www.prep.ng: JAMB/UTME 2014 GOVERNMENT QUESTIONS (TEXT)

Tuesday, 19 February 2019

JAMB/UTME 2014 GOVERNMENT QUESTIONS (TEXT)




1. Which Question Paper Type of Government is given to you?
A.   Type F
B.   Type E
C.   Type L
D.   D Type

2. The necessary attributes of a state are __.
A.   police, army, sovereignty and custom
B.   resources, population, sovereignty and government
C.   sovereignty, police, army and immigration
D.   definite territory, population, sovereignty and government

3. The process of taking part in political and public affairs can be termed political __. 
A.   socialization
B.   recognition
C.   culture
D.   participation

4. Membership of a society is __.
A.   constitutional
B.   conventional
C.   mandatory
D.   voluntary

5. In a democratic political system, the political sovereign is usually the __.
A.   legislature
B.   constitution
C.   political parties
D.   electorate

6. One basic feature of a monarchical form of government is that __.
A.   the ruler has a fixed tenure powers is absolute
B.   separation of powers is absolute
C.   members of the executive are elected
D.   succession is through heredity

7. One main advantage of bicameral legislature is that it __.
A.   is not easy to manipulate hills
B.   makes for quick deliberation during emergencies
C.   makes passage of bills easy
D.   is less cumbersome to pass bills

8. The court that has ultimate power to interprete the constitution is the __.
    A.   Court of Appeal
    B.   Supreme Court
    C.   Magistrate Court
    D.   High Court 

9. Unitary system of government is more suitable to a country __.
A.   with a relatively small area and a homogenous population
B.   that is sparsely populated
C.   that possesses a strong and modern army
D.   with a robust and dynamic economy

10. An example of a country ruled by a constitutional monarch is__.
A.   Libya
B.   Uganda
C.   Morocco
D.   Italy

11. The development of a classless society is the goal of __.
A.   marxism
B.   conservation
C.   feudalism
D.   liberalism

12. A flexible constitution is one which is __.
A.   written by the parliament
B.   easily amended
C.   popular with the legislators
D.   known to all the citizens

13. Which of the following is a feature of checks and balances?
A.   Code of conduct
B.   Judicial precedent
C.   Judicial immunity
D.   Judicial review

14. Laws made by military governments at the state level are called __.
A.   acts
B.   decrees
C.   bye-laws
D.   edicts  

15. Citizenship is acquired by an alien through __.
A.   naturalization
B.   registration
C.   birth
D.   conferment

16. The officer responsible for announcing the result of an election is known as __.
A.   electoral officer
B.   ballot officer
C.   presiding officer
D.   returning officer

17. The ultimate aim of political parties is to __.
A.   formulate and implement policies
B.   implement people-oriented programmes
C.   acquire and exercise power
D.   increase the political awareness of the electorate

18. The main objective of pressure groups is to __.
A.   serve as opposition to the government
B.   promote the interest of political parties
C.   influence legislation for the benefit of their members
D.   protect the interest of the country against foreigners

19. Which of the following is not a dimension of public opinion?
A.   Substance
B.   Polling
C.   Orientation
D.   Intensity

20. The body that is responsible for the appointment, discipline, promotion and dismissal of civil servants is the  __.
A.   Ministry of Labour and Productivity
B.   Ministry of Establishment
C.   Bureau for Public Service Reforms
D.   Civil Service Commission

21. In the pre-colonial Hausa political system, the Madawaki performed the-function of __.
A.   Minister of Works
B.   Minister of Education
C.   Minister of Defence
D.   Minister of Interior

22. In the Old Oyo Empire, the Ajele __.
A.   ensure the safety of all trade routes
B.   ensure good governance of the districts
C.   mobilized the army
D.   was the Head of the army

23. The General Strike of 1945 was caused primarily by the __.
A.   disparity in the criteria for employment
B.   harshness in trade laws as it concerns the Africans
C.   government's rejection of a demand for an increase of 50 percent in the cost of living allowance
D.   persistent implementation of discriminatory laws

24. Before 1945, the component units of Nigeria were __.
A.   regions
B.   districts
C.   provinces
D.   states

25. National agitation began in Nigeria with the __.
A.   formation of West African Youth League
B.   Lagos protest against water rate in 1908
C.   introduction of indirect rule
D.   annexation of Lagos in 1861

26. The emergence of nationalism was essentially the result of the ills of __.
A.   imperialism
B.   independence
C.   slavery
D.   colonialism

27. Which of the following nationalists was the founder of Nigeria's first political party?
A.   Herbert Macaulay
B.   Abubakar Tafawa Balewa
C.   Ahmadu Bello
D.   Nnamdi Azikiwe

