www.prep.ng: JAMB/UTME 2011 LITERATURE-IN-ENGLISH QUESTIONS (TEXT)

Wednesday, 20 February 2019

JAMB/UTME 2011 LITERATURE-IN-ENGLISH QUESTIONS (TEXT)

JAMB/UTME 2011 LITERATURE-IN-ENGLISH QUESTIONS

PAPER TYPE : D

1. Which Question Paper Type of Literature-in-English is given to you?
A. Type A
B. Type B
C. Type C
D. Type D

Questions 2 to 5 are based on J. C De Graft’s Sons and Daughters.
2. From it’s resolution of conflicts, the pay can be described as __.
A. tragedy
B. comedy
C. farce
D. melodrama

3. The prevailing theme of the play is __.
A. love
B. affluence
C. social decadence
D. self-will

4. The final harassment of Maanan takes place in __.
A. Ofosu’s office
B. Lawyer B’s house
C. Lawyer B’s chamber
D. Ofosu’s house

5. ‘Everything in this room outrages my sense of beauty, undermines my will to create pictures of lasting appeal....’ The speaker in the quotation above is __.
A. happy
B. frustrated
C. excited
D. tired

Question 6 to 10 are based on William Shakespeare’s Romeo and Juliet.

6. ‘Farewell – God knows when we shall meet again. I have a faint cold fear thrills through my veins, That almost freezes up the heat of lie. I’ll call them back again to comfort me. Nurse! – What should she do here? My dismal scene I need act alone. Come, vial’.
The intention of the speaker above is to __.
A. commit
B. suicide
C. take a temporary harmful substance
D. escape from harsh realities of life

7. The play reaches the point of denouncement __.
A. at the family feast
B. when Romeo kills Paris at the tomb
C. at the reconciliation of the feuding families
D. when Romeo is informed of Juliet’s death

8. The news of Juliet's death is broken to Romeo in Mantua by __.
A. Balthasar
B. Friar Lawrence 
C. Boy 
D. Friar John 

9. In the play, Mercutio can be described as __.
A. fraudulent 
B. quarrelsome 
C. gentle
D. kind-hearted  

10. The plot of the play is __. 
A. simple 
B. complicated 
C. convoluted 
D. chronological 

Questions 11 to 13 are based on Ferdinand Oyono's The Old Man and the Medal. 

11. The heavy downpour on the night of Meka's investiture symbolizes
A. revelation 
B. mockery 
C. conviction 
D. blessing 

12. Vandermayer's attitude and action towards Meka illustrates the church's __.
A. despondency 
B. suspicion 
C. infuriation 
D. hypocrisy

13. 'As he opened and shut his mouth his lower jaw went down and came up, puffing up and then deflating the skin under his chin.' 
The subject of description in the lines above is __.
A. the high commissioner 
B. M. Pipiniakis 
C. the white chief 
D. M. Fouconi

Questions 14 to 16 are based on Buchi Emecheta's The Joy of Motherhood. 

14. For attempted murder, Nnaife was jailed for __.
A. four months 
B. three months 
C. five months 
D. two months 

15. In the novel, Nwokocha Agbadi is famous for his oratorical powers and __.
A. height 
B. treachery 
C. illiteracy 
D. wealth 

16. In the novel, the handing over of a baby boy in a dream to Nnu Ego by her personal god signifies __.
A. reincarnation 
B. future blessing 
C. idol worship 
D. doom

Questions 17 to 20 are based on George Orwell's Nineteen Eighty-Four 
17. The novel draws a picture of __.
A. a useless past 
B. a totalitarian future 
C. an unstable moment 
D. a peaceful atmosphere

18. The power and oppression of an irresistible evil debased Winston's dreams of __.
A. freedom and democracy 
B.  internal security 
C. wealth and capitalism 
D. sovereignty 

19. Room 101 symbolizes a place of __.
A. rest 
B. fun 
C. humiliation 
D. tour 

20. The novel can be described as __.
A. optimistic
B. antagonistic
C. persuasive
D. pessimistic

Question 21 to 30 are New Poetry based on selected poems Ker, D. e t al (eds.) Bew Poetry from Africa; Soyinka, (ed.): Poems of Black Africa; Senanu K. E and Vincent, T. (eds.): A Selection of African Poerty; Unukoro, Met al (eds.): Exam Focus: Literature in English; Eruvbetine, A.E. et al(eds.): Longman Examination Guides and Nwoga, D.I (ed): West African Verse.

