www.prep.ng: JAMB/UTME 2013 PHYSICS QUESTIONS (TEXT)

Friday, 22 February 2019

JAMB/UTME 2013 PHYSICS QUESTIONS (TEXT)

JAMB/UTME 2013 PHYSICS QUESTIONS (TEXT)
Paper Type : D


1. Which Question Paper Type of Physics is given to you? 
A. Type D
B. Type I
C. Type B
D. Type U

2. When a brick is taken from the earth’s surface to the moon, its mass __.
A. remains constant 
B. reduces
C. increases
D. becomes zero

3. The resultant of two forces is 50N. If the forces are perpendicular to each other and one of them makes an angle of 30° with the resultant, find its magnitude. 
A. 100.0N 
B. 57.7N 
C. 43.3 N 
D. 25.0N

4. The pair pf physical quantities that are scalar only are __.
A. volume and area 
B. moment and momentum
C. length and displacement
D. impulse and time

5. A simple pendulum of length 0.4m has a period of 2s. What is the period a similar pendulum of length 0.8m at the same place? 
A. 8s 
B. 4s
C. 2√2 s 
D. √2 s

6. A train with an initial velocity of 20ms-1 is subjected to a uniform deceleration of 2ms-2
. The time required to bring the train to a complete halt is __.
A. 5 s
B. 10 s
C. 20 s
D. 40 s

7. Calculate the apparent weight loss of a man weighing 70kg in an elevator moving downwards with an acceleration of 1.5ms-2 
A. 686 N
B. 595 N
C. 581 N
D. 1105 N          
          
 [ g ≈10ms-2]

8. A piece of cork floats in a liquid. What fraction of its volume will be immersed in the liquid? 
A. 0.8
B. 0.5
C. 0.2
D. 0.1
[ Density of the cork = 0.25 x × 103kg-3, density of the liquid = 1.25 x × 103kg-3

9. An object is moving with a velocity of 5ms-1. At what height must a similar body be situated to have a potential energy equal in value with kinetic energy of the moving body? 
A. 25.0m 
B. 20.0m
C. 1.3m
D. 1.0m

10. If a pump is capable of lifting 5000kg of water through a vertical height of 60 m in 15 min, the power of the pump is __.
A. 2.5 ×105 Js-1
B. 2.5 × 104 Js-1
C. 3.3 × 103 Js-1

D. 3.3 × 102 Js-1

11. The coefficient of friction between two perfectly smooth surface is __.
A. infinity
B. one 
C. half
D. zero

12. What effort will a machine of efficiency 90% apply to lift a load of 180N if its effort arm is twice as long as its load arm? 
A. 80 N 
B. 90 N 
C. 100 N
D. 120 N

13. Calculate the work done when a force of 20N stretches a spring by 50mm. 
A. 0.5J 
B. 1.5J
C. 2.0J. 
D. 2.5J

14. At what depth below the sea-level would one experience a change of pressure equal to one atmosphere? 
A. 0.1 m
B. 1.0m
C. 10.0m
D. 100.0m
[Density of sea water = 1013 × 103kg-3    one atmosphere = 0.01 x 105
Nm-2 g=10ms-2]

15. What volume of alcohol will have same mass as 4.2m-3  of petrol? 
A. 0.8m3
B. 1.4m3  
C. 3.6m3 
D. 4.9m3
[Density of alcohol = 8.4 x 102kgm-3 , density of petrol = 7.2 x 103kgm-3  ]
16. Calculate the length which corresponds to a temperature of 20°C if the use ad steam points of an ungraduated thermometer are 400 mm apart. 
A. 20mm
B. 30mm
C. 60mm 
D. 80mm

17. A wire of length 100.0m at 30°C has linear expansivity of 2 x 10-5 K-1. Calculate the length of the wire at a temperature of -10°C. 
A. 100.08m 
B. 100.04m
C. 99.96m 
D. 99.92m

18. A gas at a pressure of 105Nm-2 expands from 0.6m-3 to 1.2m3   at constant temperature, the work done is __.
A. 7.0 x 106 J
B. 6.0 x 106 J
C. 6.0 x 105J
D. 6.0 x 104 J

19. Two liquids X and Y having the same mass are supplied with the same quantity of heat. If the temperature rise in X is twice that of Y, the ratio of specific heat capacity of V to that of Y is __.
A. 2:1
B. 1:2
C. 4:1
D. 1:4

20. Foods cook quicker in salt water than in pure water because of the effect of __. 
A. dissolved substances on the boiling point
B. atmospheric pressure on the boiling point 
C. food nutrients on the thermal energy
D. salts on the thermal conductivity of water

21. Steam from boiling water causes more damage on the skin that does boiling water because __.
A. water has a high specific heat
B. steam has latent heat of fusion
C. the steam is at higher temperature than the water
D. steam brings heat more easily by convection

22. What will happen to the boiling point of pure water when it is heated in a place 30m below sea level? 
A. It will be more than 100°C 
B. It will be less than 100°C 
C. It will still be at 100°C 
D. It will be fluctuating

23. The rise or fall of liquid in a narrow tube is because of the __.
A. viscosity of the liquid
B. surface tension of the liquid 
C. friction between the walls of the tube and the liquid 
D. osmotic pressure of the liquid

24. The mechanism of heat transfer from one point to another through the vibration of the molecules of the medium is __.
A. convection
B. conduction 
C. radiation 
D. diffusion

