Wednesday, 20 February 2019

JAMB/UTME 2010 LITERATURE-IN-ENGLISH QUESTIONS (TEXT)

JAMB/UTME 2010 LITERATURE-IN-ENGLISH QUESTIONS

PAPER TYPE:A

1. Which literature in English Question Paper Type is given to you?
A. Type A
B. Type B
C. Type C
D. Type D

Questions 2 to 5 are based on J.C. De Graft's Sons and Daughters.

2. ‘I simply don't understand what's the matter with everybody today. Everybody let me down, and the speaker above is referring to __.
A. Fosuwa and Maidservant 
B. Hannah and George 
C. Aaron and Maanan 
D. Lawyer B and Mrs. B

3. Maanan expresses dislike for Lawyer B because of __.
A. his condemnation of her choice of career 
B. his recent advances towards her 
C. the betrayal of her father's trust 
D. the betrayal of his wife's trust

4. The traditional order in the play is represented by __ .
A. Mrs. B 
B. Hannah 
C. Maanan 
D. Aunt 

5. Where does the play take place? 
A. On the street 
B. In George's place 
C. In Aunt's house 
D. In Ofosu's place. 

Questions 6 to 10 based on William Shakes ear's Romeo and Juliet.

6. '0' deadly sin!O rude unthankfulness! Thy fault our law calls death, but the kind Prince, Taking thy part, hath rushed aside the law And turned that black word...' Deadly sin refers to the __.
A. suicide of Juliet 
B. suicide of Romeo 
C. murder of Paris 
D. murder of Tybalt 

7. The play is mostly written in __.
A. blank verse 
B. free verse 
C. metres 
D. foot

8. '0' serpent heart, hid with a flowering face!' The statement above refers to __ .
A. Juliet 
B. Romeo 
C. Tybalt 
D. Benvolio

9. The spatial setting of the play is __. 
A. Athens 
B. Verona 
C. Padua 
D. Venice

10. Romeo is banished to Mantua because he __.
A. kills Tybalt in a street duel 
B. marries Juliet without parental consent 
C. attends Capulet's party uninvited 
D. attempts to kill paris his rival. 

Questions 11 to 13 are based on Buchi Emecheta's The Joys of Motherhood. 

11. In the novel, the society puts high value on __.
A. egalitarianism 
B. male ascendancy 
C. procreation 
D. gender equity

12. The medicine man links the lump discovered on the head of Nnu Ego at birth, to the __.
A. possession of physical admirable qualities that makes her an epitome of perfection. 
B. wound inflicted on the slave woman buried with Agbadi’s wife 
C. coming back of the Agunwa to the society to live again 
D. ill-luck and tragic events attributed to a predestined fate

13. The constant companions of Nnaife's family are __.
A. togetherness and happiness 
B. poverty and hunger 
C. sickness and joblessness 
D. disagreement and humiliation

Questions 14 to 16 are based on Ferdinand Oyano's The Old Man and the Medal. 

14. The disagreement between Mvondo and Nti centres on the latter’s claim to have __.
A. assisted Meka in getting the medal
B. eaten the entire entrails of a sheep
C. eaten more than his share of the food
D. been in a white man’s office

15. Meka can be best be described as__.
A. an egocentric old man
B. a simple-hearted old man
C. an impulsive old man
D. an old religious bigot

16. In the novel, the colonialists treat the Africans with __.
A. Kids’ gloves 
B. disdain 
C. indifference 
D. honour 
Questions 17 to 20 are based on George Orwell's Nineteen Eighty-four.

17. The Ministry of peace is concerned with making _. 
A. instruments 
B. weapons 
C. wars 
D. reconciliation 

18. The subject matter of the novel is __.
A. totalitarian dictatorship 
B. exploitation and cruelty 
C. retributive justice 
D. class segregation. 

19. How did Winston start his rebellion against the state __.
A. By engaging in anti-party activities 
B. By keeping a private diary 
C. When he started a secret affair 
D. When he spied on the party

20. The party seeks power for __.
A. the nation 
B. its own sake 
C. its members 
D. peoples' sake 

Questions 21 to 30 are based on selected poems from Ker, D. et al (eds.) New Poetry from African; Soyinka, (ed.) Poems of Black Africa; Senanu K.E. and Vincent T. (eds.): A selection of African Poetry; Umukoro, M et al (eds.) Exam Focus: literature in English; Eruvbetine, A.E. et al (eds.): Longman Examination Guides and Nwoga, D. I. (ed): West African Verse. 

21. As the dancers move through paths strewn with glass chips, the images in Adeoti's Naked Soles change from __.
A. joy to excitement 
B. inaction to action 
C. pain to grief 
D. sorrow to joy

22. Rubadiris's An African Thunderstorm, says that during thunderstorm in the village __.
A. women cook their food 
B. children play in the rain 
C. children are delighted while women move in and out 
D. both women and children are delighted

23. 'Yet in their finger upon 
Our navel 
The midwives of the spirit say 
They feel a foetal throb. 
The dominant literary device used in the extract above from Acquahs' In the Navel of the Soul is __.
A. epigram 
B. allegory 
C. enjambment 
D. rhythm

24. In Kunene's A heritage of Liberation, the poet persona requests that the weapons of warfare be handed to their __.
A. friends 
B. relations 
C. grand children 
D. families

