www.prep.ng: JAMB/UTME 2013 LITERATURE-IN-ENGLISH QUESTIONS (TEXT)

Wednesday, 20 February 2019

JAMB/UTME 2013 LITERATURE-IN-ENGLISH QUESTIONS (TEXT)

JAMB LITERATURE 2013

PAPER TYPE: U

1. Which Question Paper Type of Literature-in-English is given to you?
A. Type B
B. Type I
C. Type B
D. Type U

Questions 2 to 5 are based on J.C. De Graft's Sons and Daughters. 

Use the excerpt below to answer questions 2 and 3.
James: Let me swear, woman. And I will swear by my father's coffin that if....

2. The lines depict James as a __.
A. traditionalist
B. Christian      
C. pagan
D. Muslim

3. The speaker is referring to __.
A. Fosuwa
B. Awere
C. Maanan
D. Hannah

4. Aaron'...All I need really is a place in an Art school, engineering can go hang itself.
The dominant figure of speech in the excerpt above is __.
A. metonymy
B. synecdoche
C. personification
D. metaphor 

5. From the play, the character of Aaron represents the _-.
A. painters 
B. art work
C. new generation
D. old generation 

6. 'Uncle, this is a Montague, our foe; A villain that is hither come in spite, To scorn at our solemnity this night.' 
The villain in the excerpt above is __.
A. attempting to steal 
B. attending a feast uninvited
C. engaging in a shouty match
D. holding a sword to commit murder

7. "What, drawn and talk of peace? I hate 
the word As I hate hell, all Montagues,
and thee Have at thee,coward!"

Based on William Shakespeare's Romeo and Juliet, the lines above reveal the speaker as a __.
A. violence seeker
B. peace maker 
C. real Montague 
D. trouble shooter

8. Romeo’s mood, at the beginning of the play can be described as __.
A. melancholic and sentimental
B. dreamy and hopeful
C. frustrated and pensive
D. gay and elated

9. "O'deadly sin! O rude unthankfulness!
Thy fault our law calls death, but the kind
Prince, taking thy part, hath rushed aside the law,
And turned that black word "death" to banishment."
The speaker in the passage above is __.
A. Lord Montague
B. Friar Lawrence
C. Apothecary 
D. Lord Capulet 

10. "....Put up thy sword
Or manage it to part these men with me."
The speech above was made when __.
A. Tybalt challenges Romeo to duel 
B. Prince Escalus arrives to make peace between the families
C. Romeo and Paris engaged themselves in a fight
D. Benvolio tries to separate the servants of the feuding families

Questions 11 to 13 are based on Ferdinand Oyono's the Old Man and the Medal

11. For his sacrifices to the church, Meka gets __.
A. appointed into the church elders' council 
B. the privilegde to choose a permanent place to sit
C. a place near an aged leper
D. a land to build a new house 

12. "Since I came to this country, I have never seen cocoa as well dried as yours."
The speaker above is __.
A. Nkolo 
B. the Commandant
C. the Catechist
D. Nua 

13. To the white men, the medal that is given symbolizes
A. harmonious relationship  
B. love
C. peace
D. friendship  

Questions 14 to 16 are based on Buchi Emecheta’s The Joy of Motherhood.

14. Nnu Ego is blamed for the misfortunes of her __.
A. parents
B. husband
C. siblings
D. children

15. According to the novel Nnaife becomes frustrated when _-.
A. Oshiaju secures a scholarship to study abroad
B. he is arrested and charged for attempted murder of his in-law
C. his wife gives birth to female twins
D. he is recruited into the army

16. Adaku remains faithful to Nnaife until she _-.
A. starts keeping unnecesary friends
B. is unable to give birth to a male child
C. is rebuked by the Ibuza society for abusing Nnu Ego
D. becomes rich and powerful

Questions 17 to 20 are  based on George Orwell’s Nineteen Eighty-four
17. The Ministry of Love is concerned with __.
A. peace and freedom
B. torture and pain
C. joy and peace
D. hatred and pain

18. The instruments of power and torture belong to __.
A. the government
B. the party
C. the thought police 
D. individuals 

19. The action in the novel is built around __.
A. Winston Smith
B. O'Brien
C. Julia  
D. Big Brother 

20. Winston Smith works in the Record Department of the Ministry of __.
A. love
B. truth
C. peace
D. plenty

Questions 21 and 30 are based on selected poems from Johnson, R. et al (eds.): New Poetry from Africa; Soyinka, W. (ed.): Poems of Black Africa; Senanu, K.E. and Vincent, T. (eds): A Selection of African Poetry; Umukoro M. et al: Exam Focus: Literature in English; Eruvbetine, A.E. et al (eds.): Longman Examination Guides: Poetry for Senior Secondary Schools NWOGA, D.I. (ed.) West African Verse

21. The dominant poetic technique employed in Adeoti's Naked Soles is __.
A. zeugma
B. oxymoron
C. hyperbole 
D. onomatopoeia 

22. Rubadiri's An African Thunderstorm can be described as __.
A. didactic  
B. dramatic
C. traditional
D. satirical 

23. 'Since it was you who in all these thin seasons." The device employed in the line above from Kunene's The Heritage of Liberation, is an example of __.
A. apostrophe 
B. allusion
C. anecdote
D. aside  

24. "Let me ask for what reason or rhyme 
women refuse to marry?
Woman cannot exist except by man,
what is there in that to vex some of them so?
The lines above from Give Me The Minstrel's Seat is an example of __.
A. pathetic fallacy
B. chiasmus
C. ironical statement
D. rhetorical question 

