www.prep.ng: JAMB/UTME 2012 LITERATURE-IN-ENGLISH QUESTIONS (TEXT)

Wednesday, 20 February 2019

JAMB/UTME 2012 LITERATURE-IN-ENGLISH QUESTIONS (TEXT)

JAMB/UTME 2012 LITERATURE-IN-ENGLISH QUESTIONS

PAPER TYPE:PURPLE
1. Which Question Paper Type of Literature-in-English as indicated above is given to you?
A. Type Green
B. Type Purple
C. Type Red
D. Type Yellow

Question 2 to 5 are based on J.C. De Graft's Sons and Daughters.

2. Who is the paternal aunt to Aaron and Maanan?
A. Mrs Bonu
B. Hannah
C. Fosuwa
D. Adwao

3. From the play, George is a __.
A. laboratory assistant
B. pharmacist
C. nurse
D. medical doctor

Use the quotation below to answer questions 4 and 5. ‘If you touch me, I shall smash your face with this bottle.’

4. "If you touch me, I shall smash your face with this bottle"
The statement is made by __.
A. Manaan to lawyer B
B. Manaan to Mrs Bonu
C. James to Awere
D. Awere to Aaron

5. The issue at stake is that __.
A. Maanan is trying to compromise
B. Lawyer B is trying to kiss Maanan
C. James sees Awere as a bad influence
D. Mrs Bonu is taunting Maanan for loving her husband

Questions 6 to 10 are based on William Shakespeare’s Romeo and Juliet 

6. "From forth the fatal loins of these two foes
A pair of star-crossed lovers take their life..."
The lines above suggest that the tragedy in the play __.
A. could have been averted
B. is predestined
C. is brought on enmity
D. brought misfortune on the lovers

7. O she doth teach the torches to burn bright! It seems she hangs upon the cheek of night
A rich jewel in an Ethiop's ear."
From the lines above, Juliet's beauty is presented __.
A. in contrast to the dark night
B. as a source of envy to all
C. in terms of riches
D. as being outstanding

8. "The all-seeing sun, Ne'er saw match since first the world begun."
The lines above were spoken by __.
A. Count Paris in praise of Juliet
B. Romeo in praise of Juliet
C. Romeo in praise of Roseline
D. Lady Capulet in praise of Roseline

9. The major role of Mercutio in the play is to __.
A. serve as a contrast to Romeo
B. aid and abet Romeo's passion
C. annoy Tybalt
D. accompany Romeo to Friar Lawrence

10. The play shares the feature of classical tragedy through the use of __.
A. violence on stage
B. chorus
C. comic relief
D. flashback

Questions 11 to 13 are based on Ferdinand Oyono’s The Old Man and the Medal.
11. "Meka, kneeling down in his usual fashion with his behind up in the air. Kelara knelt down beside him. Amalia and her husband knelt down as well."
The actions of Meka, Kelara, Amalia and her husband signify __
A. parade
B. dance
C. prayer
D. celebration

12. "He had knocked his toes against so many things that he had no toenails anymore and the yaws he had suffered from his youth had twisted his toes up so that they pointed to the sky"
The description above is in reference to the foot of __.
A. Kelara
B. Meka
C. Egamba
D. Mvondo

13. "They said their prayers in a monotonous sing-song, kneeling on their bamboo bed like camels waiting to be loaded."
The dominant figure of speech in the excerpt above is __.
A. rhetorical question
B. simile
C. metaphor
D. mixed metaphor

Questions 14 to 16 are based on Buchi Emecheta’s The joy of Motherhood.

14. As a symbol of material success and fulfilment, Ibuzza community places a lot of importance on __.
A. childbirth
B. wealth
C. male child
D. female child

15. Ona on her dying bed appeals to Agbadi to __.
A. give her a befitting burial
B. take good care of her children
C. take another wife
D. allow Nnu Ego marry a man of her choice

16. The little money Nnaife makes after returning from Fernando PO is used for __.
A. expanding Nnu Ego's business
B. taking care of his family
C. sending his children to school
D. getting more wives

Questions 14 to 16 are based on George Orwell’s Nineteen Eighty-Four.

17. The novel is mainly classified as a __.
A. metaphor
B. hyperbole
C. satire
D. fiction

18. Winston writes that the hope of the country lies on the __.
A. ministry of the truth
B. proles
C. party
D. children

19. In the novel, two minutes hate is a programme designed for __.
A. parents
B. thought police
C. the community
D. children

20. To drop his philosophy of life and imbibe the tenets of the party, Winston is subjected to all forms of torture and inhuman treatment by __.
A. O'Brien
B. thought police
C. Big Brother
D. Goldstein

Questions 21 to 30 are based on selected poems from Johnson, R, et al (eds.): New Poetry from Africa; Soyinka, W. (ED.): Poems of Black Africa; Senanu, K.E. and Vincent, T. (eds.): A Selection of African Poetry: U. Maduka, C.T et al: Exam Focus: Longman Examination Guides; Nwoga, D.I. (ed.): West African Verse and Adeoti G: Naked Soles.
21. The movement in Adeoti's Naked Soles is characterized by __.
A. hope and agreement
B. freedom and self-determination
C. pricks and tears
D. disappointed and disarray

22. One of the dominant themes if Rubadin's An African Thunderstorm is the __.
A. relationship between man and woman
B. activities of man during rainy seasons
C. effect of rain on women and children
D. problem of climate change

23. In Kunene's A Heritage of Liberation, the weapons are to be preserved for the generation yet unborn by the __.
A. gods
B. elders
C. people
D. government

