www.prep.ng: JAMB/UTME 2012 GOVERNMENT QUESTIONS (TEXT)

Tuesday, 19 February 2019

JAMB/UTME 2012 GOVERNMENT QUESTIONS (TEXT)

 JAMB/UTME 2012 GOVERNMENT QUESTIONS

PAPER TYPE:RED

1. Which Questions Paper Type of Government as indicated above is given to you?
A. Type Green
B. Type Purple
C. Type Red
D. Type Yellow

2. The distinctive attribute of a state is the monopoly of __.
A. control
B. power
C. violence
D. justice

3. State as a political entity refers to __.
A. An organized group within a definite territory
B. An association of men in a given society
C. A branch of a nation
D. A geographical location

4. Political values are acquired in any given society through __.
A. political re-orientation
B. political campaign
C. political socialization
D. political indoctrination

5. In a democratic government, political sovereignty is vested in the __.
A. legislature
B. elite
C. executive
D. electorate

6. One judicial function performed by the executive is __.
A. Granting of amnesty
B. Implementing judicial orders
C. Ensuring obedience to the law
D. Appointing judges

7. A governmental system in which constitutional supremacy resides in the center is __.
A. federal
B. confederal
C. unitary
D. parliamentary

8. A political system which empowers the leader with the ultimate responsibility to execute laws is __.
A. parliamentarianism
B. presidentialism
C. dictatorship
D. autocracy

9. A bill is a draft which is awaiting the consideration of the __.
A. executive
B. party caucus
C. legislature
D. judiciary

10. The private ownership of the means of production is a feature of __.
A. capitalism
B. socialism
C. communalism
D. communism

11. In a feudal system, the two major classes are the serfs and the
A. masses
B. vassals
C. lords
D. elite

12. An example of a country with a flexible constitution is __.
A. South Africa
B. Britain
C. Benin Republic
D. the United States of America

13. The rule of law is negation of __.
A. equality before the law
B. supremacy of the law
C. Limited power
D. absolute power

14. To ensure the rights and freedom of citizens, the powers of the arms of government must be __.
A. fused
B. incorporated
C. separated
D. rotated

15. Delegated legislation is made by bodies others than the __.
A. president
B. governor
C. parliament
D. judiciary

16. The bringing of a session of a parliament to an end through royal proclamation is known as __.
A. political impasse
B. dissolution of parliament
C. vote of no confidence
D. prorogation of parliament

17. The right of citizens to participate in the affairs of government of their country is called __.
A. economic right
B. civil right
C. political right
D. social right

18. The commission charged with the conduct of federal elections in Nigeria is __.
A. NEC
B. FEDECO
C. INEC
D. NECON

19. An electoral system in which parties are assigned seats in the parliament commensurate to the number of votes polled is __.
A. Absolute majority
B. Simple majority
C. proportional representation
D. indirect election

20. An intra-party activity for the selection of candidates for elective positions known as __.
A. primary election
B. general election
C. mid-term election
D. bye-election

21. The primary aim of pressure groups is to __.
A. Attract people's attention
B. protects the interest of members
C. captured political power
D. fight corrupt officials

22. Which of the following is used in gauging public opinion?
A. constitution
B. educational institution
C. mass media
D. electoral college

23. A permanent structure that facilitates continuity and guarantees orderly conduct in governance is ___.
A. Bureaucracy
B. public corporation
C. ombudsman
D. political party

24. In the Hausa pre- colonial political system, a district was headed by __.
A. A hakimi
B. a dagaci
C. an alkali
D. a waziri
25. Which of the following ensured the practice of democracy in the pre-colonial Yoruba political system?
A. Checks and balances
B. Fusion of power
C. individual responsibility
D. the rule of law

26. Colonization of Africa was mainly motivated by __.
A. security considerations
B. economic reasons
C. religious reasons
D. cultural factors

27. The French colonial system was underlined by the policy of __.
A. assimilation
B. paternalism
C. socialism
D. indirect rule

28. Radical nationalism in Nigeria is generally attributed to the influence of __.
A. Aminu Kano
B. Herbert Marcaulay
C. Nnamdi Azikiwe
D. Mbonu Ojike

29. Two foreigners that directly aroused nationalist feelings among Nigerians are __.
A. Edward Blyden and Payne Jackson
B. Casely Hayford and James Horton
C. W.E du Boise and H.O Davies
D. Marcus Garvey and Casely Hayford