25. ‘Time winged chariot’
The line above from Marvell's To His Coy Mistress depicts __.
A. how fast time flies
B. the usefulness of time
C. the measurement of time 
D. how fast events unfold

26. Lawrence's Bat opens with the description of the __.
A. scene
B. creatures
C. bats 
D. scenery 

27. The theme of Eliot's The Journey of Magi is __.
A. quest for salvation
B. escape from persecution
C. nature 
D. journey 

28. Acquah's In The Navel of the Soul describes the __.
A. lack of experienced midwives in the society
B. excesses of the new generation churches and politicians
C. complications of motherhood and child bearing
D. conflict between the church and tradition

29. "Listen...they will tell you...
to beat drums is mere children's play,
the adult's is to start echoes...
The lines above from Launkos' End of the War, enhance the -----
A. rhyme of the poem
B. rhythm of the poem
C. language of the poem
D. use of imagery 

30. The language OF Cope’s Sonnet VII past event in a literary work is __.
A. complicated
B. simple
C. poetic complicated
D. difficult 

Question 31 to 40 are based on General literacy Principles.

31. A device used by a writer to recall past event in a literary work is __.
A. interlude
B. anti-climax
C. flashback 
D. foreshadowing 

32. A paragraph in prose is equivalent to a __.
A. trope in poetry  
B. verse in poetry
C. stanza in poetry
D. meter in poetry 

33. A fable is a brief narrative illustrating wisdom and __.
A. urgency
B. origin
C. custom 
D. truth 

34. A device used in poetry to achieve emphasis or stress a point is known as __.
A. rhyme 
B. assonance 
C. repetition 
D. alliteration

35. A literary work that ridicules the shortcomings of people or ideas is __.
A. a masque 
B. a satire
C. an irony
D. a fable 

36. The figure of speech in which the writer means the exact opposite of what he intends to say is __.
A. satire 
B. irony
C. paradox
D. metaphor 

37. Action without speech in a play is __.
A. soliloquy 
B. aside
C. epilogue
D. mime 

38. A literary work that teaches moral is said to be __.
A. impressive 
B. didactic
C. instructive
D. corrective 

39. A mistake committed by the hero which leads to his downfall is known as __.
A. comic relief 
B. terse
C. climax
D. tragic flaw 

40. The speech made by a character to himself on stage is __.
A. monologue 
B. epilogue
C. aside
D. soliloquy 

Question is based on Literary Appreciation.

41. "Women as a clam, on the sea's crescent
I saw your jealous eye quench the sea's 
Fluorescence, dance on the pulse
incessant. Wole Soyinka: Night
The lines above suggest that women are __.
A. magicians
B. covetous
C. dogmatic 
D. seers 

Use the quotation below to answer question 42 and 43.
"Busy old fool
Unruly sun
Why dost thou thus
Through windows
And through curtains
Call on us?"
J. Donne: The Sun Rising
42. The excerpts above suggests __.
A. praise of nature 
B. invitation to the sun
C. welcoming the sun
D. indictment of the sun 

43. The figure of speech involved in the lines above is __.
A. simile 
B. personification
C. epigram
D. pun 

Use the quotation below to answer questions 44 and 45.

Will no one tell me what she sings
perhaps the plaintive numbers flow
for old, unhappy, far off things
And battles long ago.
Or is it some more humble lay,
Familiar matter of today?
44. The lines above show that the persona __.
A. does not understand the girl's language
B. is so much in love with the girl
C. so hates the words of the girl
D. understands the girl's songs 

45. The line end in a literary device known as __.
A. transferred epithet 
B. rhetorical question
C. Irony
D. conceit 

46. Oh incomprehensible God!
Shall my pilot be
My inborn stars to that
Final call to thee...

The literary device used in the first line is __.
A. passion
B. apostrophe
C. burlesque 
D. rhetoric 

47. "Busy old fool, unruly sun,
Why dost thou thus."
J. Donne:The Sun Rising
From the lines above, the poet sees the sun as __.
A. a necessary evil
B. a light provider
C. illumination after darkness
D. an unnecessary evil 

Use the quotation below to answer questions 48 and 49.

The body perishes, the heart stays young.
The platter wears away with serving food.
No log retains its bark when old,
No lover peaceful while the rival weeps.
48. The theme of the poem above is __.
A. permanence of love  
B. decaying nature of wood
C. non-peaceful nature of love
D. diminishing nature of love

49. “No lover peaceful while the rival weeps" means that __.
A. there is true and permanent love
B. the two lovers weep together
C. the pain of one lover is felt by the other 
D. there is no permanent love

50. "Will college make you a better Olokun priest?
Will it make you serve our ancestors better?
Look at me. An able-bodied, strong-hearted priest of Olokun. Did I go to college?"
Grace Osifo: Dizzy Angel
The literary device used in the passage above is __.
A. simile 
B. parallelism
C. onomatopoeia
D. metaphor 

ANSWERS
1. D
2. A
3. B
4. C
5. C
6. B
7. D
8. C
9. A
10. D
11. A
12. B
13. D
14. D
15. C
16. A
17. A
18. A
19. A
20. A
21. D
22. C
23. A
24. D
25. A
26. A
27. A
28. B
29. D
30. A
31. C
32. C
33. D
34. C
35. B
36. B
37. D
38. B
39. D
40. A
41. B
42. D
43. B
44. B
45. B
46. B
47. A
48. A
49. C
50. D

No comments:

Post a Comment