www.prep.ng: JAMB/UTME 2013 GOVERNMENT PAST QUESTIONS (TEXT)

Tuesday, 19 February 2019

JAMB/UTME 2013 GOVERNMENT PAST QUESTIONS (TEXT)

JAMB/UTME 2013 GOVERNMENT PAST QUESTIONS

PAPER TYPE: I

1. Which Question Paper Type of Government is given to you?
A. Type D
B. Type I
C. Type B
D. Type U

2. Power that is delegated is exercised __.
A. By devolution
B. Directly
C. By coercion
D. Indirect

3. De Jure sovereign is acquired through __.
A. Law
B. Grant
C. Treaty
D. Force

4. A group of people who live together under a common law within a definite territory is a __.
A. Community
B. Nation - State
C. Nation
D. State
5. Political socialization is associated with __.
A. Military take-over of civilian government
B. The transmission of political values
C. Political transition
D. Free choice of party programmes

6. According to Aristotle, a form of government in which the few rule for the benefit of all is __.
A. Diarchy
B. Aristocracy
C. Autocracy
D. polyarch

7. Rule by the old people is known as __.
A. Monarchy
B. Gerontocracy
C. Feudalism
D. Theocracy

8. As an executive, the commissioner is charged with the responsibility of __.
A. Implementing laws
B. Writing laws
C. Giving loans
D. Making laws

 9. Rules adjudication is a primary function of the __.
A. Judiciary
B. Executive
C. Government
D. Legislature

10. The judiciary controls the executive in federal state through __.
A. Delegated legislation
B. Judicial overview
C. Judicial review
D. Motions

11. One major advantage of the unitary system is that it tends of make government __.
A. Free of controversy
B. Distant from the people
C. Popular among the masses
D. Strong and stable

12. The presidential system differs from the parliamentary system of government in that __
A. The principle of collective responsibility applies
B. Executive and legislative powers are fused
C. Powers of the three arms of government are merged
D. The tenure of office of the president is limited

13. Which of the following advocates equitable distribution of wealth?
A. Capitalism
B. Aristocracy
C. Socialism
D. Plutocracy

14. A constitution that is difficult to amend is __.
A. Rigid
B. Written
C. Unwritten
D. Flexible

15. Which of the following constitutions is more suitable for centralization of political power?
A. Unwritten constitution
B. Rigid constitution
C. Written constitution
D. Flexible constitution

16. The act of transferring autonomous powers to subordinate agencies is __.
A. Concentration
B. Deconcentration
C. Delegation
D. Devolution

17. Which of the following types of citizenship cannot be withdrawn?
A. Citizenship by conquest
B. Citizenship by birth
C. Honorary citizenship
D. Citizenship by naturalization

18. The right of citizens to vote is __.
A. Universal suffrage
B. Nationality suffrage
C. Electoral suffrage
D. Adult suffrage

19. A political party is different from a pressure group in its __.
A. Objective
B. Organization
C. Strategy
D. Source of finance

20. One of the functions of pressure groups is to __.
A. Nominate the president
B. Prepare the budget
C. Articulate the opinion of their members
D. Contest elections to serve the people

21. Public opinion refers to the __.
A. Aggregate views of groups on particular government activities
B. views held by the president of a country
C. views of the chief justice of a country
D. Aggregate of attitudes held by members of the national assembly

22. The class that oversees the implementation of government decisions and policies is the __.
A. Executive
B. Clerical
C. Technical
D. Administrative

23. The performance of ritual rites in the Yoruba empire is the responsibility of the __.
A. Aare-Onakakanfo
B. Oba
C. Ogboni
D. Oyo-mesi

24. Under the emirate system, the commander of the army is the __.
A. Hakimi
B. Sarkin fada
C. Madawaki
D. Alkali

25. The indirect rule system of administration was more successful in the Northern Nigeria because __.
A. Of the existence of an organized structure in the area
B. the Europeans ensures that the farmlands
C. The natives show little or no resistance
D. The people were mainly interested in being governed indirectly

26. The earliest nationalist activities in Nigeria were spearheaded by __.
A. Trade unions
B. Traditional rulers
C. Political parties
D. Educated elite
27. The first notable nationalist movement in west Africa was the __.
A. West African student union
B. Nigeria youth movement
C. Aborigines rights protection society
D. National congress of British West Africa

28. In Nigeria’s first republic, the prime minister was both the __.
A. Head of state and commander-in-chief of the armed forces
B. Commander-in-chief of the armed forces and party leader
C. Head of state and party leader
D. Head of government and a lawmaker

