Saturday, 23 February 2019

JAMB/UTME 2011 BIOLOGY QUESTIONS (TEXT)

JAMB/UTME 2011 BIOLOGY QUESTIONS (TEXT)

PAPER TYPE: C

1. Which Question Paper Type of Biology is given to you?
A. Type A
B. Type B
C. Type C
D. Type D

2. The function of the red head in male Agama lizards is to ___.
A. conceal and camouflage the animal from predators
B. scare other males from the territory
C. attract female lizards for mating purposes
D. warm predators of the distastefulness of the animal

3. In which of the following species is the biomass of an individual the smallest?
A. Agama sp.
B. Bufo sp.
C. Spirogyra sp.
D. Tilapia sp.

4. Seed plants are divided into ___.
A. tracheophytes and ferns
B. angiosperms and gymnosperms
C. monocotyledons and dicotyledons
D. thallophytes and bryophytes

5. In which of the following groups of vertebrates is parental care mostly exhibited?
A. Reptilia
B. Amphibia
C. Aves
D. Mammalia

Use the Diagrams below to answer questions 6 to 8
 JAMB/UTME 2011 BIOLOGY QUESTIONS (TEXT)

6. Which of the organisms represented are notable agricultural pests?
A. II and IV
B. I and IV
C. II and III
D. I and III

7. An economic importance of the organism represented by IV is that ___.
A. it transmits waterborne disease to humans
B. it is destructive to farm crops
C. its faeces pollutes drinking water
D. it helps in the control of mosquito larvae

8. The adult form of iii is a vector of ___.
A. sleeping sickness
B. river blindness
C. cholera
D. elephantiasis

9. The adaptive importance of nuptial flight from termite colonies is to ___.
A. disperse the reproductives in order to establish new colonies
B. provide abundant food for birds and other animals during the early rains
C. ensure cross-breeding between members of one colony and another
D. expel the reproductives so as to provide enough food for other members

Use the diagram below to answer question 10 and 11JAMB/UTME 2011 BIOLOGY QUESTIONS (TEXT)

10. The gas evolved in the process is ___.
A. carbon (IV) oxide
B. nitrogen
C. oxygen
D. carbon (II) oxide

11. The experimental set-up above is used to demonstrate the process of ___.
A. diffusion
B. photosynthesis
C. fermentation
D. plasmolysis

12. Which of the following can cause shrinkage of living cells?
A. Hypotonic solution
B. Isotonic solution
C. Deionized water
D. Hypertonic solution

13. Which of the following is true of leucocytes?
A. they are respiratory pigments
B. they are most numerous and ramify all cells
C. they are large and nucleated
D. they are involved in blood clotting

14. The conversion of a nutrient into a molecule in the body of a consumer is referred to as ___.
A. digestion
B. assimilation
C. absorption
D. inhibition

15. The ability of a living organism to detect and respond to changes in the environment is referred to as ___.
A. locomotion
B. irritability
C. growth
D. taxis

16. In mammals, the exchange of nutrients and metabolic products occurs in the ___.
A. lungs
B. oesophagus
C. trachea
D. lymph

17. An example of an endospermous seed is ___.
A. maize gain
B. cashew nut
C. cottonseed
D. been seed

18. I. Parasitism → Sundew.
II. Autotrophism →Amoeba.
III. Saprophytism → Alga.
IV Heterotrophism → Agama.

Which of the above modes of nutrition is correctly matched with the organism that exhibits it?
A. II
B. III
C. II
D. I

Use the following information to answer questions 19 and 20.

I. Test tube containing cane sugar and water.
II. Test tube containing cane sugar and diluted acid.
III. Test tube containing cane sugar and its degrading enzyme.

19. In which of the test tubes will glucose be detected after complete hydrolysis?
A. I and II only
B. II and III only
C. I only
D. I, II and III

20. The enzyme involved in the hydrolysis is ___.
A. rennin
B. erepsin
C. sucrase
D. maltase

21. The part of the mammalian ear responsible for the maintenance of balance is the ___.
A. cochlea
B. pinna
C. perilymph
D. ossicles

22. The path followed by air as it passes through the lungs in mammals is ___.
A. trachea → bronchi → bronchioles → alveoli
B. bronchi → trachea → alveoli → bronchioles
C. trachea → bronchioles →bronchi→ alveoli
D. bronchioles → alveoli → bronchi →trachea

23. The movement response of a cockroach away from a light source can be described as ___.
A. positive phototaxism
B. negative phototaxism
C. negative phototropism
D. positive phototropism

24. The vascular tissues in higher plants are responsible for ___.
A. the movement of food and water
B. suction pressure
C. transpiration pull
D. the transport of gases and water

25. Which of the following organs regulates the levels of water, salts, hydrogen ions and urea in the mammalian blood?
A. Liver
B. Kidney
C. Bladder
D. Colon

