www.prep.ng: JAMB/UTME 2011 PHYSICS QUESTIONS (TEXT)

Friday, 22 February 2019

JAMB/UTME 2011 PHYSICS QUESTIONS (TEXT)

JAMB/UTME 2011 PHYSICS QUESTIONS (TEXT)
PAPER TYPE: C

1. Which Question Paper Type of Physics is given to you?
A. Type A       
B. Type B
C. Type C
D. Type D

2. A carpenter on top of a roof 20.m high dropped a hammer of mass 1.5kg and it fell freely to the ground. The kinetic energy of the hammer just before hitting the ground is __.
A. 300 J         
B. 450 J
C. 600 J       
D. 150  J
[g = 10ms-2]

3. Two balls X and Y weighing 5g and 50kg respectively were thrown up vertically at the same time with a velocity of 100ms-1. How will their positions be one second later?
A. X will be 500m ahead of Y
B. X and Y will both be 500m from the point of throw 
C. X and Y will be 500m from each other 
D. Y will be 500 m ahead of X

4. A man standing on a lift that is descending does not feel any weight because __.
A. there is no reaction from the floor of the lift 
B. there is no gravitational pull on the man in the lift 
C. the inside of the lift is air tight 
D. the lift is in vacuum
JAMB/UTME 2011 PHYSICS QUESTIONS (TEXT)

5. The diagram above shows two vectors at right angles to each other. The value of the resultant vector is __.
A. 12.0 N       
B. 13.0 N
C. 14.0 N
D. 10.0 N

6. An object of mass 2kg moves with a velocity of 10ms-1round a circle of radius 4m. calculate the centripetal force on the object.
A. 50 N           
B. 40 N
C. 25 N       
D. 100 N

7. If it takes an object 3s to fall freely to the ground from a certain height, what is the distance covered by the object?
A. 45 m
B. 60 m
C. 90 m          
D. 30 m
[g = 10ms-2]
JAMB/UTME 2011 PHYSICS QUESTIONS (TEXT)

8. The diagrams above show the positions of a cone. The position which can be described as neutral equilibrium is represented as ___.
A. Y and Z  
B. Y and X    
C. Z only       
D. X only

9. If a tube of small radius opened at both ends is placed in a liquid, the liquid will __.
A. fall below the liquid level if the liquid does not wet the glass 
B. rise above the liquid level if the liquid does not wet the glass 
C. remain at the same level irrespective of whether the liquid wets the glass or not 
D. fall below the liquid level if the liquid wets the glass

10. I. Density of the liquid
  II. Depth below the surface of the liquid
 III. Surface area of the liquid
In which of the statement above will pressure be dependent?
A. I, II and III        
B. I and III only  
C. I and II only 
D. II and III only 

11. 
I. High thermal capacity
II. High sensitivity
III. Easy readability
IV. Accuracy over a wide range of temperatures
From the statements above, the qualities of a good thermometer are __.
A. I, III and IV             
B. II, III and IV  
C. I and II 
D. I, II, III and IV

12. A machine is used to lift a load of 20 N through a height of 10m. if the efficiency of the machine is 40%, how much work is done?
A. 300 J
B. 120 J
C. 80 J       
D. 500 J

13. Which of the following could be effectively used to reduce friction?
A. Water
B. Petrol
C. Kerosene    
D. Grease

14. A copper wire was subjected to a tensile stress of 7.7 x 107 Nm-2. Calculate the tensile strain of the wire.
A. 7.0 x 10-4      
B. 2.2 x 10-4      
C. 2.0 x 10-5      
D. 7.0 x 10-3      

[Young modulus = 1.1 x 10-11Nm-2]

15. An object weighs 22kg in water an 30kg in air. What is the up thrust exerted by the liquid on the object?
A. 220 N           
B. 80 N
C. 50 N         
D. 520 N.
[g = 10 ms-2  ]

16. A block of aluminium is heated electrically by a 30 W heater. If the temperature rises by 10°C in 5 minutes, the heat capacity of the aluminium is __.
A.100 JK-1      
B. 200 JK-1      
C. 900 JK-1        
D. 90 JK-1      

17. A perfect emitter or absorber of radiant energy is a __.
A. white body    
B. red body
C. conductor
D. black body.

18. The phenomenon that shows that increase in pressure lowers the melting point can be observed in __.

A. coagulation
B. regelation
C. sublimation
D. condensation

19. If the volume of a gas increases steadily as the temperature decreases at constant pressure, the gas obeys __.
A. pressure ’ law
B. Charles' law
C. Graham’s law
D. Boyle's law

20. Steam burn is more severe than that of boiling water because __.
A. water boils at a higher temperature 
B. steam burn is dependent on relative humidity 
C. steam burn is independent of relative humidity
D. steam possess greater heat energy per unit mass

21. Which of the following types of waves needs a medium for propagation?
A. Radio waves    
B. X-rays
C. Sound waves     
D. Light waves      

22. The ground is always cold at night because the __.
A. sun no longer shines at night 
B. atmosphere reflects the sun’s energy at night 
C. atmosphere absorbs the sun’s energy at night 
D. earth radiates heat to the atmosphere at night

23.  A metal of volume 40cm3  is heated from 30°C to 90°C, the increase in volume is __.
A. 1.20cm3  
B. 0.40cm3   
C. 0.12cm3         
D. 0.14cm3

[Linear expansivity of the metal= 2.0 x 10-5 K-1 ]

24. 
I. Change of state 
II. Diffusion 
III. Radiation 
IV. Osmosis
Which of the processes above can be explained using the kinetic theory?
A. I, III and IV   
B. I, II and IV   
C. I, II, III and IV   
D. I, II and III

