defeat

19. In the novel, the attitude of the old man toward nature is quite __.
A. cautious and sceptical 
B. hostile and callous 
C. careless and indifferent 
D. warm and friendly. 

20. Santiago's second dream occurs __.
A. the night before his fishing expedition 
B. in his house 
C. at the end of the book 
D. when he sleeps on the boat for a few hours. 

Questions 21 to 30 are based on Selected Poems from Ker,D. et al (eds.) New Poetry from Africa; Soyinka, (ed.): Poems of Black Africa; Senanu K.E. and Vincent, T. (eds.): A Selection of African Poetry; Umukoro, M et a! (eds.): Exam Focus: Literature in English; Ernubetine, A.E. et al (eds.): Longman Examination Guides and Nwoga, D.1. (ed): West African Verse. 

21. The dominant image in Adeoti's Hard Lines is __.
A. auditory 
B. gustatory 
C. visual 
D. tactile. 

22. The tone of Umeh's Ambassadors of Poverty can be described as __.
A. metaphorical 
B. sarcastic 
C. admonitory 
D. panegyrical

23. Owonibi's Homeless, not Hopeless, the persona explains that street beggars __.
A. always worry about heaven 
B. rarely sleep and dream 
C. attend conferences in towns 
D. are concerned with their daily needs. 

24. Cheney-Coker's Myopia is a __.
A. dirge 
B. lament 
C. sonnet 
D. ballad

25. Jared Angira is an African poet from __.
A. Sierra-Leone 
B. Kenya 
C. South Africa 
D. Ghana

26. The dominant technique used in Serenade is __.
A. metaphor 
B. simile 
C. oxymoron
D. apostrophe

27. The sun in Donne's The Sun Rising is depicted through the use of __.
A. invocation 
B. ellipsis 
C. enjambment 
D. apostrophe

28. In Raleigh's The Soul's Errand, the soul is portrayed as a __.
A. friend of suffering masses 
B. fearless message-bearer 
C. restorer of lost glory 
D. messenger of hope and peace. 

29. The allusion in Hughes's The Negro Speaks of Rivers is mainly __.
A. biblical 
B. historical 
C. classical 
D. literary
30. Fletcher's Upon An Honest Man's Fortune encourages people to 
A. condemn soothsaying 
B. move in the direction of God 
C. accept soothsaying 
D. accept life as it is. 

Questions 31 to 40 are based on General Literary Principles 

31. An action in a play that stimulates the audience to pity a character is __.
A. pathos 
B. parody 
C. pyrrhic 
D. props

32. Purgation of emotion, pity and fear is __.
A. epilogue 
B. exposition 
C. catharsis 
D. catastrophe

33. A device in drama where a character speaks alone is __.
A. apostrophe 
B. dialogue 
C. soliloquy 
D. aside

34. A plot in a literary work is about __.
A. resolution of conflicts 
B. law of poetic justice 
C. character delineation 
D. causal arrangement of events

35. Tone and mood of a poem refer to __.
A. setting 
B. space 
C. locale 
D. atmosphere 

36. A funny incident within a serious situation is __.
A. tragicomedy 
B. tragic hero 
C. comedy 
D. comic relief

37. In literature, a flat character can be described as one who __.
A. dies abruptly 
B. achieves greatness 
C. is undeveloped 
D. undergoes changes

38. Dramatis personae in a play refers to __.
A. cast list 
B. protagonist and antagonist 
C. list of characters 
D. order of appearance

39. The speech made at the end of a dramatic performance is generally called __.
A. a dirge 
B. a monologue 
C. a prologue. 
D. an epilogue

40. Which of the following is central to narrative fiction? 
A. Objectivity 
B. Subjectivity 
C. Verisimilitude 
D. Dialogue 

Questions 41 to 50 are based on Literary Appreciation. 

41. He put himself in uniform, made one for his five- year-old son, and marched with the infant from dawn till noon every market day, on the main road singing `Kayiwawa beturi…
The persona in the excerpt above is portrayed as __.
A. energetic 
B. a policeman 
C. a soldier 
D. abnormal 

42. He is a faithful liar 
The above is an example of __.
A. epigram 
B. oxymoron 
C. euphemism 
D. antithesis

43. Fights by the book of arithmetic 
The figure of speech in the line above is 
A. hyperbole 
B. Euphemism 
C. Litotes 
D. Innuendo

44. And when you trudge on one horny pads Gullied like the soles of modern shoes Pads that even jiggers cannot conquer 
Horny pads in the lines above is a reference to a __.
A. policeman 
B. madman 
C. sole of a pauper 
D. sole of a soldier

45. 'Lift not the painted veil which those who live call life: though unreal shapes be picture there, And it but mimic all we would believe With colours idly spread-behind, lurk fear.' P.B Shelley: Sonnet 
The stanza above is an example of a __.
A. quatrain 
B. sonnet 
C. couplet 
D. sestet

Use the following excerpt to answer questions 46 to 48. 

`I wonder how long, you awful parasites, shall share with me this little bed, And awake me, from my sweet dreams be lost, sucking blood from my poor head...' By Mbure: To a Bed-Bug 
46. The lines are an example of a __.
A. limerick 
B. lampoon 
C. light verse
 D. light opera

47. The poet persona expresses dismay about __.
A. bat 
B. cockroaches 
C. grasshoppers 
D. light opera

48. The most dominant figure of speech in the excerpt is 
A. metaphor 
B. simile 
C. personification 
D. hyperbole

49. You 
Your head is like a drum that is beaten for spirits.
You 
Your ears are like the fans used for blowing fire. 
The lines above are a good example of __.
A. caricature 
B. ridicule 
C. satire 
D. lampoon

50. 'This thing you are doing is too heavy for you, he said. I went to school only a little but I have killed many many more years in this world than you have'. G. Okara: The voice
It can be inferred from the passage above that the __.
A. listener is wise
B. speaker is a porter
C. listener is more experienced
E. speaker is more experienced.

ANSWERS

1. D
2. B
3. B
4. A
5. C
6. A
7. D
8. D
9. C
10. A
11. A
12. D
13. D
14. B
15. C
16. A
17. C
18. D
19. A
20. D
21. C
22. C
23. D
24. B
25. A
26. D
27. D
28. B
29. A
30. D
31. A
32. C
33. C
34. D
35. D
36. D
37. C
38. C
39. D
40. D
41. D
42. B
43. D
44. C
45. A
46. A
47. B
48. C
49. D
50. D