21. In Naked Soles, Adeoti writes that the carnival of naked soles dances through __.
A. scorching sun 
B. a dirty room 
C. blooming thorns 
D. a cloudy atmosphere 

22. In Rubadiri's An African Thunderstorm, the thunderstorm begins with __.
A. rain from the west 
B. clouds from the east 
C. rain from the east 
D. clouds from the west 

23. The theme of Acquah's In the Navel of the Soul is __.
A. the conflict of traditions 
B. ensuring that traditions were strictly observed 
C. the futility of man and his tradition
D. the strength in diversity of culture and traditional views. 

24. In Kuene’s A Heritage of Liberation, the persona is concerned with the __.
A. people's struggle for survival
B. criticism of modern tradition 
C. intolerance of the new generation 
D. celebration of African tradition

25. Lanko’s End of the War portrays the 
A. silence of 
B. usefulness of praise singers 
C. irony of life
D. arrangement of war

26. 'Woman cannot exist except by man, What is there in that to vex some of them so?' The statement above from the poem Give Me The Minstrel's Seat exemplifies __.
A. litotes 
B. rhetorical question 
C. transferred epithet 
D. synecdoche

27. Marvell, in To His Co Mistress uses the imagery of Coy death to __.
A. appreciate God's power 
B. underscore life's transience 
C. condemn the lady 
D. scare the lady 

28. To sustain the interest of readers, Lawrence in Bat uses __.
A. elision
B. hyperbole 
C. suspense 
D. oxymoron

29. 'With a running stream and a water-mill beating the darkness. And three trees on the low sky.' • In the excerpt above from Eliot's Journey on the Magi, the dominant literary device is __.
A. oxymoron 
B. personification 
C. hyperbole 
D. alliteration 

30. The tone of Cope's Sonnet VII is generally __.
A. persuasive 
B. humorous 
C. optimistic 
D. mournful 

Questions 31 to 40 are based on General Literary Principles. 

31. The large space above the proscenium in a theatre from which the scenes are controlled is called __.
A. aside 
B. setting 
C. anachronism 
D. flies 

32.'Good warriors make others come to them and do not go to others.... When you induce opponents to come to you, then their force is always empty, like attacking emptiness with fullness is throwing on eggs.' Zhang Yu: The Art of War. 
The theme of the passage above is __.
A. folly of soldiers 
B. inspiration 
C. spurring people to action 
D. war 

33. The repetition of single words or phrases at the beginning of lines is __.
A. assonance 
B. parallelism 
C. onomatopoeia 
D. alliteration 

34. A ballad is meant to be __.
A. acted 
B. sung 
C. discussed 
D. read 

35. In drama, dramaturge is he who __.
A. writes or edits plays 
B. feature in a play 
C. directs a play 
D. acts a film

36. Travelogue is a work of art written __.
A. by a famous playwright 
B. before the death of the author 
C. by an unpopular novelist 
D. on a journey 

37. Plays are basically meant to __.
A. change the world 
B. keep people out of trouble 
C. be ready for pleasure 
D. be presented on stage 

38. A character who re-enacts familiar experiences that Leaders easily identify with is __.
A. round character 
B. flat character 
C. stock character 
D. static character 

39. The plot of a story generally refers to the __.
A. intrigue made by a character against the hero 
B. way the writer ends the story 
C. way in which the events of the story are organised
D. way in which the writer begins the story

40. The metric pattern in a line of poetry with five stressed and five unstressed syllables is __.
A. trochaic decametre 
B. dactylic metre 
C. iambic pentameter 
D. anapaestic metre 

Question 41 to 50 are based on literary Appreciation. 

