www.prep.ng: JAMB/UTME 2012 BIOLOGY QUESTIONS (TEXT)

Saturday, 23 February 2019

JAMB/UTME 2012 BIOLOGY QUESTIONS (TEXT)

JAMB/UTME 2012 BIOLOGY QUESTIONS (TEXT)

PAPER TYPE: RED

1. Which Question Paper Type of Biology as indicated above is given to you?
A. Type Green
B. Type Purple
C. Type Red
D. Type Yellow

Use the diagram below to answer question 2 and 3JAMB/UTME 2012 BIOLOGY QUESTIONS (TEXT)

2. The organelle responsible for heredity is labelled ___.
A. l
B. ll
C. lll
D. I

3. The part labelled IV is the ___.
A. mitochondrion
B. cell wall
C. endoplasmic reticulum
D. nucleus

4. Which of the following is most advanced in the evolutionary trend of animals?
A. Liver fluke
B. Earthworm
C. Snail
D. Cockroach

5. Which of the following is the lowest category of classification?
A. Class
B. Species
C. Family
D. Genus

6. Plants that show secondary growth are usually found among the ___.
A. thallophytes
B. pteridophytes
C. monocotyledons
D. dicotyledons

7. The fungi are a distinct group of eukaryotes mainly because they have
A. spores
B. no chlorophyll
C. many fruiting bodies
D. sexual and sexual reproduction

8. An arthropod that is destructive at early stage of its life cycle is ___.
A. butterfly
B. mosquito
C. bee
D. millipede

9. An animal body that can be cut along its axis in any plane to give two identical parts is said to be ___.
A. radially symmetrical
B. bilaterally symmetrical
C. asymmetrical
D. symmetrical

10. Which of the following possesses mammary gland?
A. Dogfish
B. Whale
C. Shark
D. Catfish

11. The feature that links birds to reptiles in evolution is the possession of ___.
A. feathers
B. break
C. skeleton
D. scales

12. Counter-shading is an adaptive feature that enables animals to ___.
A. fight enemies
B. remain undetected
C. warn enemies
D. attract mates

13. Which of the following plant structures lacks a waterproof cuticle?
A. Leaf
B. Stem
C. Root
D. Shoot

14. In the mammalian male reproductive system, the part that serves as a passage for both urine and semen is the ___.
A. urethra
B. ureter
C. bladder
D. seminal vesicle

15. In plants which of the following is required in minute quantities for growth?
A. Copper
B. Potassium
C. Phosphorus
D. Sodium

16. Which of the following organisms is both parasitic and autotrophic?
A. Sundew
B. Loranthus
C. Rhizopus
D. Tapeworm

17. A function of the hydrochloric acid produced in the human stomach during digestion is to ___.
A. neutralise the effect of bile
B. coagulate milk protein and emulsify fats
C. stop the action of ptyalin
D. break up food into smaller particles

18. Which of the following is a polysaccharide?
A. Glucose
B. Sucrose
C. Maltose
D. Cellulose

Use the diagram below to answer this question 19 and 20.JAMB/UTME 2012 BIOLOGY QUESTIONS (TEXT)


19. Arrows represent directional movement materials.
Transportation in the xylem is represented by ___.
A. I
B. II
C. III
D. IV

20. The arrow labelled ll represents the ___.
A. release of oxygen
B. intake of carbon (IV) oxide
C. movement of photosynthates
D. movement of nutrients

21. In the kidney of mammals, the site of ultra-filtration is the ___.
A. uriniferous tubule
B. Bowman's capsule
C. loop of Henle
D. renal tubule

22. Which of the following is involved in secondary thickening in plants?
A. Collenchyma and xylem cells
B. Vascular cambium
C. Vascular cambium and cork cambium
D. Cork cambium and sclerenchyma

23. An example of a fruit that develops from a single carpel is ___.
A. okro
B. tomato
C. bean
D. orange

Use the diagram below to answer this question 19 and 20.JAMB/UTME 2012 BIOLOGY QUESTIONS (TEXT)

24. The developing embryo is usually contained in the part labelled ___.
A. IV
B. III
C. II
D. I

25. The function of the part labelled lll is to ___.
A. produce egg cells
B. protect sperms during fertilization
C. secrete hormones during coitus
D. protect the developing embryo

26. Plant growth can be artificially stimulated by the addition of ___.
A. gibberellin
B. kinin
C. abscisic acid
D. ethylene

27. The autonomic nervous system consists of neurons that control the ___.
A. voluntary muscles
B. heart beat
C. tongue
D. hands

28. Plants of temperate origin can be grown in tropical areas in the vegetation zones of the ___.
A. rain forest
B. Guinea savanna
C. Sudan savanna
D. montane forest

29. The water cycle is maintained mainly by ___.
A. evaporation of water in the environment
B. evaporation and condensation of water in the environment
C. condensation of water in the environment
D. transpiration and respiration in plants