26. The sequence of the one-way gaseous exchange mechanism in a fish is ___.
A. operculum → gills → mouth
B. gills → operculum → mouth
C. mouth → operculum → gills
D. mouth → gills → operculum

27. The type of asexual reproduction that is common to both Paramecium and protists is ___.
A. budding
B. sporulation
C. fragmentation
D. fission

28. In nature, plants and animals are perpetually engaged in mutualism because ___.
A. they are rivals
B. all animals rely on food produced by plants
C. they utilize respiratory wastes of each other
D. they are neighbours

29. In an experiment to determine the percentage of humus and water in a soil sample, the following results were obtained:

Weight of the evaporating basin alone                       = 80.5g
Weight of basin and soil                                             = 101.5g
Weight after drying the soil in the oven                     = 99.0g
Weight of basin and roasted soil                                = 95.5g

The percentage of humus in the soil sample is
A. 16.7%
B. 17.6%
C. 26.7%
D. 16.2%

30. An example of a filter-feeding animal is ___.
A. shark
B. butterfly
C. whale
D. mosquito

31. Which of the following is a feature of the population pyramid of a developing country?
A. Long lifespan
B. Low birth rate
C. Low death rate
D. Short lifespan

32. The interaction of a community of organisms with its abiotic environment constitutes ___.
A. niche
B. a food chain
C. an ecosystem
D. a microhabitat

33. The vector of the malaria parasite is ___.
A. female Aedes mosquito
B. female Anopheles mosquito
C. male Culex mosquito
D. female Culex mosquito

34. Which of the following instruments is used to measure relative humidity?
A. Hydrometer
B. Thermometer
C. Hygrometer
D. Anemometer

35. The exo-erythrocytic phase of the life cycle of malaria parasite occurs in the ___.
A. liver of humans
B. reticuloendothelial cells of humans
C. Malpighian tubules of mosquito
D. brain of humans

36. Habitats are generally classified into ___.
A. biotic and abiotic
B. aquatic and terrestrial
C. arboreal and marine biomes
D. microhabitats and microhabitats

37. Dracunculiasis can be contacted through ___.
A. eating contaminated food
B. drinking contaminated water
C. bathing in contaminated water
D. bites of blackfly

38. Which of the following groups of environmental factors are density-dependent?
A. Food, salinity, accumulation of metabolites and light
B. Temperature, salinity predation and disease
C. Food predation, disease and accumulation of metabolites
D. Temperature food disease and light

39. Millet, sorghum, maize and onions are common crops grown in Nigeria in the ___.
A. tropical rainforests
B. Sudan savanna
C. montane forests
D. Sahel savanna

40. In which of the following biomes is the southwestern part of Nigeria located?
A. Temperate forest
B. Tropical rainforest
C. Tropical woodland
D. Desert

41. The inheritable characters that are determined by a gene located on the X-chromosome is ___.
A. recessive
B. sex-linked
C. homozygous
D. dominant

42. Lack of space in a population could lead to an increase in ___.
A. water scarcity
B. birth rate
C. disease rate
D. drought

43. If the cross of a red-flowered plant with a white-flowered plant produces a pink-flowered plant, it is an example of ___.
A. codominance
B. incomplete dominance
C. mutation
D. linkage

44. Which of the following theories was NOT considered by Darwin in his evolutionary theory?
A. Variation
B. Survival of the fittest
C. Use and disuse
D. Competition

45. The crossing of individuals of the same species with different genetic characters is ___.
A. crossbreeding
B. polygenic inheritance
C. non-disjunction
D. inbreeding

46. The number of alleles controlling blood groups in humans ___.
A. 3
B. 4
C. 5
D. 2

47. During a blood transfusion, agglutination may occur as a result of the reaction between ___.
A. contrasting antigens and antibodies
B. two different antigens
C. two different antibodies
D. similar antigens and antibodies

48. The fallacy in Lamarck's evolutionary theory was the assumption that ___.
A. traits are acquired through disuse of body parts
B. acquired traits are heritable
C. acquired traits are seldom formed
D. traits are acquired through the use of body parts

49. The bright coloured eyespots on the wings of moth are an example of ___.
A. warning colouration
B. disruptive colouration
C. crypsis
D. mimicry

50. The wings of a bat and those of a bird are examples of ___.
A. convergent evolution
B. continuous variation
C. coevolution
D. divergent evolution

ANSWER 
1. C
2. C
3. D
4. C
5. D
6. A
7. B
8. D
9. A
10. A
11. C
12. D
13. B
14. A
15. B
16. D
17. A
18. C
19. B
20. C
21. A
22. A
23. C
24. A
25. B
26. D
27. D
28. B
29. A
30. C
31. C
32. C
33. B
34. C
35. A
36. B
37. B
38. C
39. B
40. B
41. C
42. B
43. A
44. A
45. D
46. A
47. A
48. A
49. D
50. D