25. The predominant device in Launko's End of the War is __.
A. onomatopoeia 
B. antithesis 
C. oxymoron 
D. paradox

26. The theme of the poem Give Me The Minstrel's Seat centres on __ 
A. divorce 
B. fortune 
C. marriage 
D. companionship

27. The poet persona in Marvell's To His Coy Mistress is willing to praise the lady's eyes for 
A. thirty thousand years 
B. six decades 
C. two centuries 
D. a century

28. In Lawrence's Bat, the poet persona mistakes the bats for 
A. owls 
B. swallows 
C. pipistrello 
D. sparrows

29. In Eliot's Journey of the Magi, the magi are aided on their journey by 
A. donkeys 
B. horses 
C. camels 
D chariots

30. According to Cope’s Sonnet VII, poetry is basically__.
A. boring
B. therapeutic
C. philosophical
D. inspiring

Questions 31 to 40 are based on General Literary Principles.

31. A play which mainly aims at provoking excessive laughter is called 
A. tragi-comedy
B. comedy
C. a farce 
D. D. satire. 

32. Both comedy and tragedy have __. 
A. happy ending 
B. climax 
C. tragic hero 
D.stanza

33. A formal dignified speech or writing praising a person or a thing for past or present deeds is __.
A. premiere 
B. eulogy 
C. anthology 
D. lampoon

34. The narrative style in which the hero tells his own story directly is the __.
A. objective 
B. subjective 
C. first- person 
D. third-person.

35. The physical, historical or cultural background of a literary work is referred to as __.
A. episode 
B. plot 
C. time 
D. setting

36. A plot structure that defies chronology can be described as 
A. open-ended 
B. circular 
C. episodic 
D. organic

37. Pun as a literary device deals with 
A. placing two opposite phrases 
B. placing words side by side 
C. playing on words 
D. arrangement of words

38. In a narrative poem, the poet attempts to __.
A. summarize a story 
B. describe a place 
C. preach a sermon 
D. tell a story

39. The account of experiences of an individual during the course of a journey is known as __.
A. a travelogue 
B. an autobiography 
C. a catalogue 
D. a memoir

40. Satirical writing employs _.
A. epigram 
B. synecdoche 
C. irony 
D. onomatopoeia. 

Questions 41 to 50 are based on Literary Appreciation. 

Use the quotation below to answer questions 41 and 42. 

41. ‘Basha: You dumb skull of a bone head . . . you will face court martial for this. You look everywhere? You search inside toilet bowl? Wole Soyinka: King Baabu 
The person being addressed above is a __.
A. soldier 
B. student 
C. domestic servant 
D. lawyer

42. From the tone of the speech above, the speaker is obviously __.
A. enraged 
B. lackadaisical 
C. elated 
D. happy. 

43. 'That year the harvest was sad, like a funeral, and many farmers wept as they dug up the miserable yams. One man tied his cloth to a tree branch and hanged himself'. Chinua Achebe: Things Fall Apart 
The mood conveyed in the excerpt above is one of __.
A. sadness 
B. frustration 
C. sympathy 
D. dilemma

44. 'That age is best which is the first,
when youth and blood are warmer, 
But being spent, the worse, and worst
Time still succeed the former. 
The rhyme scheme in the excerpt above is __.
A. bbaa 
B. aabb 
C. abab 
D. abba

45. But the towering earth was tired sitting in one position. She moved, suddenly, and the houses crumbled, the mountains heaved horribly, and the work of a million years was lost. 
The subject matter of the extract above is __.
A. storm 
B. sea waves 
C. house movement 
D. earthquake

46. And your laughter like a flame piercing the shadows Has revealed Africa to me beyond the snow of yesterday. 
From the poem above, shadow means __.
A. famine 
B. bleak future 
C. period of sufferings 
D. abstract ideas

47. Don't panic. Be calm, If you are some how upset ...try to regain your exposure.
The speaker in the excerpt above is __.
A. hopeless 
B. uncertain 
C. afraid 
D. confident

Use the lines below to answer questions 48 and 49.

48. Move him into the sun Gently its touch awoke him once, At home, whispering of fields unsown Always it woke him even in France Until this morning and this snow If anything might rouse him now This kind old sun will know Think how it wakes the seeds Woke, once, the clays of a cold star Are limbs, so dear achieved, are sides Full nerved still swarm too hard to stir Was it, for this the clay grew tall? 0 what made fatuous sunbeams toil To break earth's sleep at all. 
The poem can be described as __.
A. a lyric 
B. an epic 
C. a sonnet 
D. an elegy.

49. The theme of the poem is __.
A. futility of life 
B. distortion of life 
C. creation of life 
D. vanity of life

50. A cursing rogue with a merry farce,
A bundle of rags upon a crutch,
Stumbled upon that windy place 
Called cruachan, and it was as much. 
The rhyme scheme of the stanza above is __.
A. aabb 
B. abab 
C. bbaa 
D. abba.

ANSWERS

1. A
2. A
3. B
4. D
5. D
6. D
7. B
8. B
9. B
10. A
11. C
12. D
13. B
14. C
15. D
16. B
17. D
18. B
19. A
20. B
21. D
22. C
23. C
24. C
25. D
26. D
27. D
28. A
29. C
30. B
31. C
32. B
33. B
34. C
35. D
36. D
37. C
38. D
39. A
40. C
41. A
42. A
43. A
44. C
45. D
46. D
47. D
48. C
49. A
50. B