 25. When the human eye loses its power of accommodation, the detect is known as __.
A. astigmatism 
B. long-sightedness 
C. short-sightedness 
D. presbyopia

26. A length of wire has a frequency of 255Hz when stretched by a force of 225 N. If the force increases to 324 N, what is the new frequency of vibration?
A. 488 Hz       
B. 356 Hz
C. 306 Hz     
D. 512 Hz

27.A certain far-sighted person cannot see objects that are closer to the eye than 50cm clearly. Determine the power of the converging lens which will enable him to see at 25cm.
A. 0.03 D       
B. 0.04 D
C. 0.06 D      
D. 0.02 D

28.  Which of the following electromagnetic waves has the highest frequency?
A. Infrared-rays        
B. X-rays  
C. Ultra-violet rays   
D. Radio waves

29.When a red rose flower is observed in blue light, what colour does the observer see?
A. Magenta 
B. Yellow         
C. Red  
D. Blue         

30.The eclipse of the sun occurs when the __.
A. moon is not completely hidden in the earth’s shadow
B. moon’s umbra falls on some part of the earth 
C. moon is between the sun and the earth 
D. earth is between the sun and the moon

31. A cannon is fired from town X. After how long is the sound heard at a town Y 4.95 km away?
A.12 s
B.15 s
C.30 s          
D.10 s

[velocity of sound in air = 333 ms-1 ]

32. An image in a convex lens is upright magnified 3 times. If the focal length of the lens is 15cm, what is the object distance?
A. 16 cm       
B. 14 cm
C. 10 cm      
D. 25 cm

33. The capacitance of a parallel plate capacitor is 20 µF in air and 60 µF in the presence of a dielectric. What is the dielectric constant?
A. 3.0 
B. 2.0
C. 0.3
D. 6.0
JAMB/UTME 2011 PHYSICS QUESTIONS (TEXT)

34. In the circuit above, three resistors, 2Ω, 4 Ω and 12 Ω are connected in parallel and a 12 V battery is connected across the combination. The current flowing through the 12 Ω resistor is __.
A.  3.2 A         
B. 9.6 A
C. 14.4 A          
D. 1.0 A

35. If the charge of electricity per kWh is ₦4, what is the cost of operating an electrical appliance rated 2.50 V, 2 A for 6 hours?
A. ₦16         
B. ₦24
C. ₦28          
D. ₦12

36. The correct expression for the potential at a point, distance r from a charge q, in an electric field is __.

37. Three similar cells each of e.m.f 2V and internal resistance 2 Ω are connected in parallel, the total e.m.f and total internal resistance are respectively

A.   2 V, 6.0 Ω
B.   6 V, 0.7 Ω
C.   6 V, 6.0 Ω
D.   2 V, 0.7 Ω

38. In homes, electrical appliances and lamps are connected in parallel because __.
A. less voltage will be used
B. parallel connection does not heat up the wires
C. series connection uses high voltage
D. less current will be used.

39.  Two resistors 5 Ω and 10 Ω are arranged first in series and later in parallel to a 24 V source. The ratio of total power dissipated in the series and parallel arrangement respectively is __.
A. 50:1  
B. 3:5 5:3
C. 5:3        
D. 1:50    

40.  Which of the following will be applied when a metal x in electrolysis?
A. Y is the cathode and X is the anode
B. Y is the anode and very high current is used 
C. X is the anode and very high current is used
D.  X is the cathode and Y is the anode

41. A radioactive isotope has a decay constant of 10-5s-1  Calculate its half-life.
A. 6.93 x 10s
B. 6.93 x 10-6 s
C. 6.93 x 10-6 s
D. 6.93 x 10-5 s

42. Which of the following is a property of steel?
A. It can be used for making permanent magnets 
B. It can easily be magnetized and demagnetized 
C. It cannot retain its magnetism longer than iron 
D. It can be used for making temporary magnets

43. If the threshold frequency for tungsten is 1.3 x 1015Hz, what is its work function?
A.   8.85 x 10-17 J       
B.   8.58 x 10-18J
C.   8.58 x 10-19J       
D.   8.58 x 10-15 J

[h = 6.6 x 10-34 Js]

44. In an a.c. circuit, the ratio of r.m.s value to peak value of current is __
JAMB/UTME 2011 PHYSICS QUESTIONS (TEXT)


45.  Two inductors of inductances 4H and 8H are arranged in series and a current of 10A is passed through them. What is the energy stored in them?
A. 133 J         
B. 250 J
C. 500 J        
D. 133 J

46. Under which of the following conditions do gasses conduct electricity?
A. High pressure and low p.d
B. High pressure and high p.d
C. Low pressure and low p.d
D. Low pressure and high p.d

47. In measuring high frequency a.c., the instrument used is the __.
A. moving iron ammeter 
B. hot wire ammeter 
C. d.c. ammeter    
D. moving coil ammeter

48. The bond between silicon and germanium is __.
A. dative 
B. electrovalent 
C. covalent 
D. ionic         

49. Which of the following materials has an increase in resistance with temperature?
A. Wood
B. Electrolyte 
C. Water    
D. Metals      

50. The electrical properties of germination can be altered drastically by the addition of impurities. The process is referred to as __.

A. amplification
B. doping
C. saturation
D. bonding    

ANSWERS

1. C
2. A
3. B
4. A
5. D
6. A
7. A
8. C
9. A
10. A
11. C
12. D
13. D
14. A
15. B
16. C
17. D
18. B
19. B
20. D
21. C
22. D
23. D
24. B
25. D
26. C
27. C
28. B
29. A
30. C
31. B
32. C
33. A
34. D
35. D
36. B
37. D
38. A
39. 2:9
40. A
41. A
42. A
43. C
44. A
45. A
46. D
47. B
48. C
49. D
50. B



No comments:

Post a Comment