29. Under the 1979 Constitution, statutory allocation of revenue to local government councils is the responsibility of the __.
A. House of Assembly
B. National Economic Council
C. Federal Legislature
D. Council of State

30. Under Nigeria's Second Republic, the Senate was under the leadership of __.
A. J.S. Tarka
B. Joseph Wayas
C. Godwin Ume-Ezeoke
D. John Wash Pam

31. The Revenue Mobilization, Allocation and Fiscal Commission is statutorily empowered to determine the remuneration of __.
A. Only elected representatives
B. Political office holders
C. Employees of public corporations
D. All civil servants

32. The primary function of the Code of Conduct Bureau is to __.
A. Ensure minimum standard of morality
B. Retain custody of declarations
C. Receive declaration of assets
D. Ensure due process by public officers

33. The party system practiced in Nigeria's Third Republic was __.
A. Two-party
B. Zero-party
C. One-party
D. Multi-party

34. Nigeria adopted the federal system of government because of __.
A. Uneven development
B. The availability of limited resources
C. The adoption of a stat religion
D. The fear of domination of minorities

35. The highest policy the making body under the Gowon Regime was
A. Armed Forces Ruling Council
B. Provisional Ruling Council
C. Supreme Military Council
D. Federal Executive Council

36. Nigeria became a federation of thirty-six state during the era of __.
A. Abdulsalami Abubakar
B. Yakubu Gowon
C. Ibrahim Babangida
D. Sani Abacha

37. Which of the following headed the committee that recommended the suitability of Abuja as a new federal city?
A. Justice Baba Ardo
B. Justice Atanda Fatai Williams
C. Justice Udo Udoma
D. Justice Akinola Aguda

38. A public corporation is managed by __.
A. A minister
B. A general manager
C. The board of governors
D. The board of directors

39. A major source of revenue in the post - 1976 local government in Nigeria is __.
A. Internally generated revenue
B. the federation account
C. Grants and loans
D. The joint state-local government account

40. The provisional Ruling Council was the highest ruling body during the regime of __.
A. Muhammadu Buhari
B. Ibrahim Babangida
C. Murtala Muhammed
D. Sani Abacha

41. Nigeria's non-alignment policy in the sixties lacked real substance because of her
A. Afrocentric policy
B. Poor economic potential
C. Partnership with Asian countries
D. Close ties with Britain

42. Under the Technical Aid Corps, Nigerian experts are deployed to __.
A. African, the pacific and the Caribbean
B. Europe, South America and Asia
C. The pacific, the Caribbean and Europe
D. Asia, Africa and the pacific

43. The centre-piece of Nigeria's foreign policy covers only __.
A. Europe
B. Africa
C. Latin America
D. Asia

44. Which of the following countries pioneered the establishment of ECOWAS alongside Nigeria?
A. Ghana
B. Togo
C. Algeria
D. Cameroun

45. Nigeria's role in the African Union was most prominent during the regime of
A. President Olusegun Obasanjo
B. President Shehu Shagari
C. President Umaru Yar'adua
D. President Ibrahim Babangida

46. A representative of a Commonwealth country in another member state is known as __.
A. Consul-General
B. Ambassador
C. Attache
D. High Commissioner

47. The organ of UN that promotes voluntary co-operation among member states in diverse areas is the __.
A. International Court of Justice
B. General Assembly
C. Economic and Social Council
D. Security Council

48. The main representative body of the United Nations is the __.
A. Security Council
B. General Assembly
C. Trusteeship Council
D. Secretariat

49. The AU differs from the OAU in having __.
A. Effective tools for decision enforcement
B. No permanent headquarters
C. A minimum of divergent viewpoints
D. No assembly of Heads of State

50. OPEC has strong influence with the __.
A. EU
B. ADB
C. AU
D. IMF

ANSWERS

1. B
2. A
3. A
4. D
5. B
6. B
7. B
8. A
9. A
10. C
11. D
12. B
13. C
14. A
15. B
16. C
17. B
18. A
19. A
20. C
21. A
22. A
23. C
24. C
25. A
26. D
27. D
28. D
29. A
30. B
31. D
32. D
33. D
34. D
35. C
36. C
37. D
38. D
39. B
40. A
41. D
42. D
43. B
44. B
45. A
46. D
47. C
48. B
49. A
50. D

No comments:

Post a Comment