25. A wave travels through stretched strings is known as __.
A. electromagnetic wave
B. micro wave 
C. mechanical wave 
D. seismic wave

26. A transverse wave and a longitudinal wave travelling in the same direction in a medium differ essentially in their __.
A. frequency
B. amplitude
C. direction of vibration of the particles of the medium 
D. period of vibration of the particles of the medium

27. What is the velocity of sound at 100°C.i the velocity of sound at 0°C is 340ms^(-1)? 
A. 497ms-1
B. 440ms-1
C. 397ms-1
D. 240ms-1

28. If a sonometer has a fundamental frequency of 450Hz, what is the frequency of the fifth overtone? 
A. 2700Hz 
B. 456Hz 
C. 44Hz 
D. 75Hz

29. A man 1.5m tall is standing 3m in front of a pinhole camera whose distance between the hole and the screen is 0.1m. What is the height of the image of the man on the screen? 
A. 0.05m 
B. 0.15m
C. 0.30m
D. 1.00m

30. A ray of light passing through the centre of curvature of a concave mirror is reflected by the mirror at __.
A. 0°
B. 45°
C. 90°
D. 180°
JAMB/UTME 2013 PHYSICS QUESTIONS (TEXT)

31. From the diagram above, calculate the incident angle i
A. 41°
B. 49°
C. 55°
D. 61°

32. Total internal reflection will not occur when light travels from __.
A. water to air
B. water into glass
C. glass to air
D. glass into water
JAMB/UTME 2013 PHYSICS QUESTIONS (TEXT)

33. What does the diagram above represent? 
A. telescope in normal use
B. microscope in normal use
C. telescope in abnormal use
D. microscope in abnormal use

34. If the linear magnification of the objective and eyepiece convex lenses of a compound microscope are 4 and 7 respectively, calculate the angular magnification of the microscope. 
A. 2
B. 3
C. 11
D. 28

35. The angle of deviation of light of various colours passing through a triangular prism increases in the order __.
A. red → green → blue
B. green → violet → blue 
C. blue → red → green
D. blue → green → red

36. Calculate the force acting on an electron of charge 1.5 x 10-19 C placed in an electric field of intensity 105Vm-1 .
A. 1.5 x 10-11 
B. 1.5 x 10-12 N
C. 1.5 x 10-13 N 
D. 1.5 x 10-14 N

37. Capacitors are used in the induction coil to __.
A. control circuits
B. dissipate energy
C. prevent electric sparks
D. prevent distortion of electric fields

38. A cell of emf 1.5V is connected in series with a 1Ω resistor and a current of 0.3A flows through the resistor. Find the internal resistance of the cell. 
A. 4Ω
B. 3.0Ω
C. 1.5Ω
D. 1.00Ω

39. Which of the following obeys ohms law? 
A. electrolytes
B. metals
C. diode
D. glass

40. A house has ten 40W and five 100W bulbs. How much will it cost the owner of the house to keep them lit for 10 hours if the cost of a unit is ₦5? 
A. ₦90
B. ₦50
C. ₦45 
D. ₦40

41. An electric device is rated 2000V, 250V. Calculate the maximum current it can take. 
A. 9A
B. 8A
C. 7A 
D. 6A

42. When a charge moves through an electric circuit in the direction of an electric force, it ___.
A. gains both potential and kinetic energy
B. gains potential energy and kinetic energy 
C. loses potential energy and gains kinetic energy
D. loses both potential and kinetic energy

43. To convert a galvanometer to voltmeter, a __ .
A. high resistance is connected to it in series
B. high resistance is connected to it in parallel
C. low resistance is connected to it in series
D. low resistance is connected to it in parallel

44. Induced emfs are best explained using ___.
A. Ohm’s law
B. Faraday’s law 
C. Coulomb’s law
D. Lenz’s law

45. If a current of 2.5A flows through an electrolyte for 3 hours and 1.8g of a substance is deposited, what is the mass of the substance that will be deposited if a current of 4A flows through it for 4.8 hours? 
A. 2.4g 
B. 3.2g 
C. 4.6g 
D. 4.8g

46. Calculate the energy of the third level of an atom if the ground state energy is -24eV 
A. -9.20eV
B. -8.20eV
C. -2.75eV
D. -1.75eV

47. In photo-emission, the number of photo-electrons ejected per second depends on the ___. 
A. frequency of the beam
B. work function of the metal
C. threshold frequency of the metal
D. intensity of the beam

48. The particle nature of light is demonstrated by the __.
A. photoelectric effect
B. speed of light
C. colours of light 
D. diffraction of light

49. The energy of a photon having a wavelength of 10-10m is __.
A. 2.0 x 10-15 J 
B. 1.7 x 10-13  J 
C. 2.0 x 10-12  J 
D. 1.7 x 10-12  J                             
( h= 6.63 x 10-34Js c= 3.0 x 108 ms-1 )

50. The bond between silicon and germanium is ___ .
A. dative 
B. covalent 
C. trivalent
D. ionic

ANSWERS

1. A
2. A
3. C
4. A
5. C
6. B
7. D
8. C
9. C
10. C
11. D
12. C
13. A
14. C
15. C
16. D
17. D
18. D
19. A
20. A
21. C
22. A
23. B
24. B
25. C
26. C
27. B
28. A
29. A
30. A
31. A
32. B
33. A
34. D
35. A
36. D
37. C
38. A
39. B
40. C
41. B
42. A
43. A
44. D
45. C
46. C
47. C
48. D
49. A
50. C




No comments:

Post a Comment