www.prep.ng: JAMB/UTME 2014 BIOLOGY QUESTIONS (TEXT)

Saturday, 23 February 2019

JAMB/UTME 2014 BIOLOGY QUESTIONS (TEXT)

JAMB/UTME 2014 BIOLOGY QUESTIONS (TEXT)

PAPER TYPE: L

1. Which Question paper Type of Biology is given to you?
A. Type F
B. Type E
C. Type L
D. Type S

Use the diagram below to answer question 2 and 3.
JAMB/UTME 2014 BIOLOGY QUESTIONS (TEXT)

2. The part labelled II is the __.
A. nucleus
B. eyespot
C. basal granule
D. contractile vacuole

3.  The part responsible for photosynthesis is labelled __.
A. III
B. IV
C. I
D. II

4. The lowest level of organization in living organisms is __.
A. organ
B. cell
C. system
D. tissue

5. Which of the following is the most complex according to their cellular level of organization?
A. Heart
B. Hair
C. Euglena
D. Hydra

Use the diagram below to answer question 6 and 7
JAMB/UTME 2014 BIOLOGY QUESTIONS (TEXT)

6.   The organs for attachments to the lining of the host's intestine are labelled __.
A. II and III
B. III and IV
C. I and II
D. I and III

7. The young proglottid is represented by __.
A. III
B. IV
C. I
D. II

8. Which of the following organisms is multi-cellular?
A. Chlamydomonas
B. Spirogyra
C. Amoeba
D. Euglena

9.   In bryophytes, sex organs are produced in the __.
A. protonema
B. sporophyte
C. gametophyte
D. rhizoid

10. Seed plants are the most dominant vegetation on land because of __.
A. their motile gametes
B. their ability to photosynthesize
C. efficient seed dispersal
D. availability of water

11. Which of the following is an arboreal organism?
A. Elephant
B. Fish
C. Antelope
D. Bird

Use the diagram below to answer question 12 and 13.

JAMB/UTME 2014 BIOLOGY QUESTIONS (TEXT)

12. The part labelled I is the __.
A. xylem
B. phloem
C. root hairs
D. cortex

13. The diagram is the transverse section of a __.
A. monocotyledonous stem
B. dicotyledonous stem
C. monocotyledonous root
D. dicotyledonous root

14. prep.ng

The general formula above represents that of __
A. an omnivore
B. a detritus feeder
C. a carnivore
D. a herbivore

15. A circulatory system is very essential in mammals but not in smaller organisms like Amoeba because __.
A. amoeba lives in freshwater
B. diffusion is sufficient to transport materials in amoeba
C. amoeba lacks blood containing haemoglobin
D. amoeba exhibits anaerobic respiration

16. In vascular plants, the sieve tubes and companion cells are present in the __.
A. cambium
B. cortex
C. xylem
D. phloem

17. The stomata of leaves are similar in function to the __.
A. pharynx of humans
B. scales of fish
C. spiracle of insects
D. trachea of toads

18. The use of moist skin for respiration in amphibians is known as __.
A. cellular respiration
B. cutaneous respiration
C. buccal respiration
D. pulmonary respiration

19. Water in plants is removed as water vapour through the process of __.
A. diffusion
B. osmosis
C. evaporation
D. transpiration

20. An example of an organ of perennation in plants is __.
A. rhizome
B. seed
C. petal of a flower
D. calyx of flower

21. Alternation of generation is a feature shown in __
A. mosses
B. fungi
C. grasses
D. conifers

22. I. Growth is mainly apical
II. Growth is specific with a definite shape
III. Growth is throughout life.

Which of the above correctly describes the growth pattern in plants?
A.   I, II and III only
B.   II and III only
C.   I and II only
D.   I and III only

23. Coordination and regulation of body activities in mammals are achieved by the __.
A. nerves and muscle
B. nerves and hormones
C. nerves only
D. hormones only

24. The Cerebellum of the Brain controls __.
A. reflex action
B. muscular activity
C. emotional expressions
D. the Endocrine system

25. The part of the brain responsible for peristalsis is the __.
A. Olfactory Lobe
B. Medulla Oblongata
C. Hypothalamus
D. Thalamus

26. Which of the following instruments is used for measuring atmospheric pressure?
A. Hydrometer
B. Hygrometer
C. Thermometer
D. Barometer