41. Theseus: Now, fairHippolyta, our nuptial hour. 
Draws on space four happy days bring in. 
Another moon. But 0, me thinks how slow 
This old moon wanes, she lingers my desires, 
Like to a step-dame or a dowager, 
Long withering out a young man's revenue. 
William Shakespear. A midsummer Night's Dream 
The literary devices used in the excerpt above are __.
A. personification and smile 
B. irony and suspense 
C. alliteration and synecdoche 
D. rhyme and refrain

42. 'You are the silent code of pleasure locked in wordless wonder. You are the hive of treasure, no dragon can plunder' Gbemisola Adeoti :Dream Code. 
The excerpt above achieves its rhetorical effect through the use of __.
A. repetition and meiosis 
B. metaphor and rhyme 
C. caesura and hyperbole 
D. alliteration and irony 

43. It was not yet closing time, but already most staff were trooping out of their offices. The lift was working now and he squeezed himself into it, breathing with difficulty the body odour emitted by one of the passengers. He sighed with relief when they got to the ground floor and tumbled out of the lift.' 
Ken Saro-Wiwa: A Forest of Flowers 
In the excerpt above, the subject's experience in the lift is __.
A. timely. 
B. comfortable. 
C. unpleasant 
D. amusing

44. 'Do not thank me, instead, let me ask you one question, Now you have all come here sprawling vomiting, rubbing tears on one another begging me to do my duty and help you. But what about you yourselves? What have you done to help yourselves? Answer. Or is the land at peace? Are not people ailing and dying?' 
OIa Rotimi: The Gods Are Not To Blame
In the excerpt above, the land is not at peace because of 
A. chieftaincy tussle 
B. famine and war 
C. political unrest 
D. sickness and death 

45. ‘In those days. When civilization kicked us in the face, when holy water slapped brows. The vultures built in the shadow of their talons.'
 David Diop: The Vulture 
The dominant literary device used in the lines above is __.
A. pun 
B. metaphor 
C. personification 
D. simile 

46. I am not afraid of anything; he told them. I have done almost everything in this world. I have you can think of an been committed all c y jailed for most of them. I have been in prison more hours than I have been out of it within the last five years. 
In recounting his criminal life, the speaker's tone is __.
A. regretful 
B. boastful 
C. subdued 
D. repentant 

47. 'I have said too much unto a heart of stone, And laid my honour too unchary on it', There's something in me that reproves my fault,. But such a headstrong potent fault it is That it but mocks reproof.'   William Shakespeare: Twelfth Night 
A heart of stone in the lines above is an example of __.
A. metonymy 
B. litotes 
C. assonance 
D. metaphor 

48. 'Blood was prove no solace to the king. The rejection he had suffered at Idama's hands pushed his spirit into a comfortless hole in which, alone with himself, he searched in vain for ways to run from his inner emptiness.' Ayi Kwei Armah: Two Thousand Seasons 
The narrator’s attitude to the king is one of __.
A. envy 
B. sympathy 
C. suspicion 
D. contempt 

49. 'Homage to Peregede the triumphant mother of morning radiant in Chameleon's velvet. Let today's dawn bring on its rails trains of good tidings.' 
    Gbemisola Adeoti: Salutation to the gods 
The excerpt above is an example of ___.
A. invocation 
B. limerick 
C. ode 
D. elegy 

50. The wood decay, the woods decay and fall, The vapour weep their burthen to the ground, Man comes and fills the field and lies beneath, And after many a summer dies the swan. The subject matter of the lines above is 
A. death
B. rainfall
C. famine
D. storm

ANSWERS
1. D
2. B
3. D
4. D
5. B
6. B
7. C
8. A
9. B
10. D
11. B
12. D
13. D
14. A
15. D
16. B
17. A
18. A
19. D
20. A
21. C
22. D
23. D
24. D
25. C
26. B
27. B
28. C
29. B
30. B
31. D
32. B
33. B
34. B
35. A
36. D
37. D
38. A
39. C
40. C
41. A
42. C
43. C
44. D
45. C
46. B
47. D
48. D
49. A
50. A

No comments:

Post a Comment