28. The division of powers between the federal and regional governments into exclusive, concurrent and residual lists was done by the __.
A.   1979 Constitution
B.   1999 Constitution
C.   Independence Constitution
D.   Republican

29. The Nigerian Independence Constitution was modified by the __.
A.   1979 Constitution
B.   1963 Constitution
C.   1999 Constitution
D.   1989 Constitution

30. The President of Nigeria was indirectly elected through secret ballot for a period of five years by the senate in __.
A.   A.1979
B.   1983
C.   1960
D.   1963 
31. The main function of the Federal Character Commission in Nigeria is __.
A.   providing free social services to the citizens
B.   ensuring fair representation of all states in the public service
C.   reviewing unfair administrative decisions
D.   settling disputes among societies

32. The power of appointing the chairman of the Independent National Electoral Commission is vested in the __.
A.   Senate
B.   Judicial Council
C.   Council of State
D.   President

33. The NCNC and the NPC facilitated the creation of the __.
A.   Eastern Region 
B.   Mid-west Region
C.   Northern Region
D.   Western Region

34. One of the major problems of Nigerian federalism is __.
A.   pre-colonial administrative structure among the units of federation
B.   lack of revenue to cater for the demands of the federation
C.   inadequate manpower to fill vacancies
D.   imbalance in the structure and sizes of units of federation

35. Which of the following was done during the Gowon administration to reduce regional structural imbalance in the federation?
A.   Formation of political parties
B.   Appointment of ministers
C.    Creation of states
D.   Increase in revenue allocation

36. A problem of public corporations in Nigeria is __.
A.   wastage of resources
B.   choice of leadership
C.   public control
D.   emphasis on subsidies

37. One feature of public corporations that was weakened by privatization is __.
A.   government control 
B.   social control
C.   national integration
D.   social harmony

38. One of the main duties of the Local Government Service Commission is to __.
A.   handle requests for the creation of more local governments
B.   supervise and manage the personnel a local government
C.   conduct election into Local Council
D.   create an enabling working environment for council workers

39. The option A4 model was used in the conduct of the __.
A.   1999 elections
B.   2007 elections
C.   1983 elections 
D.   1993 elections

40. The review of Nigerian foreign policy under the Murtala-Obasanjo regime was done by __.
A.   Phillips Commission
B.   Udoji Committee
C.   Aboyade Committee
D.   Adedeji Committee

41. Which of the following is a guiding principle of Nigeria's foreign policy?
A.   Decolonisation of all African states 
B.   Total opposition to the Cold War
C.   Posting of only carrier diplomats as envoys
D.   lnterfernce in the affairs of African countries

42. The technical Aids Corps was established during the regime of __.
A.   A Muhammadu Buhari
B.   Olusegun Obasanjo
C.   Sani Abacha 
D.   Ibrahim Babangida

43. The granting of asylum to Charles Taylor by Nigeria was to __.
A.   control Liberia
B.   protect Nigerians in Liberia
C.   promote peace in Liberia
D.   defy he western powers

44. Nigeria is regarded as a frontline state because she __.
A.   sent troops for peacekeeping in Somalia
B.   sent policemen for peacekeeping in Namibia
C.   assisted the liberation struggle in Southern Africa
D.   assisted ECOMOG troops in Liberia.

45. The reason behind Nigeria's suspension from the Commonwealth in 1995 was __.
A.   socio-cultural 
B.   legal 
C.   political
D.   economic

46. Commonwealth nations are represented in other member nation by __.
A.   attaches
B.   charged affaires 
C.   ambassadors
D.   high commissioners

47. The UN succeeded the __.
A.   League of Nations
B.   Warsaw Pact
C.   NATO
D.   SEATO

48. The number of permanent members of the UN Security Council is __.
A.   seven
B.   eight
C.   five
D.   six

49. The Secretary General of the OAU holds office for a renewable period of __.
A.   five years
B.   six years
C.   three years
D.   four years

50. Former colonies of Britain belong to the association known as __.
A.   Commonwealth
B.   OECD
C.   NATO
D.   European Union.


ANSWERS

1.   C
2.   D
3.   D
4.   D
5.   D
6.   D
7.   A
8.   B
9.   A
10.D
11.A
12.B
13.A
14.D
15.A
16.D
17.C
18.C
19.A
20.D
21.C
22.A
23.D
24.A
25.A
26.D
27.A
28.A
29.B
30.C
31.B
32.D
33.B
34.D
35.C
36.A
37.A
38.B
39.D
40.D
41.A
42.D
43.C
44.C
45.C
46.A
47.A
48.C
49.A
50.A

No comments:

Post a Comment