27. The influence of soil on organisms in a habitat is referred to as __.
A. edaphic
B. physiographic
C. biotic
D. topographic

28. The genetic make-up of an organism is described as __.
A. allele
B. chromosome
C. phenotype
D. genotype

29. The major limiting factor of productivity in the aquatic habitat is __.
A. food
B. temperature
C. water
D. sunlight

30. Which of the following group of organisms feeds directly on green plants?
A. Primary Consumers
B. Secondary Consumers
C. Producers
D. Decomposers

31. A characteristic feature of tropical rainforest is that it ___.
A. Contains trees with narrow leaves
B. Contains large number of plant species
C. Contains fewer number of plant species
D. Has total annual rainfall of less than 50cm

32. The study of how and why population size change over time is __.
A. Population estimation
B. Population dynamics
C. Population ecology
D. Population Cycle

33. A severe and long dry season is a characteristic feature of __.
A. Sahel Savanna
B. Mangrove Swamps
C. Sudan Savanna
D. Guinea Savanna

34. Which of the following is a nitrogen-fixing blue-green algae of soil?
A. Rhizobium
B. Nitrosomonas
C. Clostridium
D. Anabaena


35. The soil with the highest water-retaining capacity is __.
A. Clayey Soil
B. Stoney soil
C. Sandy soil
D. Loamy Soil

36. The causative agent of Poliomyelitis is __.
A. Virus
B. Fungus
C. Protozoan
D. Bacterium

37. One of the ways of controlling noise pollution in urban areas is ___.
A.   by siting industries away from residential areas
B.   that fuel should be completely combusted by engines
C.   by planting trees on both sides of the road
D.   by wearing ear devices

38. A constituent of the exhaust fumes from electricity generating sets which causes serious pollution is ___.
A. Carbon (II) Oxide
B. Water Vapour
C. Ozone
D. Carbon (IV) Oxide

39. Which of the following is true of smallpox?
A. It is transmitted by bacteria
B. It can effectively be controlled with antibiotics
C. It can effectively be controlled by vaccination
D. It is a water-borne infection

40. A pollutant that is mostly associated with acid rain is __.
A. Nitrogen (IV) Oxide
B. Ozone
C. Fluorine

41. When the adults have reach a certain degree of weakness, the process of binary fission is replaced by conjugation in __.
A. Paramecium
B. Euglena
C. Amoeba
D. Plasmodium

42. Whorls, arches, loops and compounds are types of variation in ___.
A. Colour
B. Fingerprints
C. Hair Colour
D. Blood group

43. A couple has 10 children, all female. Which of the following best explains the situation?
A. The sex determination was by the man's X chromosome
B. The man's sperm count is low
C. The woman is not capable of producing male children
D. The sex determination was by the man's Y chromosome

44. A biological agent with antiviral property is __.
A. Interferon
B. enzyme
C. antibiotic
D. disinfectant

45. One of the advantages of outbreeding is __.
A. pests tolerance
B. disease resistance
C. fast growth
D. tall height

46. An individual with blood group AB can receive blood from those in blood group(s) __.
A. A, B, AB, O
B. A, AB and O only
C. AB only
D. A and B only

47. The streamlined shape of fishes is an adaptation for __.
A. Securing mates
B. easy movement
C. obtaining food
D. defence and attack

48. An example of a poikilothermic organism is a ___.
A. Lizard
B. Cockroach
C. rabbit
D. bird

49. All living organisms are constantly involved in a struggle for existence. This was proposed by __.
A. Morgan
B. Darwin
C. Lamarck
D. Wallace

50. Adaptive radiation is illustrated in __.
A. modified insect mouthparts
B. dentition in mammals
C. wings in birds and bats
D. appendages in insects


 ANSWERS

1.   C

2.   D

3.   A

4.   B

5.   B

6.   A

7.   B

8.   B

9.   C

10.  C

11. D

12. C

13. D

14. D

15. B

16. A

17. C

18. B

19. D

20. B

21. A

22. D

23. B

24. B

25. B

26. D

27. A

28. C

29. A

30. A

31. B

32. B

33. A

34. A

35. A

36. A

37. A

38. A

39.  C

40. A

41. A

42. B

43. A

44. B

45. B

46. A

47. B

48. A

49. B

50. C

No comments:

Post a Comment