24. Give Me The Minstrel's Seat ends on a clarion call for __.
A. freedom
B. peace
C. rectitude
D. commitment

25. "...the youthful hue/sits on thy skin like a morning dew..."
The excerpt above from Marvell's To His Coy Mistress is an example of __.
A. simile
B. anaphora
C. paradox
D. onomatopia

26. In Lawrence's Bat, the poet compares bats with __.
A. sparrows
B. swans
C. swallows
D. crows

27. Elliot's The Journey of the Magi could be said to examine the issues of __.
A. three trees on the low sky
B. empty wine-skins
C. spiritual rebirth
D. holy pilgrimage

28. "We would be believing we dreamt it"
The figure of speech in the line above from Acquah's In the Navel of the Soul is __.
A. apostrophe
B. assonance
C. antithesis
D. alliteration

29. The casualties in Launko's End of the War are __.
A. women
B. children
C. men
D. soldiers

30. The theme of Cope's Sonnet VII is __.
A. art of poetry
B. adventure
C. contempt for literature
D. isolation

Questions 31 to 40 are based on general Literary Principles.
31. A literary work in which the characters and events are used as symbols is known as __.
A. characterization
B. allegory
C. metaphor
D. parallelism

32. Characterization in a novel refers to the __.
A. writer's opinion of the characters
B. way the characters are revealed to the reader
C. characters and the way they behave
D. reader's opinion of the characters

33. In literary work, verbal irony refers to a __.
A. device in which the speaker means the opposite of what he says
B. situation in which a character speaks or acts against the trend of events
C. difficult situation which defies a logical or rational resolution
D. device in which the actor on stage means exactly what he says

34. In the theater, words spoken by a character that are meant to be heard by the audience but not by the other characters on stage is called __.
A. aside
B. soliloquy
C. acoustic
D. tone

35. Drama is the representation of a complete series of actions by means of __.
A. movement and gesture for the screen and audience
B. speech, movement and gesture for the stage only
C. speech, movement and gesture for the stage, screen and radio
D. speech, gesture and movement for the screen and radio

36. A poet's use of regular rhythm is known as __.
A. allegory
B. assonance
C. metre
D. onomatopoeia

37. A literary genre which directly imitates human action is __.
A. drama
B. comedy
C. prose
D. poetry

38. A fable is a story in which __.
A. allegations are made about characters
B. animals or things are used as characters
C. there is an important setting
D. the story is told in poetic form

39. The juxtaposition of two contrasting ideas in a line of poetry is __.
A. euphemism
B. synedoche
C. catharsis
D. oxymoron

40. The main aim of caricature is to __.
A. describe
B. expose
C. emphasize
D. ridicule

Questions 41 to 50 are based on Literary Appreciation

41. O! Ceremony, show me but thy worth What is thy soul of adoration
The figure of speech in the lines above is __.
A. antithesis
B. invocation
C. personification
D. apostrophe

42. "What eyes will watch our large mouths, Shaped by the laughter of big children
What eyes will watch our large mouths?"  Birage Diop:Vanity
The tone of the lines above is one of __.
A. sarcasm
B. sacrilege
C. chiasmus
D. eulogy

43. The old man slept in his favourite chair 
The wind ran its fingers through his hair
He looked like a tree gone dry of sap 
And his hands were dry upon his lap
The rhyme a scheme of the poem above is __.
A. bbaa
B. aabb
C. abab
D. baba

44. Unequal laws unto a savage race, That board, and sleep, and feed....
The lines above show that the speaker __.
A. detects discrimination
B. is desirous of adventure
C. hates his old wife
D. knows much of his city men

45. ....How can I look at Oyo and say I hate long shiny cars? How can I come to the children and despise international schools? And Koomson comes, and the family sees Jesus Christ in him....
The feeling conveyed by the speaker above is one of __.
A. anger
B. alienation
C. hope
D. despair

46. "Hide me now, when night children haunt the earth" Wole Soyinka:Night
Night children in the stanza above reflects the consciousness of __.
A. birds
B. armed robbers
C. animals
D. spirit beings

47. "Serrated shadows, through dark leaves, Til, bathed in warm suffusion of your dapped cells Sensation pained me, faceless, silent as night thieves."
Wole Soyinka: Night
The dominant mood in the lines above is one of __.
A. apprehension
B. defiance
C. joy
D. indifference

48. "The drums overwhelmed the guns..." J.P Clark: Casualties
The poet in the excerpt above uses __.
A. litotes
B. symbolism
C. onomatopoeia
D. alliteration

49. ‘....They do not see the funeral piles
At home eating up the forests...’
 J.P. Clark:Casualties
The imagery created in the above excerpt is achieved through __.
A. metaphor
B. personification
C. synecdoche
D. metonym

50. "I cannot rest from travel: I will drink
Life to the lees, all times I have enjoyed
Greatly, have suffered greatly"
A.L. Tennyson: Ulysses
The lines above inform the reader that the poet __.
A. is determined to suffer
B. has his poetic imagination kindled
C. will cure his sour mood
D. will not drink much

ANSWERS
1. B
2. C
3. D
4. A
5. B
6. B
7. D
8. C
9. A
10. C
11. C
12. B
13. B
14. A
15. D
16. D
17. C
18. A
19. C
20. A
21. B
22. A
23. A
24. D
25. A
26. A
27. C
28. D
29. D
30. A
31. B
32. C
33. A
34. A
35. B
36. C
37. A
38. B
39. D
40. D
41. D
42. A
43. B
44. A
45. D
46. B
47. A
48. C
49. A
50. B


No comments:

Post a Comment