30. Organisms living in an estuarine habitat are adapted to ___.
A. withstand wide fluctuations in temperature
B. survive only in water with low salinity
C. withstand wide fluctuations in salinity
D. feed only on phytoplankton and dead organic matter

31. The presence of stilt roots, pneumatophores, sunken stomata and salt glands are adaptive features of plants found in the ___.
A. tropical rainforest
B. mangrove swamps
C. grassland
D. montane forest

32. Which of the following animals can exist solely on the water they get from food and metabolic reactions?
A. Forest arboreal dweller
B. Desert dwellers
C. Forest-ground dweller
D. Rain forest dwellers

33. The most likely first colonizers of a bare rock are ___.
A. mosses
B. ferns
C. lichen
D. fungi

34. The carrying capacity of an habitat is reached when the population growth begins to ___.
A. increase slowly
B. increase exponentially
C. slow down
D. remain steady

35. The abiotic factors that control human population include ___.
A. disease and famine
B. space and rainfall
C. flooding and earthquake
D. temperature and disease

36. An indigenous method of renewing and maintaining soil fertility is by ___.
A. clearing farms by burning
B. planting one crop type
C. adding inorganic fertilizers yearly
D. crop rotation and shifting cultivation

37. The diseases caused by water-borne pathogens include ___.
A. gonorrhoea and poliomyelitis
B. typhoid and syphilis
C. tuberculosis and cholera
D. typhoid and cholera

Use the diagram below to answer question 38 and 39.JAMB/UTME 2012 BIOLOGY QUESTIONS (TEXT)

38. The graph illustrates ___.
A. the highest frequency for height of 2 metres
B. a discontinuously varying character
C. a continuously varying character
D. total yield in a cassava farm

39. The largest number of cassava plants has an approximate height of ___.
A. 1.4m
B. 1.6m
C. 1.8m
D. 2.0m

40. Which of the following is true in blood transfusion?
A. A person of blood group AB can donate blood only to another person of blood group AB
B. A persons of blood groups A and B can donate or receive blood from each other
C. A person of blood group AB can receive blood only from persons of blood group A or B
D. A person of blood group O can donate only to a person of blood group O

41. A yellow maize is planted and all the fruits obtained are of yellow seeds. When they are cross-bred, yellow seeds and white seeds are obtained in a ratio 3:1. The yellow seed is said to be ___.
A. non-heritable
B. sex-linked
C. a recessive trait
D. a dominant trait

42. When a colour-blind man marries a carrier woman. What is the probability of their offspring being colour blind?
A. 25%
B. 50%
C. 75%
D. 100%

43. The correct base pairing for DNA is ___.
A. adenine → thymine and guanine → cytosine
B. adenine → guanine and thymine → cytosine
C. adenine → cytosine and guanine → thymine
D. adenine → adenine and cytosine → cytosine

Use the diagram above to answer this question 44 and 45JAMB/UTME 2012 BIOLOGY QUESTIONS (TEXT)

44. The type of interaction shown is referred to as ___.
A. inter-specific competition
B. intra-specific competition
C. mutualism
D. cooperation

45. Which of the following statement is true of the interaction?
A. P aurelia is better adapted for obtaining food than P caudatum
B. P caudatum is better adapted for obtaining food than P. aurelia
C. Both organisms cannot coexist
D. Both organisms cannot reproduce

46. The short thick break in birds is an adaptation for ___.
A. crushing seeds
B. sucking nectar
C. tearing flash
D. straining mud

47. The basking of Agama lizards in the sun is to ___.
A. change the colour of their body
B. raise their body temperature to become active
C. fight to defend their territories
D. attract the female for courtship

48. The significance of a very large number of termites involved in nuptial swarming is to ___.
A. provide birds with plenty of food
B. ensure their perpetuation despite predatory pressure
C. search for a favourable place to breed
D. ensure that every individual gets a mate

49. The use and disuse of body parts and the inheritance of acquired traits were used to explain ___.
A. Darwin's theory
B. Lamarck's theory
C. genetic drift
D. gene flow

50. From his study of Galapagos finches, Darwin derived his theory of evolution from ___.
A. comparative anatomy
B. comparative physiology
C. fossil remains
D. comparative embryology

ANSWERS:

1. C
2. B
3. C
4. D
5. B
6. B
7. B
8. A
9. A
10. B
11. D
12. B
13. C
14. A
15. A
16. A
17. C
18. D
19. D
20. A
21. B
22. C
23. C
24. C
25. A
26. A
27. B
28. B
29. B
30. C
31. B
32. B
33. D
34. C
35. C
36. D
37. D
38. B
39. B
40. A
41. D
42. B
43. A
44. A
45. C
46. A
47. D
48. B
49. B
50. B

No comments:

Post a Comment