30. Members of the Senate in Nigeria's First Republic were __.
A. Elected directly by the people
B. Elected by electoral college
C. Nominated by regional and federal governments
D. Nominated by the president of the house

31. In Nigeria, the agency mainly responsible for the maintenance of internal peace and security is the  __.
A. Army
B. Navy
C. Civil Defence Corps
D. Police

32. The National Assembly in Nigeria is primarily responsible for __.
A. Executing laws
B. interpreting laws
C. Ratifying appointments
D. Making laws

33. The major factor militating against the efficient operation of electoral commissions in Nigeria is __.
A. Inadequate public support
B. Population size
C. Inadequate skilled manpower
D. Excessive political interference

34. A major objective of the public Complaints Commission is __.
A. Training and promotion of public servants
B. Settlement of disputes among individuals
C. Addressing the grievances of individuals and groups
D. Fighting corruption and indiscipline

35. The three registered political parties at the inception of Nigeria’s Fourth Republic were __.
A. PDP, DPP and PPA
B. PDP, AD and APP
C. PDP, AD and PPA
D. PDP, app and AC

36. The Sharia legal system was first introduced in the Fourth Republic in __.
A. Kano State
B. Katsina State
C. Zamfara State
D. Sokoto State

37. Quota system and federal character principles were entrenched in the 1979 constitution to ensure __.
A. loyalty
B. Economic empowerment
C. Equity
D. Even development

38. Workers in the public corporations are known as __.
A. civil servants
B. private employees
C. public servants
D. professional employees

39. The central objective of privatization in Nigeria is to __.
A. Reduce the retrenchment of workers
B. Encourage prompt payment of salaries
C. Improve standard of living
D. Improve the efficiency of enterprises

40. Military intervention in Nigeria arose from __.
A. perceived incapability of civilians to govern
B. international pressure for change
C. the desire for a military government
D. civilian's desire to relinquish power

41. The first institution introduced by the military to exercise legislative power was the __.
A. supreme military council
B. armed forces ruling council
C. federal executive council
D. provisional ruling council

42. The main focus of Nigeria's foreign policy since independence centers on __.
A. South- south cooperation
B. Sub-regionalism
C. Globalism
D. Afrocentrism

43. The country that championed decolonization in Africa was __.
A. Nigeria
B. South Africa
C. Ghana
D. Kenya

44. A major drawback to the NEPAD initiative is its __.
A. Articulation by few African leaders
B. Affiliation by few African union
C. Inability to empower the youth
D. Reliance on Western donors for funds

45. The structures of the African Union include __.
A. the court of justice, pan African congress and people’s Assembly
B. pan African parliament, the court of justice and the peace and security council
C. specialized Technical commission, the court of justice and humanitarian board
D. people's Assembly, Humanitarian Board and the peace and security council

46. ECOMOG at the initial stage of its intervention in Liberia was perceived as __.
A. Neutral
B. Incompetent
C. Partisan
D. Invaders

47. One of the programmes binding members of the Commonwealth is the __.
A. Food and aid programme
B. Cultural programme
C. Agenda for peace
D. Scholarship scheme

48. The African leader mostly credited for spearheading the formation of the African Union is __.
A. Muammar Ghaddafi
B. Abdelaziz Bouteflika
C. Abdoulaye Wade
D. Thabo Mbeki

49. As part of the reforms in the UN, two slots were proposed in the Security Council for __.
A. Asia
B. Africa
C. America
D. Europe

50. The founding members of OPEC are __.
A. Algeria, Iran, Iraq, Saudi Arabia and Kuwait
B. Nigeria, Libya, Iraq and Saudi Arabia
C. Venezuela, Nigeria, Libya, Iran and Iraq
D. Saudi Arabia, Iran, Iraq Kuwait and Venezuela


ANSWERS

1. C
2. B
3. A
4. C
5. D
6. C
7. A
8. D
9. C
10. A
11. C
12. B
13. D
14. C
15. A
16. B
17. C
18. C
19. C
20. A
21. B
22. C
23. A
24. A
25. A
26. B
27. A
28. C
29. C
30. C
31. D
32. D
33. D
34. C
35. B
36. C
37. C
38. C
39. D
40. A
41. A
42. D
43. C
44. D
45. B
46. A
47. A
48. C
49. B
50. D






No comments:

Post a Comment